Eikös Linuxien nimenomaan pitäisi olla kevyempiä ja varma toimisempia vanhallakin koneella, toisin kuin windows? Enkä kyllä lähde muistin määrää nostamaan jos siinä saa jonkun graafisen suht helppokäyttöisen Linuxin rullaamaan, ihan vain kevyessä käytössä. Luulen, että Gnomea tai KDE:tä se ei kunnolla pyöritä. Ubuntun serveri versio vaatii vähintään 64 Mt muistia, mutta miten on toiminta tuolla muisti määrällä?
Mulla on käsitys että freeBDS pyörisi vanhassa koneessa nopeamin kuin Linux. Debian myös aika kevyt jakelu. blackbox myös hyvä vaihtoehtto kevyeksi ikkunamanageriksi. Vähän selaisin, mutta ei sattunut silmään eri distrojen minimivaatimuksia koneelle. Kyllä tuolla musaa kuuluu. leffat on vähän siinä rajoilla, että saa näkymään. Ja esim dillo selain on sairaan nopea blackboxin päällä.
Ei pyörinyt Xubuntu eikä DSL vanhassa koneessani (Pentium 200 MHz & 128 MB muistia)... Erityisesti Xubuntu jäi jauhamaan pitkiksi ajoiksi omia juttujaan.
Aika ihme jos ei lähtenyt dsl pyörimään, itse käytin sitä ibm 390 läppärissä, jossa on 233MHz mmx prossu ja 32Mb muistia, ihan hyvin pyöri. Löysin nyt siihen 128Mb muistia lisää ja nyt on gentoo, joka vaikuttaa erittäin pätevältä.
DSL pyöri paremmin kuin Xubuntu, mutta vähän nihkeästi sekin. Lisäksi ulkoasu oli melko karun oloinen. Kokeilen Slackwarea seuraavaksi. Tämän projektin tarkoituksena on siis vain katsoa, saanko puhallettua henkiin 9 vuotta vanhan Pentiumini. Jos toimii niin toimii, jos ei, niin ei voi mitään.
Ei futannu slackware. Kuhni samaan tapaan kuin edeltäjätkin. Oli myös niin karun näköinen, ettei sitä kannata vissiin tyrkyttää 10-vuotiaalle ensimmäiseksi käyttikseksi. Taitaa olla aika päivittää emo (Pentium I 200 MHz)...
Noin vanhassa raudassa voi olla yleensäkin jotain vikaa, musteissa kovossa etc. Itse olen vanhaa 500 mhz & 196mt konetta laitellut, haalinut parhaat osat vanhoista jaloissapyörivistä koneenraadoista. Seitsämästä kovalevystä vain yksi pelitti välttävästi, sekin vain dma2-tilassa, muisteja en ole vielä skannaillut, mutta sekin on edessa pian.
Slackwaressakin. on xfce4 mm. norjalainen (Wolwix) samoin Zenwalk,(ranskalainen) ainakin jälkimmäinen lataa jonkinverran suomennetun työpöydän. nettiin dillo.
Kerro mullekin jos löydät jostain "hienon näköisen" OS:n joka pyörii 200mhz penassa. Slackware toimi mun vanhassa 150mhz penassakin XFCE:llä aivan hyvin. Jos ei kelpaa, niin DOS:ia saa ilmaiseksi
Itse ihastuin ZenWalk linuxiin (ent.nimi minislack). Kevyt, ei miljoonaa turhaa softaa ja löytyy kaikenkarvaiset kehitystyöhalut systeemin muokkaamiseen ja lähdekoodien kääntämiseen. Tämän kanssa elo lähdekoodien kassa on todellakin ollut vaivattominta.