1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Paikallinen vai Microsoft-tili?

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 02.12.2019.

  1. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,078
    Kiitokset:
    1,201
    Pisteet:
    243
    Tulee ajankohtaiseksi Windows 10:n hankinta ja sen asennusta varten olisi pari tyhmää kysymystä. Windows 10:ä asennettaessa tai käyttön otettaessa täytyy tietenkin luoda (järjestelmänvalvojan) tili. Mitä merkitystä on sillä, tekeekö paikallisen tilin vai Microsoft-tilin? Jälkimmäisessä on tietenkin heikompi tietoturva, mutta mitkä sen edut ovat? Tiedän, että Microsoft-tiliin liitetty Windows 10 on helppo aktivoida uudelleen laitevaihdon yhteydessä, mutta läppäreissä on aina ollut Windows valmiina.

    MS Office vaatii nykyisin käyttäjätilin, joka automaattisesti kirjautuu verkkopalveluihin (mm. OneDrive). "Tili" lienee sama kuin sähköpostiosoite. Miten tämä tili suhtautuu Windows 10:n Microsoft-tiliin? Voiko esimerkiksi järjestelmänvalvojan Microsoft-tili olla sama sähköpostiosoite, joka on liitetty toisen eli paikallisen käyttäjätilin Office-tiliin?

    Tilanne, jota tavoittelen, on sellainen, että ylläpidosta huolehtivalla järjestelmänvalvojalla on samaan tapaan kuin nyt Win 7:ssa järjestelmänvalvojan oikeudet. Päivittäisessä käytössä on rajoitetuin oikeuksin oleva tili. Jos tällä tilillä kirjautuu Officeen käyttäjä, jonka sähköposti on sama kuin järjestelmänvalvojalle ilmoitettu, niin kirjautuuko hänkin silloin järjestelmänvalvojan Microsoft-tilille, vaikka käyttäjänimi on toinen, tai sekoaako systeemi muutoin?

    Nyt Win 7:ssa järjestelmänvalvojalla ja käyttäjällä on kummallakin oma "paikallinen tili" eikä järjestelmänvalvoja edes pääse kirjautumaan Officeen, joka on aktivoitu pelkästään käyttäjälle.

    Jos joku jaksoi lukea pohdiskelun läpi ja ymmärsi ongelman, niin olisin kiitollinen vihjeistä, mitä pitäisi huomioida, ettei täytyisi myöhemmin lähteä korjaamaan.
     
  2.  
  3. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,739
    Kiitokset:
    1,230
    Pisteet:
    223
    Kun asennat windows 10:n Ei tarvitse luoda Microsoft tiliä, vaan suoritat asenuksen ilman, ja sitten myöhemmin voit kirjautua mirosoft tilille ja takaisin paikalliselle tilille, käyttämällä outlook/hotmail sähköpostiosoitetta. Erikseen ei tarvitse luoda microsoft tiliä windowsia varten.

    Noista tilien oikeuksita en nyt osaa ihan varmasti sanoa, kun itselläni on aina ollut järjestyksenvalvojan oikeudet, kuten myös nyt.
    Käytän konetta paikallisella tilillä jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet, ja olen kirjautunut microsoft tilille vain muutaman kerran.
     
    1pertti kiitti tästä.
  4. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    842
    Kiitokset:
    134
    Pisteet:
    53
    Nykyään pitää vissiin katkaista nettiyhteys asennuksen ajaksi jotta paikallisen tilin voi tehdä.
     
  5. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Ihan samat kokemukset, mitä *Trinity* kertoi.

    Piti kokeilla vielä Virtualboxilla asentaa ja tehdä paikallinen tili.
    Kaksi ensimäistä ikkunaa ohitetaan, missä tarjoaa tiliä tehtäväksi ja tekee sen vasta kolmannessa ikkunassa, niin voi tehdä paikallisen tilin haluamallaan käyttäjänimellä, ilman sähköstiosoitetta. Tässä ikkunassa uhkasi rajoitetusta kokemuksesta, mutta käsittääkseni rajoittaa korkeintaan tietojen siirtoa MS:lle. Omat tilini olen aina tehnyt tällä tavalla ja myöhemmin ottanut hetkeksi käyttöön Microsoft tilin, jotta on saanut rekisteröityä käyttöjärjestelmmän MS-tilille. Sen jälkeen aina palannut paikallisen järjestelmävalvojan tilin käyttäjäksi

    Onnistuu kyllä nettiyhteydellä tehdä paikallinen tili, sitä ei tarvitse katkaista.
    Nettiyhteyttä kannattaa asennuksen aikana muutenkin pitää päällä, koska sen aikana käy hakemassa jotain päivityksiä.

    Onnistui vieläkin aktivointi seiskan tuoteavaimella, toivottavasti et ole ostanut kympin kallista lisenssiä.

    Edit: Mielestäni sillä ei ole mitään merkitystä, millä tilillä Officea käyttää, ei tarvitse olla sama, millä käyttöjärjestelmä on rekisteröity.
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2019
    Whatta Heck ja 1pertti kiittävät tästä.
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,078
    Kiitokset:
    1,201
    Pisteet:
    243
    Tarkoittaako tuo, että Windows 10: voi käyttää pelkästään paikallisilla tileillä samaan tapaan kuin 7:ääkin, eli ilman mitään Microsoftille rekisteröityä tiliä? Halutessaan voi sitten myöhemmin avata erillisen Microsoft-tilin. Mitä lisäarvoa Microsoft-tili silloin tuo, vai onko tuo Windowsin siirtomahdollisuus uudelle laitteelle ainoa hyöty?

    Näyttää, että Microsoft-tili ja sähköposti ovat jotenkin yhteydessä toisiinsa, koska tilin nimen vaihtamista koskevassa ohjeessa sanotaan: "Tärkeää Älä poista tätä sähköpostiosoitetta, jos haluat yhä käyttää sitä sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen." Jos Microsoft-tilin luo avaa, kannatanee sitää varten siis avata uusi (outlook-)sähköposti, jota ei muuhun käytä. Onko tästä muuta ongelmaa kuin salasanan muistaminen sitten joskus, jos tiliä tarvitseekin?

    Läppäriä olen hankkimassa, joten kyllä siinä on Win 10 Pro mukana hinnassa.

    Kun tulee vanhaksi, alkaa yksinkertaisetkin asiat tuntua monimutkaisilta. Ei kai tuollaisten tilien hallinta voi käytännössä kovin kummia vaatia, mutta suuri osa tuosta ohjeesta jäi eka lukemalla ymmärtämättä:
    https://support.xbox.com/fi-FI/my-a...nt/change-email-sign-in-for-microsoft-account
     
  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Kyllä voit koko koneen historian ajan käyttää ainoastaan paikallista tiliä, rekisteröimättä sitä MS:lle, samaan tapaan kuin seiskassakin.
    Microsoft tarvitsee sähköpostia, koska haluaa seurata, "mitä siellä kirjoitellaan";) kai. Käyttöjärjestelmä ilmoittelee sähköposti viestin tulosta omassa viesti-ikkunassaan työpöydällä, liittyy kai siihen ja parantaa vakoiluominaisuuksia.
    Sen takia en itse viitsi pitää omaa sähköpostiosoitettania aktiivisena kirjautumisessa. Jos tilille on tarvetta (mielestäni ei ole) voi tehdä osoitteen ainoastaan Microsoft tiliä varten, eikä käytä sitä mihinkään muuhun viestittelyyn.

    Itse en näe mitään muuta tähdellistä Microsoft tilin käyttöön kun sen, että saa käyttöjärjestelmä siirtomahdollisuuden toiseen koneeseen.

    Oma suositus sinulle on, älä tee MS-tiliä ollenkaan, koska siirtomahdollisuuttaa et kai tarvitse, jolloin sen hyöty kääntyy paremminkin negatiiviseksi.

    Edit: ei noita microsoftin rekisteröitymisjuttuja kannata lukea, koska pääasiallinen sihti on toisen seuranta, jota käyttäjä ei kaipaa.
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2019
    1pertti kiitti tästä.
  8. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    6,739
    Kiitokset:
    1,230
    Pisteet:
    223
    Microsoft tiliä käyttäessä on mahdollisuus synkronoida saman käyttäjän eri koneita, muuten en tiedä onko mitään käytännön hyötyä.

    nsa.
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Minulle ei kolmen koneen kanssa ole tullut vielä tarvetta tuollaiseen synkronointiin. Kalenteri on ainoa jota synkronoin pääkoneeni ja puhelimen välillä ja sen hoitaa google tilin gmail osoite. Nuo pari muuta konetta on ainoastaan erilaisiin kokeiluihin ja testeihin, eikä niilä ole mitään tärkeää dataa.
     
  10. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    842
    Kiitokset:
    134
    Pisteet:
    53
    En ole itse nähnyt mitään käytännön hyötyä Microsoft tilistä nimenomaan kotikäytössä. Tiliin toki saisi talteen Windowsin lisenssin jolloin lisenssin siirto uusiin laitteisiin on käsittääkseni mahdollista mutta toisaalta eipä tuo ole nykypäivänä vaivan arvoista.
     
  11. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Minulla on useita koneita ns. työryhmäverkossa, joka on kahden reitittimen "takana" netistä. Käyttöjärjestelmänä ns. pääkoneissa on Win 10 Pro tai Win 7 Pro/Ultimate, kokeiluluontoisesti myös Ubuntu. Vanhemmissa harrastus(-/museo)koneissa on yleensä Win XP Pro tai jokin kevyt Linux.
    Kaikissa Win-koneissa on asennuksen luoma paikallinen admin-tili ja kaikille niille olen asettanut saman salasanan. Kaikissa on myös itse lisäämäni toiset admin-tasoiset samannimiset tilit, jossa myös identtiset salasanat.
    Vastaavalla tavalla koneissa on kaksi user-tason tiliä, joista toinen on omassa käytössäni ja toinen ns. vieraskäytössä.
    Kaikki edellä mainitut tilit ovat paikallisia. Näille kolmelle tilille (käyttäjänimelle) olen erikseen luonut oman Microsoft-tilin, johon kirjaudun joko tarvittaessa tai vaihtoehtoisesti "automaattisesti" paikalliselle tilille kirjautumisen yhteydessä.
    Tällöin kotiverkossa kirjautuminen ei tarpeettomasti(?) käy MS:llä "kääntymässä".

    Microsoft-tili tarvitsee/vaatii oman salasanan lisäksi (tai on ainakin ennen vaatinut) kirjautumisnimeksi joko
    1) sähköposti(tili)n <--> oma yleinen tai "aku ankka" sähköpostisi tai MS-tiliä luotaessa voi tehdä uuden outlook.com-tilin (tai hotmail.com-tilin?)
    tai
    2) (matka)puhelinnumeron
    tai
    3) Skype-nimen <--> oma Skype-tili
    Mikäli käytössäsi on jo Outlook.com (Hotmail.com ?), OneDrive tai Xbox Live, on se jo valmis MS-tili eli ei tarvitse luoda uutta.
     
  12. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Vielä paikallisesta kirjautumistilistä.
    Edellisestä paikallisen tilin luomisesta kymppiä asennettaessa on jokunen kuukausi, joten en tarkkaan muista tarvittavaa proseduuria. "Automaattisen" Administrator/Järjestelmänvalvoja-tilin kanssa ei muistaakseni ollut vaikeaa välttää MS-tiliä asennusvaiheessa. Muiden tilien lisäämisessä täytyi sitkeästi "kieltää" mm. sähköpostitilit ...
     
  13. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Mä en oikein ymmärtänyt tämän tarkoitusta, minkä tähden MS-tili? Mikä merkitys sillä on tässä?
    Pitää vaan ohittaa pari ensimmäistä ehdotusta käyttäjätilin tekemiseen, niin kolmannella kerralla tarjoaa paikallisen tilin tekemistä omalla käyttäjänimellä
     
  14. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Kokeilin tällä koneella (Win 10 Pro versio 1903) ja proseduuri on seuraava:

    - "kaivetaan" wanha (7-tyylinen) kontrollipaneeli esiin ja valitaan sieltä käyttäjien hallinnasta uuden käyttäjän lisäys --> esiin "pomppaa" uuden muotoinen asetusikkuna "How will this person sign in?"
    - kysytään olemassa olevaa (MS-)sähköpostitiliä tai annetaan mahdollisuus luoda uusi --> kielletään edellinen valitsemalla "Sign in without a Microsoft account (not recommended)"
    -seuraava ruutu "kehuu" MS-tilin etuja ja "valittaa" paikallisen tilin "vaivoja"--> vaivoista huolimatta valitaan "Local Account"
    - päästään xp-/Vista-/7-tyyliseen käyttäjätilin lisäykseen ... kyselee tuttuun tapaan uuden käyttäjän nimen, salasanan (kahdesti) ja salasanavihjeen
    - jne.

    Huom! Tämä yllä mainitussa Windowsin versiossa. Tuoreemmassa saattaa olla jotain ihan muuta ...
     
    1pertti kiitti tästä.
  15. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    MS-tilillä "pyöritän" OneDrive'ä ja "homeista" Officea.
     
  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Joopa joo, hyvin valaisevaa.
     
  17. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,078
    Kiitokset:
    1,201
    Pisteet:
    243
    Tarkoittaako tuo "automaattisesti" sitä, että olet kirjautunut Windowsiin paikallisella tilillä, mutta OneDrive ja Office-sovellukset kirjautuvat niitä käytettäessä Microsoft-tilille?
     
  18. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Kyllä.
    "Muistaa" kirjautumisen, kun (erikseen MS-tiliin kirjautumisessa) laitetaan täppä kohtaan "Muista minut" ... muistelisin.
     
  19. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Minusta noihin muihin ei ole syytä kirjautua, kuin tarkoituksella. Siksi niistä kannattaa ottaa automaattinen käynnistys tai kirjautuminen pois, ettei käynnisty joka käynnistyksellä. Esim. Office kirjautuneena taitaa imeä kaikki dokumentit Microsoftille ja One Drive on turhuus joka toimii samoin.

    Edit: eli paikallinen Windows kirjautuminen ja muut turhat kirjautumiset minimiin.
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2019
  20. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    9,078
    Kiitokset:
    1,201
    Pisteet:
    243
    Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä, mutta minulla on sellainen käsitys, että Windows 7:lle hankkimani Office 2013 ei toimi, ellei sitä ole aktivoitu liitttämällä Microsoftin tiliin. Sovelluksissa ei myöskään ole mitään sellaista asetusta, jolla yhteydet Microsoftin palvelimiin voisi katkaista tai estää toimimasta. Näin kai on uudessa 2019-versiossakin ja tietenkin 365-versioissa.

    Jos tuota monopolituotetta haluaa käyttää, "urkinta" on pakko hyväksyä. Microsoftin ei kai kuitenkaan tiedetä myyneen keräämäänsä dataa tai muuten väärinkäyttäneen sitä. Toisaalta käyttäjä ei kai saa mitenkään tietää, mitä tietoja Microsoft kerää ja miten se keräämäänsä dataa hyödyntää.

    Tiedän, että muitakin jopa ilmaisia vaihtoehtoja on olemassa. Omat vajavaisuutensa niillä kuitenkin on MS Officeen verrattuna. Ei kai se muutoin olisi tuohon asemaan "standardina" päässytkään. Toisaalta ajattelen, että tällaisessa asemassa ei ole enää varaa menettää asiakaskunnan luottamusta. Kyllä tuo tietosuojan epämääräisyys välillä mietityttää, mutta toisaalta suuret yritykset käsittelevät Office-sovelluksilla paljon tärkeämpää dataa. Heidän luottamustaan Microsoftilla ei ole varaa menettää.
     
  21. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    6,122
    Kiitokset:
    1,194
    Pisteet:
    243
    Olen käyttänyt jo kolmisen vuotta Office Pro Plus 2016 ilman sisäänkirjausta. Heti asennuksen jälkeen olen kirjautunut ulos ja en kyllä ole huomannut ettei toimisi oikein.
    Ainoa mitä puuttuu on jotain yksityiskohtia, kuten valmiit kirje ja lomakepohjat, muuten toimii, eikä ole valitellut ettei ole kirjaantuneena.

    Kokeile kirjautua ulos ja katso miten toimii.

    edit: on sillä joku kalenteri ja CV pohja valmiina kirjautumatta.
    edit: minusta sama juttu oli edellisessäkin versiossa, jota käytin, oliko se nyt 2010 vai 2013 en muista.
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2019

Jaa tämä sivu