1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma USB-muistien kanssa

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 29.09.2015.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,471
  Kiitokset:
  646
  Pisteet:
  173
  Ainakin kaksi eri USB-muistitikkua käyttäytyy ongelmallisesti Windows 7-läppärissä. Tikku tunnistuu heti ja sisällysluettelokin saattaa tulla välittömästi näkyviin, mutta kun jonkun tiedoston koittaa avata, kone jumiutuu pitkäksi ajaksi, ainakin useaksi minuutiksi. Osoiterivillä etenee verkkaisesti vihreä latauspalkki aivan kuin oltaisiin siirtämässä isoakin tiedostoa, vaikka kyseessä olisi vain vain muutaman kilotavun tekstitiedosto tai tikun sisällysluettelo.

  Koneen ollessa "jumissa" laitehallinta näyttää, että USB-massamuistilaite toimii oikein, eikä mikään prosessi vie suoritinkapasiteettia. Kone siis toimii muutoin, ainoastaan tuo tikulta lataus on jumiintunut. Sitten, kun tilanne normalisoituu, muistitikun koko sisältö on normaalisti käytettävissä. Vaikka tikun nyt välillä irrottaa, se toimii edelleen hyvin, kun sen liittää uudelleen. Mutta jos kone on välillä sammutettu ja käynnistetty uudelleen, on tikku taas aluksi jumissa pitkän aikaa. Joskus koko kone saattaa tässä tilanteessa täysin jumiutua eli ilmeisesti explorer.exe lakkaa vastaamasta ja koko näkymä on suljettava Tehtävienhallinnan kautta.

  Kyseessä on vuosia vanhat USB 2.0-tikut, joille tiedot on tallennettu Windows XP-koneilla, mutta kaikkein vanhin tikku, 128 MB MicroMemory(, joka aikanaan vaati erillisen ajurin Win 98-koneeseen), toimi ongelmitta, kun vartavasten kokeilin.

  Event vieweristä löytyi maininta, että ohjain havaitsi korttivirheen laitteella \Device\Harddisk1\DR. Tuo kai viittaisi hardware-vikaan, mutta miten se sitten korjautuisi itsestään. Mistä voisi olla kyse?
   
 2.  
 3. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  3,218
  Kiitokset:
  655
  Pisteet:
  123
  Mulla on kerran hajonnut yksi USB tikku se jäätyi kanssa samoin ja jossain vaiheessa sitä ei saanut enää edes aukaistua. Ootko toisessa koneessa testannut.
   
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,471
  Kiitokset:
  646
  Pisteet:
  173
  Joo, unohdin mainita, että vanhassa XP-koneessa kyseiset tikut toimivat.

  Edit. Taidat sittenkin olla oikeassa. Kokeilin kumpaakin tikkua ennen aloitusviestin kirjoittamista toisessa koneessa, jossa ne toimivat ongelmitta. Kokeilin nyt äsken uudelleen XP-koneella, jolloin toinen jämähti täysin ja toinenkin takkusi aluksi. Ilmeisesti tikut ovat tulossa tiensä päähän. Tiedä sitten, mikä tuollaiset tikut rikkoo. Ainakaan kovasta käytöstä tuo ei johdu.
   
  Viimeksi muokattu: 29.09.2015
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  3,218
  Kiitokset:
  655
  Pisteet:
  123
  No eipä sitten tule mieleen mitään. lähinnä ottaa ne tiedot talteen mutta sen nyt tajusit jo varmasti itsekin.
  Jos windows ilmottaa tapahtumienvalvonnssa attä on vikaa niin onhan se todennäköistä että ne on hajoamsssa.
  Crystaldiskinfoa ei taida USB tikkuja tunnistaa?, muta pystyköhän hdtune:la en nyt muista, jollain ohjelmalla olisi hyvä kuitenkin sekin testata.
   
 6. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Todennäköisin syy sisällä oleva flash-muisti on jostain syystä hajonnut (staattinen sähkö, kosteus, tms.) ja tikulla olevan ohjauspiirin softa ei osaa käsitellä virheellisiä sektoreita oikein tai yleensä mitenkään. Tikku menee jumiin ja Windowsin explorer jää odottamaan tikun vastausta komentoihin ikuisesti, eli sekin menee jumiin. USB-tikun ohjauspiirin mallikoodin avulla löytyy softia joilla tikun sisäisen flash-muistin kuntoa voi analysoida ja mahdollisesti estää viallisten sektoreiden käyttö. Tikut pitää avata, että näet ohjauspiirin mallikoodin.

  kuvassa USB mass storage controller device
  [​IMG]

  E: Samoilla softilla ne kiinalaiset tekevät niistä vanhoista 128MB tikuista niitä 128GB tikkuja ja myyvät sitten eBayssä meille aaseille :)
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2015
  1pertti kiitti tästä.
 7. Kasavuori

  Kasavuori Regular member

  Liittynyt:
  17.04.2006
  Viestejä:
  437
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  28
  1pertti kiitti tästä.
 8. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  3,218
  Kiitokset:
  655
  Pisteet:
  123
  En itsekään ollut kovakouraisesti kohdellut USB tikkuani tai no ainakaan omasta mielestä.
  Tosin kun se tuossa pöydällä pyöri niin noi suklaislapset saatto joskus sitä kohdella"kaltoin" mutta sitä sattuu.
   
 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,471
  Kiitokset:
  646
  Pisteet:
  173
  Kiitos kaikille, ongelman syy on ilmeisesti selvinnyt ja vastedes on käytettävä varmuuskopioiden varmuuskopioita. Valoisa puoli asiassa on se, että vaikka kyseiset tikut aikanaan olivat melko hinnakkaita, maksaa monin verroin suurempi tallennuskapasiteetti nykyisin vain murto-osan siitä. Alle 8GB tikkuja ei taida joka paikasta enää edes löytyä.

  Lopuksi vielä off topic -kevennys, joka tuli mieleen tuosta:
  Tuttavani tarvitsi työssään langattomia mikrofoneja, jotka toimivat 9 V paristoilla tai akuilla, siis niillä nepparimallisilla. Kylässä olleet lapset olivat löytäneet paristolaatikon ja keksivät, että niitähän voi yhdistellä toisiinsa niillä neppareilla kuin Legoja ikään. Leikin seurauksena kaikki paristot menivät oikosulkuun, hyvä etteivät räjähtäneet, ja tuttavalle tuli kiireellistä asiaa paristokauppaan ennen seuraavaa keikkaa.
   

Jaa tämä sivu