1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Olympus PEN E-PL1 vs. muut entry-tason järkkärit?

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi krtek 14.04.2010.

 1. krtek

  krtek Member

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei! Onko kenelläkään käyttökokemuksia tai kommentteja kamerasta nimeltä Olympus PEN E-PL1? Kyseessä on ilmeisesti aika uusi tulokas.

  Olen ostamassa ensimmäistä digijärkkäriäni ja punnitsen parhaillaan eri vaihtoehtoja. Juu, tiedän että tätä asiaa on kyselty jo useaan otteeseen, ja olen lukenut viime vuosien ketjut läpi. En ole kuitenkaan löytänyt Olympuksen malleista hirveästi tietoa tai kommentteja. Olympukset ovat harkinnassa siksi, että ne ovat pienikokoisia ja kevyitä, mutta mietityttää että jäävätkö ne sitten laadussa jälkeen jämerämmistä perusmalleista.

  Muut harkitsemani kamerat ovat (ei missään erityisessä järjestyksessä)
  - Canon EOS 450D
  - Canon EOS 1000D
  - Nikon D3000
  - Pentax k-x.

  Kameran hankinnassa painottuvat omalla kohdallani ennen kaikkea seuraavat asiat:
  - pieni koko ja keveys
  - edullisuus (budjetin kipuraja n. 600€)
  - hyvä kohinaton kuvanlaatu (myös hämärämmissä olosuhteissa).

  Kamera tulee etupäässä matkakäyttöön, eli sitä pitää pystyä raahaamaan mukana melkein 24/7. Muut kiinnostuksen kohteet ovat ihmiset ja muotokuvaus sekä vähässä valossa kuvailu. Toki myös esim. liikkuvia kohteita tulee varmasti kuvattua jonkin verran, mutta vaativampaan luontokuvaukseen en usko innostuvani. Pärjään varmasti hyvin pitkään ihan kittiobjektiivilla, joskin olen katsellut myös edullisia kahden objektiivin paketteja. Hienoja video-ominaisuuksia en tarvitse, kuvanvakaimen kyllä.

  Yllä olevista merkeistä varsinkin Canonia markkinoidaan aika aggressiivisesti, varsinkin varusteiden hyvän saatavuuden takia, mutta en tiedä onko se sitten lopulta muita parempi? Monissa keskusteluissa Canonin ja Nikonin kittiputkia on haukuttu huonoiksi, tiedä sitten onko näin.

  Pentax vaikuttaa kiinnostavalta ja se on saanut paljon kehuja. Siinä mietityttää lähinnä se, että tarkennuspisteet eivät käsittääkseni näy etsimessä? Noviisina en osaa arvioida, miten paljon tällä on merkitystä. Onkohan kukaan täällä kuvannut kyseisellä laitteella?

  Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Vastanneiden kesken arvotaan hyvä mieli. :)
   
 2.  
 3. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  Eivät ne varmaan täysin luokattomia ole, mutta järkkäreitä käyttävät ovat yleensä tottuneet hieman toisenlaisiin laitteisiin, jonka takia nuo "vakio-osat" eivät juuri saa kiitosta.

  Oma valinta olisi Canon EOS 500D, jota varten budjettia tosin pitäisi venyttää 30 euroa (runko) tai 60 euroa (kitin kanssa), jos Suomesta ostaa. Pärjännyt hyvin testeissä ja saanut paljon kehuja.
   
 4. Quiote

  Quiote Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  20.12.2005
  Viestejä:
  2,215
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Jos meinaat pitää kameraa matkassa kokoajan, tärkein ominaisuus kameralla on siinä tilanteessa koko ja paino - raskasta järkkäriä ei aina viitsi raahata joka paikkaan. Tuosta Olympuksen kamerasta ei ole siksi paljoa keskusteluja koska kyseinen kamera on uusi ja lisäksi koko Olympuksen kehittämä 4/3 järjestelmä on uusi. Itse pitäisin sitä kompromissina järkkärin ja hieman paremman pokkarin välillä. Saat laajemmat käsisäädöt ja mahdollisuuden vaihtaa objektiivia pienessä koossa.

  Kittiputkista sen verran, että Pentaxin kittiputket on ainakin rakenteeltaan ja laadultaan hyvää tasoa. Verrattuna Olympuksen isomman järjestelmän kittiputkiin Pentax lyö Ollyn muoviset viritelmät 6-0. Ei ne muidenkaan valmistajien putket mitään roskaa ole, mutta itse olen ollut erittäin tyytyväinen aikoinaan ostamaani Pentax kittiin.

  Näkyy ne (kuva etsimestä). Kamerassa on tarkennusmodeina Select/Center/Auto - Select tilassa pystyt etsimen avulla "selaamaan" tarkennuspisteiden läpi ja valitsemaan haluamasi pisteen.
   
 5. krtek

  krtek Member

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
   
 6. krtek

  krtek Member

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos kommenteista Quiote. Jotenkin noin minäkin sen hahmotan, vaikken järkkäreistä mitään vielä tiedäkään. Ei ihan täysiverinen perusjärkkäri muttei kuitenkaan pokkarikaan. Se taitaa tosiaan olla ihan uusi, vasta helmikuussa tullut. Käytännössä pitäisi siis varmaan odotella useampi kuukausi että saisi järkeviä käyttäjäarvioita kyseisestä laitteesta. Samalla kaiketi hintakin tulisi alaspäin, mutta ei tiedä malttaako odotella..

  Sanoisitko siis että Olympuksen halvat perusputket ovat kategorisesti muovisia ja huonoja? Se ei tietenkään puolla kyseiseen merkkiin tarttumista. Olen jonkun verran silmäillyt myös noita Olympuksen "normaaleja" järkkäreitä, esim. tuota E450-mallia, jota esim. Anttila myisi kahden objektiivin pakettina hintaan 499,90€.

  Ok. Ymmärsin että tuo liittyykin juuri siihen Auto-tilaan, mutta koska en tunne asiaa tarkemmin niin en osaa sanoa.

  Olen sittemmin iskenyt silmäni myös Sonyn Aplha 330 -malliin, jota saisi myös kahden putken pakettina. Tuossa houkuttaisi juuri tuo vaihtoehtojen lisääntyminen kahden putken myötä, mutta toisaalta järjestelmää koskaan kokeilemattomana en osaa kunnolla vielä arvioida millaista putkea tarvitsen mihinkin (opiskelu on vielä kesken). Tuota Sonya ei kai ole yltiöpäisesti hehkutettu missään, mutta ei myöskään haukuttu lyttyyn. Helppona peruspakettina tuo voisi sopia minulle hyvin.
   
 7. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  450D vs. 500D -ottelussa jälkimmäistä puoltavat laajemmat ISO-valinnat (jos tuota hämäräkuvausta on tarkoitus tehdä ihan tosissaan), parempi näyttö, paremmat sarjakuvausominaisuudet ja sitten nuo video-ominaisuudet (jos niitä tarvitsee). Tuo resoluutioero on hyvin pieni (4752x3168 vs. 4272x2848).

  Itse maksaisin noista parannuksista sen 90 euroa, mutta tietenkin kannattaa puntaroida noita eroja oman käytön kannalta.
   
 8. Hmmmh

  Hmmmh Regular member

  Liittynyt:
  16.08.2004
  Viestejä:
  983
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kattelin joskus itse noita PEN kameroita järkkärin rinnalle "pokkariksi", mutta muutama juttu niissä tökki: Linssivalikoima todella suppea ja siihen ei ole näkyvissä olennaista parannusta. Valovoimat lähtevät pääsääntöisesti f3.5, kiinteäpolttoisetkaan pysty f2.8 parempaan. Ei optista etsintä kuin lisävarusteena, jolloin vie salaman hotshoen. Synkkaa salaman 1/180s.

  Tulis muutama kunnon valovoimainen kiinteäpolttoinen, pieni optinen etsin ja synkkaus sinne normaaliin 1/250s, niin alkaisi taas houkuttelemaan. Kevyt kamera -> kevyt jalusta, ajatus tuossa ois se mukavin juttu...
   
 9. krtek

  krtek Member

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Niinhän siinä kävi etten malttanut kuukausikaupalla odottaa ja pähkäillä, vaan kävin hakemassa kameran kaupasta. Meni kauppaan tekemää valintaa Canonin mallien ja Pentaxin välillä, mutta päädyinkin siihen kaikkein epätodennäköisimpään vaihtoehtoon eli Nikon D3000 -malliin. Syy oli niinkin rahvaanomainen kuin että se istui ylivoimaisesti parhaiten käteen. :) Järkeilin ettei kameraa tule käytettyä jos sitä ei tykkää pitää kädessä. Tuo malli oli myös kohtalaisen pieni ja kevyt.

  Ehkä noihin 4/3-järjestelmän kameroihin tulee palattua tulevaisuudessa. Voi olla että muutkin valmistajat kuin Olympus ja Panasonic ennen pitkää tekevät omat 4/3-mallinsa.
   
 10. Sokar80

  Sokar80 Regular member

  Liittynyt:
  09.03.2006
  Viestejä:
  2,319
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Kamera kuin kamera ei niistä saa ainakaan kaupasta inffoa

  Enkä tarkoita et mitään teknisiä tietoja Olympuksella on yhtä hyvät netti sivut kuin muillakin merkeilla vaan Olympus on aliarvostettu vähemmistön edustaja

  Mitä ei auta kauppiaiden emmä tiiä asenne

  Esim ite ostin äskettäin uuden linssin käyttökokemukset edes enkun kiellä oli vaikeata löytää

  Ja jos menin esim Rajalaan niin en saanut edes nähdä kyseitä tuotetta saati sitten kokeilla

  oli kummiskin kysessää yli 1000€ tuote niin pitäisikö se ostaa kuin sika säkissä

  ostin myös n:900€ polkupöyrän kävin viidessä eri liikkeessä niin palvelu oli hyvän ja huonon välillä mut myyjät kummis tiesi mitä myyvät ja joka liikessä sain kokeilla pöyrää Esim Hi5-Bikes josta ostin pöyrän niin henkkaria vastaa kävin n:3km lenkillä kokeilemassa ja pidin pöyrästä joten ostin sen

  Kamera ostokset on tosi vaikeita

  Rajala suorastaa inhoo Olympus ihmisiä no ehkä koska on Canon edustus

  Netti taas pullolaan Canon ja Nikon käyttäjiä joten käyttökokemuksia on paljon

  No menin parin muuhun liikkeeseen missä sain liikkeessä kokeilla putkea mut sekin oli pitkän kinuumisen jälkeen

  Sekin lähes yhtä turhaa ei liikeessa tai mesuilla jossa kirkaat loisteputket tai pienet tilat voi edes kunnoilla kokeilla varsinkaan Zoomi putkea

  Miksi perus kamera harrastajan ostamiset tehdään näin hankalaksi

  Esim aurinko laseja - kenkiä - takkeja - housuja - saa kokeilla Polkupöyriä ym kulkuneuvoja saa koe ajaa - Telvisioista näkee kaupassa kuvan laadun - kaiuttimia ym kotiteatteri juttuja saa kotona kokeilla ainut mitä ei saa koe käyttä on PC osat mut niissä ratkaisee tehokkuus eli ostaa niin tehokkaan kuin rahat sallii tai käyttö tarkoitus vaatii

  No ymmärsitte kait mitä tarkoitan

  Joten kaikki muita saa kokeilla ja valita ite parhaan mut Kamera kauppiaat on ihan eri laji MIKSI ?

  itse asiassa PEN kamerat on tosi vanha keksintö

  [​IMG]

  Nyt vain olympus toi ne digi aikaan
  [​IMG]

  Eipä juuri perus järjestelmä kameroita parempi on sitten vasta täys kenno runkot jotka monin kertaisesti kaliimpia + niissä pitää olla myös hyvä linssi mukana et saa kaiken hyödyn irti

  Esim ite olen 10mb perus järkkärillä teettanyt A1 kuvan kun sain kerran otettu hienon maisema kuvan

  A1 59*84cm on lähes leffa julisteen kokoinen mikä on 60x90cm ite en tuon isompaa koskaan tuu teettämään
  Nikon on netin mukaan siis käyttäjien perusteellä pimeä kuvaus kunkku ainut miinus omassa Olympuksessa on et pimeässä kuvatessa pieni 4\3 kenno toittaa paljon kuva kohinaa jonbka kyllä salama poistaa mut aina ei voi salama käyttää

  Loppu kevennys ite otettu kuva Olympus kameralla

  [​IMG]
   
 11. krtek

  krtek Member

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Voin allekirjoittaa tämän täysin. Kävin itse Rajalassa kyselemässä perusmalleista ja sanoin olevani ensimmäistä kameraani ostamassa. Myyjän lyhyt kommentti oli että "Osta Canon 450D" ja se oli siinä. Sitäkään ei löytynyt hyllystä kokeiltavaksi. Harkitsemistani malleista olisi löytynyt vain Nikon D3000, mutta se jäi vitriiniin, koska myyjän mielestä 450D oli ainoa mahdollisuus.

  En ihmettele enää yhtään että kaikilla on Canon. :) Ja varmasti ihan hyvä kamera onkin, ei siinä mitään.
   

Jaa tämä sivu