1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Nokia, Lenovo ja H.264

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 20.07.2021.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Suomalaisena tuntui erityisen mielenkiintoiselta seurata, kuinka Nokian ja Lenovon kiistassa H.264-patenttien suhteen käy. Nokiahan ilmoitti pari vuotta sitten todenneensa, että Lenovon laitteet hyödyntävät ilman lisenssiä sen H.264-videokoodauspatentteja ja haastoi Lenovon oikeuteen. Lenovo kiisti vaatimuksen ja nosti vastakanteen:

  https://mobiili.fi/2020/12/10/lenov...okian-videoteknologiapatenteista-hyodyttomia/

  Lenovon vastakanne ei menestynyt ja viime huhtikuussa Nokia kertoi sopineensa patenttiriidan Lenovon kanssa:

  Nokia sopi patenttikiistan Lenovon kanssa – uusi lisensointisopimus tuo rahaa Nokialle | Mobiili.fi

  Sopimuksen yksityiskohtia ei julkaistu, mutta kerrottiin, että rahaa liikkui. Normaalistihan tällaiset riidat ratkaistaankin rahalla, mutta nyt on liikkunut huhuja tai tietoja, että Lenovo on lisäksi BIOS-päivityksillä estänyt jälkikäteen Nvidia-näytönohjaimiin sisään rakennetun H.264-koodauksen purun joissakin maissa, joiden oikeusistuimessa se hävisi kanteen.

  Ainakin saksalaisilla foorumeilla on juttua, että Lenovo Legionin BIOS-päivitys on poistanut käytöstä Nvidia NVENC -ominaisuuden. Tuntuisi oudolta, että patenttikiistan sopu edellyttäisi jo myytyjen laitteiden H.264-dekooderin käytön lopettamista, mutta olisiko Lenovo näin sopimalla halunnut pienentää korvaussummaa?

  Legion 5 Pro RTX3060 without H.264 NVEnc support? : LenovoLegion (reddit.com)

  Lenovo laptops silently stripped of important feature in BIOS updates - NotebookCheck.net News

  Muokkausta. Kyllä tämä on käsittämätöntä toimintaa Lenovolta. Mistään ei löydy virallista tietoa siitä, mistä on kyse. Jotkut ilmeisesti itsekin tietämättömät Lenovon tukihenkilöt ovat jopa yrittäneet vierittää syytä Nvidialle tai muille kolmansille osapuolille, tai sitten on vain kerrottu, että ongelma on tiedossa ja ratkaisua kehitellään.

  Vaikuttaa siltä, että toimimattomuus koskee vain Saksassa ja Intiassa myytyjä Legion-malleja. Kyseessä on kuitenkin niin suuret markkina-alueet, että Lenovo on mielestäni tehnyt pahan mokan väistellessään valituksiin vastaamista jo neljännesvuoden. Legion 5 Pro on ollut niin suosittu ja haluttu laite, että kohu tulee varmasti vaikuttamaan sen myöhempään maineeseen. Ei ole mikään pikkujuttu, jos jälkikäteen huomaa, että laitteistokiihdytyksen toimimattomuus hidastaa videoeditointia moninkertaisesti tai että VR-lasit eivät toimikaan uuden kannettavan kanssa, vaikka niiden piti toimia.

  Aivan viimeisin eilen julkaistu tieto lupaa lupaa, jos on aito, että Lenovon saksalainen tuki on myöntänyt ongelman ja että uuden BIOS-päivityksen kehittely on lopuillaan ja hyvällä onnella testit on suoritettu kuun loppuun mennessä. Ottaen kuitenkin huomioon, että varsinainen BIOS-koodi ei ole riippuvainen maasta tai alueesta, ihmetyttää, mikä siinä niin kauan aikaa vie.
  Legion 5 Pro NVENC error NV_ENC_ERR_UNSUPPORTED_PARAM-English Community (lenovo.com)
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2021
  Fredor ja Jyk kiittävät tästä.
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,410
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Lenovon saksankielisten sivujen ylläpitäjä lisäsi tänään päivityksen, jonka mukaan korjaus olisikin odotettavissa vasta elokuussa:
  Legion 5 Pro NVENC Support - Lenovo Statement erwünscht!-Deutsche Community

  Aiemmin on selitetty, että harva henkilö Lenovolla voi valottaa asiaa, joka liittyy yritysten välisen oikeusriidan ratkaisuun, ja se on tietysti ymmärrettävää. Käsittämätöntä kuitenkin on, ettei Lenovolta edelleenkään ole millään tavalla virallisesti kommentoitu asiaa, vaan laitteita on myyty aivan kuin mitään ongelmaa ei olisi. Saksassa kannettavilla on yleisesti 30 päivän kokeiluaika ja varsin monessa keskustelussa on kerrottu, että Legion lähtee palautukseen, koska ei ole varmaa tietoa sen toimivuudessa tulevaisuudessakaan.

  Kyse ei ole pelkästään videoeditoinnin hidastumisesta, vaan pelaajille tärkeät streamaustoiminnot puuttuvat eikä esimerkiksi Oculus-virtuaalilasit toimi.
   

Jaa tämä sivu