1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Papalle uusi kone

Viestiketju Uutta tietokonetta ostamassa -osiossa. Ketjun avasi jokke_l 13.12.2014.

  1. jokke_l

    jokke_l Member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    BenQ 27" PD2700Q, QHD Designer -monitori näyttäisi täyttävän vaatimukset. Satunnainen CAD-käyttö puuttui listalta.
    Tässä on vain se ongelma, ettei näytönohjain ole yhteensopiva. Siitä saa 2560 x 1440 resolution ulos vain DVI-liittimestä jota taas BenQ:ssa ei ole. Aiheutanee uuden pulman. Ptäisi löytää sopiva ohjain.
    Tuo Samsung olisi edullinen, mutta ei oikein mahdu työpöydälle. Siinäkään ei liene sopivaa liitintä. Lisäksi siitä puuttuu kaiuttimet.
     
  2.  
  3. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,311
    Kiitokset:
    196
    Pisteet:
    93
  4. jokke_l

    jokke_l Member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Koneessani on RADEON HD5570 1GB DDR3/D/HDMI näytönohjain, niinkuin edellä on kerrottu. Se on kylläkin aika vanha, mutta on toiminut tähän asti riitävän hyvin. En ole myöskään hankkinut isompaa monitoria. Vanha Asus kytkettynä Benq rinnalle on palvellut hyvin. Asus heräsi henkiin, kun vein sen talveksi mökille, jossa ei ollut lämmitystä.
    Olen käyttänyt kolmea näyttöä. Benq BenQ GL2460 päänäyttönä DVID liittimellä. Asuksen vastaavan kokoinen joskus rinnalla, näyttö laajennettuna molemmille, VGA-liittimellä. Lisäksi vielä Samsung 43 telkkari HDMI liitännällä Cmoren ja Areenan kisalähetysten seurantaan sekä joskus ACAD töiden esittelyyn. Nuo liitäntätavat johtuvat vain ohjaimen mahdollisuuksista.

    Tämä yhdistelmä toimi hyvin Win 7. Nyt kuitenkin Win10 päivitysten ansiosta useinmiten näyttöyhdistelmää vaihtaessa (Win+P), seurauksena onkin musta ruutu. Joskus palautus vaatii jopa ns. kovan resetin.

    Tästä voisi ehkä päätellä, että näytönohjain on tullut tiensä päähän. Win 10 ei enää ota sen ominaisuuksia ja rajoituksia huomioon.
    Nyt kysynkin mikä olisi em. käyttöön sopiva näytönohjain? Laatuvaatimukset eivät ole kovin korkeat.
     
    Viimeksi muokattu: 23.04.2021
  5. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,311
    Kiitokset:
    196
    Pisteet:
    93
    Voi olla että windows 10:n mukana tulevat ajurit eivät tuota korttia täysin tue, kokeile kääntää automaattiset ajuripäivitykset pois päältä seuraavalla ohjeella ja lataa amd:n suosittelema ajuri tuolle kortille:

    https://www.itechtics.com/disable-automatic-driver-updates-windows/
    https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-radeon-hd/ati-radeon-hd-5000-series/ati-radeon-hd-5570

    Jos joudut hommaamaan uuden kortin, niissä on usein lähinnä yhdistelmä Displayport ja vga-liittimiä ja yksittäinen hdmi, joten joudut hankkimaan myös uudet kaapelit tai adapterit monitoreihin. Displaylinkistä saat vga:n ja dvi:n ulos sopivalla adapterilla, mutta jos näytöissä on suoraan displaylink-liittimet, kannattaa ostaa suoraan sellaiset piuhat:

    https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...-sovitin-20-pin-uros-15-pin-naaras-0-2m-musta
    https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...a-8k-displayport-displayport-kaapeli-2m-musta

    Järkevänhintaiset uudet nähytönohjaimet ovat nyt kiven alla, joten yksi mahdollisuus on ostaa toinen saman aikakauden kortti vanhoilla tutuilla liitännöillä. Tällä ei pelata, mutta netti ja pasianssi toimivat:

    https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...CYkRi5bq39RbdEqHnzjYCkwgYM8EIqszgvqrAFqYZOJc2
     
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,270
    Kiitokset:
    1,055
    Pisteet:
    243
    Kovin huonosti olen päässyt perille Windows 10:n säätämisestä siinä määrin kuin se yleensä enää on käyttäjän hallittavissa. Käsitykseni ja kokemukseni mukaan tuo linkissä neuvottu asetus ei mitenkään estä Windowsia päivittämättä näytönohjaimen ajureita. Se saattaa estää tulostinajureiden automaattisen päivityksen.

    Ei näytä myöskään AMD tarjoavan enää ajureita tuollaiselle näytönohjaimelle. "This product has been moved to a legacy support model and no additional driver releases are planned."
     
  7. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,311
    Kiitokset:
    196
    Pisteet:
    93
    Ymmärtääkseni amd ei enää päivitä tuota ajuria, mutta vuoden 2015 ajuri on edelleen ladattavissa kyseisestä linkistä. Ajurien automaattinen päivitys ulottuu myös näytönohjaimeen ja tuon asetuksen pitäisi estää moinen:

    https://www.tomshardware.com/news/how-to-stop-automatic-driver-updates-windows

     
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,270
    Kiitokset:
    1,055
    Pisteet:
    243
    Tuossa tomshardware-linkissä on esitetty eri polku, mutta se näyttäisi loppujen lopuksi vievän samaan ikkunaan, joka kokemukseni mukaan ei siis estä näytönohjaimen päivitystä Updaten toimesta.

    Microsoftin ohjeistuksessa kerrotaan vain, kuinka voi tilapäisesti estää määrätyn päivityksen asentuminen automaattisesti uudelleen;
    https://support.microsoft.com/fi-fi...s-10-ssä-17df0ef3-7480-36e9-0ed9-118351398897

    Asiasta on surkuhupaisa ketju Microsoftin vastauksissa. Tahaton komiikka tulee esille, kun avaa kaikki vastaukset:
    https://answers.microsoft.com/en-us...s-update/5cb3aed3-d7f1-4c5f-8716-906d2d1ebb48
     
  9. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,326
    Kiitokset:
    968
    Pisteet:
    173
  10. jokke_l

    jokke_l Member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tuo ohjelma luo virheen 182. Ehkä tulkittavissa " 12 vuotta on näytönohjainten max käyttöikä".
     
  11. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,311
    Kiitokset:
    196
    Pisteet:
    93
  12. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,326
    Kiitokset:
    968
    Pisteet:
    173
    Joo, niin kuin lettas tuossa yllä totesi, ei se tue enää näytönohjaintasi. Oon sitä ite aikoinaan kokeillut vanhalle vista aikaiselle acer kannettavalle ja sillä sai käteväsi vimeisimmät ajurit jotka sille koneelle oli mahdollista saada. Ilmeisesti se oli iästä huolimatta vielä tuen piirissä, tai sitten AMD on muuttanut tuota autodetectiä. Mun olis joka tapauksessa pitänyt katsoa mitä laitteita se nykyään tukee.

    Ton lettaksen linkkaaman ajurin lisäksi kokeilisin Crimson Edition 16.2.1 Beta ajuria.
    https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-non-gcn-16-2-1-beta

    Vaikka tuo onkin beta, niin se tuskin tuo ongelmia. Sen lisäksi siinä on uudempi radeon ohjelmisto, kun tuo 15.7.1 taas sisältää vanhemman catalyst controllin, se ei mielestäni ollut läheskään niin hyvä kuin uudempi radeon ohjelmisto. Toki tuo vanhempikin on ihan toimiva.
     
    Viimeksi muokattu: 24.04.2021
  13. jokke_l

    jokke_l Member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Löysin version 15.301.1901.0 jonka sain ladattua. Kaikkia muita win ei sallinut ladata. Väitti vain, että Windowsin ajuri on parempi.

    Laitehallinnan mukaan ohjain oli versio on 15.200.1055.0, 6.7.2015.
    Maaliskuun lopulla häipyivät pienoisohjelmat käytöstä. Sekä TriPeaks2001 suoritustiedosto oli poistettu. Näistä ei löytynyt lokitiedostoissa jälkiä.

    Tämä löytyi laitehallinnan ohjaimen tiedoista. Se oli ladattu 24.3.20, sen jälkeen ongelmat alkoivat. Eli käyttäjä nimellä SYSTEM häärii koneellani tekemässä omia asetuksiaan.

    Lokinimi: System
    Lähde: Microsoft-Windows-UserPnp
    Päivä: 24.3.2021 14:18:17
    Tapahtumatunnus:20003
    Tehtäväluokka: (7005)
    Taso: Tietoja
    Avainsanat:
    Käyttäjä: SYSTEM
    Tietokone: Jokke-PC
    Kuvaus:
    Ohjaimien hallinta on viimeistellyt palvelun amdkmdap lisäysprosessin (laite-esiintymätunnus PCI\VEN_1002&DEV_68D9&SUBSYS_E142174B&REV_00\4&63638AD&0&0008). Tila: 0.
    Tapahtuman Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-UserPnp" Guid="{96f4a050-7e31-453c-88be-9634f4e02139}" />
    <EventID>20003</EventID>
    <Version>0</Version>
    <Level>4</Level>
    <Task>7005</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8000000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2021-03-24T12:18:17.1583495Z" />
    <EventRecordID>94</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="2148" ThreadID="2160" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Jokke-PC</Computer>
    <Security UserID="S-1-5-18" />
    </System>
    <UserData>
    <AddServiceID xmlns="http://manifests.microsoft.com/win/2004/08/windows/userpnp">
    <ServiceName>amdkmdap</ServiceName>
    <DriverFileName>\SystemRoot\system32\DRIVERS\atikmpag.sys</DriverFileName>
    <DeviceInstanceID>PCI\VEN_1002&amp;DEV_68D9&amp;SUBSYS_E142174B&amp;REV_00\4&amp;63638AD&amp;0&amp;0008</DeviceInstanceID>
    <PrimaryService>true</PrimaryService>
    <UpdateService>false</UpdateService>
    <AddServiceStatus>0</AddServiceStatus>
    </AddServiceID>
    </UserData>
    </Event>
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2021
  14. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,326
    Kiitokset:
    968
    Pisteet:
    173
    En tiedä, miten noi ajurien versionumerot menee, vastaako ne miten tuota asnnuspakeissa mainittua numeroa. Luultavasti et siksi saanut asennettua ajuria, kun koneessa oli jo uudempi.

    Jos ongelma jatkuu vielä. Niin voisit kokeilla poistaa vanhan ajurin ja ohjelmiston DDU:la
    https://www.wagnardsoft.com/forums/viewtopic.php?f=5&t=3480
    Huom: Lataus kohdasta ***Official download here*** Siellä on paljon muitakin linkkejä.

    En ole ihan hetkeen tuota käyttänyt, joten tarkempaa ohjetta ei nyt ole, mutta ohjelma on yksikertainen käyttää.
    Kysy jos on jotain kysyttävää DDU:n käytöstä. Ennen kuin poistat ajurin, niin lataa asennuspåaketti valmiiksi työpöydälle. Aloittaisin siitä beta:sta ja sitten kokeilisn vanhempia.

    Olisiko tuo TriPeaks2001 flashin vaativa peli? Pikaisesti siitä tietoja katsoin, mutta en ihan varma ole. Jos on, niin flashia ei tueta enää. Mitä nuo pienoisohjelmat ovat? Valitettavasti joskus käy niinkin, että windows 10 päivitellessään itseään uudempaan versioon on poistanut joitain ohjelmia milloin mistäkin syytä. Syy noiden pienoisohjelmien poistoon voi olla se, tai sitten taustalla on jokin järkevä syy.

    Oliko tuon ilmoituksen kohdalla varoitus tai virhe mainintaa? Voi olla, että tuo on tullut aurin päivityksestä, mutta toisaalta tuo event ID 2003 vaikuttaisi viittaavan johonkin muuhunkin. Sikäli kun siitä mitään selvää sain.

    Onko windows versiosi uusin mahdollinen 20H2? Version saat näkyviin kirjoittamalla windowsin hakuun winver ja painamalla enteriä.
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2021
  15. jokke_l

    jokke_l Member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Win versio on tuo 20H2.
    Pienoisohjelmat ovat täältä:
    https://8gadgetpack.net/gadgets/sidebar7.html
    Nuo näytön oikeassa kulmassa näkyvät tiedot "näkyvät" ilman katsomista.

    TriPeak on myös 20vuotta vanha pasianssi, mutta perheemme vanhimmat osat osaavat käyttää sitä. Sain sen toimimaan uudelleen asennuksella.
    Miten tarkistan, käyttääkö se flashia? Olen poistanut flashin koneelta Win 10 lisäpäivityksellä(?).

    Löysin myös jostakin maininnan, ettei esim. Dell koneiden usean näytön ohjaukset enää toimi VGA liitännällä.
    Tein poikkeavan ratkaisun.
    BenQ GL2460 päänäyttönä DVID liittimellä. mutta HDMI johtoon laitoin HMDI splitterin (n.5€). Siihen kytkin Tv:n ja Asuksen. Splitterin virran syötön on otin kytkimellä varustetusta USB liittimestä. Nyt saan laajennettua näytön Benq ja Asukseen. Sammutan Samsungin siksi aikaa. Jos katson Cmorea, Win+P avulla valitsen "Sama näyttö" tai "vain toinen näyttö" jolloin voin sammuttaa Asuksen ja Benq:n.
    Aika näyttää, pitääkö hankkia uusi näytönohjain.
    Olisko tämä ratkaisu ympäristöystävällinen teko :)
     

    Liitetyt tiedostot:

  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,425
    Kiitokset:
    1,078
    Pisteet:
    223
    Windows 10:ssä poistui työpöydän pienoisohjelmien tuki, joita seiskan aikana saattoi olla työpöydällä useita eri toimintoja näyttäviä, kuten prosessorien-, muistin kuormituksen ym. toimintojen esittämiseen.
    Omalla tavallaan ne olivat käteviä pikku ohjelmia.
    Tiedän, että jotkut pienoisohjelmat toimivat yhä kympissä ja että kympille on tehty joitakin pienoisohjelmia, mutta olisiko ongelmana se, että päivitykset pudottaa niitä pois.

    Aikaisemmin monet pelit käyttivät Flashia ja sen poistumisen myötä pelit lopettivat toimintansa. Pasianssi kuulostaa juurikin flashsiin perustuvalta ohjelmalta.
     
  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,326
    Kiitokset:
    968
    Pisteet:
    173
    Jos se näytönohjain toimii yhdellä näytöllä hyvin, niin ehjä se on. Jos taas kahdella tulee mustaa ruutua, niin voi olla, että se ei vain kykene enää tai sitten se VGA asettaa rajoituksia. En kuitenkaan osaa sanoa useamman näytön käytöstä oikeastaan mitään, kun olen aina yhdellä mennyt. Joku muu tietänee noista enemmän. Uuden näytönohjaimen ostamista kyllä suosittelen jos van budjetti sallii.

    Jos se peli toimii, se ei välttämätttä vaadi flashia, tai sitten et ole vielä asentanut KB4577586 päivitystä. Se oli ainakin jossain vaiheessa valinnainen. Tai jos olet, niin valmstaja on saattanut muuttaa peliä niin, että se toimii ilman flashia.

    Olihan nuo pienoisohjelmat tuttuja kun näki kuvia. Vistalla itse niitä käytin viimeksi. Ilmeisesti ainakaan tuota käyttämääsi pakettia ei ole päivitetty viime vuoden kesäkuun jälkeen.

    Noiden ylläpitäjä kertoo myös FAQ:sa seuraavasti.
    https://8gadgetpack.net/

    Oletettavaa siis on, että niiden toiminta käy entistä vaikeammaksi siinä vaiheesa kun microoft luopuu lopullisesti internet explorerista.
     
  18. jokke_l

    jokke_l Member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    49
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Pasianssi on "vanhaa" varastoa, jonka uudelleen lataus onnistui. Samoin 3 käyttämääni pienoisohjelmaa vaativat manuaalisen käynnistystyksen, mutta sen jälkeen toimivat kyllä hyvin. Vaikka "kaverini" sairastaa "Alois" tautia, hän jostain syystä tunnistaa anlogisen kellon sekä osaa katsoa kalenterin ruudulta.
    Näyttöjen ohjaus toimii kertomallani tavalla, ainakin toistaiseksi. Ainoastaan Benq liitäntä piti vaihtaa HMDI ja Asus DVID. Järjestys, käytettäessä laajennettua näyttöä, meni muuten sekaisin. Tämäkin olisi ollut korjattavissa näyttöjen paikkaa vaihtamalla, mutta Asus on kuvalaadultaan paljon huonompi. (Se on jo kerran hylätty "hajonneena"). Ongelman aiheuttaja taisi olla se VGA liitäntä jota Win10 ei enää hyväksy (muuten uusien laitteiden kauppa ei käy).

    Kiitos kaikille vastanneille!
    Taas tuli tehtyä ilmastoystävällinen teko
    .
    12 vuotias näyttö ja näytönohjain sai taas lisää elinaikaa.
     

Jaa tämä sivu