1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mystinen akkuongelma

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Juhantti 15.02.2020.

 1. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tervehdys,

  Minulla on Dell M6600 (Win 10 pro) kannettava tietokone jossa on ihan ihmeellinen vika kun tietokonetta käyttää pelkällä akulla.

  Kun otan virtajohdon pois läppäri pysyy päällä n. minnuutin jonka jälkeen se menee pois päältä. Virta lähtee pois silmänräpäyksessä eikä siis tule mitään ennakkoilmoitusta windowsilta. Se siis sammuu kuin hehkulamppu sähkökatkon sattuessa. Akusta sinällään se ei ole kiinni (vaikka aluksi niin luulinkin) koska ostin tähän uuden akunkin. Varaustaso uudessa akussa oli ostettaessa 69% ja silloinkin se pysyi sen yhden minuutin päällä. Nyt sen varaustaso on toki 100% eikä tietokone pysy yhtään pidempään päällä akkuvirralla. Tietokone kyllä käynnistyy akulla taas virtapainikkeesta ihan normaalisti eli kyllä siinä akussa (ja ilmeisesti edellisessäkin akussa) latausta on.

  Speccy ohjelmalla katsoin, että prosessorin lämpötilakin on jossain 64 asteen kieppeillä kun tuo äkillinen sammuminen tapahtuu.

  Olen koittanut virransäästötilaa, muuttaa virranhallintaa tasapainotetuksi, muuttaa virtatilaa heikoimmalle suorituskyvylle eli parhaalle akunkestolle jne. Millään näistä ei ole mitään vaikutusta asiaan.

  System logista poimein seuraavaa:
  "Virtalähteen muutos. 15.2.2020 6.48.01 105 Kernel power"

  "Laiteohjelmisto rajoittaa ryhmän 0 suorittimen 0 nopeutta. Suoritin on ollut tässä rajoitetun suorituskyvyn tilassa 27 sekuntia edellisen raportin jälkeen 15.2.2020 6.49.12." 37 Kernel process power "

  Noita suorittimen rajoitusilmoituksia on kahdeksan jonka jälkeen ilmoitus:

  Käyttöjärjestelmä käynnistyi, kun järjestelmän aika oli ‎2020‎-‎02‎-‎15T04:51:10.500000000Z. 15.2.2020 6.51.10

  Nuo suorittimen nopeuden rajoitukset toki voivat liittyä vain näihin minun virrankulutussäätöihinkin mutta ainakin tässä tapauksessa tuo paniikkipysäytys on tullut heti niiden jälkeen. En tiedä onko mitään tekemistä itse ongelman kanssa.

  Olisi kyllä kiva jos jollain olisi tähän ongelmaan joku ratkaisu tai ehdotus. Harmittaa kun tuli tuo akkukin sitten ostettu ilmeisesti ihan turhaan eikä läppäri edelleenkään toimi akulla. Ostin läppärin käytettynä enkä siis pysty sanomaan milloin tämä ongelma on varsinaisesti alkanut tässä koneessa. Asensin kuitnkin käyttöjärjestelmänkin puhtaalla asennuksella uusiksi. Vika on edelleen sama mitä oli vanhalla akulla ja edellisellä käyttiksellä. Toki tässä silloinkin oli win10 pro.
   
 2.  
 3. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Semmonen lisäys vielä, että koitin BIOS:ssa akun kestoa ja ei katkennut kertaakaan virta. Lataus laski 7%:iin n.50 minuutissa mikä on mielestäni yllättävän lyhyt aika mutta ei se varmaankaan selitä kyllä sitä miksi Windows pysyy tällä käynnissä yhden minuutin.
   
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,044
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  Tarkoitatko, että virta ei katkennut eikä kone sammunut, kun boottasit BIOSiin eikä Windows ollenkaan käynnistynyt?
  No on se todella lyhyt aika, jos kyseessä on uusi akku.

  Jotenkin tulee mieleen, että kyseessä olisi hardware-vika lataus- tai suojajärjestelmässä.
  Tarkoittaako tuo, että vaikka tietokone käynnistyy pelkällä akkuvirralla, se sammuu silloinkin noin minuutin kuluttua?
   
 5. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  "Tarkoitatko, että virta ei katkennut eikä kone sammunut, kun boottasit BIOSiin eikä Windows ollenkaan käynnistynyt?"
  Jep. Kun painoin käynnistyksen yhteydessä F2 näppäintä niin koitin tosiaan kauanko BIOS:ssa pelkästään tuo akku kestää.

  "Jotenkin tulee mieleen, että kyseessä olisi hardware-vika lataus- tai suojajärjestelmässä."

  Onko tietoa olisko joku komponentti hajalla vai emolevystä joku osa? Eli pystyyköhän vaihtamaankaan.

  "Tarkoittaako tuo, että vaikka tietokone käynnistyy pelkällä akkuvirralla, se sammuu silloinkin noin minuutin kuluttua?"

  Äsken koitin ja en päässyt ihan windowsin käynnistystäkään loppuun kun kone sammui taas akkuvirralla kuin seinään.
   
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,044
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  Tietoa ei ole, arvausta vain. Koska laite toimii BIOS-näkymässä ja akku samalla tyhjenee nopeasti, se mielestäni viittaa sellaiseen, että joku vika kuormittaa akkua melkoisesti. Sen seurauksena joko akun lataustilan valvonta tai muu virranhallinnan suojaus katkaisee virran kokonaan laitteen ollessa päällä ja akkuvirralla.

  Jos arvasin oikein, laitteessa on sellainen vika, joka ei ole täysi oikosulku, mutta vie kuitenkin niin paljon virtaa, että suojaus käynnistyy. Vielä vaikeampaa on yrittää arvaamalla paikallistaa vikaa. Se voisi olla jossakin USB-portissa tai sitten miltei missä tahansa emolevyllä.

  Nuo aloitusviestissä mainitut ilmoitukset eivät auta asiaa. 105 Kernel power kertoo vain, että virransyöttö vaihtui verkkolaitteelta akulle (tai päinvastoin). Nuo ilmoitukset suoritinnopeuden rajoittamisesta voivat tarkoittaa sitä, että laite on suunniteltu toimimaan pienemmällä teholla akkukäytössä.
   
 7. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Laitetaanpa hieman päivitystä taas tähän ongelmaan.

  Ongelma jatkuu samana kuin ennenkin eli akkukäytössä kone ei pysy käynnissä mutta muitakin ongelmia on ilmennyt.

  1. Verkkoyhteys ei mene päälle aina konetta käynnistettäessä. Yleensä kyllä WLAN alkaa toimia kun koneen käynnistää uudelleen.
  2. Kone jäätyy silloin tällöin. Ehkä kerran viikossa. Tähän ei auta muu kuin virtapainikkeesta virran katkaisu kun kone ei tottele mitään komentoja.

  1pertin arvailu tuosta virran epänormaalista kulutuksesta vaikuttaisi kyllä ihan järkevältä ja voisikohan tuo sitten aiheuttaa nämä kaksi muutakin ongelmaa?

  Olen vähän miettinyt pitäisikö tähän hommata uusi emolevy. Se ei nyt kuljetuksineen maksaisi kuin vajaat 50 Euroa (https://www.ebay.com/itm/NEW-Dell-P...168319?hash=item5b4ebf103f:g:8mIAAOSw~vNb2MXR) , mutta osaisiko joku arvioida millä todennäköisyydellä nuo ongelmat sillä poistuisivat? En ole ikinä emolevyä vaihtanut mutta aika hyviä ohjeita tuohon näyttää netistä löytyvän. Onkohan tuossa ebayn uudessa emolevyssä se nappiparisto kuitenkin olemassa ja jos on niin pitääköhän siihen jotain tehdä asennuksen yhteydessä ja onkohan jotain muuta yllättävää lisähommaa mitä tuon emolevyn vaihto vielä poikisi? Ainakin samalla tulisi vaihdettua ne prosessorin lämpötahnatkin. Nyt prosessorin lämmöt kuitenkin ihan ok vaikka välillä nekin yli 80 asteen näyttävät hetkellisesti menevän.

  Vanha konehan tämä on eli kauheasti rahaa tähän nyt ei kannattaisi varmaan laittaa mutta muutama kymppi ehkä kuitenkin. Muuten kyllä kone on erinomainen ollut käyttää. Taannoin tästä maksoin 250€ ja mitä noita speksejä olen katsonut niin ei samoilla ominaisuuksilla tuolla rahalla saa mitään "markettirimpulaakaan" uutena.
   
 8. mcmopo

  mcmopo Active member

  Liittynyt:
  01.07.2003
  Viestejä:
  1,507
  Kiitokset:
  15
  Pisteet:
  68
  Itse kokeilisin käynnistää vaikka ubuntun usb-tikulta. Tällöin voisi ainakin oletettavasti varmistaa että onko vika hardwaressa vai softwaressa.
   
 9. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,093
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Tarkistitko "Virran ja lepotilan asetukset"?
  Jos vaikka olisi akkukäytön lepotila-asetus asetus tippunut minimiin, eli 1:een minuuttiin, se sopisi mielestäni täydelliseti ongelmaasi. Rajoitus ei toimi vielä, jos olet biosissa, vaan kaikki käy normaalisti.

  Ongelma ei tule ulkoisen virran ollessa kytkettynä, eli latauksessa.
  Älä nyt vielä ala emoa tilaamaan.
   
  Viimeksi muokattu: 12.10.2020
 10. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitos vastauksista. Tuon akun lepotila-asetuksen olen kyllä jo säätänyt mutta tuo Ubuntu USB:lta kuulostaa hyvältä idealta. Harmittavasti vaan ehdein jo emolevynkin tilaamaan kun Dellin tukeenkin tuosta soittelin. No testattava se Ubuntu nyt kuitenkin on, ettei tuota emolevyä suotta sitten vaihda. Jos tolla ratkeaa niin multa saa sitten edullisesti M6600 emolevyn:)
   
 11. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,044
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  Ennen kuin vaihdat koko emolevyn, voisi olla paikallaan selvittää, olisiko vika jossain siihen liitetyssä komponentissa. Ainakin tuo mainintasi, ettei WLAN aina käynnisty, antaa mielestäni aiheen kokeilla, purkautuuko akku silloinkin, kun WLAN-kortti on irrotettu.

  View: https://www.youtube.com/watch?v=OyX92hfSXJM&feature=emb_logo
   
 12. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Voishan tuonkin toki kokeilla, mutta tuon WLAN kortinkin tähän vaihdoin puoli vuotta sitten ja kummallakin kortilla tuo sama ongelma ilmeni/ilmenee eli sammuu akkukäytössä minuutissa.
   
 13. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,044
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  No ei se sitten ole tuosta WLAN-kortista kiinni. En ole ekspertti, mutta minun logiikkani mukaan vika ei myöskään voi olla käyttöjärjestelmässä tai sen asetuksissa, olipa se sitten Windows tai Linux, koska akku purkautuu silloinkin, kun käyttöjärjestelmää ei ole ladattu eli kun ollaan BIOS-asetuksissa.
   
 14. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Juu, näin se siellä Dellilläkin asian päätteli eli juuri kuten yllä olevassa viestissäsi sanoitkin. Siellä on joku oikosulkua lähellä oleva tila jossain komponentissa emolevyllä. Dellillä veikattiin muistaakseni jotain emolevyllä olevaa virransyötöstä vastaavaa komponenttia (en muista nimeä). Spekulaatiota jotenkin oli, että akkukäytössä joku virtasuoja pistää koneen tilttiin kun liian iso virran kulutus tuollaisen toiminnan laukaisee. No, en kyllä oikein ymmärrä miksi vastaavaa ei sitten tapahdu verkkovirralla. Kai se nyt yhtä paljon virtaa syö silloinkin vai meneekö sitten eri reittiä. Äh, näistä mitään ymmärrä.
   
 15. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,093
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Akkukäytössä ja verkkovirtakäytössä on eroja. Akkukäytössä kone käy normaalisti pienemmällä virralla ja joissakin koneissa laskee myös prosessorin käyttötaajuutta. Siksi on mahdollista, että akkukäyttöpuolella on erikseen ongelmia, jotka verkkovirtakäytössä eivät esiinny tai tule esille, koska verkkovirta ei lopu kesken.
   
 16. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  No niin, emolevy saapui ja hinta rahteineen ja tullimaksuineen oli 68€. Päätin sitten samalla päivittää näytönohjaimenkin AMD Firepro M6100 malliin (nykyinen on Intelin Quadro 4000M) kun tuollainen näytti uutena olevan 40€. Älytöntähän tähän on noin paljon rahaa pistää mutta ajattelin ottaa tämän nyt vähän harrastusmielessä kun en enää rahalisesti pysty tällaista hölmöilyä itselle perustelemaan. Kiinostaa toki ratkeaako tuo ärsyttävä akkuongelma emolevyn vaihdolla vai mikä ihme tässä vikana on.

  Nyt sitten kun olin jo tuon Firepron ostanut huomasin, että tämä M6600 ei AMD korteilla tue mitään integroidun ja erillisen näytönohjaimen automaattista vaihtoa (Quadrolla Optimus) vaan AMD korteilla tietokone käyttääkin aina pelkästään AMD:n näytönohjainta. Onko tästä jotain haittaa? Erityisesti itseä kiinnostaisi tuleeko tietokoneestani tuon myötä äänekkäämpi normaalissa nettiselailussa? Tämä on nyt aika miellyttävä käyttää kun kone on käytännössä täysin hiljainen nettisurffailussa enkä mielelläni tästä ominaisuudesta tinkisi ollenkaan. Olisiko nykyinen integroitu näytönohjain HD3000 jossain käytössä suoritusarvoiltaan parempi kuin tuo FireproM6100?
   
 17. 99eki

  99eki Regular member

  Liittynyt:
  17.12.2012
  Viestejä:
  373
  Kiitokset:
  58
  Pisteet:
  38
 18. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Juu, onhan tuon Firepron suorituskyky ihan eri planeetalta kuin HD 3000:lla, mutta onko pelkän erillisen näytönohjaimen käytöstä jotain haittaa? Esimerkiksi juuri noihin puhaltimen ääniin?
   
 19. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,093
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Tekniseti siitä ei ole mitään haitaa jos lämpötilat vaan pysyy kurissa, ettei tuulettimet ala ulvoa sietämättömästi.

  Edit: fiksausta
   
  Viimeksi muokattu: 27.10.2020
 20. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,044
  Kiitokset:
  1,197
  Pisteet:
  243
  Akku kuluu nopeammin.
   
  tarantella kiitti tästä.
 21. Juhantti

  Juhantti Member

  Liittynyt:
  12.01.2019
  Viestejä:
  42
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Laitetaanpa taas pientä päivitystä. Vaihdoin nyt uuden emolevyn tähän M6600 koneeseen. Sama virrankatkeamisongelma jatkuu tuolla uudella akulla myös uuden emolevyn vaihdon jälkeen. Tosin näyttää siltä, että tuo tietokoneen jäätymisongelma olisi nyt poistunut, mikä on tietenkin hyvä juttu.

  Akkuongelma menee yhä mystisemmäksi. Ostin nimittäin varakoneeksi Dell Precision M4600 koneen. Koetin tuossa koneessa ollutta akkua tähän M6600:aan ja kas nythän tämä M6600 pysyy käynnissä tuolla akulla. Siis mitä ihmettä? Koitin myös tuota ostamaani uutta akkua (jolla siis m6600 ei pysynyt käynnissä) tuohon M4600:aan ja siinä tuo akku toimiikin moitteetta.

  Aivan käsittämätön ongelma mielestäni. Uudelle akulle M6600 on allerginen mutta M4600:lla vastaavaa allergiaa ei ilmene. Aika mystisenä jatkuu tämä homma....
   

Jaa tämä sivu