1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Pöytäkoneessa wlan tai wifi?

Viestiketju WLAN ja lähiverkot -osiossa. Ketjun avasi Maria2 22.12.2016.

 1. Maria2

  Maria2 Regular member

  Liittynyt:
  30.03.2005
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Hei! Mistä löytää/näkee pöytätietokoneesta (merkkiä Ienovo) että onko sitä mahdollista käyttää kotona kaapelimodeemin kanssa wifinä (onko wifi sama kuin wlan?)? Vai pitääkö se yhdistää piuhalla kaapelimodeemiin jotta sillä saa nettiyhteyden? Kuinka pitkiä tähän tarkotukseen olevia valmiita piuhoja kaupasta löytyy (ja miten niitä kutsutaan että tulee oikea piuha) kun kaapelimodeemi sijaitsee eri huoneessa kuin tämä pöytäkone?
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,502
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Avaa haku ja kirjoita Näytä verkkoyhteydet (tai jos sinulla on Windows 10, niin toimi sen mukaisella tavalla). Valitse klikkaamalla tuo Näytä verkkoyhteydet, jollaon näet luettelon tietokoneen verkkoyhteyksistä. Jos siellä on kuvake Langaton verkkoyhteys, on koneessasi ilmeisesti WLAN-kortti ja langaton yhteys. WLAN ja WiFi tarkoittavat käytännössä samaa asiaa.

  Langallinen yhdistäminen puolestaan tapahtuu ethernet-(verkko)kaapelilla. Itse verkkokaapeli on tyypiltään CAT5- (tai CAT6-)kaapelia ja sen molemmissa päissä on RJ45-liitin. Valmiina löytyy ainakin 15-metrisiä ethernet-kaapeleita. Esimerkiksi tuossa yksi edullisen hintainen verkkokaapeli:
  http://www.gigantti.fi/product/tv-j...1512X/logik-cat5e-ethernet-verkkokaapeli-15-m

  Kun modeemi ja tietokone sijaitsevat eri huoneissa, wlan on elegantimpi ratkaisu. Jos tietokoneesta puuttuu langaton yhteys, voi sellaisen hankkia erikseenkin. Yksi mahdollisuus on USB-porttiin liitettävä wlan-sovitin.
   
 4. Maria2

  Maria2 Regular member

  Liittynyt:
  30.03.2005
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Hei! Kiitti hyvistä neuvoista. Mistähän noita wlan-sovittimia voi ostaa? Onko ne minkä kokoisia? Pitääkö ne jotenkin ohjelmoida koneeseen vai ohjelmoivatko itse itsensä? Eli sitä käytetään ulkoisena laitteena saamaan koneeseen wifi valmius? Mitä se/ne maksaa? Pätkiikö sillä nettiyhteys? Mitä tietoja kaapelimodeemista ja pöytäkoneesta oltava sitä ostaessa että tulisi sopiva ja oikea malli eli onko useita eri mallisia? Onko käytöstä kokemusta? Jos piuhalla taas sitten yrittää yhdistää niin nythän pöytäkoneessa Ethernet mallinen piuhaliittymä adsl-modeemin ja koneen välillä niin käykö se sama piuha sitten myös uuteen kaapelimodeemiinkin vai minkälainen ja -niminen piuha pitäisi sitten kaapelimodeemia varten hankkia? Ja voiko käyttää edelleen tuota samaa Ethernet adsl-kytkentämallia pöytäkoneesta myös uuteen kaapelimodeemiinkin vai tarvitaanko erilainen piuha?
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,502
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Niitä saa niin verkkokaupoista kuin Prismastakin ja pienimmät ovat tosi pieniä. Itselläni ei noista ole kokemuksia, mutta arvelisin, että kaikkein pienimmissä (ja halvimmissa) on niin vaatimaton antenniratkaisu, että se saattaa haitata yhteyden toimimista seinien läpi. Halvimmillaan ne maksavat alle 10:n, mutta uudemmat toimivat myös nopeammalla ac-standardilla ja USB 3.0-porteissa, jotka mahdollistavat (ainakin teoriassa) suuremmat nopeudet.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/35984/dnddj/TeleWell-TW-WLAN-Dual-band-WiFi-adapteri

  Periaatteessa laitteet ovat hyvin yhteensopivia eri koneiden ja modeemien kanssa. Jos sekä modeemin wlan-reititin että adapteri tukevat ac-standardia, syntyy yhteys sillä, muuten vanhemmalla n-standardilla, joka sekin riittää käytännössä. (Oletan, että kaapelimodeemissa on itsessään wlan eikä erillistä wlan-reititintä tarvita.)

  Sama ethernet-kaapeli, jota käytit ADSL-modeemin kanssa, toimii kaapelimodeeminkin kanssa.
   
 6. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  13,014
  Kiitokset:
  3,090
  Pisteet:
  223
 7. Maria2

  Maria2 Regular member

  Liittynyt:
  30.03.2005
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
   
 8. Maria2

  Maria2 Regular member

  Liittynyt:
  30.03.2005
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Hei! Onko tuo "Ethernet" oleellinen eli mistä kaupassa tietää että on nimenomaan Ethernet kaapeli? Lukeeko se tuotteessa näkyvissä? Mikä ero on CAT5 ja CAT6:lla? Käykö kumpi vain? Entä RJ45 liitin mistä sen tunnistaa että on juuri se liitin?
   
 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,502
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Ethernet-sana on sikäli oleellinen, että se kertoo, mistä on kyse: tietokoneiden välisestä lähiverkosta (eikä esimerkiksi sähköverkosta). CAT6 on teknisiltä ominaisuuksiltaan CAT5:ttä parempi (ja kalliimpi) kaapeli, jolla voi toteuttaa myös nopeampia ns. Gigabit Ethernet-verkkoja. Kotikäyttöön sopii kumpi tahansa kaapeli, koska lyhyiden kaapelien hintaero ei ole suuri.

  RJ45-liittimen löytää esimerkiksi ADSL-modeemista tietokoneeseen tulevan kaapelin päästä. Sen tunnistaa myös googlatuista kuvista: https://notjustpcs.co.uk/product/rj45-to-rj45-ethernet-cable-used/
   
 10. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  3,722
  Kiitokset:
  91
  Pisteet:
  78
  Cat5e yltää myös gigabitin nopeuksiin pelkkä cat5 ei. Cat6 ja cat7 ovat usein jäykempää tavaraa, voi olla hankalempaa saada siististi kiinni seinään tai kaapelikouruun. Johdon pituus voi olla jopa sata metriä ilman että yhteys pätkii.
   

Jaa tämä sivu