1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Musiikkia saunaan ja muuta säätöä

Viestiketju Mediasoittimet -osiossa. Ketjun avasi r0tta 08.03.2010.

 1. r0tta

  r0tta Member

  Liittynyt:
  15.12.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ajattelin kysäistä täältä, jos löytyisi jotain hyviä tipsejä.
  Oma pää on jo aivan sekaisin liiasta pohtimisesta.
  Todennäköisesti näkyy tekstistäkin, että henkinen lobotomia on suoritettu liialla valvomisella ja asioiden pyörittelyllä. =)

  Olen ostamassa uutta kerrostaloasuntoa (81m2 kolmio) ja homma on siinä mielessä hyvässä vaihessa, että taloa aletaan rakentamaan vasta kuukauden lopulla.
  Pääsen siis vaikuttamaan itse vielä rakenteellisiin muutoksiin aika hyvin ja esimerkiksi sähköhommat+kaapelinvedot seiniin/kattoon onnistuu helposti.

  Meinasin pyytää paria pientä muutosta, jotka helpottavat elämää mahollisesti paljonkin:
  - Saunaan äänentoisto
  - Kaiutin / HDvideo kaapelit seinän/katon sisään
  - Yksi multimediakeskus josta vedetään piuhat ympäri kämppää.

  Toiminta-idea olisi jotenkin näin:
  - Vahvistin + PS3 + HD digiboksi + läppäri sijoitetaan olohuoneeseen, pöytäkone sijoitetaan 2. makuuhuoneeseen
  - Musiikki soitetaan joko läppäristä (CD, MP3, Spotify), PS3:sta tai iPodista, riippuen tilanteesta. Soittimet sijaitsevat olohuoneessa.
  - 2. Makkarin pöytäkoneesta mahdollisuus myös musiikin kuunteluun/leffojen katseluun jne. (Eli koko multimediasirkuksen kontrollointi mahdollista myös pöytäkoneelta)
  - Olohuoneen "multimediakeskuksesta" vedetään piuhat kaiuttimille, TV:lle, sekä videotykille ennaltamäärättyihin kohtiin.
  - Näihin kohtiin hommaan liittimet kaiutinjohdoille ja HDMI liittimelle
  - Kattoon vedetään HD-kaapeli sekä sähköt videotykkiä varten.
  - Saunaan vedetään piuha kaiuttimille. Tänne tarvitsisi saada myös jonkinlainen kontrollipaneeli tai vastaava, josta voisi kytkeä kajarit ON/OFF, volume sekä mahdollisesti jopa vaihtaa kappaletta.

  Ongelmia on muutama:
  - Saunan toteutus. Kajarit ja piuhat on helppo homma, mutta kontrollipaneeli mietityttää. Helpompi olisi vain hommata sinne erillinen soitin/vahvari, mutta mieluummin toteuttaisin tämän yhdellä musiikkilähteellä, jotta esimerkiksi bileissä soi sama musiikki joka huoneessa eikä tarvitsisi enää pelailla CD-levyjen kanssa.
  - kaiutinkaapeleiden maksimipituus? Ei ole hajun palaakaan, miten pitkiä piuhoja on järkevä käyttää, ettei äänenlaatu kärsi liikaa.
  - HDMI piuhan rajallinen pituus. HD kuvanlaatuhan ei siirry normaalikaapelia pitkin kovinkaan pitkiä matkoja täydellä resoluutiolla.

  Ei siis ole oikein minkäänlaista käsitystä mitä moinen setti vaatii, mutta halua olisi kuitenkin toteuttaa tällainen paketti.

  Onko mahdollista hommata esim. jotain universaalikaukosäädintä, millä voisi kontrolloida vahvistinta, digiboxia, tietokonetta ipodia yms. tai edes osaa näistä laitteista?

  Miten olisi järkevin toteuttaa tuo saunan äänentoisto?

  Voiko normaaleista 5.1 vahvistimista vetää ns. sivuliitäntää tuota saunaa varten? Jos hommaisi vaikka jonkun pienemmän vahvistimen tai vastaavan sinne sitten hienosäätöä varten.

  Sori kun teksti on näin epäselvää, mutta pää on jo aivan jumissa kun tätä ja miljoonaa muuta asiaa on miettinyt ja termitkin on aivan hakusessa.
  Täältä luulisi kuitenkin löytyvän asiantuntevaan porukkaa, jolta vois saada hyviä vinkkejä.
   
  Viimeksi muokattu: 08.03.2010
 2.  
 3. juuso65

  juuso65 Regular member

  Liittynyt:
  20.08.2004
  Viestejä:
  418
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
 4. r0tta

  r0tta Member

  Liittynyt:
  15.12.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ohoh, jotenkin on päässyt livahtamaan ohi.
  Joskus tuli googlen haulla linkkiä tuonne, mutta jotenkin ohitin sen vain olankohautuksella.
  Täytyypä alkaa lueskelemaan noita foorumeita.
  Kiitos tästä =)
   
 5. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Pari kommenttia, vaikka jatkaisitkin DVDPlazalla, jossa onkin enemmän tämän alan kirjoittelijoita ja osaajia:
  Saunassatuskin hirveästi hifistellään eivätkä tehotkaan ole valtavia, joten voinee sanoa, ettei johdon pituus kerrostalossa aiheuta ongelmaa, kunhan käyttää riittävän paksua johtoa. 2.5 mm^2 (neliömilliä) riittää jo sadan metrin vetoon, luultavasti edullisempi 1,5 mm^2:kin olisi kämpässäsi aivan ok.

  Todella pitkissä vedoissa käytetään yleisesti ns. linjamuuntajia, joilla kaiutinlinjan jännitettä nostetaan siirron ajaksi. En usko, että tähän on tarvetta 80 m^2:n kämpässä.

  Toinen tapa on siirtää ääni saunaan linjatasoisena ja asentaa vahvistin jonnekin saunatiloihin tai käyttää aktiivikajareita.

  Saunan kosteus on rasite kaikille laitteilla ja liitännöille. Kullatut liittimet ja suojatut juotokset (eri metalleja yhdistettäessä) ovat varmaan tarpeen.

  Mm. Logitechillä, Philipsillä ja All-in-One:lla on kaikkia laitteita ohjaavia kaukosäätimiä. Infrapunaohjaus vaatii näköyhteyden laitteen ja kaken väliin, mutta on kyllä olemassa IR-linkkejä, joilla ohjaus saadaan toiseen huoneeseen. Tietokoneeseenkin saa ostettua IR-vastaanottimen.

  Voi, jos siinä on ns. pre-out lähtö. Hätätilassa voisi tietysti käyttää vaikka kuulokelähtöä, mutta äänenlaatu siitä yleensä kärsii.

  On myös olemassa kotitetterivahvareita joissa on ns. multi room -valmius, eli ovat enempi vähempi suunniteltu äänen vientiin useampaan eri tilaan. Silloin saunassa voi vaikka kuunnella musaa kun olkkarissa katsotaan lätkää, kun bileissä on taukoa.

  Kun kaiutinpiuhoja vetää, voisi kannattaa varautua myös aktiivikaiuttimiin, eli vetää sähköt samalla lähistölle.

  Kai saunaan tulee sitten myös jääkaappi juomille?
   
 6. kerbo

  kerbo Regular member

  Liittynyt:
  15.05.2005
  Viestejä:
  2,796
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  48
  Oletkos alustavasti kysellyt yhtään kerrostaloa rakentavalta rakennusyhtiöltä kuinka paljon lisä/muutostyöt tulevat maksamaan tuohon hommaan?

  En halua mitenkään masentaa, mutta ne luultavasti nousevat aika korkeaksi. Tietty jos on varaa (lainaa) ostaa uusi kerrostalokämppä, niin miksi ei ylimääräistä löytyisi näinkin järkevään systeemiin. Itse mielelläni tälläisen systeemin haluaisin joskus itsellenikin.
   
 7. Henry1979

  Henry1979 Regular member

  Liittynyt:
  02.08.2003
  Viestejä:
  942
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  28
  Kakeks vois ehdotella sitä plaikkari komosen bluetooth kaukosäädintä. Sehä toimis sieltä saunasta käsin suoraan kuha koneis on vaan bluetooth donglet kiinni. Vahvistinta tosin ei varmaan sillä pysty säätämään mut voiha sen volumen vaikka tietokoneen ääniä säätämällä laittaa mieleisekseen. Sit vielä et kai siihen pitäs sit kotikonstein väsätä jonkin näkönen suojaus ettei heti menis rikki saunan olosuhteissa. Mut aattelimpaa lisätä henkiseen lobotomiaan pökköä pesään ;D

  EDIT: Nii tai sit tilaa tuolta play.comista kassillisen niitä kaukosäätimiä varastoon :D
   
  Viimeksi muokattu: 10.03.2010
 8. r0tta

  r0tta Member

  Liittynyt:
  15.12.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Joo, tutkin hieman tuota asiaa ja esiin nousi aika vahvasti seuraavanlainen vekotin: Sonos.
  Tuolta voi ostaa juurikin sellaisen multi-room paketin, jossa on yksi vahvistimella varustettu pääte ja toinen ilman vahvistinta. Sitä voi myös myöhemmin laajentaa miten haluaa.
  Vielä en ole käynyt testaamassa äänenlaatua, mutta kovasti on netissä kehuttu..

  Meinasin kuitenkin vielä harkita että laitan ainakin valmiudet vetää myös kaapelit kylpyhuoneeseen, eli sähköjohdon suojaputket seinän/katon sisään. Vielä kun laitatan pikkuisen normaalia paksummat, niin luulis riittävän. Sinne sitten saa vetää vaikka verkkopiuhan jos tarvetta ilmenee.

  Lueskelin myös samaa, että helpompi olisi tuoda linjatasoisena se ääni sinne kylppäriin ja hommata erillinen vahvistin. Saa samalla säädettyä volumetkin kohdilleen ja erillisellä vahvarilla vaikka kylppäriinkin kajarit.. Jos siis en Sonos:a hommaa.
  Onpahan sitten tulevillakin asukkailla hifiä kämppä täynnä kun joskus tuon asunnon myyn eteenpäin eivätkä kuitenkaan halua sonosta tms ostaa.

  Saunahuoneeseen ostan suolavettä kestävät kaiutinelementit, luulis kestävän. Jos liitokset tulee juottamalla, niin pistän kuristesukkaa siihen juotoksen päälle, niin ei niin helposti ala pyhistymään.
  Saunasta vedän piuhat kylpyhuoneeseen, jonne tulee joko Sonoksen vahvistin, tai joku erillinen vahvari/soitin. Tältä vahvarilta sitten vedän vielä piuhat siis muualle asuntoon, oli sonos tai ei, ihan varmuudenvuoksi.

  Kävin maanantaina juttelemassa asiakaspalveluinsinöörin kanssa ja hänen mielestään ei pitäisi tulla ongelmia johdotuksen kanssa. Samallahan se sähkäri vetää parit ylimääräiset suojaputket seinään kun johdottaa normaalitkin systeemit. Maksaa jonkin verran lisää, mutta ei ihan hirveitä.


  Joop, ei varmaan tule tästäkään ongelmaa. Meinasin vetää seinien kautta kajaripiuhat takakajareille jne, ettei tartte kärsiä niistä perhanan käärmeenpesistä lattialla. Sama homma kattoon sijoitettun HD videotykin kanssa. =)

  Joo, sähköpistokkeita laitetaan riittävästi. Myös parvekkeelle sen yhden ainoan pistokkeen lisäksi laitan vielä katonrajaan toisen (toimii kytkimellä), että saan infrapuna lämmittimen kattoon =)

  Nyt kun lupaus noihin muutoksiin on, niin seuraavaksi täytyis alkaa miettimään että mitä sitä oikein tarvii =)

  Käytiin tosiaan maanantaina pyytään alustava tarjous, mutta vielä ei ole tullut sähköpostia.
  Mulla on kaikkiin muutostöihin budjetoitu noin 10-15k€, eli kyllä sillä luulis jotain herkkua saavan =)

  Jahas, kyyti kutsuu, vastailen lisää sitten illalla kotoa.
   
 9. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Philips:lläkin on vähän Sonoksen tapainen multi room laitteisto, mutta en tiedä myydäänkö sitä Suomessa. Jossain ulkomailla sitä joskus katselin.
  edit:
  Löytyy näköjään ainakin suomenkielisiltä sivuilta:
  http://www.consumer.philips.com/c/langattomat-aeaenituotteet/19830/cat/fi/
  /edit

  Sähköputket voit muuten vetää itsekin, ei tarvitse sähkärille siitä maksaa. Siis jos vaan pääset sinne raksalle. Silloin putkivedoista selviää satasella (kelallinen putkea). Ja voihan putkia vetää parikin rinnan, voisi olla hyväkin, jos toisessa vedetään joskus sähkö ja toisessa linjatasoinen signaali. Putkiin voi tosiaan sitten myöhemminkin vetää helposti mitä tahansa johtoa. Esim. ethernetkin saattaa joskus kiinnostaa jopa pesutiloissa.

  Saunassa ja kylppärissäkin sähköasennuksille on omat määräyksensä, mutta sähkärihän ne varmaan tietää.
  Ja kajarit pitänee sijoittaa ihan alas, muutenhan niiden pitäisi kosteuden lisäksi kestää myös melkoista kuumuutta.

  Kutistesukka vielä sitä liimamallia (sisäpinnalla kuumaliima), niin on kosteudenpitävää.

  Kätevää, mutta teatterin paikkaa ei sitten koskaan muutella. Eipä kai ole tarpeenkaan.
   
  Viimeksi muokattu: 10.03.2010
 10. r0tta

  r0tta Member

  Liittynyt:
  15.12.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Totta joo. Eipä tullut tuo Bluetooth mieleen ollenkaan. Täytyy pitää mielessä, jos ei jostain syystä tuo Sonos natsaakkaan.


  Joo, löysin kans muutaman valmistajan mallistosta vastaavat. Sonoksella vain houkuttaa tuo iPod-ohjaus. Miinuksena taas se, että ei tue (VIELÄ) Spotifya.. Toisaalta, kämppään pääsee muuttamaan vasta puolentoista vuoden päästä, niin eiköhän ne siihen mennessä ehdi saada tuen spotifyllekin. Ja vastaavasti kilpailijat tuoda myöskin uusia malleja markkinoille.
  Kaikki on kuitenkin kirjattu ylös, jotta muistaa miten tämä homma on edennyt, eikä pääse ehdotukset unohtumaan =)

  Jaa, tuota en tiennytkään.. Toisaalta, ei ole kyllä itsellä paljon kokemusta noista hommista, niin ehkä se on parempi jättää ammattilaiselle.

  Joo, olohuoneeseen ja keittiöön ajattelin muutenkin vetää nuo kaiutin+ethernet piuhat noiden normaalien pistorasioiden yhteyteen. Samaa mietin myös kylppärin kanssa.
  Täytyy vain hommata jostain sopivat liittimet siihen seinään niitä kaiutinjohtoja varten, jos nyt ei sitten aktiivikajreita laita. Eiköhän sinne vielä yksi lisäpiuhakin sovi tuota linjatasoista dataa varten.

  Joo. Lupasivat NCC:n puolesta vetää sinne piuhat, porata paneeliin sopivan reiän ja jättää sitten asennushommat mulle. Juurikin tätä liimallista sukkaa meinasin, niin ei tule sitten kosteuden kanssa ongelmia.

  Todennäköisesti lauteiden alle tulee sijoitettua nuo kaiuttimet, että ovat mahdollisimman vähän tiellä. Kattoon tekisi mieli asentaa, mutta kuumuus on ongelmana.
  Tässä tapauksessa saa akustiikka siirtyä käytännöllisyyden ja estetiikan tieltä. Kyllä se kuitenkin parempi on noinkin, kuin seinän läpi kuunneltuna =)

  Juu, tämä on pienehkö ongelma, mutta todennäköisesti se paikka ei tule hirveästi muuttumaan kuitenkaan. Siitä pitää huolen asunnon pohjaratkaisu. Pienet muutokset toki onnistuu lyhyellä pintavedolla, mikä on mielestäni parempi kuin että lattialla olisi 30m johtoa+sama määrä katossa HD tykkiä varten =)


  Voi helekkari. Meinasin kokonaan unohtaa tärkeimmän noista suunnitelmista. ISO KIITOS MUISTUTUKSESTA!!!
   
  Viimeksi muokattu: 10.03.2010
 11. olliboi

  olliboi Regular member

  Liittynyt:
  08.09.2006
  Viestejä:
  851
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  ja onha niit "venekaiuttimia" jotka on tarkotettu kestävän kosteutta, ja hertz merkkisel kaiutintekiällä muistaakseni oli joku malli joka kestää jotenki vettä. minun mummulla on ollu jo koht 30vuotta kaiuttimet suihkutilassa kun isä ne sinne tuonnoin asensi ja hyvin toimii vielä
   
 12. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Ihan vakio kojerasiaan saa kyllä kannen melkein mille tahansa liittimelle, mutta ihan ilmaisia ne eivät ole.
  Esim. http://www.nylund.fi/?p=tuotteet&kat=2AAD20

  Lisäksi, tulee aikamoinen rivi rasioita vierekkäin, jos tarvitaan oma rasia sähkölle, linjaäänelle (2x RCA), kaiuttimille (jousiliittimet, XLR tai Speakon), eetterille (RJ-45), TV- ja radioantennille, ja mille kaikelle muulle vielä? Aluksihan voi tietysti vain vetää piuhat ja keriä ne rasian sisään, ostaa kannen sitten sen mukaan, mitä liittimiä oikeasti tarvitsee. Tai vetää tosiaan pelkät putket, äkkiähän niihin sitten piuhat vetojousella ujuttaa.

  Yksi mahdollisuus on vetää piuhat 'pahimmissa' huoneissa johtokourun sisällä. Muovinen kouru ei ole ihan kauhean näköinen edes olohuoneessa. Sen sisällä olisi helppo muuttaa/lisätä piuhoja ja rasioita aina tarpeen mukaan. Itse laitoin työhuoneeseeni johtokourun.

  Tyhjän sähköputken vedossa, ainakaan taipuisan 'kurkkuputken', nyt ei paljon ammattitaitoa tarvitse, kunhan katsoo, ettei tee liian jyrkkiä mutkia ja että holkit putkien välissä ovat kunnolla (tuskin mikään on ärsyttävämpää, kuin että seinän sisällä putket pääsevät irtoamaan toisistaan). Mutta helpompaahan se aina on, jos NCC ne vetää.
   
 13. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,510
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
  Ota sitten huomioon, että HDMI-liitin on ulottuvuuksiltaan aika suuri, tarvii isomman suojaputken että mahtuu putkesta läpi!
  http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=40078
  --CLIP--
  kotiteatterilaitteissa on Type-A liitin. Type-A urosliittimen muoviosan maksimimitat: 21 mm x 10,6 mm ( ja Type-B uros liittimen muoviosan maksimimitat: 30,2 mm x 13,5 mm).

  Liittimien "halkaisijat" (eli mitta kulmasta kulmaan) ovat Type-A: 23,524 mm, Type-B: 33,080 mm. Joten HDMI-liitin tarvitsee jäykän asennusputken "JM 32" (ulko 32,0 mm / sisä 28,5 mm) tai taipuisan "TAM 32" (ulko 32,0 mm / sisä 24,5 mm), jos sen haluaa vetää liittimen kanssa putken läpi.
  --CLIPEND--

  T: Vesku
   
 14. r0tta

  r0tta Member

  Liittynyt:
  15.12.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tuo on hieman kolottanut itsellänikin takaraivossa. Ei viitsisi mennä katkomaan sitä HDMI piuhaa kun muutenkin tuo matka kasvaa sen verran suureksi, että saattaa jo aiheuttaa kuvanlaadullisia ongelmia.

  Tutkin sitten hieman asiaa ja otinkin jo yhteyttä POF:iin ja kyselin hintoja ja kerroin suunnitelmistani.
  Laittoivat sähköpostin, jossa lupasivat soittaa tänään ja kysellä projektista hieman tarkemmin. Vielä ei ole kuulunut soittoa, joten hinnoista tai muusta ei vielä ole sen kummemmin tietoa.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2010
 15. pnieminen74

  pnieminen74 Member

  Liittynyt:
  20.03.2010
  Viestejä:
  10
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  11
  sonos on varmaan ihan ok vaihtoehto, olo-makkari-keittiön jakorasiana. saunassa voi kytkeä kiukaan 230/400V tuloon jakajan jolla virta bluetooth sisääntuloportille josta sitten ne 'penkin-alus' kaiuttimet saa signaalin (johdot on turhia). wawwariin tai tietokoneeseen vaan esim ulostuloon bluettoth lähtöportti kiinni, sellanen wawwari jossa lähtötasot saa itse laitteesta asetettua.. jos kikkailu kiinnostaa niin kotiverkko peliin ja Sonos haukkaa pas''a, itse teet teralevyn ethernettiin jolla saat myös videotykin kuvan siirtymään huoneesta toiseen (1080 siirtyy konvertterilla). sitten bluejako jossa ps3 (tai ethernet) ja kännykän ja muut roikkuu aina samassa jaossa kiinni. oma verkko-osoite (dy.fi tms) jolla sitten voit ohjata vaikka kännykällä (3g) verkkoa saunoessasi ilman ylimääräisiä 'turhia?' kakeja, ja vaikka kaikki kaverisi jos niikseen haluat. pidät vain yhtä tietokonetta verkossa (tahi verkkohubilaite) jolla teet esivahvistukset ja kuvasiirrot ei maksa maltaita ja mahtuu vaikka povariin (tai sit sähkökeskukseen). Mutta kukin tavallaan, tämä on minun tapani toteuttaa tuollainen, joka iikka tietysti omalla lompsallaan...tuollanen vois irrota alle 15t€ riippuen tykin laadusta.
   

Jaa tämä sivu