1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Nyt menee vanhat VHS nauhat mukavasti CD:lle

Viestiketju DivX, XviD ja muut MPEG-4 -formaatit -osiossa. Ketjun avasi kujaki 12.07.2002.

 1. kujaki

  kujaki Regular member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  428
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tavoitteena minulla on ollut saada VHS nauhurilta tai TV:stä kaapattua kuvaa tallennettua ja pakattua PC:llä katsomista varten Microsoftin omalla media playerilla.
  1.5 tuntia/1 CD
  Kokeilemisen ja täältä saatujen neuvojen puitteissa olen lopputulokseen tyytyväinen:

  Seuraavassa selvitys mitä tuli tehtyä:

  VEHKEET:
  * Käyttöjärjestelmä on Win XP home.
  * TV kortti on Hauppaugen nicam-radio kortti.
  TV kortin ajurit ovat WDM tyyppiä koska XP:lle ei WFM:ää vielä ole.
  * Mjpeg kodekki on Pegasuksen PIC video.
  * Kaappausohjelma on ShowShifter 1.7.
  * Pakkauskodekki DivX 5.02 pro.
  * VrtualDub 1.4.10
  * MP3 Lame audiokodekki.

  ETEEN TULLEET ONGELMAT
  Kaappaus yli 352x288 ei onnistunut Virtual Dubilla eikä AviIO:lla. Sen lopullista syytä en onnistunut selvittämään ja selvitystyö jäikin kesken koska ShowShifter ratkaisi ongelman. Sillä onnistui halutut resoluutiot.

  KAAPPAUSASETUKSET
  ShowShifterillä käyttöön MJPEG kodekki.
  Resoluutioksi 704*576 ja kodekin laatuasetus 17.
  Ääni pakkaamaton PCM.
  Output filen tyypiksi Showshifter AVI.

  TULOS
  AVI tiedostoja 1 tai useampi riippuen kaappauksen pituudesta (2G rajoitus.)

  PAKKAAMINEN

  Virtual Dubilla avataan ensimmäinen avi normaalisti ja loput Append AVI Segment valinnalla ja koko leffa on pöydällä.
  Filttereinä "null transform" jolla sain pois reunojen räpellykset sekä resizellä resoluutioksi 640x480.
  Rajaushanikoista mahdolliset alku ja loppuhännät pois.
  Videocompressionista DivX kodekki käyttöön ja kodekin asetuksista haluttu bitrate esim 1000 -1500. Valikosta 2pass first pass ja ruksit 3:een ruutuun.
  Audiocompressiosta MP3 Lame käyttöön ja 44100/16 bit stereo 192 Kb asetus päälle.
  Asetusten tallennus ja työn lisäys job listaan.
  Sen jälkeen muuten samat asetukset mutta DivX kodekin asetuksesta second pass päälle ja tallennus job listaan.
  Sitten vain pakkaustyöt käyntiin ja nukkumaan.

  Tuloksena minun kokeilujen perusteella parasta mitä näillä vehkeillä saa aikaiseksi.
  Eräs leffa oli 45 min pituinen sen kooksi tuli 553 M ja bitrate oli silloin 1500.

  Tässä vähän mietittävää eetteriin. Kommentteja ja kritiikkiä otetaan mielellään vastaan.
   
 2.  
 3. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,841
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143
  Kokeilemisen arvoista: Huffyuv -kodeekki, jos HDD-tilaa löytyy, tai jo M-JPEGillä korkeampi bitrate raakadataa kaapatessa.

  Tarviiko audion olla 192k, kun puhutaan VHS-kaappauksesta?

  Jaja, tuo resoluutio-ongelma kuulosti hieman hämärältä AVI_IOn ja Dubin kanssa :p Muuten sillä nyt ei ole mitään väliä, mutta ShowShifter ei muistaakseni osaa täyttää dummydataa väliin, jos frame tipahtaa välistä, joka piiiiiiitkissä kaappauksissa aiheuttaa toisinaan epäsynkkaan. (okei, siis tavoitehan on, että mitään ei dropata koskaan, mutta elämme normaalimaailmassa, emme IT-utopiassa :)
   
 4. Boulder

  Boulder Regular member

  Liittynyt:
  18.02.2002
  Viestejä:
  127
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Reso-ongelma johtunee ihan siitä klassisesta typerästä rajoituksesta, jonka joku Mikkisoftan homma muistaakseni asetti. Siitä pääsee kuitenkin eroon esim. VirtualDubissa valitsemalla 'preview' ennen kuin aloittaa kaappauksen. En ole kuitenkaan varma, toimiiko tämäkään käytettäessa WDM-ajureita.

  Itse käytän AviSynthiä frameserverinä VirtualDubille, koska olen huomannut sen toimivan laadullisesti paremmin - AviSynthiin tehdyt filtterit ovat selvästi parempia ja kehitellympiä kuin Dubiin tehdyt. Esim. deinterlacen kanssa voi hajota pää, jos kokeilee VirtualDubin omaa filtteriä. GreedyHMA on ajanut asian omalla kohdalla erittäin hyvin ilman mitään kuvaan jäänyttä deinterlace-sotkua.

  Käytän myös samaista PicVideon koodekkia, mutta kovemmilla laatuasetuksilla. Pistän pohjaksi tason 19 ja vaihdan vielä luminance qualityksi kakkosen ja chrominance qualityksi kolmosen. Laatu on hyvä ja vie tilaakin vielä melko vähän verrattuna esim. Morganin MJPEG-koodekkiin. Huffyuv on toki paras vaihtoehto, mutta silloin vaaditaan tilaakin sitten sen mukaisesti ja jälkikäsittelystä tulee jonkin verran hitaampaa.

  DVToolilla on näppärä laskea oikea bitrate videolle (ellet sitä tai vastaavaa jo käyttänytkin;)
   
 5. kujaki

  kujaki Regular member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  428
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  dRD -- Huffyuv:tä alan seuraavaksi kokeilemaan. MJPEG:illä yli 17 laadulla frameja tipahtelee jo turhan paljon minulla pois välistä ja se on kyllä ainakin ShowShifterillä ongelma. (1.3G AMD Thunderi).
  Audion laatu 192 on varmaan vähän ylimitoitettu, otetaan huomioon jatkossa. Riittävä laatu varmaan pyörii siinä 128 tuntumassa vai?..
  "Resoluutiorajoitus" nyppii kyllä itseänikin, että täytyy sen eteen jossain vaiheessa tehdä lisäselvittelyä. VirtualDubissa heti kun koittaa formatista nostaa resoluutioarvon yli 352/288 tulee virheilmoitus ERROR 418 "Kuvasingnaalin muotoa ei ole tuettu", AVI IO:lla taas ei tule virheilmoitusta, mutta kaappaus alkaa ja keskeytyy melkein välittömästi.
  Eteeni tulee tässä uuden kovalevyn myötä järjestelmän uudelleen asennus. Täytyy katsoa jatkuuko ongelma edelleen.

  Boulder -- Kiitti ideasta. Prewiev asetuksen valinta ei auttanut minulla. Em. Virheilmoitus tulee heti kun yrittää hyväksyä formatista liian korkean reson eikä vasta kaappauksen aloituksessa.
  Luminance quality on mulla ollut 15 ja chrominance quality 17 olleet oletusasetuksia ilmeisesti. En tosin tiedä niiden vaikutuksesta paljoakaan. Mulla yli 17 laadulla frameja tippuu aika paljon pois. Laadulla 17 45 min kaappauksessa oli 25 DF:ää.
  Noita muita ideoitasi täytyy alkaa kokeilemaan.
   
 6. Ritari

  Ritari Member

  Liittynyt:
  22.06.2001
  Viestejä:
  88
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
 7. Boulder

  Boulder Regular member

  Liittynyt:
  18.02.2002
  Viestejä:
  127
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  VirtualDubissa ei framen droppaaminen juurikaan haittaa, koska ohjelma osaa lisätä sen videovirtaan. Mistään ei myöskään voi tietää, pudottaako Dub framen äänisynkan takia vai onko teho loppunut kesken. Uskoisin kuitenkin, että noita em. VfW-ajureita käyttämällä saat lisää tehoa kaappaukseen. Luulisin myös, että tuo resoluutio-ongelma ratkeaa parempien ajurien myötä. Oma Hauppiksen WinTV Go -halpakortti on ainakin VfW-ajureilla erittäin varmatoiminen ja tehokas:)

  Itse kaappasin aiemmin TB1.4GHz:llä ongelmitta laadulla 19, joten prossusi pitäisi kyllä riittää.
   
 8. peraWare

  peraWare Regular member

  Liittynyt:
  05.06.2002
  Viestejä:
  153
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Rupeeko noi framet tippumaan välistä jos olis rautapuolen mjpeg kodekki(eli onko silloin merkitystä koneen tehoilla)? Entä onko rautapuolen kodekki paremmin kuin esim toi Huffyuv?

  Voisikko kujaki laittaa jotain testi dataa johonkin jakoon niin vois ihailla, että onko se oikeasti hyvänlaatuista? Ihan vain mielenkiinnosta kun itselläkin olis tarvetta hankkia tv kortti jolla voisi sitten kaapata kuvaa cd:lle.
   
 9. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,841
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143
  peraWare: Rautapuolen kodeekissa on sitten ainoana pullonkaulana yleensä HDD. Eli jos pidät defragattua levyä (tai täysin tyhjää levyä, kuten itse pidän) kaappauslevynä ja et anna Windozen harrastaa swappailua (eli väännät kaiken muun pois päältä), niin koneen varsinaisilla tehoilla ei ole mitään merkitystä. Olen nyt sen viitisen vuotta kaappaillut videota Matroxin G200 Marvelilla, jossa on raudalla M-JPEG -kodeekki ja hyvin on pelannut jo 200MHz K6 -ajoista lähtien.
   
 10. kujaki

  kujaki Regular member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  428
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Nyt on taas tutkittu alkuperäisen otsikon ongelmia ja tässä tuloksia.

  VEHKEET on pysyny samana muuten paitsi äänikortti tuli uusittua --(vanha sounblaster 1024 live ja uusi joku Audigy Ex). Ai miksikö?
  No kaapatuissa rainoissa alkoi ilmetä äänessä rätinää.
  Kaikki alkoi viitata hardware vikaan eli äänikorttiin ja hupsista ...-- uuden kortin myötä moni muukin asia muuttui mukavaan suuntaan.

  Nyt kaappaus Show shifterillä onnistuu ilman freimien hukkaamista pic videon MJPEG laadulla 19 ja vaikka alunperinkin olin tyytyväinen laatuun niin nyt sitten varmaan erittäin tyytyväinen.

  Toinen muutos oli toisen uuden XP:version asennus toiselle osiolle ihan vain kaappausta varten. Eli vain ne softat ja palvelut asennettuna ja käytössä jotka tarvitaan.

  Milenkiintoinen havainto oli muuten se, että suuri ellei suurin ongelma laadukkaaseen kaappaukseen oli viallinen äänikortti. Näyttää siltä, että se kykenee PCI väylässä olessaan viallisena häiritsemään myös muita esim. TV korttia.

  Uudenkaan XP asennuksen jälkeen muuten kaappaus yli 352x288 resolla ei luonnista VirtualDubilla eikä AVI_IOlla. Show shifterillä kyllä hyvin.
  Noh Boulderin maininta siitä, että Win 2000 VFW ajurit nykyään toimivat XP:ssä kyllä pitää minullakin paikkansa ja silloin isommat resotkin onnistuu Virtual Dubilla. Kaappauksessa kuitenkin ilmeni outoa vaakajuovaa jota en saanut pois ja oli pakko palata WDM:ään.

  Sitten vileä yksi muutos. Äänen pakkaus on edelleen MP3, mutta laatu on nyt 128 kB/s eikä eroa huomaa. Näin voi käyttää kuvapuolella korkeampaa bitratea.

  Pian taitaa uskalataa laittaa jo jotain näytteitäkin jakoon (peraWare), tosin kun kotisivua ei oo niin vaikka sähköpostilla.

  Tällaista tällä kertaa...


   
 11. Tomcat

  Tomcat Regular member

  Liittynyt:
  23.07.1999
  Viestejä:
  272
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Mulla oli AIW Radeonilla ongelmia aluksi kaappauksen kanssa ja syyksi paljastui Ylllätys Yllätys, SB LIVE!, kuinkas muutenkaan. Live on poissa ja kaappaus onnistuu hyvin.
   
 12. peraWare

  peraWare Regular member

  Liittynyt:
  05.06.2002
  Viestejä:
  153
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kujaki: Hanki sunpoint.net:stä huuhaa email osoite ja upi sinne jotain pätkii. Muistaakseni 10 MB/käyttä saa laittaa.

  Olis myös mukava nähdä millälailla laatu/ääni on parantunut ensimmäisistä kerroista nykytasoon.
   
 13. vkem

  vkem Guest

  Jos vhs:ltä (tai mistä tahansa muualta paitsi digitv:stä) kaappaa, niin kannattaa käyttää VirtualDubiin saatavaa Temporal Cleaneria, parantaa huomattavasti laatua ja pakattavuutta kun vähentää kohinaa.
  http://home.earthlink.net/~casaburi/download/
   
 14. stomppa82

  stomppa82 Regular member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  475
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  olis kanssa tarkotus
  noita VHSltä talletta CD: lle
  mutta mihin muoton ne kannataa
  talletta?
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2002
 15. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,841
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143
  stomppa: Eiköhän tätä asiaa ole puitu aika pirusti sadoissa threadeissa -- eli täysin omista mielihaluista kiinni, lueskele forumeiden vanhoja viestejä ja ime sieltä infoa esim. DivX:n ja SVCD:n hyvistä ja huonoista puolista. Turha aloittaa tässä enää asiasta keskustelua.
   
 16. stomppa82

  stomppa82 Regular member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  475
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  kyllä mie luen ne ja ajattelin divX
  tai SVCD mutta toi svcd vie turhan monta
  cd-r saisko vcd vois kanssa olla mutta
  kai sillä saa ihan hyvä laatusta videota
  ei kyllä oo cd-r levyistä kiini noita ois
  varastossa muutama paketti
  tai vois kokeilla tota CVD:tä kans
  olis pieni kysymys jos voisit vastata
  on tommonen HERCULES 3d prophet all in wonder 7500 filmit ovat alkuperäsiä tarteeko toi
  jokunlaista ohjelmaa vhs:n kopiontin tietäkseni
  nauhat ovat kopiosuojattuja?
   
 17. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  VHS-filmissä ei ole kopiosuojausta.
  Tarvitset PC:n näytönohjaimen, jossa on video-in tai erillisen kaappaus kortin (TV-kortti käy myös), sekä kaappaus softan. Kortin valmistajan, mikä tulee yleensä mukana tai jokin muu esim. Power VCRII:nen. Yhdistät kaapelin (komposiitti tai s-video yleensä) VHS-nauhurin ja PC:n välille ja kaappaat. Muoto mihin elokuvan haluat rajoittuu, jonkin verran käytettävästä softasta. Luepa ko. aiheeseen liittyviä viestiketjuja täältä..
   
 18. stomppa82

  stomppa82 Regular member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  475
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  mulla ois tommoset scart johtot jossa toisessa
  pässä on 3 liitintäinen rca audiolle ja kuvalle!
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2002
 19. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,841
  Kiitokset:
  181
  Pisteet:
  143
  jake: Ostoleffoissa on, Macrovision.
   
 20. stomppa82

  stomppa82 Regular member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  475
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  nämähän on ostoleffoja !
   
  Viimeksi muokattu: 30.09.2002
 21. Jake

  Jake Active member

  Liittynyt:
  20.04.2002
  Viestejä:
  2,550
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  66
  Hmm..
  Ei ole ollut ongelmia Dazzle DVC II-kortin kanssa. En ole huomannut mitään suojauksia..
   

Jaa tämä sivu