1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Piratismimyönteisyys keskusteluissa

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi Threat 24.04.2005.

  1. Hmmmh

    Hmmmh Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    983
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    kuassa: Kiitos hyvästä vastauksesta, mutta mitä ovat sitten ajatuksesi bisnesmallista joka olisi kestävällä pohjalla?

    Minusta tuo yksittäisten kappaleiden ostaminen saattaa myös helposti yksipuolistaa kuunnellun musiikin monipuolisuutta entisestään. Levyn hankkii monesti 2-3 kappaleen takia, mutta lopulta ne parhaat kappaleet usean kuuntelun jälkeen ovat jotain aivan muuta. Tämä laajentaa vähitellen musiikkimakua. Ainakin itselläni.
    Artistit eivät varmaan myöskään ajattele hyvällä sitä miten huolella suunnitellut levyt pilkotaan osiin.

    jmpt & hande89:
    Onko ladatut elokuvat ja levyt mielestänne ainoa hyöty mitä saatte yhteydestänne? Puhelimella on esimerkiksi vaikea saada samanlaista hyötyä, vaikka sellaiset varmasti omistattekin ja maksatte siitä jotain...
     
  2.  
  3. kuassa

    kuassa Guest

    Ehkä yksipuoleistaa. Toisaalta epäilen että jos joku bändi tai artisti kiinnostaa, niin varmasti kuuntelee niiltä muutakin kuin pari hittiä.
    Minusta asiakkaan pitäisi tehdä valinta mistä maksaa. Asiakkaan ei minusta pitäisi esimerkiksi maksaa jonkun toisen artistin kappaleista, jos ei sitä halua.

    Kyse on myös vähän siitä että kenelle maksetaan. Nyt varmaan isohko osa rahasta menee noille levy-yhtioille, jotka tekevät jakelun ja yrittävät tehdä mahdollisimman monta levyä jotka onnistuvat. Ja maksattaa epäonnistuneet asiakkailla. Lisäksi nuo levymyynnit lasketaan aika mielenkiintoisesti monesti, esimerkiksi sen mukaan mitä jälleenmyyjät ostavat ei sitä mitä asiakkaat. Sillä perusteilla sitten voidaan jakaa esim. kultalevyjä.

    Kun on internetti olemassa, niin mikseivät artistit voisi myydä suoraan omia tuotteitaan tai jonkun luotettavan kauppaikan kautta(tuossa on bisnesidea)? Monethan artiskit jakelevat ja myyvät jo itsekin, varsinkin ne jotka syystä tai toisestä joko halua tai pääse noiden isojen levy-yhtiöiden rattaisiin.

    Ehkäpä tässä ollaan siinä tienhaarassa että pitää ruvetella eroittelemaan levy-yhtiöiden bisnes artistien harjoittamasta, ja yleensäkin erotella koko musiikkibisnes levy-yhtiöiden harjoittamasta.

    Levy-yhtiöiden malli on kriisissä, tai oikeastaan se ei ole yhtä kannattavaa kuin ennen mutta käsittääkseni vieläkin kannattavaa. Sen sijaan monille uusille arteistelle ja bändeille, internet voi tarjota mahdollisuuksia tulla esiin paremmin kuin koskaan ennen.

    Onko kyse siis perimmältään musiikkiteollisuuden kriisistä vai levy-yhtiöiden?
     
  4. nrautava

    nrautava Guest

    Mitenkä niin?
    Leffoja saa ladata kuten musiikkiakin joten kyllä niihin kysymyksiin vastataan taitojen mukaan.

    Sovelluksien ja Pelejen lataus taas on laitonta joten ei niihin voida auttaa?
    Mutta miten voi erottaa onko kyse laillissta vai laittimasta versiosta? -Ei tuu muuta mieleen kun kysytään suoraan siltä jolla ongelma. Mutta jos viittaat mahdollisiin neuvoihin miten saada jokin toimiman, niin ohjelmiin saa tehdä ja jakaa ohjeita.

    No ainoat jotka vähän ihmetyttää on tosiaan noi torrent trackerit (siis linkit nihin). Vaikka säännöissä sanotaan että bannataan heti jos antaa linkin johonkin (mahdollisesti) laittomaa materialia jakavan sivustoon...silti vie mode täällä pyörii, vai onkohan kyse moderaattoreiden etuoikeudesta? -ei, koska itsekkin olen vie täällä vaikka annoin muutaman linkin siihen ketjuun.

    FIX: typot
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 11.07.2005
  5. Threat

    Threat Active member

    Liittynyt:
    10.11.2004
    Viestejä:
    1,259
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Joo, tuo avauskysymykseni on hieman huonosti muotoiltu. Tämä käsittämäni piratismimyönteisyys ilmenee useimmin noissa uutiskeskusteluissa esim. jos jotain piraattisaittia on suljettu ja RIAA on haastanut taas p2p käyttäjiä oikeuteen. Yleinen linja on ollut se, että puolustellaan p2p käyttäjiä, vaikka nämä olisivatkin konkreettisesti rikkoneet lakia. Myös näitä sivuja sulkeneita ja oikeuteen haastaneita järjestöjä moititaan väärästä toiminnasta, vaikka luulisihan tuon nyt ihan normaalia olevan käsittää, että lain rikkojat joutuvat vastuuseen teoistaan. Artistien ja softantekijöitten oikeuksiahan nämä järjestöt kuitenkin puolustavat ja siinä en näe mitään väärää.
     
  6. nrautava

    nrautava Guest

    Mä takerruin tähän sanaan kysymyksessä
    Ymmärsin että mistä ja mitä puhutaan.
    En edes kiinnittänyt huomiota tohon uutispalstaan...
     
  7. Hmmmh

    Hmmmh Regular member

    Liittynyt:
    16.08.2004
    Viestejä:
    983
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Valitettavasti en pysty jakamaan noin positiivista kuvaa keskivertokuluttajasta... :)

    Mallihan muistuttaisi siis telkun "pay per view" ajatusta, missä mielestäni on suuri riski taas ohjelmatarjonnan kapenemisesta, koska ei kannata tuottaa musiikkia joka ei myy tarpeeksi isoille massoille. Asia jonka television puolella hoitaa nyt yle. Maikkarilta ja neloselta ei taida tulla kuin real tv:tä, visailuja ja elokuvia.

    Levy-yhtiöille menee tuon viittaamasi tutkimuksen mukaan tosiaan se 26-28,8%, josta voittoa n.10%. Se on aika iso osuus, mutta toisaalta levy-yhtiöhän tekee kaiken muun työn paitsi musiikin ja joskus senkin. Promoomisen muistaisin olevan suurimpia kuluja ja senhän voi ajatella tulevan artistin hyödyksi, ainakin pidemmällä tähtäimellä.
    Millainen on epäonnistunut levy? Sellainen, joka ei myy hyvin ja tuota voittoa? Levy-yhtiöllä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet nostaa tuntemattomia artisteja julkisuuteen ja esittää suurelle yleisölle uusia kykyjä. Näissä on kuitenki aina riski, että kaikkea rahaa ei saada takaisin, mutta onko se hyvä syy ottaa varmasti? Ja onko tämä yleisönkään etu?

    Tuossa on ajatusta ja onkin onnistunut pienemmässä mittakaavassa kuten Don Johnsson Big Band, joka levitti ja promosi esikoiselleen ainakin jonkinlaista näkyvyyttä. Jotenkin kummasti poikien mieli muuttui silti, kun levy-yhtiöiltä alkoi tulemaan tarjouksia ja totesivat nyt jäävän aikaa paremmin musiikille, kun ei tarvitse itse enään hoitaa levitystä. Jotenkin siis yhtiöt kuitenkin palvelevat ainakin artisteja. Ongelmana itse näkisin tässä netin loputtoman tarjonnan, josta on todella puuduttavaa yrittää löytää hyviä demoja ym. Tarjontaa on yksinkertaisesti liikaa ja keinot erottua ovat todella vähissä.
    Laadukkaa studiot ja niissä saavutettu laadukas ääni on varmasti yksi suuri syy turvautua levy-yhtiöihin. Onhan noita Beck tyylisiä onnistumisia tehty autotalleissa, mutta ei se kuitenkaan houkuttele ajatusena että äänenlaadussa astuttaisiin asken taaksepäin.
    Onhan se teoriassa mahdollista, että artisti tekisi kappaleita ensiksi itse "kaverin autotallissa", saisi nimeä, keikoista rahaa... Lopulta saisi rahat kasaan studion vuokraamiseen ja tarvittavan henkilökunna palkkaamiseen ja saisi oikean levyn ulos. Tätä sitten taas levittäisi itse ja pyörä lähtisi pyörimään. Lopulta artistilla olisi oma studio ym. (Sitten hän voisi jo perustaa oman levy-yhtiön jakaakseen tätä oppimaansa knowhowta... =) )

    Aika pahasti ovat toisiinsa sotkeutuneet.

    Tässä voin yhtyä kaikesta huolimatta ajatuksiisi.

    Myönnän nyt olevani "vastarannankiiski", jolle ei mikään ratkaisu kelpaa (ei nykyinenkään ole lähelläkään täydellistä. Lähinnä ymmärrettävä ja looginen lopputulos), mutta jotenkin en usko nykyisen tilanteen lopulta murtavan levy-yhtiöiden asemaa ja paikkaa tässä kokonaisuudessa.
    P2P en usko katoavan enään, vaan se herää aina uudestaan ja uudestaan henkiin vaihtaen välillä asuaan.

    Kyllä tässä taitaa olla jo normaalit kansalaisetkin kriisissä! =) (pelätään fbi:n iskuja ja ylipäätään käydään tällaista keskustelua).

    Koko juttuhan taitaa mennä offtopic, mutta vähän otsikostakin: Väittäisin että n.80-90% tämän saitin henkilöistä harrastaa ainakin jonkinlaista "harmaata" latailua, joten on se ehkä helpompaa asettua puolustamaan omia tekojaan ja hakea tukea toisten samanlaisista mielipideistä, kuin asettua omia tekojaan vastaan.
    Itsekkin olen tehnyt ties mitä, mutta ehkä se on saanutkin pohtimaan syitä ja niiden seurauksia.
    Ehkä yksi tapa lähestyä asiaa on ns. yhteismaan murhenäytelmä. http://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons
     

Jaa tämä sivu