1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Päivitys jumiutuu

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi ERyokas 20.04.2021.

  1. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Win 8.1 oli käynnistänyt itse päivityksen. Prosessi kuitenkin pysähtyi kai ihan alkumetreillä. Normaalissa sinisessä taustassa homma eteni kai 15 %:iin asti, sitten tuli hp:n pyöreä pallura ja alarunaan teksti "Päivitetään järjestelmää (0 %)". Ja siihen jäi. Aikaisemmin prosenttiluku on erinäisin hyppäyksin taikka murtolukuna tyyliin "377/20567" edellyt, ja sen jälkeen sinipohjainen päivittyminen on jatkunut 100 % saakka. Nyt ei mitään.

    Uudelleen käynnistäminen pakkosammuttamisen jälkeen ei laptopissa auta. Akun tyhjentymisen jälkeen palaa samaa tilaan. ALT+CTRL+DEL ei tavoita, CTRL+C ei tee mitään. Biosin puolelta palauttaminen edelliseen BIOS-versioon ei muuta mitään. Ongelma lienee jossain Windowsin haluamassa aika syvän tason uudistuksessa, koska jollain käynnistyskerralla olen saanut tiedotuksen virhetilasta kohdassa tyyliin 377/20567 tai 490/20567.

    Mitähän tuolle saisi tehtyä? Tikulta olen saanut bootattua Ubuntuun, joten tiedostot saan talteen. Mutta kyllä niitä ohjelmiakin voisi käyttää. Kone on reilu viisi vuotta vanha, käyttis WIN 8.1 kun WIN 10 ei ole suostunut asentumaan, kai hieman erikoisen konfiguraation vuoksi (irroitettava näyttö).
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,240
    Kiitokset:
    1,049
    Pisteet:
    243
  4. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,387
    Kiitokset:
    1,075
    Pisteet:
    223
    Tätä et kysynyt, mutta koska mainitsit siitä, niin?
    Onko kone alkuperäisessä kunnossa, vai onko sitä jotenkin modifioitu? Miten yritin suorittaa asennuksen? Mikä asennuksessa mättäsi ja mihin asti asennus meni?

    Puhtaan asennuksen pitäisi kyllä onnistua helposti ja siinä ei tarvitse edes kasin tuotelisenssiä antaa, ei muistaakseni edes kysele sitä. Tuon ikäiseen koneeseen on täysi kymppituki.
    Koneen tyyppitieto auttaisi asiassa.
     
  5. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    1Pertti, kiitos linkeistä, nuo ei auttaneet nyt. Windows uskoo vakaasti että päivitys täytyy ajaa eikä suostu estämään sen käynnistymistä. Ubuntun kautta saa infoa, että Windows-hakemistoon ei pääse koska siellä on jokin prosessi kesken, ja suosittaa täydellistä Windowsin sulkemista jotta sisälle pääsisi. Siellä tosin neuvotaan menemään mountiin ro-asetuksilla, mutta en vielä keksinyt miten se tehdään. Kaiketi editoimalla jotain tiettyä tiedostoa Windows-hakemistossa tuon nykytilan saisi kytkettyä pois päältäkin.
    tarantella: kokeilin vuoia sitten kai satakunta eri kertaa. Windowsin asennusohjelmaa silloin kovin tyrkytettiin ja sitä käytin, kai muutaman eri kerran imoimianikin. Ohjelma urputti aina jostain, ja poistelin esteitä (älä kysy mitä), mutta aina löytyi jokin uusi. On mahdollista, että jokin tuolloin poistettu aiheuttaa nyt ongelmia. Muuten ei modifikaatioita. HP Elite X2 1011 G1.
    Ongelma on lähtökohtaisesti hankala: Microsoft nimenomaan varoittaa, ettei päivitytä saa keskeyttää. Mutta nyt päivitys itse ei siis etene. Se tarttis joko keskeyttää (mille ei taida löytyä keinoa) tai syöttää siihen jokin data (ja miten se sitten onnistuisi).
     
  6. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    113
    Kiitokset:
    23
    Pisteet:
    28
    Auttaisiko 8.1:n uudelleenasennus Microsoftin sivuilta löytyvällä näköistiedostolla? Linkki:

    https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows8ISO

    Asennuksen käynnistys ohjeiden mukaan. Jos (= toivottavasti) löytyy "vanha" asennus, yritetään tehdä (valita) sen päivittäminen ja mikäli mahdollista, tiedot ja asennetut ohjelmat säilyttävä päivitys. Tosin vaihtoehtoina saattaa olla vain joko ns. puhdas asennus tai pelkästään vanhat käyttäjien tiedot säilyttävä asennus (eli ohjelmistot on asennettava uudelleen).
    Kun kone näyttäisi olevan nyt täysin ns. juntturassa, ei tule mieleeni muuta vaihtoehtoa.
     
  7. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    113
    Kiitokset:
    23
    Pisteet:
    28
    Yleisenä kommenttina havaintoja Windowsin (10) päivityksestä, että ns. väkisin päivittäminen voi johtaa noihin juntturoihin. Kymppi tuntuu "vakoilevan" laitteistoa ja ohjelmistoa, eikä ehdota päivityksiä ennen kuin sopivat ajurit ym. on saatu toimiviksi ko. kokoonpanoon.
     
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,240
    Kiitokset:
    1,049
    Pisteet:
    243
    Pitäisi tietää vähän tarkemmin, mikä ei toiminut kuin "nuo ei auttaneet nyt". Viimeinen ohje asentaa koko Windowsin uudelleen Recovery-osiosta, jos se vain on levyllä tallella. On tietysti mahdollista, että se on tuhoutunut aiemmissa Windows 10:n asennusyrityksissä. Käynnistyykö Recovery Manager, jos konetta bootatessa painelee toistuvasti F11? Pitäisi päästä tällaiseen ikkunaan:
    [​IMG]
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,387
    Kiitokset:
    1,075
    Pisteet:
    223
    Jos @1pertti n antamalla viimeisellä ohjella ei onnistu, niin ei ihmeessä pidä 8,1 versiota uudeelleen asentaa.
    Kympin voi ladata täältä ja sillä täysin puhdas asennus, niin takuuvarmasti se onnistuu.
    https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10

    Puhtaalla asennuksella tarkoitetaan, että kovalevyn kaikki osiot poistetaan ikkunassa, jossa kysytään "Mihin Windows asennetaan" ja osioiden poiston jälkeen asennus aloitetaan "seuraava" toiminolla.

    Lataa linkistä työkalu "Lataa työkalu nyt" ja sillä tehdään asennusmedia USB-tikulle, josta kone käynnistetään ja aletaan asennus.

    Huomaa, että puhtaassa asennuksessa kaikki levyn tiedot häviää.

    Edit:
    Kyllä ne samat tiedot Microsoftille kumpikin lähettää.
    Jälkimäinen ominaisuus on käyttäjän etu, eikä vakoilua.
     
    Viimeksi muokattu: 20.04.2021
  10. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    1Pertti: no ei käynnisty. Joskus ennen muistan tuon tilan löytäneeni, ehkä ei tällä koneella, mutta tuohon ei nyt pääse.
    Tylsää on, että en itse edes käynnistänyt tätä päivitystä. Olen ollut tarkkana mitä päivittyy, kun näyttöön liittyvät päivitykset ovat toistuvasti sotkeneet. Mutta oireista päätellen ei edes päästy siihen saakka, tai mistä sen nyt sitten tietää.

    8.1 asennettuna boottaavaan tikkuun aiheutti sen, että kone yrittää nyt jatkuvasti automaattista korjausta eikä pääse siitä eteenpäin. Tuo 1Pertin esittämä ikkuna tulee, mutta sekin johtaa vain ilmoitukseen ettei voi korjata. Vaihtoehdoiksi jää sammuttaa, tai siirtyä 8.1 versioon koneella. Ja näistä sitten taas tulee vastaan tuo automaattisen korjauksen yritys.

    Varmaan siivoan Ubuntulla kaiken tarpeellisen talteen, ehkä jopa jätän Ubuntu 20 LTS:n käyttöjärjestelmäksi ainakin joksikin aikaa. Ehkä joskus voi sitten kokeilla josko win 10 asentuisi.
     
  11. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,387
    Kiitokset:
    1,075
    Pisteet:
    223
    Asennus pitää aloittaa käynnistämällä kone "Käynnistysvalikosta", valitse käynnistyskohteeksi asennusmedia, olkoon sitten 8.1 tai 10, niin samalla tavalla se menee. Asennuksen käynnistyttyä, valitse asennustavaksi "Mukautettu" sivulla, jossa valitaan "Mihin Windows asennetaan" ja poista kaikki kovalevyn osiot ja sitten "Seuraava", jolloin asennus alkaa.

    Sanon nyt vielä kerran, että tuolla asennustavalla kympin saa helposti asennettua, kun vaan saisin sinut uskomaan sen.
    Edellisessä viestissäni on linkki 10:iin ja USB:n tekemiseen. Ohje löytyy myös linkistä.
     
  12. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,240
    Kiitokset:
    1,049
    Pisteet:
    243
    Jäi aluksi kysymättä, mutta lienee selvää, että et aikoinaan tehnyt palautuslevyjä ottaessasi läppärin käyttöön? Nyt niille olisi tarvetta.

    Tuohon käynnistysvalikkoon, josta tarantella mainitsi, pääsee painamalla boottausvaiheessa F9. Koneelle näyttää olevan täysi Windows 10-tuki, joten kyllä oikea näytönohjaimen ajurikin pitäisi löytyä.
     
  13. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    1Pertti: siksi yritinkin niin kovasti saada sen kympin asentumaan, mutta vähitellen usko siihen loppui. Täytyy nyt katsoa miten etenee, jahka saa tärkeimmät talteen. Ei ole kovin kiva asentaa ohjelmaa joka ensimmäiseksi sanoo, että menetät kaiken.
    Yksi tuon koneen erikoisuuksista on muuten siinä ettei siinä ole nettipiuhalle paikkaa. Se on ulkopuolisessa langattomassa telakassa. Usb-liittymän kautta täytyy asiat hoitaa, ja WiFillä. Kyllä se hieman haasteita asettaa yhteensopimiselle, kun vielä näyttökin on irroitettava ja akkuja on myös näppäintasossa.
     
  14. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,240
    Kiitokset:
    1,049
    Pisteet:
    243
    En tiedä, ymmärsinkö oikein, mutta Windows 10 asennuksen voi tehdä ilman nettiyhteyttä. Asennusmedia kannattaa tehdä tuoreimmasta Windows 10-versiosta, joka Microsoftin sivustolta on saatavissa. (Ei siellä vanhoja versioita olekaan, mutta tarkoitan, ettei kannata käyttää joskus aiemmin tehtyä asennustikkua.) Kun nettiyhteyttä ei ole, tehdään paikallinen käyttäjätili eikä päivityksiä yritetä hakea kesken asennuksen, joten ajuriongelmaa ei pitäisi tulla.

    Voi olla, että asennuksen jälkeen joutuu ensiksi lataamaan verkko- tai WiFi-ajurin toisella koneella, jos laite ei Windows 10:n asennuksen päätyttyä onnistu muodostamaan nettiyhteyttä. Jos käytössä on tuo listalla viimeisenä mainittu telakka, sen ohjain lienee tarpeen ladata ensiksi yhteyksien muodostamiseksi.
    HP Elite x2 1011 G1 Ohjelmiston ja ohjaimen ladattavat tiedostot | HP®-asiakastuki
    Kun nettiyhteys on toiminnassa, Windows hakee ja tekee muut tarvittavat päivitykset. Näin sen pitäisi teoriassa mennä ja toivottavasti myös käytännössä.
     
    ERyokas ja tarantella kiittävät tästä.
  15. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    win 10 eka asennusyritys päättyi virheilmoitukseen, joka ei selittänyt mitään. Mutta käynnistin tikulta setup-tiedoston uudestaan, ja ohjelma aloitti lataamisen uudestaan. Jossain kohtaa se näytti jumiutuneen, näytöllä ei liikkunut mikään muu kuin pyörylä pyöri. Task Manager kuitenkin näytti että koneen tehosta yli puolet pyöritti chekkausohjelmaa. Ainakin toista tuntia tätä jatkui, ja sitten ohjelma jatkoi asennustaan. Ja win 10 asentui. Tosin asema oli niin ahdas, että asennuksen jälkeen sitä piti laajentaa DiskGeniuksella. Mutta vaikuttaa siis pyörivän.
    Käynnistyksen yhteydessä tarjotaan vaihtoehdoksi Win 8.1, joka on edelleen samassa tilassa: kone yrittää korjata käynnistystään mutta ei etene ja kaatuu. Mutta win 10 siis toimii, kun sen valitsee.
    Kaiken takana oli siis se, että win8.1 aloitti itse päivityksen, joka johti jumiin. Homman opetus: Varaudu siihen, että koneesi ei huomenna enää käynnistykään, pidä kaikki tärkeä tallessa toisessa mediassa.
     
  16. pentsu

    pentsu Active member

    Liittynyt:
    07.03.2008
    Viestejä:
    1,357
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    68
    Mitähän sä olet tehnyt? Windows aennuksen aikana sä et pääse Task Manageriin.

    Teet boottaavan asennustikun Win10:stä ja käynnistät koneen tikulta. Tarantella laittoi jo ohjeet
     
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,387
    Kiitokset:
    1,075
    Pisteet:
    223
    Aikamoiselta sähläämiseltä tämä asentaminen vaikuttaa. Asennusta ei suoriteta Windowsista käsin, vaan käynnistetään suoraan asennukseen USB-tikulta.

    Asennuksessa tikulta manuaalisesti ei käynnistetä mitään, vaan asennus käynnistetään bootissa esim. käynnistysvalikosta valitaan Windowsin asennustikku.

    Puhtaassa asennuksessa levyosiot poistetaan alavalikon "Poista" komennolla, jolloin levy tyhjenee ja asennusta jatketaan "Seuraava" toiminolla.

    Edit Aikaisemmin annoin jo ohjeet asentamiseen, kannattaa lukea niitä.
    Edit: Jos tämä asia ei vielä selvinnyt, niin kysy, mikä on epäselvää.
     
    Viimeksi muokattu: 24.04.2021
  18. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,387
    Kiitokset:
    1,075
    Pisteet:
    223
    Lisähuomio.
    Kympin asennus on siis onnistunut, mutta kun et tyhjentänyt vanhoja levyosioita pois, niin teki Dual-boot asennuksen. Tällä hetkellä koneellasi on molemmat, viallinen win 8.1 asennus ja win 10. Ei siis ihme, että kovalevy täyttyy kahdesta eri windows asennuksesta.

    Kannattaa nyt vielä kerran tehdä kympin puhdas asennus, kovalevyn täydellisellä tyhjennyksellä asennuksen aikana, niin saat levytilan takasin omaan käyttöösi.

    Edit: Nyt kysymykset käyttöön jos et ymmärrä ohjeita. Ei kannata ominpäin tehdä asioita.
     
    Viimeksi muokattu: 24.04.2021
  19. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    113
    Kiitokset:
    23
    Pisteet:
    28
    (Afterdawn'in) Ongelmakysyjä

    Ongelmakysyjä on sellainen
    joka vastaa kun ei kysytä, (=tekee uusia korjausyrityksiä ominpäin)
    kysyy kun ei vastata, (= kysyy jo uutta, kun ei ole vielä keritty vastata edes vanhaan kysymykseen)
    ei vastaa kun kysytään, (= pihtaa laitteisto- ja ohjelmistotietoja sekä aikaisempia tekemisiään)
    jne.


    [lainaus Jorma Etto: Suomalainen; vapaasti mukaeltuna... ]
     
    *Trinity* ja tarantella kiittävät tästä.
  20. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    joo, ymmärsin kai joitain ohjeita väärin, enkä halunnut varmuuden vuoksi tyhjentää koko konetta. Omapäinenkin olen. Lopputuloksena oli paljon kokemusta ja dual boot -ratkaisu.
    Eteneminen oli kutakuinkin näin: Saadakseni tiedostot varmuudella talteen yritin ensin saada win8.1 asentumaan. Kun tila loppui kesken, sain Ubuntun asentumaan. Sen avulla sain kopioitua tikulle. ja sen avulla sain tilaa järjestettyä uudelleen. Yritin sitten saada sen win 8.1 asentumaan, mutta tila ei edelleenkään riittänyt kunnolla, mutta sain windowsissa pyörivän partition muuttamisohjelman toimimaan. Sillä sain suurennettua sitä osiota, jossa oli se uusi 8.1 (poistin Ubuntun asennusosion ja yhdistin sen tilan). Ja tämän jälkeen sain Win 10 asentumaan. Ajattelin että kai sitä win 10 asennusta kannattaa kokeilla kun sitä Tarantellakin niin vahvasti suositteli ja HP:n sivuilla oli uskottavat drivereiden asennuspalikat.
    Kokemusta tuosta saa. Toisinkin olisi voinut edetä. Tuloksena on että kone pyörii ja entiset tiedostot on käytettävissä d: -asemalla. Siellä on myös toimimaton win8.1 . Samaten win10:n asemalla on hakemisto windows.old. Noita jossain järjestyksessä kannattaa siivota pois. Kyllä sitä vähän omasta mielenkiinnostakin kokeilee mikä toimii, koska kyse on vain apukoneesta.
     
  21. ERyokas

    ERyokas Member

    Liittynyt:
    08.07.2008
    Viestejä:
    13
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Oli tuossa muitakin vaiheita, jokin ei edennyt ja seurasin näytön ohjeita. Kannattaa muistaa, että takana on se reilu viisi vuotta sitten saamani kokemus: Microsoftin tarjoama Win10 päivitystoiminto ei millään lähtenyt asentumaan. Jokin koneessa, joko rauta tai softapuolella ei vain ollut yhteensopiva, vaikka ostohetkellä muuta väitettiin ja vaikka kuinka poisti itse asennettuja ohjelmia.
    Tämän tuoreen kokeilun ja kokemuksen jälkeen tiedän, että nykyinen versio win10:stä sittenkin pyörii koneessani. Ja lisäksi kaikki on tallessa ulkoisissa asennusvälineissä (sain jopa ulkoiselle kovalevylle, josta helppo palauttaa). Tämän jälkeen voi uskoa, että win10:n saa asennettua puhtaasti, ja että tiedostot sinne saa takaisin.
    Taidanpa kokeilla vielä sitäkin, tikku kun on jo valmiina.
     

Jaa tämä sivu