1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Muutamia pieniä kysymyksiä tablet-laitteiden sovelluksista Android, IOS ja Windows -alustoille

Viestiketju Android -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Tapio Huuhaa 24.04.2018.

 1. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa Member

  Liittynyt:
  24.04.2018
  Viestejä:
  92
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Minulla on tällä hetkellä halpa Android-tabletti, jonka ominaisuudet eivät kunnolla riitä käyttötarkoitukseeni. Yksi ehdokas on uusin Huawei MediaPad M5 10,8', joten laitan kysymykseni Android-osastoon.

  En ole kuitenkaan päättänyt, haluanko uuden laitteen olevan Android, iPad vai Microsoft Surface tablet-tietokone. Minulla ei ole mitään inhohimoa minkään käyttöjärjestelmän puolesta tai toista vastaan vaan teen ratkaisun vain hinta/laatusuhteen ja tarvitsemieni ominaisuuksien perusteella. Koska en ole päättänyt, mitä alustaa käyttäisin, tässä säikeessä on esillä kaikkiin pääalustoihin liittyviä kysymyksiä.

  Ennen uuden laitteen ostoa, haluaisin selvittää erinäisen määrän laitteiden softaan liittyviä kysymyksiä, jotta voisin valita käyttötarkoitukseeni mieluisimman laitteen ja alustan:


  1) Miten toimii Flash iPad ja MS Surface -laitteissa näppäimistöä vaativilla sovelluksilla? Android-laitteessani esim.
  http://sanaristikot.net/risrenki/renkiflash.html vaatii FlashFox-selaimen käytön, jolla voi pakottaa näppäimistön esille. Sovellus ei automaattisesti tunnista näppäimistön tarvetta eikä näppäimistö siksi tule automaattisesti esille. Sama ongelma koskee kaikkia sellaisia Flash-sovelluksia, jotka on suunniteltu niin, että niiden käytössä tarvitaan näppäimistöä. Onko sama ongelma iPad-laitteissa ja MS Surface laitteissa kun niitä käytetään vain kosketusnäytöltä ilman telakoitua näppäimistöä? Onko iPad- ja MS Surface -laitteissa ongelmaan olemassa ratkaisu?

  2) Saisiko lataushakemiston Android- tai iPad-selaimissa välilehteen Windows-selainten tapaan tyyliin "file:///C:/Users/Käyttäjän_nimi/Downloads/"? Download-hakemiston ohella olisi kiva käyttää nettiselainta myös joissakin tapauksissa tiedostoselaimena kuvahakemistoille, kuten olen tehnyt PC:llä.

  3) Miten hyvin MS Surfacessa toimii Android- tai iOS-emulaattori ja mikä mahdollisista emulaattoreista olisi paras? Mikäli päädyn Surfaceen, haluaisin käyttää MS Surfacenkin kanssa vain Android- tai iPad-laitteille suunnitellun piirrosohjelman, koska se on käyttötarkoitukseeni paras mahdollinen. Jos emulaattorit eivät toimi hyvin Surfacessa, minun täytyy hylätä tämä vaihtoehto kokonaan.

  Jatkossa voi tulla muitakin kysymyksiä.
   
 2.  
 3. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  712
  Kiitokset:
  116
  Pisteet:
  53
  Tabletteja on tosiaan monenlaisia liikkeellä. Suurin ero Android, IOS ja Windows tablettien välillä on se että Windows tablettimissa toimii kaikki Windowsille tehdyt ohjelmat (jos siis kyseessä ei ole Windows S versio johon saa vain Microsoft storesta hankitut sovellukset ellei päivitä sitä Pro versioon jolloin saa kaikki normaalitkin). Toinen ero on tukiajoissa. Android ja IOS tablettimien tukiaika vaihtelee 1-5 vuoden välillä (Androidissa yleensä varsin lyhyt riippuen valmistajan aktiivisuudesta tietoturvan kannalta mutta pääosin vain Googlen omat mallit ovat pidempään tuettuina kuin muut) mutta Windowsia voidaan tukea jopa 10-vuotta.

  1. Flash toimii kaikista parhaiten Windows 10 tablettimilla (joissa siis myös fyysinen näppäimistö) koska niihin saa oikean flash liitännäisen kuten tietokoneeseekin. Muissa flash vaatii säätämistä eikä välttämättä toimi oikealla tavalla tai vakaasti. Yleensäkin flash toimii parhaiten fyysisen näppäimistön kanssa.

  2. Vain Windowsissa taitaa saada. Muissa ei tietääkseni luotettavasti.

  3. Riippuu paljolti laitteen mallista. Noita Surface malleja on monia erilaisia ja erot tulee niin tallennustilassa kuin suorittimen/näytönohjaimen tehoissa jotka eniten vaikuttaa emulaattorien toimintaan. Täytyy toki aina muistaa että emulaattori ei korvaa oikeata järjestelmää eli siltä ei koskaan voi odottaa yhtä sujuvaa käyttöä kuin oikealta.
   
  Viimeksi muokattu: 24.04.2018
 4. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa Member

  Liittynyt:
  24.04.2018
  Viestejä:
  92
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitos.
  1) Jos Windows tablettiin ei hanki telakoitavaa näppäimistöä, sen kanssa kaiketi Flash ei toimi millään tavoin, jos kyse on näppäimistöä vaativasta sovelluksesta? Haluasin nimittää käyttää Windows-tablettia useimmiten ilman fyysistä näppistä, vaikka voisihan sen näppiksen taittaa laitteen taakse. Näppis tuo lisähintaa, jos sitä ei tarvitse enkä juuri nyt tarvise kun pöytäkone toimii. Androidin tapaisia vippaskonsteja ei taida olla. Epäilen, että vippaskonsteja ei ole iPadillekään.
  2) Noin epäilinkin.
  3) Pro-tabletilla olettaisin olevan tehoja. Onko emulaattoreisa suurempia eroja?

  Että kun on vaikea valita sopiva laite. Jokaisessa valinnassa on omat etunsa ja haittansa. Ärsyttävä piirre on myös se, että Acrobat Reader DC on vain Windows-tableteille ja muille on vain pelkkä Reader.
   
 5. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  712
  Kiitokset:
  116
  Pisteet:
  53
  1. Flash kyllä toimii mutta flash pelit eivät välttämättä ymmärrä virtuaalinäppäimistön päälle. Muutenkin Adobe lopettaa flashin kehittämisen vuonna 2020 jonka jälkeen selaimet alkavat pikkuhiljaa karttamaan sitä: https://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2017/07/26/adobe-flash-player-kehitys-loppuu-2020

  3. Emulaattoreissa on käytettävyys ja toiminnallisuuseroja. En ole niihin niin paljon tutustunut joten en tiedä mitkä ovat parhaiten toimivia. Tiedän vain perusteet. Joku muu voi kertoa omia kokemuksiaan.

  Jos paikkakunnallasi on Gigantti niin voit hankkia tablettimen testiin. Gigantissa on 30-päivän palautusoikeus vaikka tablettia käyttäisi. Riittää että se on myyntikuntoinen: https://www.gigantti.fi/cms/20140729_075347/palautusoikeus/ Tosin kovinkaan monta kertaa tätä ei kannata käyttää koska alkavat muuten epäilemään jos palautat kuukausittain useita tablettimia.
   
 6. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa Member

  Liittynyt:
  24.04.2018
  Viestejä:
  92
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  1. Tuota epäilinkin eli tietyt suosikkisivut tuskin toimisivat iPad ja MS Surface -alustoilla ilman fyysistä näppistä. Androidilla toimii FlashFoxin avulla ja vielä hankalamman virityksen kautta esim. Dolphin-selaimessa. Toimivuus juuri ja juuri käyttökelpoisuuden rajalla Androidissakin.

  Tiedän kyllä, että Flashin tuenta loppuu, mutta sitä käytetään eräillä suosikkisivuillani. Koska Flash poistuu ehkä jonkintason Flash-tuki Androidissa ei ole merkittävä etu Android-tablettien puolesta.

  Tiedän tuon Gigantin käytännön, mutten ole rohjennut kokeilla. No se Huawei on hinnaltaan korkein mahdollinen, mitä meidän perheessä voisi edes ajatella - ja sekin vasta sitten kun nykyinen laite hajoaa. Muistin vähäisyys ja näytön alhainen resoluutio kiusaavat, mutta täytyy yrittää sinnitellä.

  Koska emulaattorien toiminta on kyseenalaista, ehkä MS Surface täytyy jättää pois laskuista.

  Kiitos kommenteista.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2018
 7. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,332
  Kiitokset:
  199
  Pisteet:
  93
  Yksi mahdollisuus on ostaa ipad/android ja käyttää pc-softia microsoftin remote desktopin kautta. Saat tällöin surfacemaisen käyttökokemuksen tabletille ja voit käyttää kotipc:n työpöytää ja flash-appeja ainakin kotisohvalla. Käytin kotona ipad pro:lla monta vuotta mediapc:n työpöytää noin ja toimi hämmentävän hyvin, etenkin windows10:llä joka on tehty alusta saakka kosketusnäytöltä käytettäväksi.
   
 8. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa Member

  Liittynyt:
  24.04.2018
  Viestejä:
  92
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tuo kai vaatii sen, että sohvan vieressä on läppäri. Toimiiko bluetooth-yhteyden kautta vai miten?

  Flash-appeja Windowsilla kyllä pitäisi käyttää ymmärtääkseni läppärillä, sillä Flash-sovellutukset eivät toimi ilman erityisvirityksiä kosketusnäyttölaitteissa. Sellaisia virityksiä ei taida saada kuin Androidille.

  Minulla on vielä raskas pöytäkone, jota ei voi siirrellä mihinkään, joten ei toimi minulla.
   
 9. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,332
  Kiitokset:
  199
  Pisteet:
  93
 10. Tapio Huuhaa

  Tapio Huuhaa Member

  Liittynyt:
  24.04.2018
  Viestejä:
  92
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Eli jos pöytäkone on auki, toisessa huoneessa voisi tabletin kautta käyttää pöytäkoneen ohjelmia? Kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta paljonkohan muistia tarvitaan?

  Näytti siis toimivan iPadilla. Vastaava kaiketi on sitten Androidillekin?

  Mitähän nimim. WinLix tarkoittaa kirjoittaessaan " Muissa ei tietääkseni luotettavasti." koskien nettiselaimen käyttöä tiedostoselaimena muissa kuin Windows-tietokoneissa.

  Minulla oli jonkin aikaa käytössä iPad & Apple Pencil, jotka kuitenkin palautin.

  Sen verran pääsin eteenpäin, että
  1) Miten toimii Flash iPad ja MS Surface -laitteissa näppäimistöä vaativilla sovelluksilla?

  sain iPadin osalta vastauksen. Kuten Androidille iPadille on tehty selainviritelmiä, joilla näppäimistöä vaativat Flash-sovellukset toimivat joten kuten. FlashFox-tyylinen iPad-viritelmä on Puffin browser.

  Oletan, että MS Surface kaipaisi myös FlashFox tai Puffin browser -tyylistä selainviritystä, mutta sitä ei taida olla saatavilla? Asensin Windows 10 Puffin selaimen, mutta siinä ei ollut toimintoa, jolla saisi pakotettua näppäimistön esille. Ehkä tunnisti näppiksen ja ehkä tablet-laitteella tulee komento "Keyboard", jolla saisi virtuaalinäppiksen esille.
   
  Viimeksi muokattu: 12.05.2018

Jaa tämä sivu