1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Onko Buffalon ulkoinen kovalevy yhteensopiva?

Viestiketju Mac -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi xissi 12.02.2011.

 1. xissi

  xissi Member

  Liittynyt:
  26.07.2006
  Viestejä:
  13
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Minulla on Buffalon HD-PE250U2 ulkoinen kovalevy.
  Olen hankkimassa MacBookia ja mietin, onkohan kyseinen kovalevy Macin kanssa yhteensopiva? Yritin googlettaa asiaa, mutten löytänyt mitään mistään, tai sitten en osannut etsiä! :D Tämä vaikuttaa ostopäätökseeni sen verran, että ostanko MacBook Pron ihan vaan siksi, että siinä on sitten SD-muistikortinlukija, jolla saisin valokuvat nopeasti koneelle. Muuten ostaisin varmaankin MacBookin Whiten, josta SD-lukija puuttuu, mutta tällöin siirtäisin kuvat vaikka sitten vanhan läppärin kautta ulkoiselle kovalevylle.

  Mutta joo, kysymys oli, että toimiiko nuo masiinat yhteen! :D

  t.Erika
   
 2.  
 3. leinmi

  leinmi Active member

  Liittynyt:
  13.01.2009
  Viestejä:
  3,914
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
 4. Hmmmh

  Hmmmh Regular member

  Liittynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  983
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Jos formatoit sen kovalevyt Windowsinlle sopivaksi (NTFS), niin MacBook osaa lukea sitä mutta ei kirjoittaa. Kannattaisi mielummin hankkia erillinen lukija sille muistikortille (n.15e) ja formatoida se kovalevy OS x:lle. Sillon voit unohtaa sen vanhan koneen kokonaan.

  Eli siis ei kannata hankkia MacBook Prota vain sen lukijan takia, koska sen voi hankkia erillisenä hyvin halvalla.
   
 5. xissi

  xissi Member

  Liittynyt:
  26.07.2006
  Viestejä:
  13
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Nyt en ymmärtänyt! :D Tai siis ymmärsin ton erillisen lukijan muistikortille, en tiennyt että semmosiakin saa, mut se kuulostaa tosi kätevältä ja hyvältä vaihtoehdolta!

  Mut siis kun mulla on toi ulkoinen kovalevy täynnä valokuvia, musaa ja leffoja yms., niin pystynkö myös MacBookilla niitä katsomaan/kuuntelemaan ja pystynkö sillä Macilla myös sinne ulkoiselle kovalevylle tallettaan lisää tiedostoja?

  Vai pitääkö mun tehdä sille kovalevylle jotain? Mitä toi formatointi tarkoittaa käytännössä ja miten se tapahtuu? :) Kiitos jo etukäteen, mä en ymmärrä näistä mitään! :D
   
 6. Hmmmh

  Hmmmh Regular member

  Liittynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  983
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Siis Windows ja OS X tallentaa tavarat eri tavalla sinne kovalevylle. Voisi vaikka ajatella ruutupaperina, eli molemmat osaavat kirjoittaa paperille (kovalevy), mutta haluavat että siinä on eri kokoinen ruudukko. Molemmat osaa lukea paperia riippumatta minkä kokoinen ruudukko siinä on, mutta eivät osaa kirjoittaa sille jos ruudukko ei ole oikean kokoinen. Sille paperille täytyy piirtää (formatoida) oikeanlainen ruudukko ennen käyttämistä. Koska olet käyttänyt sitä levyä Windowsissa, niin siinä on nyt Windowsille sopiva ruudukko, jota OS X osaa lukea, mutta ei kirjoittaa. Samalla paperilla (kovalevyllä) ei voi olla kahta eri ruudukkoa päällekkäin.

  Tekisin siis niin että kopioisin koko kovalevyn sisällön Macille (se osaa siis nyt lukea sitä levyä), sitten formatoisin sen OS X:lle Disk Utility ohjelmalla (kaikissa Maceissä) ja kopioisin sen kaiken tiedon takaisin sille levylle. Sillon se toimisi siis jatkossa OS X:ssä.

  Disk Utilityllä formatointi ei ole mitenkään vaikeaa, eli kun on se Mac hankittuna, niin joko Googletat ohjeita tai kyselet täältä lisää.
   
 7. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Päällekkäin ei tietenkään, mutta vierekkäin ne voivat olla. Eli samalle kiintolevylle voi luoda sekä HFS+, että FAT32/NTFS levyosion.

  EDIT: Mutta joo, onhan se muistikortinlukija tietenkin se järkevämpi vaihtoehto. Halusin vain huomauttaa ettei se kiintolevy ole sidottu mitenkään yhteen tiedostojärjestelmään. Vapaan tilan saa formata ihan mihin tiedostomuotoon haluaa eikä yhden tiedostojärjestelmän/osion ole pakko viedä koko kiintolevyä.
   
  Viimeksi muokattu: 16.02.2011
 8. Hmmmh

  Hmmmh Regular member

  Liittynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  983
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Käytännössä noi partitiot pitää päättää jo kun kovalevyä formatoi, eikä niiden tekeminen ole ihan helppoa levylle joka jo sisältää tietoa. Voishan sen levyn formatoida myös FAT32 partitioiksi, jolloin molemmat ymmärtäisi sitä normaalisti, mutta kuka haluaa levyn joka on täynnä pieniä partitioita? Jos olisi mahdollista peilata kaikki tieto RAID tyylisesti NTFS ja HFS+ partitioihin, niin se vois olla aika näppärää.

  Mutta siis alkuperäiselle kysyjälle suosittelisin että yrität vain saada ne tavarat sieltä kovalevyltä talteen ja sitten formatoit sen OS X:lle (eli HFS+ muotoon).
   
 9. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Kohtuullisen helppoa se on, kunhan levyn lopussa on vapaata tilaa -> pienentää sieltä suunnasta ja luo levyn loppuun uuden osion.
  Mitä tarkoitat tällä? Suurin osiokoko FAT32-tiedostojärjestelmällä on 2 teratavua. Buffalo HD-PE250U2 taas näyttäisi olevan kooltaan "vain" 250 gigatavua.

  Tietysti löytyy myös maksullisia ohjelmia joiden avulla voi käyttää sekä macissa NTFS-osioita että Windows-käyttöjärjestelmissä HFS/HFS+ -osioita.
   
 10. Hmmmh

  Hmmmh Regular member

  Liittynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  983
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ja sitten seuraavalla kerralla ja seuraavalla...? Jos keksit jonkun dynaamisen ja automaattisen tavan muuttaa noita partitioita, niin sitten ehkä sopii alkuperäiselle kysyjälle. Kyse ei siis ole siitä mikä on mahdollista, vaan järkevää varsinkin kyseiselle käyttäjälle.
  Niin teoriassa, mutta ei taaskaan järkevää:
  http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2006.07.windowsconfidential.aspx
  Ootko koskaan kokeillut miten nopeasti OS X kirjoittaa tuollaisen kautta? Ei mitään maailman nopeinta puuhaa...
   
 11. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Maksulliset ja jotkin ilmaiset levynkäsittelyohjelmistot osaavat muuttaa vaikka kiintolevyn keskellä olevan osion kokoa ilman tietojen menettämistä. Käyttämässäni esimerkissä tälle ei olisi tarvetta ja sinne ulkoiselle kovolle voisi luoda silloin kaksi osiota, NTFS ja HFS+ tai miksei FAT32 ja HFS+. Ei sen enempää, koska enemmälle ei ole tarvetta. Suoraansanottuna... Mistä oiken revit tämän "ja seuraavalla kerralla" -paskan?
   
 12. Hmmmh

  Hmmmh Regular member

  Liittynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  983
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tarkoitan sitä että ne partitiot eivät elä muuttuvien tilantarpeiden mukaan. Yleensä on vaikeaa arvioida etukäteen miten sitä tilaa tarvitsee, etenkin jos on vaihtamassa käyttöjärjestelmästä toiseen. Hienoa jos sinä et koe sitä ongelmaksi.

  Artikkeli on vuodelta 2006, eikä FAT32 ole muuttunut sen jälkeen.

  Kyllä. Minulla on tälläkin hetkellä ulkoisia kovalevyjä ja muistitikkuja jotka on formatoitu yhteensopivuuden takia FAT32 -muotoon. Pienissä kovalevyissä se on jopa nopeampi kuin esim. NTFS, vaikkakin herkempi virheille.

  Hyvä pointti. Esim. iPhoton kirjasto kasvaa helposti yli tuon ja sehän on yksittäinen tiedosto. FAT32 ei myöskään toimi OS X:n Time Machinen (backup + alkeellinen versionhallinta) kanssa.

  Edit: Toivottavasti tämä vähän tekninen off-topic ei sekoita alkuperäistä kysyjää...

  Edit2: Niin ja tiedostojen nimien kanssa voi tulla ongelmia kun kopioi HFS+ -> FAT32, koska HFS+ tukee pidempiä nimiä ja suurempaa määrää erilaisia kirjaimia.

  Edit3:
  Vaikea sanoa miten pelottelu on tehonnut Windowsin käyttäjiin. Itse en käytä, enkä suosittele muillekaan OS X:n käyttäjille NTFS -muotoa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.02.2011

Jaa tämä sivu