1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Phenom II x2 555 BE kellotuksesta

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Asbel 08.02.2015.

 1. Asbel

  Asbel Member

  Liittynyt:
  16.01.2010
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Osat:
  Prossu: Phenom II x2 555 BE, josta avatta 2 ydintä, nyt Phenom II x4 B55, 3,20GHz
  Prossucooleri: Thermalright Macho 120 rev.A.
  Emo: Asus M4A87TD/USB3.

  Osaisikos joku neuvoa tarkasti, kuinka tuo kellotus oikein menee? Ilmeisesti CPU bus frequency:ä nostamalla tämä pääasiassa tapahtuu? Kokeilin millaiset tulokset tuo Asuksen auto OC utility antaa ja tälläistä se teki:

  cpu frequency: 3456 MHz
  core voltage: 1,46 V
  cpu idle: 37°C
  Nyt olen siis takaisin peruslukemissa.

  Mitä olen itse koittanut perehtyä, niin monessa paikassa neuvotaan nostamaan cpu ratiota, mutta minulla se on pakosti auto, ei ole muita vaihtoehtoja. Tuo auto OC utility oli siis nostanut cpu bus frequencyä 200->216. Tarvitseeko noita voltteja oikesti nostaa noin paljon kuin tuo AOU oli niitä nostanut noinkin pieneen kellotukseen, vai selviääkö vain kokeilemalla? Ja ennen kuin alan itse säätämään tuolla mitään, mihin tuon cpu bus frequencyn uskaltaa suurin piirtein nostaa, ennen kuin alkaa nostamaan voltteja, ja paljonko voltteja nostetaan jos kone ei enää pysy vakaana?
   
 2.  
 3. BPVest

  BPVest Senior member

  Liittynyt:
  26.03.2010
  Viestejä:
  17,608
  Kiitokset:
  701
  Pisteet:
  173
  CPU ration nosto pitäis onnistua mut ei sillä suurta väliä koska väylännosto on melkein hyödyllisempää. Noi automaattisoftat ei anna läheskään sellasia tuloksia mihin pääsee "manuaalisesti". Kokeilemalla selviää paljoko pitää antaa voltteja.

  Nostat bussia kunnes kone ei enää oo vakaa.

  Ellet jaksa nostaa ite, käytä nosturia, ehhehe :p

  Voltteja nostetaan sen verran et prossu on vakaa, kokeiluahan toi on. Ihan itestäs kii paljoko uskallat prossua kellotella. Joku 3,7 GHz pitäis mennä aika kivuttomasti.
   
 4. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  8,443
  Kiitokset:
  936
  Pisteet:
  173
  Kuinkas on kokeilut sujuneet?

  Oletko kuinka tarkkaan katsellut biosin? Mielestäni ei pitäisi rajoittaa kertoimen nostoa. Hmm.

  Prossuhan on Black Edition eli kerroinlukoton. Tehtaalla on vain poistettu käytöstä pari ydintä. Monikin asia vaikuttaa että miksi. Kaikenkaikkiaan ytimien osalta avattu prossu ei ole 100%:n vakaa, varsinkaan ylikellotuksessa.

  Lähtisin sillä mielellä että biosista ilmeisesti "advanced" tms. ja säädöt prossun osalta manuaaliseksi. Mikäli löytyy cpu ratio, cpu multiplier... millä nimellä onkaan. CPU voltteihin ei tässä vaiheessa kajota. Kerrointa ylöspäin, kokeilemalla ja välillä kokeilla toimiiko masiina, pääseekö työpöydälle.

  Itselläni oli hieman samantapainen emolevy ja prossuna X2 550BE joka ei pysynyt täysin vakaana. Joskus toimi parikin päivää noinvain ongelmitta. Tuolla sai ytimet avattuna nostettua kertoimilla n. 4GHz. Ilman volttien nostoa cpu:lle meni 3.8. Mutta se ei ollut voittoarpa. (blue screen tuli tutuksi...)

  Väylällä nosto on tiettyyn rajaan asti käyttökelpoinen konsti mutta sitten onkin jo säätämistä esim. muistien kanssa. Jos aihe ei ole kovin tuttu niin prossun kerroinlukottomuus tarjoaa helpompaa säätämistä.

  Emollahan tuossa on ihan ok ominaisuuksia. Sata3, usb3... Virranantopalikat vain ovat aikas köykäistä tavaraa ainakin jäähdytyksen puolesta, puhutaan kuitenkin kellottamisesta. Näkisin eräänlaisen ratkaisun hommaamalla esim. X6 1090T tai X6 1100T prossun. Juu, voi niillekin antaa hieman löylyä ja pysyisivät varmasti vakaana. Tuo unlockaaminen on kätevä ominaisuus muttei tae siitä että kaikki toimii ongelmitta. *köh* Kokemuksella... :D

  BPV, ok spoileri...
   
  BPVest kiitti tästä.
 5. Asbel

  Asbel Member

  Liittynyt:
  16.01.2010
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tuo cpu ratio on siis aina auto, eikä sitä voi muuttaa, myös hieman ylempänä cpu level up on auto, sekä se on harmaana, eikä sitäkään voi muutta, vaikka mitä laittaisi manuaaliseksi.
  On nyt tullut hieman kokeiltua tuota kellotusta. 3,4 GHz on vakaa vakio volteilla, 3,5GHz kaatuu yhden minuutin Prime95:den jälkeen. 3,5GHz vaikuttaisi vakaalta 1.416 volteilla, mutta lämpökin nousee jo noin 5C asteella (56 asteeseen), tuota pidemmälle en ole testannut vielä. Olen myös laittanut muistit hieman hitaammalle (normaalisti 1333MHz) kellottaessa, onko tästä haittaa? Ilmeisesti tuolla prossulla ei kannattaisi mennä yli 62°C, vai olenko ymmärtänyt oikein?
   
 6. BPVest

  BPVest Senior member

  Liittynyt:
  26.03.2010
  Viestejä:
  17,608
  Kiitokset:
  701
  Pisteet:
  173
  Alle 70 astetta keinotekosessa täysrasituksessa (johon ei normikäytössä pääse) ja ollaan ihan turvallisilla vesillä IMO.

  Ellet sit aatellu pitää jatkuvasti kaikki ytimet kuormalla. Toi 62 astetta tarkottaa todennäkösesti jatkuvaa rasitusta.
   
 7. NoBS

  NoBS Member

  Liittynyt:
  01.05.2003
  Viestejä:
  97
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  18
  Itsekin kyseistä prossua kellottamassa ja uus emo ja tietty uus bios. Hermo meni vaikka kuinka laitto lukuja, aina vaan palas autoksi. Kunnes ohjekirjaa lukemalla tajusin että arvoja muutetaan + ja - -merkeillä :rolleyes:
  Oisko sulla sama homma?
   
 8. Asbel

  Asbel Member

  Liittynyt:
  16.01.2010
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Meinaatko nyt tuota kun en voi muuttaa cpu ratiota? Muissa kohdissa, kuten volteissa yms. tuolla oikeassa reunassa lukee juurikin tuo että + ja - -merkeillä voi muuttaa niitä, mutta kun menee cpu ration kohdalle, kyseinen maininta häviää, sitä ei siis vain jostain syystä voi muuttaa...
   
 9. Asbel

  Asbel Member

  Liittynyt:
  16.01.2010
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Noniin, täällä taas uusien ongelmien kera :confused:. Olen nyt hieman korkeammalle koittanut kellottaa tuota prossua, kun tuon cpu ration säätö onnistuu viimeinkin, en tiedä mistä kiikasti aiemmin... 3,8 GHz on luultavasti vakaa 1.5 volteilla. Keskeytin tuon 1.5V testin kuitenkin kesken kun luin hieman ristiriitaisia tietoja että mihin on luottaminen. Eli kun kirjoitan BIOS:iin cpu voltagelle jonkin luvun ja käynnistän uudelleen ja tämän itsekirjoitetun luvun vasemmalle puolelle ilmestyy harmaalla tietty voltti luku, olettaisin tämän olen se aito volttimäärä. Esimerkiksi kirjoitan 1.49, ja ilmestyy luku 1.500V. Mutta kuitenkin HWMonitor näyttää CPU VCORE 1.54V, ja CPU-Z näyttää Core Voltage 1.536V. Myös kun BIOS näyttää 1.500V on se keltaisella sinisen sijaan, ilmeisesti varoittaa vain ettei mennä liian korkealle? Eli mihin noista on nyt sitten uskominen?
  3,7 GHz näyttäisi kuitenkin vakaalta 1.464V (BIOS harmaa teksti), eli aika hyppäyksen joutuisi tuossa tekemään...

  Toinen asia on tuo Machon tuuletin... prossun lämpö 61°C ja tuuletin pyörii 1200 rpm ja on kyllä järkyttävän äänekäs. Jos vaihtaisin tuon Machon mukana tulleen tuularin Noctua NF-S12A PWM 1200rpm, tuleeko mitään komplikaatioita (onko tuo siis sopiva prossun tuulariksi)? Noctua näyttäisi ainakin olevan hiljaisempi (17,8dBA vs 25,4dBA) ja tehokkaampi (63.27cfm vs 46.19cfm). Laittamalla esim. tuon Noctuan äänieron varmasti huomaa, mutta pysyykö prossu myös viileämpänä, vai eikö tuollasta eroa huomaa lämmöissä?
   
 10. _kooma_

  _kooma_ Active member

  Liittynyt:
  28.06.2007
  Viestejä:
  2,049
  Kiitokset:
  29
  Pisteet:
  78
  Maksimi jänöt (voltit) joilla olen itse uskaltanut kellitellä omia Phenomeita on 1.55V (ja kokemusta on sekä X3 720BE, 955BE, 965BE ja 1090T:stä). Ja noilla jänöillä vasta mikäli käytössä oikeasti tehokasta prossujäähyä, eli aiemmin omistuksessani ollut Noctuan NH-U12P SE riitti juuri ja juuri pitämään 955BE:tä 1.55V:lteilla 4:ssä GHz:ssa, ja tuo siis edellisellä emolevylläni. Nykyinen Phanteks riittäisi muuten mainiosti isommillekin volteille, mutta emolevy ei jaksa pitää prossua pystyssä korkeemmilla jänöillä+hertzeillä.
  Mitä tulee coolerin tuulettimen vaihtoon, niin aivan varmasti kannattaa kokeilla vaihtamista. Et tuossa juuri mitään menetä, muutakuin ehkäpä aikaa joka menee tuohon kokeilemiseen. En tuon Machon jäähdytys ominaisuuksista ole riittävästi perillä jotta voisin sanoa että kuinka hyvin se sinun prossua jaksaa vakaana pidätellä.

  Yleisesti tuosta kellottamisesta, menee jotakuinkin näin:
  OTA ALUKSI SEURAAVAT JUTUT/SYSTEEMIT POIS KÄYTÖSTÄ:
  Automaattiset kellotus viritelmät (nämä eivät useinkaan tee muuta kuin nosta kelloja muutamilla sadoilla hertzeillä ja samalla voltteja taivaisiin, eli turhia juttuja).
  Virransäästö toiminnot, esimerkiksi Cool N Quiet poispäältä.
  Load Line Calibration (LLC, tai millä nimellä sitten onkin), tämä voi auttaa avatuilla ytimillä olevissa prossuissa, mutta koska jännitteen käsittely hoidetaan muutoinkin manuaalisesti (kellottaessa siis) niin en ole aivan varma tämän tarpeellisuudesta. Sitten kellottamaan:

  Nosta kerrointa, testaa vakaus esim Prime95:llä. Kun ei enää vakaa niin nosta 0.5V:n pykälin prossun voltteja kunnes vakaa (ellei lämmöt iske sitä ennen). Itse testailen vakautta nykyisin tosin OCCT:nimisellä softalla,

  http://www.ocbase.com/

  Myös IBT (Intel Burn Test) on kokeilemisen arvoinen. Mutta Prime95 käy vallan mainiosti.
  Rasitustestiä käytetään aina tietyn aikaa, jotkut käyttävät esim Prime95:sta tuntitolkulla, itselle on riittänyt 30min-1 tunti. OCCT kykenee rasittamaan myös muisteja mainiosti joten sillä selviää kokonaiskellotusten vakaus helpommin.
  Suosittelen lämpimästi tutustumaan ko.ohjelmaan.

  Tarkkaile lämpöjä; suosittelen pitämään lämmöt alle 60 asteessa, siis mikäli tulossa 24/7 kellot. Nuo eivät rasita vielä liiaksi prossua pitkässä juoksussa. Lämpöjen tarkkailuun muutama hyvä ohjelma; HWMonitor, RealTemp sekä varauksin CoreTemp. CoreTemp siis näyttää useimmiten vain ydintenlämmöt, ei koko suorittimen. HWMonitor taas näyttää myös koko suorittimen lämpötilan joka on vakautta haettaessa tärkeintä.

  Kannattaa myös nostaa NB (northbridgen) kelloja, esim 3.8GHz (prossu kelloilla) kokeilisin joko 2400MHz tai 2600MHz:iä CPU-NB:lle ja esim 1.2V jänöillä.

  Kun olet löytänyt ns.sweet spotin kertoimen-nostolla voit vielä kokeilla hakea loppuja mehuja korottamalla väylää.
  Väylällä (kuten WhattaHeck jo mainitsikin) kellottaminen vaikuttaa myös muisteihin. Eli jos sulla on käytössä vaikkapa 1600MHz:in muistit niin laske aluksi niiden kellotaajuus 1333MHz:iin, jonka jälkeen alat nostamaan väylää aina hiljalleen.
  Mikäli muistit ovat vaikkapa 1866MHz:iä niin voit laskea ne toimimaan 1600MHz:ssa, tai jos omaat 1333MHz:in muistit niin laske ne 800MHz:iin. Väylällä on myös mahdollista kellottaa prossuja jotka ovat kerroinlukottomia, esimerkkeinä 1045T ja 1055T. Myös muisteille voi olla tärkeää nostaa jänöjä, tosin tuon kanssa saa olla erittäin varovainen, enkä itse nostaisi kuin 0.1V:n pykälin, ja ihan maksimissaan korottaisin 0.5 voltilla. Riippuen RAM:eista, toiset saattavat kestää helpostikkin korkeampia jänöjä kuin toiset, mutta kuten sanoin, näiden kanssa on syytä olla todella varovainen.

  Sitten vielä jäähdytyksestä. Sen on suotavaa olla niin kotelon osalta kuin prossun/virransyötönkin kunnossa. Eli ilman soisi liikkuvan vikkelästi koneeseen ja sieltä pois. Virransyötön komponentit lämpiävät myös kiitettävästi, eli prossucoolerin on hyvä olla asennettu siten että se puhaltelee myös virransyötön keloille ilmaa.
  Mikäli olisi käytössä vesijäähdytys laitteisto, niin itse ainakin asentelisin vielä virransyötölle erillisen tuulettimen puhaltelemaan raikasta ilmaa sinne, ellei sitten nestekiertoon kuuluisi myös tuo virransyöttö.

  Lopuksi. Hyviä hetkiä kellottamiseen. Kannattaa lukaista myös, mikäli lontoon murre vain taittuu, niin seuraava rimpsu:
  http://www.overclockers.com/step-guide-overclock-amd-phenom/
   
  NH91 ja Whatta Heck kiittävät tästä.
 11. Asbel

  Asbel Member

  Liittynyt:
  16.01.2010
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Prime95 olen tuota vakautta kokeillut, noin 10 minuuttia olen pitänyt Blend testiä aina päällä (toki ennen kuin ottaisin kellot vakituiseen käyttöön pitäisin pitkän testin) niin yleensä kaatuu ensimmäisen minuutin aikana tai sitten ei kaadu ollenkaan.
  Cool N Quiet yms. on pois päältä kellotellessa (ilmeisesti tämän voi laittaa takaisin päälle kun on varmistanut että kone on vakaa, ellei sitten itse C N Q aiheuta kaatuilua).

  Jos en ihan väärin siis ymmärtänyt, niin tuo 3,8 GHz voisi olla vakaa pienemmilläkin volteilla kun säätää tuota CPU/NB Frequencyä ja sen voltteja? "If your CPU is too fast and your CPU-NB is too slow, you will create instability. If your CPU-NB is too fast, your memory may become unstable, or your CPU may become unstable." Eli CPU-NB:tä nostetaan hieman, mutta ei liikaa.
  Ilmeisesti muisteja (1333MHz) ei kannata ainakaan tässä vaiheessa päästää tuota vakio nopeutta korkeammalle?

  Tuli myös havaittua, että HWMonitor jostain syystä joskus veti core 1:den rasituksen 100%:n ja piti sen siellä kunnes ohjelman sulki ja käynnisti uudelleen, latasin nyt sitten uusimman version kys. ohjelmasta, josko auttaisi.

  Niin, ja osaisikos joku sanoa, että mihin volttilukemiin sitä siis uskaltaa luottaa, BIOS:iin, vai ohjelmiin, kun kaikki näyttävät eri lukemia?
   
  Viimeksi muokattu: 22.04.2015
 12. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  8,443
  Kiitokset:
  936
  Pisteet:
  173
  Kiitoksia _kooma_:lle kattavasta selvityksestä kellotusta tuumaillen.

  Unlockatuissa prossuissa ei vissiinkään näy ytimien lämpötilat. Muistelen tällaista omalta kokemukseltani.

  Nuo avatut ovat joskus mielenkiintoisia värkkejä. Voisi tuumailla että quad on tarkoituksella rampautettu tuplaytimiseksi ja kiven vakaus saattaa olla mitä vain. Jos arpa suosii niin halpa vehje. Tokihan aikoinaan oli pienimuotoinen villitys hommata dual ja avata se ehdaksi 4-ytimiseksi. Oli jotain tiettyä valmistussarjaa aikoinaan. Riski vain piti tiedostaa...

  Vakiona (2 ytimisenä) menee yleisesti 3.8GHz about reilusti alle 1.4V:lla eli core coltage tms. Luota biosiin. Pidä muistit tuossa normitaajuuksissa ja -volteissa.

  Mutta kuten edellä niin kokeilu vain antaa tiedon asiasta. Prossut ovat yksilöitä kellotuksessa ja varsinkin unlockatut ovat oma mielenkiintoinen maailmansa.
   
 13. Asbel

  Asbel Member

  Liittynyt:
  16.01.2010
  Viestejä:
  60
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kokeilin nyt hieman enemmän, ja ei tuota 3.8 GHz oikein kehtaa pitää, 1.5V saattaa olla vakaa, mutta prossun lämmötkin kiipeävät ainakin 62°C ja melu on sen mukainen. CPU/NB säätelyillä ei ollut vaikutusta vakauteen.

  Tällä hetkellä siis tuo 3.7 GHz 1.464V vaikuttaisi parhaalta, lämmöt eivät nousseet yli 60°C. Katsotaan jos lämmöt pysyisivät vielä vähän paremmin kurissa kun tilasin Noctua NF-F12 tuulettimen, Noctuan sivujen mukaan juuri tuo tuulari olisi paras prossulle.
   
 14. RatCon

  RatCon Senior member

  Liittynyt:
  18.01.2010
  Viestejä:
  9,280
  Kiitokset:
  545
  Pisteet:
  173
  No ei hirveesti yllätä, että Noctuan mielestä yks niiden omista coolereista on paras jollekkin prossulle :D
   
  BPVest kiitti tästä.

Jaa tämä sivu