1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

PC: n maadoitus ?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Antigod 31.03.2005.

  1. _MARVIN_

    _MARVIN_ Member

    Liittynyt:
    28.03.2005
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Vanhoissa taloissa yleisin tapa tehdä maadoitusta oli juuri nollaus. Eli nolla ja maa heitettiin yhteen. Ja vielä yleisempi tapa oli jättää koko maadoitus tekemättä koska sitä ei ollut pakko tehdä kuin kosteissa tiloissa. Kunnes vuosien aikana useiden kuolemiin johtaneiden tapaturmien jälkeen on alettu onneksi käyttämään maadoitusta ja vikavirtasuojaa.

    Mutta uudisrakennuksien tai suurempien kokonaisuuksien remonteissa sähköasennuksissa ei saa nollata. Näin sanoo sähköpätevyys 2 oppimateriaali. Mikäli siinä vanhassa asennuksessa on nollaus jo tehty, saa se siinä
    vastaisuudessakin olla. Ideologiahan on että vanhat asennukset ovat niin kauan käyttökelpoisia ja
    vaatimukset täyttäviä kunnes ne puretaan pois. Mutta vanhojen sääntöjen mukaan ei saa uutta enää tehdä tai remontoida. Vanhan pistorasian saat vaihtaa samanlaiseen käyttämällä vanhoja asennusmääräyksiä mutta muuttaa sitä et saa. Mutta rasian saa nollata vain ja ainoastaan kun se on vaiheen viimeinen ettei se jatku siitä enää. Ei se ole kiva tunne kun nolla johto irtoaa ja tämän uuden nollausjohdon kautta pääsee koneen runkoon 230v ja sen jälkeen otat toisella kädellä kiinni siitä vesipatterista....

    Ja vetämällä pc:stä maajohdon vesipatteriin saat varautua häiriöhin ja hurinoihin. Kun se vesipatteri ei satu olemaan tasan samassa maapontentiaalissa keskuksen maakiskon kanssa vaikkakin ne menevät samaan likakaivoon. Hyvässä tapauksessa voit mitata PC:n rungon ja tämän vesipatterin väliltä huikeita häiriö jännitteitä.. Toki jokainenhan itse vastaa omista kytkennöistään. Mutta ei parane leikkiä hengellä kuitenkaan.. Kannattaa tutustua maadoitukseen esim osoitteessa http://koti.mbnet.fi/~huhtama/ele/index.php?si=art04.sis&pa=j




     
  2.  
  3. _MARVIN_

    _MARVIN_ Member

    Liittynyt:
    28.03.2005
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    JA lisäys äskeiseen, jos esim olohuoneessa on kaikki pistorasiat maadoittamattomia EI sinne saa vetää maadoitettua jatkoroikkaa esim. keittiön maadoitetusta pistorasiasta. Kuvitellaanpa tästä aiheutuva vaara tilanne. Esim. olohuoneessa oleva metallinen jalkalampun kuori tulee vikatilanteessa jännitteelliseksi ja toisella kädellä kosket jatkoroikalla maadoitetun PC:n runkooon... Jälleen olet osallisena virtapiiriä!!!
     
  4. jule100

    jule100 Guest

    Miksi juuri nollamaan johto voi irrota?
    Eikö muka keskuksesta vedetty maajohto voi irrota?
    Onko tämä johdon irtoamis juttu tullut näiden "työnnä johto sisään" rasioiden mukana , ei mielestäni kovin tyypillistä vanhoille kunnollisille ruuvattaville kontakteille.
    Itse mittasin tuon jännite eron pc:n ja patterin väliltä , 118V RMS , no se sieltä pitikin löytyä.
    Sitä paitsi ei ne ole mitään häiriötä , EMC testatulla laitteella ei saa olla käytännössä mitään johtuvia häiriöitä vaikka kyseessä onkin hakkuri poweri.

    Itsellä on oli maadoitus kiinni patteriin nelisen vuotta , koska se poisti printterin ja pc:n kommunikaatio ongelman. Hurinoita tai häiriötä ei ilmeentynyt. Nyttemmin kone on olohuoneessa maadoittamattomassa rasiassa , joten maalenkki ongelmaa ei siten ole tullut vastaan.
    Mutta Huhtaman sivuillahan todetaan,
    "Toinen seikka ovat ne sähköiskut, joita saa koskiessaan samaan aikaan maadoittamattomaan tietokoneen runkoon ja vaikkapa lämpöpatteriin. Nämä sähköiskut eivät kuitenkaan ole vaarallisia, eivätkä ole merkkinä mistään tietokoneessa olevasta viasta. Yleismittarilla mitattuna tämä jännite-ero koneen kuoren ja maadoitetun kohteen, siis esim. lämpöpatterin välillä on noin 115 volttia. Virta on kuitenkin niin pieni että siitä ei koidu ihmiselle vaaraa. Tämä jännite aiheutuu tietokoneen virtalähteessä olevista häiriönpoistokondensaattoreista, jotka on kytketty molemmista virtajohtimista, koneen runkoon. Maadoitettua rasiaa käytettäessä koneen runko on maadoitettuna, jolloin tämä jännite pääsee purkaantumaan maadoitusjohdinta myöden maihin. Jos kone sen sijaan on kytketty maadoittamattomaan rasiaan, nämä kondensaattorit muodostavat vaihtojännitteen kyseessä ollessa jännitteenjakajan, joka taas muodostaa tämän koneen runkoon tulevan 115 voltin vaihtojännitteen."
    Eli jos kytken pc:n rungon maihin se 115V:tin potentiaali ero häviää , eikö? Ja silloinhan ne ovat samassa potentiaalissa. Tosin en lähtisi sitä kytkemään koneen ollessa päällä. Tästähän ei muuten henki lähde , kuten se tuossa lainauksessa mainitaa, hieman se nipistää (vähemmän kuin paimenpoika). Vasta toisena tulee hurinat jos niitä nyt tulee. Eikö kuitenkin olisi parempi että kone on edes jotenkin maadoitettu,
    jos tämä ei tuota hurinoita tai muodosta maalenkkiä.
    Eipä sitä itse saa mennä sörkkimään , harvallapa meillä on kuitenkaan sähkömiehen paperit.
    Vaikkakin pc:n maadoitus on pikku juttu , mutta jos se välttämättä halutaan maadoitettuun rasiaa , lailisin asennuksin , tulee se aika kalliiksi , on meinaan aika hintavaa ottaa sähköurakoitsia vaihtamaan johtoja tai rasiota tai tekemään nollamaadoituksen (jos sen nyt tänä paivänä saa tehdä) , ja koska niitä saa tehdä vain vaiheen viimeiseen (yht. 3kpl) ja koska tämän jälkeen koko olohuoneen rasiat pitää vaihtaa maadoitetuksi ja koska vaiheita on vain 3kpl (ja rasioita 4) pitää keskukselta (ent. sähkömittari) vetää uudet johdot ja matkalla on putkissa niin paljon mutkia että pitää purkaa myös seinää , niin voi olla , että homma jää tekemättä tai päädytään johonkin toiseen ratkaisuun.
     
  5. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En tiedä mitä mahtaa oppimateriaali asiaan sanoa, mutta se virallinen määräys (laki ja asetus) näyttää kuitenkin olevin hieman erimieltä tuosta asiasta, laitan tähän nyt lainauksen kun sitä pitkää pdf dokumenttia johon laitoin linkin aiemmin ei näköjään viitsitty lukea...

    Eli tuosta lyhyesti suomennettuna, Asetus 2 vuodelta -94 (A2-94) sanoo että asuinrakennuksissa nollan ja maan saa tuoda samaa kaapelia pitkin (nollamaadoitus)

    Minä ainakin asun asuinrakennuksessa, en sitten tiedä teistä muista...

    *vääntää rautalankaa enemmän solmuun*
     
  6. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Se siinä PC:n kytkemisessä maadoittamattomaan rasiaan on huonoa, että kuten edellä mainittiin, koneen rungossa on tällöin n. puolet verkkojännitteestä. Kytkettäessä tietokone nyt esim. kotivahvariin, joka maadoittuu antenniliittimestään, se 115 V vaikuttaa äänikortin "yli" ja aiheuttaa sekä voimakasta hurinaa, että joskus myös kortin tai vahvarin rikkoutumisen.

    Vesipatteriin maadoittamisesta ei sinänsä ole vaaraa, ainoa mahdollinen haitta on edellä kuvatussa vahvarikytkennässä syntyvä maasilmukka, joka voi myös hurista. Pienempi paha se kuitenkin on, sillä ilman maadoitusta hurinakin on paljon pahempi.

    Myös EMC-mielessä (siis häiriösäteilyn kannalta) on parempi tehdä kytkentä omalla johdolla patteriin, kun ei mitään maadoitusta. Sähköiskujen kannalta huonoa maadoitusta parempi turva on kytkeä kone vikavirtasuojan taakse.
     
  7. _MARVIN_

    _MARVIN_ Member

    Liittynyt:
    28.03.2005
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Itse olen kerran törmännyt nollajohdon irtoamiseen huppuliittimestä jakorasialla. Tämä aiheutti hellan runkoon sormille käyvän jännitteen kun se oli maadoitettu. Onhan tämä nollajohdon irtoamis juttu aika lottovoitto, todella huonoa tuuria mutta mahdollista ja näin aiheuttaa vaaratilanteen. Mutta aivan yhtä hyvinhän se vaihe johto voi lähteä irti, luulenpa että tämä nollajohdon irtoamis juttu on ennalta ehkäisevää ajatusmallia. Ehkä se on tullut juuri näitten "työnnä johto sisään" rasioiden mukana

    Niinkuin jule sanoi näitä pistorasioita ei saa mennä kytkemään ja nollaamaan kuin sähköpätevyyden omaava henkilö. AInoastaan jatkoroikan sai muistookseni valmistaa tavallinen pulliainen ja vaihtaa hehkulampun.

    En kielläkkään sitä etteikö se irto maajohto vesipatteriin ole turvallinen. Onhan se ja parempi kuin ei mitään mutta häiriötä siitä varmasti voi tulla. Etenkin jos sulla on äänikortti käyttössä ja vahvari. Varmasti rupeaa hurisemaan.

    Edelleen tähän nollaus juttuun. Tuskinpa harvempi sähkäri ajattelee tätä vaiheen viimeistä pistorasia sääntöä. Paha mennä sanomaan kuinka monta pistorasiaa on esim olohuoneessa yhden takana. Jos asiakas on tilannut ja haluaa maadoitetun pistorasian niin varmasti hän tekee nollaamalla. Paha homma lisätä yksi oma maajohto rasialle..
     
  8. jule100

    jule100 Guest

    Itse selvittelin meidän pattereiden maadoitusta.
    Mittasin patterin keittiön maan väliltä jännitettä , ei mitään , no se selviää ohmimittarilla , noin pyörät nolla eli ne ovat kontaktissa keskenään. Pattereita tai verkkoa ei ole sen kummemmin maadoitettu , vaan epäilen niiden maadoittuvan öljypolttimon korkeajännite muuntajan ja pumpun kautta.
    No nyt en lähtisi maadoittamaan uudestaan pc:tä tätä kautta. On ihme , että olen välttynyt häiriöiltä , ja vahvistinkin on aina ollut käytössä.

    Noista Marvinin mainitsemista huppuliittimistä voin uskoakkin johdon irtoavan , ne ovat sen verran karseita käyttää. Ruuvi on edelleenkin paras ratkaisu kovalangalle , monisäikeiselle Wago tyyppinen jousiliitin jollei johdon päälle ole puristettu holkkia. Mutta mitä huppu liitin tekee nollamaa kytkennässä? Eikö se ole tarkoitus tehdä aina pistorasialla eikä jakorasialla?

    Laitan linkin vielä kotisähkärille sallituista töistä , koska niistä on ollut tässä juttua.
    http://www.ensto.com/www/finnish/index/kodin_sahkoistys/suunnittelu/itsetehtavatsahkotyot.html

    Toivottavasti Antigod löysi vastauksen kysymykseensä. ;)
     
  9. _MARVIN_

    _MARVIN_ Member

    Liittynyt:
    28.03.2005
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Ihme että olet selvinny ilman häiriöitä tai hurinoita. Aika paljon on muuten juttua että porukka on maadoitellu tietokoneitaan patteri verkkoon.. Olisi kiva tietää kuinka paljon on tullut tuhoa juuri sen takia. Sekun ei välttämättä ole samaa maapontetiaalia. Eli läpimeno vastusta voi esiintyä aikas paljonkin..--> sulakkeet ei välttämättä toimi tai toimii pitkänkin ajan kuluttua vikatilanteesta.. Häiriöistä puhumattakaan..

    Pistorasiat nollataan aina itse pistorasiassa mutta aika usein vanhoissa taloissa kun on pinta asennettu uusia johtoja, rasioita niin nollaus on tehty jollain jakorasialla jos on pitäny vetää esim ulos suko rasia tai vastaavaa.. Mikäs sen helpompi kuin tehdä se jakorasialla.. Koska jos kytket esim uuden metallirunkoisen lampun vaikka kattoon ja sinulle tulee vain L johto ja N..ET saa tehdä itse laitteella nollamaadoitusta.. Sen sanoo jo järkikin. Vaan se on tehtävä laitetta edeltävällä jakorasialla.!!
     
  10. perhana

    perhana Regular member

    Liittynyt:
    05.02.2005
    Viestejä:
    933
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Vielä mun täytyy inttää vastaan tuossa patteriverkoston maadoittamisessa... en nyt senenempää puutu siihen onko siihen hyvä maadoittaa tietokone, mutta sen tiedän työnikin puolesta, että jo -50 luvulta ainakin on patteriverkosto samoin kuin käyttövesiputkistokin maadoitettu samaan suojamaahan sähköverkon kanssa, siksi patteriverkoston ja suojamaan väliltä ei löydy jännite-eroa kun sitä ei siinä saa olla. Tässä asiassa laki on ollut tarkka jo pitkään
     
  11. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Mutta JOS vaihtoehtona on kokonaan maadoittamaton kone, sulake ei samassa tilanteessa "pala" lainkaan! Ja kyllä se patteriverkko yleensä on alle voltin päässä sähköverkon maasta, mikä on aika paljon vähemmän kuin se 115 V, joka koneen rungossa siis ilman mitään maadoitusta on.

    Kannattaa muuten muistaa, että tavallisen yleismittarin ohmialue ei yleensä anna kovin hyvää kuvaa maadoituksen laadusta, ainakaan hurinoiden kannalta. Esim. parin ampeerin virta nollajohtimessa 0.1 Ohmin impedanssilla aiheuttaa jo 400 mV:n häiriöjännitteen, joka on yli puolet linjatasoisen äänen nimellisestä maksimitasosta (0.75 V), eli vain n. 6 dB alle maksimiäänitason. Ja harvan kädessäpidettävän yleismittarin tarkkuus on edes noin hyvä.
     
  12. jule100

    jule100 Guest

    Onko Fluke 187 True RMS mittari riittävän hyvä tähän mittaukseen?
     
  13. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Riippuu, mitä haluaa mitata. 187:n, jos nyt oikein katsoin, speksattu tarkkuus on +/- 0.27 Ohmia (500 Ohmin alueella), eli mielestäni ei riitä edellä kuvaamaani maadoitusmittaukseen häiriöiden kannalta. Konduktanssin kautta saattaa kyllä päästä parempaankin tulokseen(?).

    Edit: Muistaako muuten joku teistä sähkäreistä, mikä sähköturvallisuusmääräysten kannalta on suurin sallittu maadoitusresistanssi (tai millä termillä se siellä nyt määritelläänkään)?

    Edit2: korjattu väärä numeroarvo.
     
    Viimeksi muokattu: 04.04.2005
  14. pekkapuu

    pekkapuu Regular member

    Liittynyt:
    28.03.2002
    Viestejä:
    354
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Nykyajan rakeenetuissa taloiisa on oltava suojamaadoitus
    jokaisessa pistorasiassa. Ja automaattisulakkeet ja
    vikavirtasuojat ovat nykypäivää. Mitäköhän ihmiset ajattelee
    kun ostaa roskaa ja maksaa 5 % välityspalkkiota
    kiinteistövälittäjille 200000 € asunnosta 5 % on 10000 € pelkkään
    välityspalkkioon HALOO !! ja sit ei ole äänieristystä , nykyaikaista sähköverkkoa puhumattakaan valokaapeleista jäähdytyksestä jne. Näin suomessa !!! mitäköhän rakennustarkastajat tekee "tarkistaa papereita" eikä rakennusta
     
  15. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Aika off topiccia, mutta:
    - Välityspalkkion maksaa myyjä (ainakin nimellisesti), ei ostaja.
    - Talot rakennetaan eri aikakausina erilaisin varustein, on aika vaikea löytää esim. 1980 rakennetulta asuinalueelta taloa, jossa olisi automaattisulakkeet ja vikavirtasuojat. Uusien sähköjen vedättäminen pariin huoneeseen maksaa kuitenkin paljon vähemmmän kuin vaikkapa mainitsemasi välityspalkkio, joten ensisijaisena valintaperusteena asunnolle se ei ehkä ole kovin järkevä.
    - Jäähdyttävä ilmastointi maksaa jälkikäteen asennettuna 5000 - 15 000 euroa, sekin on melko pieni raha taloa ostettaessa.
    - Rakennustarkastaja valvoo, että talo on tehty rakennushetken määräysten mukaan. Enempää ei viranomainen voi vaatia.
    - Itse ainakin ajattelen, että onpa mukava asua kivenheiton päässä palveluista, mutta kuitenkin omassa talossa, vaikkei se täydellinen olekaan. Hintaa toki Suomessa on asunnoilla liikaa, mutta vaikea sitä on olla maksamatta, jos omakotitalon haluaa, ei niitä nimittäin paljon ole vuokrallekaan tarjolla.
     
  16. Spotteri

    Spotteri Regular member

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eipä niillä volteilla ole mitään merkitystä, vaan sillä virralla. Tietokoneen virtalähteen suodatinkonkat pitää kyllä virrat pienenä, vaikka ottasit toisellä kädellä lämpöpatterista ja toisella koneen rungosta. Virrat on juuri tuntorajan yli. Jos konkat onkin sitten hajonnu, siten että ovat jääneet oikariin, niin se onkin eri juttu (harvemmin sillä lailla hajoavat). Suurin haitta maadottamattomassa rungossa on ettei se suojaa konetta EM-häriöilä, niin kuin pitäisi.
     
  17. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Juuri siksi niiden konkkien pitää olla ns. Y-hyväksyttyjä, jolloin ne hajotessaan palavat varmasti "poikki", eivätkä mene oikosulkuun.

    Mutta se mikä ei ole vahingoksi ihmiselle, voi olla sitä elektroniikalle - 115 volttia melko pienelläkin virralla voi kyllä käräyttää helposti komponentteja esim. äänikortista tai vahvistimesta.
     
  18. bfr

    bfr Regular member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Bumpataampa hiukan ikivanhaa ketjua jos sattuisi asiantuntijoita vielä olemaan maisemissa.. Minulla on vikavirtasuojattu jatkoroikka jonka päässä makaa lähes koko olohuoneen välineistö.. mutta ei maadoitetttua pistorasiaa mihin sen tökkäisin!

    Jos siis vedän tuon jatkojohdon pistokepäästä piuhan patteriin, onko kaikki johdon päässä olevat laitteet sen jälkeen maadoitettu? Meillä on nimittäin todella suuret ongelmat asian kanssa, laitteita hajoilee jatkuvasti.
     
  19. Kaameli

    Kaameli Regular member

    Liittynyt:
    24.07.2009
    Viestejä:
    227
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En rupeaisi tämän foorumin "asiantuntijoiden" perusteella moista tekemään. Jos tuo toimii ja joskus todella tulee ongelma niin pistät virran koko patteriverkkoon...

    Ei kai maadoitus muutenkaan vähennä laitteiden hajoilua?
     
  20. bfr

    bfr Regular member

    Liittynyt:
    10.08.2003
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Sehän tässä olisikin juuri ideana, eli piikit lähtisivät patteria pitkin maahan eikä pitkin piirilevyjä hajoittaen koko roskan.
     
  21. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Pumppasit sitten tosi vanhan ketjun esille.
    Samasta asiasta on paljon kirjoiteltu tän vuoden puolella. (Tosin se lähti vähän offtopiciksikin, sähkönjakeleuun yms.)

    Todella hölmö idea toteuttaa noin kun ajattelit. ÄLÄ TEE!
    Tilaa ammattilainen vetämään oikeaoppinen maadoitus.


    Peruskoulun fysiikan sähköoppi ja kelaus: 'Näinhän se sähkö kiertää siinä.' ei ole todellisuus kaikkiin tilanteisiin.
     

Jaa tämä sivu