1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys pelikone gigantista

Viestiketju Uutta tietokonetta ostamassa -osiossa. Ketjun avasi Hásná 09.02.2018.

 1. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,482
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Ei kannata liian helppoa kuvaa antaa koneen kasauksesta. Jos on huonoa tuuria ja jossain osassa on vikaa, niin ongelman ratkaisu voi olla harvinaisen haastava. Tapauksia on tiedossa, missä emolevy on rikottu vääränlaisella prossun asennuksella. Yhteensopivuus ja ajuriongelmat on aina mahdollisia. Ainoa mikä on varmaa tietokoneiden kanssa on se, että kaikki on mahdollista.
   
 2.  
 3. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  1,802
  Kiitokset:
  555
  Pisteet:
  123
  Koneen kasaus itsessään on erittäin helppoa. Mitä rikkinäisiin osiin, tai muihin ongelmiin tulee niin täältä saa varmasti apua. En ainakaan itse tiedä yhtään tapausta täällä foorumilla, missä konetta ei oltaisi konetta saatu kuntoon. Mielestäni vähän turhaa pelottelua.

  Jos 5 vuotias saa ohjeistettuna koneen kasattua, saa kaikki täällä foorumillakin, kun kasaa rauhassa ja seuraa ohjeita:

  Mitä tuohon pinnien rikkomiseen tulee, niin väitän että "riski" siihen on lähinnä kokeneemmilla koneenkasaajilla, kun käytetään enempi voimaa ja ei välttämättä keskitytä samalla tavalla. Rauhassa laittaa paikalleen, niin ei voi mennä pieleen. Nykyään osien yhteensopivuusongelmat ovat kokoajan vähentyneet männävuosista ja tällä foorumilla ehdotetut komponentit ovat yhteensopivia. Ajuriongelmissa varmasti saa apua myös, toki nämäkin win10 löytää toimivat jo itsekkin, toisin kuin ennen.
   
 4. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  3,153
  Kiitokset:
  733
  Pisteet:
  123
  Yhdyn täysin edelliseen helppoudesta. Se on helppoa henkilölle, joka asian kanssa on ollut tekemisissä.

  Tuo asia pitäisi nähdä sellaisen henkilön silmillä, joka on kerran-pari korkeintaan nähnyt koneen sisälle, siksi monta ongelmatapausta täälläkin on ollut. Pitää muistaa myös, että valtaosa niistä, joiden mielestä se on niin helppoa, että jokainen siihen pystyy, niin missä he kaikki ovat ongelmien ilmaantuessa.

  Lisäksi kokematon henkilö puhuu eri kieltä ongelmien ilmaantuessa, jolloin ensi vaikeus on kummallakin puolella on toistensa ja ongelman ymmärtäminen.

  Jopa käyttöjärjestelmän asennuksesta sanotaan, se on pelkää nextin naputtelemista. Osaavalle se onkin pelkkä läpihuutojuttu, mutta siihen liittyy niin monta asiaa asennusmedian tekemistä myöden.

  En tarkoita tällä, ettei konetta pysty kokematon kasaamaan, mutta hyvä varautua myös ongelmiin ja siihen, että tarvittaessa vika pitää pystyä myös paikallistamaan.
  On täälläkin ollut tapauksia, että kone on viety ammatilaisen hoitoon, kun omat voimat, keskittyminen tai pinna ei ole riittänyt. Jokaisen aloittelevan koneen rakentajan tulisi ennalta miettä, mihin omat rahkeet ja voimat riittää.
   
  Taavi5 kiitti tästä.
 5. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  1,802
  Kiitokset:
  555
  Pisteet:
  123
  Minuun tällä ilmeisesti viittasit, niin pahoittelen jos en ole jossain ilmeisesti ketjussa kirjoitellut johonkin vikaan liittyen, kun en edes läheskään kaikkia ketjuja täällä lue/täällä hirveän usein käy, jos ei tule sposti ilmoituksia. Viime aikoina jokaiseen koneenkasaukseen ongelmaan on tainnut löytyä silti ratkaisu, vai oletko eri mieltä? Ja jossei täältä löydy, niin tietokoneharrastajia internetistä tuppaa löytymään aika reilusti.

  Tämä on toki totta ja ongelman selvitys voi olla aikaavievää, mutta kyllä se ennen pitkää sieltä todennäköisesti selviää ja samalla kokematon käyttäjä varmasti oppii paljon uutta.
  Asennusmedian tekemiseen ei nykyään tarvittse edes rufusta. Ladataan softa mikkisoftalta, avataan softa, valitaan luo tikku, homma valmis. Mitä asennukseen tulee, levyn alustus, valitse kieli, asennus, homma valmis. Jos tuosta ei ohjeita kysymällä selviä niin ihme on.
  Itse olen tällä foorumilla vuoden surffaillut ja pakettejakin joitakin ehdottanut, kertaakaan ei ainakaan minun tietojeni mukaan ole tämän ajanjakson aikana itsekasattua konetta laitettu huoltoon/ammattilaiselle. Toki jos kokee, että pinna ei kestä pientäkään vastoinkäymistä, niin on syytä harkita valmiiksi kasattua konetta, taikka koneen hankkimatta jättämistä.
  Tämän allekirjoitan täysin. Toki edelleen korostan, että nykyään ongelmat (pl. valmiiksi rikkinäiset) uudella raudalla ovat huomattavasti harvinaisempia, kuin vaikka pari vuotta takaperin. Nykyaikana osat ovat aika lailla plug&play, mitä peruskäyttöön tulee.

  Ja listaan vielä koneenkasaamisen etuja, joista varmaankin voidaan olla samaa mieltä:

  - Tietää mitä sieltä koneen sisältä löytyy, mikä komponentti on mikä, mikä piuha tekee mitäkin ja mihin se menee
  - Saa juuri sellaisen kun haluaa omiin tarpeisiin
  - Laadukkaat komponentit
  - Päivitettävyys
  - Edullisempaa
  - Ongelmat, näissä on myös hyvä puoli että sitä kautta oppii monesti paljon. Varsinkin hankalammassa tapuksessa on käyty vaikka bios, ajurit, testisofta jne läpi, niin ensi kerralla pystyy jo käyttämään itse näitä avuja ongelman ratkaisemiseen. Ja varmasti oppii paljon uutta.

  Varmasti koneenkasauksessa itse on omat riskinsä ja mahdollisesti myös ongelmansa. Mutta ei se paljoa vaadi, kun seuraa ohjeita ja rauhassa tekee. Jokainen täälläkin koneita kasaavista, joskus on koneen kasannut. Ja suurin osa aikaan kun tuo oli huomattavasti monimutkaisempaa ja ongelmat huomattavasti yleisempiä.
   
 6. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  3,153
  Kiitokset:
  733
  Pisteet:
  123
  Ei tämä ollut oikeastaan ketään vastaan erikseen suunnattu, monta kertaa vaan on niin, että ongelmien tullen siellä pyörii aika harva osaava tyyppi ja sitten niitä arvailijoita, jotka usein saa enemmän sekaanusta kuin rakentavaa aikaan. Eikä tästä nyt kenenkään ei tule ottaa pultteja.
  Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat, mutta käyttöjärjestelmän asennus tulisi aina tehdä varaamattomalle (osioimattomalle) levylle suoraan, koska Windows osaa tehdä osiot ja alustukset itse. Tämä on yleisin virhe, joka tehdään puhtaassa asennuksessa ja tulee monelle kokeneemmallekin yllätyksenä, että noinko?

  Tuli tuosta alustuksesta mieleen yksi veli, joka vänkäämällä vänkäsi X2:n palstalla levyn kahden eri levyosion yhdistämisen onnistuvan alustamalla.

  EDIT:
  Huomattavasti hankalampaa koneen kasaaminen oli x86 aikana, siinä vaiheessa, kun mm. muistimäärän asetus tehtiin emolla melkoisesta jumpperirivistöstä hankitulle muistimäärälle. Samaten melko iso osa muitakin asetuksia tehtiin jumppereilla.
  Kaikkia ylimääräisiä käsin tehtäviä asetuksia en muista sen jälkeen edes olleen, vaan ne hoitui kokoonpanon mukaan automaattisesti.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2018
 7. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,482
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  En usko, että kukaan joka koneen rakentaa haluaa päiviä tai viikkoja käyttää siihen, että yrittää keksiä miten koneen saa toimimaan. Aika nopeasti hermot on pinnassa jos tuhat euroa lojuu pöydällä "verkon painona".
  Ohjeistettuna ja tarpeeksi monta kertaa neuvottuna viisi vuotias osaa varmasti paljon sellaista mitä moni aikuinen ei osaa ohjeiden avullakaan.
  Höpö-höpö. Jokainen kokenut kasaaja tietää, että prossua ei emolle voiman avulla laiteta kiinni.

  Tietokoneen kasaus ei ole rakettitiedettä, mutta liian helppoa kuvaa siitä ei edelleenkään pidä antaa. Kaikki on edelleenkin mahdollista tietokonemaailmassa. Itsellä mennyt joskus yli kuukausi, ennenkuin saanut juuri kasatun koneen täydellisesti toimimaan. Koneessa täysin selittämättömiä vikoja jotka ilmenivät vain silloin tällöin. Osat olivat sen hetken suosituimmat tällä foorumilla joten yhteensopivuus ongelmia ei olisi pitänyt olla. Kaikki koneen osien tarkastusohjelmat menivät ilman ongelmia läpi. Ongelmat hävisi kun kokeili erimerkkisiä muisteja koneessa. Ei tullut heti ensimmäisenä mieleen kun muistit olivat testien mukaan ehjät, ne oli emolevyn valmistajan mukaan yhteensopivia ja foorumin suosituin muisti - emolevy yhdistelmä. Ilmeisesti vikana oli se, että tietyn valmistusviikon muistit aiheuttivat yhteensopivuus ongelmia.

  Itse kasannut yli viisikymmentä konetta. Tehnyt pienempiä päivityksiä lukemattomiin koneisiin. Kokemus on opettanut sen, että tietokoneen kasauksessa voi tulla haasteita eteen.
   

Jaa tämä sivu