1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma PC jäätyilee koko ajan hyvin lyhyeksi ajaksi

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Hujisch 18.02.2019.

  1. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Suorita sitten asennus vielä kerran ja vedä USB-tikku heti pois, kun ilmoittaa uudelleen käynnistämisestä. Eli tikku pitää olla pois ennen, kun bios lähtee käynnistymään uudelleen.
     
  2.  
  3. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tässä kävi kuten arvelinkin. Uudelleen käynnistäessä tulee ilmoitus "Reboot and select proper boot device".

    Edit. Kuitenkin BIOSissa näkyy kovalevy, jolle Windows on asennettu.
     
  4. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Vaikeaa sanoa täältä, kun ei näe, mutta joku menee väärin.
    Voisitko mahdollisimman yksityiskohtaisesti kuvailla, miten suoritat asennuksen?
    Miten voit biossista nähdä, onko käyttis asennettu kovalevylle?
     
  5. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    9,824
    Kiitokset:
    1,212
    Pisteet:
    223
    Laita nyt biosissa se kovalevy ensimmäiseksi boottaavaksi.

    edit. Näkee sitten onko Windows asentunut sille.
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Kuvat eri tilanteista kertoisi parhaiten eri asiat.
     
  7. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Asennuksen olen suorittanut niin, että ennen asennusta asetan USB-tikun ensimmäiseksi käynnistysjärjestyksessä ja kovalevyn toiseksi (olen kokeillut toisinkin päin). Sen jälkeen käynnistän koneen uudelleen, jolloin aukeaa Windowsin asennustyökalu. Klikkailen vaiheet läpi (valitsen asennuksen, hyväksyn käyttöehdot, valitsen asennus ilman tuoteavainta, valitsen mukautettu asennus). Tämän jälkeen valitsen kovalevyn asennuskohteeksi (ainoa mahdollinen). Nyt kun olen yrittänyt asentaa Windowsia useamman kerran, tyhjennän kovalevyn ennen asennusta ja varmistan, että se on tyhjä. Sitten Windows asentuu tikulta ja siinä vaiheessa, kun järjestelmä ilmoittaa uudelleen käynnistyksestä otan tikun pois (näin tein viimeisimmällä kerralla). Tämän jälkeen kone käynnistyy uudelleen, jonka jälkeen ensin tulee normaalisti ASUS-emolevy screeni ja tämän jälkeen musta näyttö, jossa ilmoittaa, että ei ole mitään mistä bootata. Tämän jälkeen käynnistän koneen uudelleen ja menen BIOS-valikkoon. BIOSISSA nään, että ainoa ja ensimmäinen käynnistysvaihtoehto on tuo kovalevy. En ole tästä aivan varma, mutta mielestäni BIOSissa nään, että Windows on asentunut levylle tuosta valikossa olevasta koosta (953869MB). Eikös Windows vie keskimäärin tuonverran tilaa levyltä, jos tyhjä levy on teranen?

    Edit. Haluaisitko kuvat jokaisesta ikkunasta (esim. kieliasetukset yms), mitä asennustyökalusta tulee vai miten?
     
  8. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,560
    Kiitokset:
    67
    Pisteet:
    58
    Mielenkiintoista. Vaikuttas vähän niinku jotain olis rikki, kun ei boottaa. Jos se kerran asentaa Windowsin ilman ongelmia, sen pitäisi myös käynnistyä Windowsiin asennuksen jälkeen.
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Osaatko käyttää koneessasi käynnistysvalikkoa, joka on mahdollista saada jollain näppäimellä käynnistyksen yhteydessä. En ole varma, mutta mielestäni tuolla emolla käynnistysvalikko tulee käynnistettäessä F8 napilla (Asennustikku pitää olla paikoillaan)
    Laita biossista käynnistys kovalevylle, siis listan eka vaihtoehdoksi ja kokeile vielä asentaa.

    Jos tällä ei onnistu, niin varmaan jotain on rikki, kuten edellisessä epäiltiin.
     
  10. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Joo sain tuon käynnistysvalikon näkyviin ja kovalevyn listan ensimmäiseksi. Nyt jostain syystä järjestelmä ilmoittaa, että "Windowsia ei voi asentaa tähän levyasemaan", kun olen tuossa "Minne haluat asentaa Windowsin"-valikossa. Virhettä klikatessa tulee :"Windowsia ei voi asentaa tähän levyyn. Tämän tietokoneen laitteisto ei ehkä tue käynnistystä tähän levyyn. Varmista, että levyn ohjain on otettu käyttöön tietokoneen BIOS-valikossa." Ja nyt kun mietin niin sama asia oli aikaisemmin, kun yritin asentaa Windowsia niin, että käynnistysjärjestyksessä kovalevy on ensimmäisenä ennen tikkua. Voikohan tässä olla se ongelma, miksi Windows ei käynnisty levyltä, vaikka luulin sen sinne asentuneen?

    Edit. Koitin kuitenkin klikata seuraava-painiketta kiintolevyn ollessa valittu asennuskohteeksi. Tuli teksti "Asennus ei voinut luoda uutta osiota tai ei löytänyt aiemmin luotua osiota. Lisätietoja on asennuksen lokitiedoissa".
     
    Viimeksi muokattu: 24.02.2019
  11. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Käynnistysvalikossa ei tarvitse laittaa ekaksi mitään, sillä vaan valitaan, mistä käynnistetään (Siis asennusmedia).
    Bios asetuksissa kovalevy laitetaan ekaksi ja asennuksessa se valitaa asennuslevyksi.
    Laita kuvia noista molemmista.

    Edit: Valitse asennuksessa "Mukautettu" asennustapa ja poista kaikki osiot.
     
    Viimeksi muokattu: 24.02.2019
  12. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Joo, siis tuota tarkoitin, muotoilin asian huonosti.
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    934
    Pisteet:
    123
    Eka ikkunasta valitse asennusmedia, niin kaikki pitäisi mennä oikein ja asennuksen alkaa.
    Valitse asennustavaksi "Mukautettu" ja ikkunassa mihin windows asennetaan, poista ensi kaikki levyosiot ja ala asennus suoraan osioimattomalle (varaamaton) levylle.

    Edit: Secure boot kohdan muuttaisin bios valikosta pois jos valittuna.
     
    Hujisch kiitti tästä.
  14. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Muutin tuon bios-kohdan, mutta ei onnistunut asennus, vaan ilmoitti taas tuosta samasta virheestä.
     
  15. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,560
    Kiitokset:
    67
    Pisteet:
    58
    Ettei olis kaiken tämän säätämisen jälkeen kovo hajonnut tai jotain. Ensin suostui asentumaan, mutta ei käynnistynyt, sitten ei suostu edes asentumaan. Joko kovossa on jotain vikaa tai sitten kaapeleissa. Voisi kaiketi kokeilla vaihtaa SATA-kaapelin uuteen, että saatas tietää onko se kovossa vai piuhoissa.
     
    Hujisch kiitti tästä.
  16. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,024
    Kiitokset:
    146
    Pisteet:
    93
    Mulla on ollut joskus tuo sama emolevy ja muistaakseni siinä oli kaksi eri sata-controlleria. Onko levy kiinni liitännöissä sata0 tai sata1?
     
  17. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Levy on kiinni sata1 liitännässä.
     
  18. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,024
    Kiitokset:
    146
    Pisteet:
    93
    Kun nyt selasin läpi tämän ketjun viime vaiheet, olisikö tässä nyt se tilanne että boottaat tikulta efi-tilassa asennuksen päälle ja yrität asennuksen seuraavassa vaiheessa bootata kiintolevyltä legacy-boottia?

    https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM3+/M5A97_R2.0/E7438_M5A97_R20_Manual_web_hi-res.pdf

    Varmista että portit 1-4 ovat ahci-tilassa ja että tuo pyörivä levy boottaa uefi-tilassa.

    Tuossa emolevyssä pystyi muistaakseni buuttimenussa vielä täsmentämään halusiko legacy vai uefi-bootin.
     
    Hujisch kiitti tästä.
  19. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,442
    Kiitokset:
    900
    Pisteet:
    193
    Itsekin epätietoisena kyselen, voisiko edellä olla kyse siitä, että kovalevy, jolle koitetaan asentaa, on MBR-muodossa, ja asennus ei siksi onnistu UEFI-tikulta? Vai tulisiko kyseisessä tilanteessa selväsanainen virheilmoitus, että tarvitaan GPT-levy?
     
    Hujisch kiitti tästä.
  20. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    4,353
    Kiitokset:
    680
    Pisteet:
    123
    Mitäs tuolla "hard drive bbs priorities" valikossa näkyy?
     
    Hujisch kiitti tästä.
  21. Hujisch

    Hujisch Member

    Liittynyt:
    13.11.2016
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Minulla on nyt kiireitä, enkä voi enää käyttää kauheasti aikaa tämän koneen korjausyrityksiin, koska se ei kuitenkaan ole niin tärkeä, kun saan työasiat ja muut hoidettua tuolla läppärillä (plus minulle riitti turhautuminen noihin ongelmiin). Täytyy katsoa joskus paremmalla ajalla, tai sitten vain ostaa uusi kone, onhan tuo vanha.
    Kuitenkin iso kiitos teille, en odottanut, että kukaan jaksaisi käyttää omaa aikaansa minun ongelmani kanssa noin paljon:cool: Pakko arvostaa!
     

Jaa tämä sivu