1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mukautusongelma-Työpöydän&sovellusten ulkonäkö mennyt pysyvästi harmaiksi?! Korjausta?

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi wildlion 09.10.2014.

 1. wildlion

  wildlion Member

  Liittynyt:
  17.04.2009
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Elokuussa olin 10.- 4.8.2014 tilanteessa,jossa en käyttänyt kannettavaa HP-tietokonettani eli se oli täysin normaalisti suljettuna ja virtajohdot poiskytkettynä, eikä edes akku ollut paikallaan.

  Sitten 24.8. 2014 jälkeen avasin ja käynnistin ihan normaalisti koneen ja erän Windows-päivityksiä ladattuani ja asennettuani huomasin,että hups-kaikki asettamani ulkonäköasetukset olivat hävinneet, eikä niitä saa takaisin millään! Käyttöjärjestelmä on Vista Home Basic 32 bit.

  Tilalle ikkunoihin ja työpöydälle sivupalkkiin ja oli tullut joitain ihan kauheita harmaita vaaleita värejä sovellusten ikkunoiden otsikkoriveille ja taustoille sekä lähes valkoisia tekstejä harmaissa valikoissa ja työkalurivit samanlaisia, enkä pysty mukauttamaan niitä takaisin millään ihan kuin olisi tilalle tullut joku ikivanhan järjestelmän ulkoasu?!

  Ohjauspaneelin mukautus-valikoimassa on vain joitain pakkosyöttöteemoja ja toinen toistaan kauheampia vaihtoehtoja, joita ainakaan minun silmäni eivät hetkeäkään edes siedä.

  Sovellusten ikkunoiden otsikkorivit eivät vaihda väriä,enkä saa fontteja luettavan värisiksi ja kokoisiksi, vaikka jokaista asiaa muutettuani erikseen painaisin käytä ja odottaisin sekä painaisin OK:ta.
  Olen koittanut erikseen usealla teemalla ja sammuttanut ja käynnistänyt koneen uudestaan-ei toimi.

  Olen koittanut muuttaa ikkunoinen aktiivinen ja passiivinen otsikoiden väriä,fonttikokoa jne.
  Tärkeintä olisi saada muutokset toimimaan OFFICE-ohjelmiin,että niitä pystyisi käyttämään. Vai pitääkö Office-ohjelmiin jostain muuta kautta ja jos niin voisiko joku laittaa ohjeet tai edes linkkiä tarkkoihin ohjeisiin, please?

  Siis MITEN noista kamalista pakkosyöttöteemoista pääsisin eroon ja muokkaamaan ikkunoista edes siedettäviä, että näkisin taas edes lukea työkaluja ja valikoita ym. ihan peruskäytössä tarvittavia asioita,että pystyisin sovelluksia käyttämään vai onko jokin päivitys tuhonnut jonkin ominaisuuden ja/tai asetuksen sekä miten ja mistä se korjataan?

  Toista kuukautta jo olen toivonut "mahdollisesti viallisen päivityksen korjauspäivitystä" ,muttei sellaista ainakaan näytä tulevan,joten mistähän tässä nyt on kyse tai tietääkö joku mistä löytyisi jotkut ohjeet millä vikatilan voisi korjata?


  Koneen työpöytä ym. alkoi samalla temppuilla kaikenlaista ja valikotkin ovat kummallisia. Pahinta tässä on se,että jouduin-tai ehdin vian ilmenemisen jälkeen vielä kaiken kukkuraksi käynnistämään vikasietotilassa,niin vikaa edeltävältä ajalta ei ilmeisesti mitään palautuspisteitäkään löydy. Vista kuulemma pyyhkii vanhan sen jälkeen silloin, kun vikasietotilan kautta käynnistää-mitä en aiemmin tiennyt.Jos olisin en olisi "erehtynyt"! Virustorjunnat,palomuuri ja päivitykset on kunnossa ja koko ajan päällä. Muutoinkin on jo tutkittu monella ohjelmalla ja levyn virheiden tarkistusta, muistin testausta ja kuntotestausta ja kaikkea mitä tähän mennessä on keksitty on yritetty. Niissä ei ilmoita olevan vikaa.

  Jos ongelma ei muutoin korjaudu- ja vähän muistakin syistä-,että voisinko jotenkin sitten siirtääkin tämän Vista käyttöjärjestelmän toiseen kovalevyyn ja selkeät ohjeet jos voi,että miten ja mitä välineitä siihen tarvitaan?

  Minulla olisi vapaana kovalevy, jossa on nyt Windows XP jota ei kait kannata enää lainkaan käyttää,kun sitä ei edes tietoturvapäivitetä. Voisinko siirtää Vistan sille ja tälle pääasiallisesti käytössäni olevalle kovalevylle asentaa sitten jonkun muun käyttöjärjestelmän,jossa tätä vikaa ei toivottavasti ilmene.

  Haluaisin pääkäyttöön ainakin aluksi suht samanlaisen valikoiltaan ja näkymiltään ja Vistalla tehtyvjä MicrosoftOffice2007:lla laadittuja tiedostoja pitäisi voida käyttää normaalisti,joten mietin,että onkohan Windows 7 kovin erilainen kuin Vista?

  Muita kuin Windowsia en käytännön syistä voi edes harkita.

  Olen tehnyt sitä läppäriä,jossa on Vista käyttöönottaessa kaikki toimet,mitä ohjeissa käskettiin olikohan se joku palautuslevy nimeltään,eli silläkö yritettävä asennusta, sitten kun omat tiedostot on varmuuskopioitu ja pitääkö samalla tietokoneella ,missä on nykyinen asennus (ja siinä se on ostettaessa ollut alunperinkin-HP läppärissä) ja pitääkö ensin käyttöjärjestelmän nykyinen asennus ensin poistaa jos ja jos niin mistä ja miten se poistetaan vai käynnistetäänkö palautuslevy tämän vioittuneen käyttöjärjestelmän ollessa vielä asennettuna ja miten?
  Sittenhän on lisäksi kait asennettava kaikki virustorjunta- ja muut ei käyttiksen mukana olleet ohjelmatkin uudestaan ja edessä on hirmuinen päivitysrumbakin eli homma vienee ehkä viikonkin jos onnistuu...? Toivon totisesti,ettei tuohon tarvitsisi ryhtyä,mutta...jos pakko on.


  Kiitos
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,502
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Aivan ensimmäiseksi: Tarkista onko tallessa palautuspiste tuota päivitystä edeltävältä ajalta. Mene siis Windowsin Järjestelmän palautus -toimintoon. Jos tarpeeksi vanhaa palautuspistettä ei ole luettelossa näkyvissä, valitse "näytä lisää" tai jotakin vastaavaa. Silloin saat vanhimmatkin palautuspisteet näkyville. Jos sopiva palautuspiste löytyy, järjestelmän palautus siihen mitä todennäköisimmin korjaa ongelmasi. Sitten voi tarkastella asennettavia päivityksiä tarkemmin ja koittaa keksiä ongelmapäivityksen ennen sen uudelleen asentamista.

  Jos em. palautustoiminto ei ollut käytettävissä ja päädyt kokeilemaan tehdasasetuksiin palauttamista. Siihen on ohjeita tuolla:
  http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=fi&lc=fi&dlc=fi&docname=c00814731#N410

  Nykyistä käyttöjärjestelmää ei tarvitse ensin poistaa, vaan palautus pyyhkii kaikki vanhat tiedot. Puhut vain yhdestä palautuslevystä. Se viittaa siihen, että levyltä voi käynnistää kovalevyn piilo-osiossa olevan Recovery-toiminnon. Varsinaisia palautuslevyjä, joilta recovery voitaisiin tehdä ilman piilo-osiota, on yleensä enemmän kuin yksi.

  Aivan tarkoin en tuota HP:n menettelyä tunne, mutta yksi levy viittaa siihen, että kyseessä on boottaava käynnistyslevy, jolla piilo-osion recovery-toiminto voidaan käynnistää silloin, kun Windows ei enää toimi. Palautuslevyiltä, jos ne on tehty, täydellinen palautus voidaan tehdä silloinkin, kun kovalevyn piilo-osio ei ole käytettävissä.
   
 4. wildlion

  wildlion Member

  Liittynyt:
  17.04.2009
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18

  Se juuri ongelma onkin kun lukee vain Käytettävissä olevat levyt ja Viimeisin palautuspiste,eikä mitään "lisää" valintapainiketta ole. Voisi vain luoda uudemman palautuspisteen.
  Anteeksi en tarkoittanut palautuslevystä mainitessani,että niitä olisi vain 1kpl,mutta en nyt ulkoa muista,että montako niitä on ja ne ovat hankalassa paikassa "varmassa" tallessa, joten kunhan ehdin käyn laskemassa ja kerron sitten. Muistaakseni onkin useampia kuin 1,mutta palaan asiaan. Ne siis palauttaisivat tehdasasetuksiin-ymmärsinköhän oikein-mutta siihen vihonviimeiseksi haluaisin ryhtyä. Onkohan vain olemassa mitään muuta keinoa jos haluaa ongelmasta eroon,eikä edeltävää palautuspistettä ole eikä korjauspäivitystä tule,mikä on kummaa. Löysin jostain juttua tästä viasta ja oli myös mainita-tosin ei Windowsin tekemästä- korjausjutusta, mutta se oli kuulemma rikkonutkin jollakuilla koko Vistan asennuksen niin pahasti,ettei kone enää aukeakaan,ei reagoinut enää mihinkään eikä voinut asentaakaan uudestaan,joten ei taitaisi semmoinen kokeilu kannattaa jos sen jostain netistä löytäisikin. Poistin siinä mainitun viallisen päivityksen ja tilalle tulikin sen perään jokin uusi,muttei se auttanut ainakaan tähän minun Vistaan. En tiedä mistä enää etsiä muita ehdotuksia tai olisiko tietoa tulossa olevasta korjauspäivityksestä. Microsoft sivulta yritin ja parilta keskustelupalstalta,mutta olen vähän huono löytämään, enkä kaikkia teknisiä juttuja ymmärräkään,että mikä liittyy mihinkin.
  Vista kyllä toimii, mutta takkuaa entistä pahemmin ja tarkennan vielä,että sellaisiakin kummallisuuksia ilmeenee, että pukkaa yhtäkkiä auki olevan ikkunan alta työpöydän palasia auki olevan ikkunan päälle ja heittää kursorin pakottaen jonnekin työpöydän pikakuvakkeeseen,kuin avatakseen toisen sovelluksen tai "tarttuu väkisin" pikakuvakkeeseen ja koettaa alkaa "raahata" sitä toisaalle,vaikka olen tekemässä ihan jotain muuta yrittämässä viedä kursoria ihan toiseen suuntaan ei meinaa totella. Noista en tosin tiedä ovatko ne samaa vai eri vikaa,mutta samaan aikaan alkoivat.
  On hankalinta, kun harmaalla vaaleaa tekstiä ei meinaa saada valikoista ja työkaluista selvää ja silmille tekee koko näkymä pahaa. Valikotkin muuttuivat minusta jotenkin. Mukautusvalikossa värejä näyttäisi muka voivan joissain teemavaihtoehdoissa yrittää muokata,mutta ne eivät astu kuitenkaan voimaan,kun tämä kumoaa ne, vaikka käynnitäisi uudestaan.Käynnistä- ja sovellusten valikoissa ja työkaluissa eivät mielestäni ole aivan samat toiminnot kuten Vistassa alunperin,mutten ole aivan varma jos johtuu huonosta oudosta visuaalisuudesta. Kaverillakin oli Vista,mut hänelle ei kuulemma tätä vikaa tullut,mutta hänellä ei ole tosin Windows Office-ohjelmia ollenkaan,minulla on 2007 ja 1 osa 2003stakin.
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2014
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,502
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Onkohan järjestelmän palautus kytketty kokonaan pois käytöstä? Vistaa en ollenkaan tunne, mutta niin XP:ssä kuin Seiskassakin sinne pääsee Käynnistä->Kaikki ohjelmat->Apuohjelmat->Järjestelmätyökalut->Järjestelmän palauttaminen. Näytössä on sitten viimeisin palautuspiste ja myös valintaruutu "Näytä lisää palautuspisteitä", jonka kruksaamalla aiemmat palautuspisteet tulevat näkyviin. Näin siis siinä tapauksessa, ettei järjestelmän palautustoimintoa ole poistettu käytöstä.

  Mutta... Nuo uuden viestisi lisäkuvaukset saivat arvelemaan, että kyseessä olisikin joku virus, joka on sotkenut koneen. Ei tuollaisia ilmiöitä puhtaassa tietokoneessa tapahdu. Mikä virustorjuntaohjelma mahtaa olla käytössä? Sillä tehdyn täydellisen tarkistuksen lisäksi kannattaisi kone tarkistaa myös Malwarebytes' Anti-Malware -nimisellä sovelluksella.

  Löytyikö jotakin?
   
 6. wildlion

  wildlion Member

  Liittynyt:
  17.04.2009
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Nimenomaan virusta pelkäänkin,mutta kaikki,mitä lataan skannaan vielä erikseen ja kahdellakin ohjelmalla ja teitysti on Avira ollut koko ajan päällä lisäksi Malware Bytes AntiMalwares, Spybot-S&D ja SuperAntispyware olen ajanut vähintään joka viikko kaikki päivitettyinä eli on viimeisimmät versiot ja uudet tietokannatkin tarkistan ennen ajoja. CCleaneriä ajan päivittäin, PureRa silloin tällöin. Defender ei ole käytössä. Windowsin palomuuri on käytössä ja vahdin että pysyvät. Uudelleenjärjestelyn ja levyn Eheytyksen, sekä Windowsin omalla, että Piriformin Defragglerillä teen silloin tällöin ja levyn tarkistuksenkin ajoittain. Mikään ei ole "herjannut" tänä aikana mistään,vaikka joitakin evästeitä on pitänyt poistaa,mutta ainahan niitä pitää. siksi ihmettelenkin,että mistä moinen mitä olisin voinut itse tehdä väärin tai paremmin? Kuulin,että joillakin tuli samaan aikaan samanlainen onglema,mutta kaikilla käyttäjillä ei ja 1kaverilla on myös Windows Office-ohjelmat,eikä hänelle vikaa tullut.

  Nimenomaan tuota painiketta "Näytä lisää palautuspisteitä" ei ole ja viimeisin palautuspiste on muodostunut reilut kuukausi tuon ongelman ilmenemisen jälkeen eli 28.9.2014 ja tekee aina ajoittain uuden,mutta vain viimeisin aina on ainoana näkyvissä ja olisi käytettävissä. Jos järjestelmän palautus kuitenkin olisi mielestäsi mennyt pois päältä (itse en ole laittanut,eikä käsittääkseni ole,koska järjestelmän palauttaminen-painike näkyy eli on käsittääkseni käytettävissä?) niin mitenkäs se palautetaan käyttöön vai voiko palauttaa siinä vieressä olevasta rastistako? En ole ottanut pois sitä ja rasti siinä on. Huomasin,että Office-ohjelmissa mm. Työkalut-nimistä valikkoakaan ei ole ainakaan mistään en löydä enää (vain lisää pikapainikkeita hiiren oikealla napasauttaessa on) ja Office-ohjelmiakaan ei voi mukauttaa,kuten Vistassa kuuluisi. Windows-"ympyrää" ei ole vaan työpöydän vasemmassa alakulmassa sen tilalla on harmaa suorakaide-palkki "Käynnistä"-valikon avaamiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2014
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,502
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
 8. wildlion

  wildlion Member

  Liittynyt:
  17.04.2009
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Kiitos.
  Keksin itseki jo yrittääki teeman kautta "korjata" työpöytävika ,ja noit sivui olen tutkinu,mut tän normaalin näköisen Vista-käyttöön valitseminen ei aiemmi vain kertakaikkiaan totellut,mut nyt tänää,ku kone oli pari päivää ollut taas johdotki irti,ni pääsinki yllättäen vaihtamaan Vistan työpöytänäkymän takaisin ja sain onneksi taustanki kuitenkin vaihdettua:) Saa nähdä,miten käy,kun käynnistän uudestaan,et pysyykö se vai palautuuko "painajaisnäkymä" heti,ku koneen joutuu välil sulkemaan,mut yritin sen teeman kyl tallentaa,vaikkei sitä ikkunoiden osalta juur voinutkaan muokata,mut josko nyt edes Windows-käynnistys-ympyrä ja sen viereine ja ilmaisinalue pysyis edes tummina ja tutun näköisinä. On tämänkin korjaantuminen jo silmilleni parempi.
  Yhtään päivitystä ei kyl loppuviikolla,eikä nyt, kun läppärin taas avasin ole tullut. Siispä ton vian syntyminen teeman muutoksen ja edes osittain muokkauksen jälleen toimimaan alkamine jäänee ainakin toistaiseksi mysteeriksi...?

  Samalla nyt ilmestyi myös ainakin Exceliin Office-diagnostiikan mahdollisuus ja käynnistin sen ja raportissa luki,ettei löytynyt mitään vikaa, mutta niit harmail pohjil työkalut ym. alueita en viel ainakaan voinut muuttaa vaik nekin on aika kamalat. Toivottavasti löytyis jossain vaihees siihenki ratkaisua.

  Linkkisi mukaisella sivulla olevat teemat ei kyl käy k.o. sivun mukaan tähän Vistaan,mut siin onkin linkki vissiin mitkä sopii ja mul vois olla mahdollisuus koittaa niitä 7 sopivia halutessani myöhemmin,kun se tullee mul toises (mini)läppäris käyttöön, mut siihen mul ei oo Officeakaan vielä ja pitäis miettiä sitäki,et mistä ja minkä version hankkisin,mut se on ihan eri projekti omine ongelmineen. Luulen,et ulkonäkö-valmisvaihtoehdot lienee siinäkin aika kamalia,mut nähtäväks jää,et miten sitäkään voi muokata,mut se on "uus" projekti.

  Kiitos,kun autoit.
   
  1pertti kiitti tästä.
 9. Sakarias

  Sakarias Active member

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1,804
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  68
  Jos tekisit uuden käyttäjä tunnuksen. Uudella käyttäjällä avautuu työpöytäoletusasetuksilla. Jos se vaikka olisi normaalin näköinen. E i tosin Vistassa, mutta noin olen saanut sotkeutueen työpöydän "kuntoon" muissa systeemeissä.
   
 10. wildlion

  wildlion Member

  Liittynyt:
  17.04.2009
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Joo ihan hyvä vinkki tuokin, mutta mites,kun olen itse järjestelmänvalvoja? Täytyis saada se valvoja-profiili siis luotua jotenkin uudestaan-onko se edes mahdollista,ettei mene koko järjestelmä sellaiseen pattitilanteeseen,ettei ole valtuuksiakaan mihinkään -ja kaikki oikeudet ja asetukset täytyisi vissiin laittaa sit uudestaan...? Mutta toistaiseksi koittanen pärjäillä edes tolla,millaiseksi nyt edes korjautui. Enpä uskallakaan mitään mahdollisesti kelvollisempia teemoja netistäkään kaivaa jos tuollainen sotku tulee Vistaan ihan itsekseenkin. Oletukset ja valmiiksi asennetut tahtoo olla joka asiassa minusta toinen toistaan kamalampia. Täytyy valita niistä aina se vähiten käyttökelvoton ja vähiten silmille sietämätön, -kiitos kuitenkin pidetään tämäkin vaihtoehto mielessä jos ongelma toistuu.
   
 11. wildlion

  wildlion Member

  Liittynyt:
  17.04.2009
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Palautuslevyjä on tallessa 2 kpl.
   
 12. Sakarias

  Sakarias Active member

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1,804
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  68
  Uuden käyttäjän lisääminen ei tuo ongelmia systeemin ylläpitoon. Jos käyttäjiä pitää luoda tuhansia on hieman eri asia. Järjestelmänvalvoja noita tilejä hallitsee.

  Windowssin outo oletus.... järjestelmänvalvojana ei saisi käyttää konetta ja surffailla netissä. Näin yleensä onkin työpaikoilla ym. Estää kummasti haitakkeita asentumasta. Vain typerykset käyttää konetta kaikilla oikeuksilla. Silloin voi vaikka yhdellä komennolla tyhjentää koko levyn. Admin oikeuksia käytetään vain silloin kun niitä tarvitaan. Jos moista typeryyttä ei tehtäisi olisi Windowssiin tuhansia haitakkeita vähemmän. Joissakin systeemeissä muuttuu ruutu punaiseksi tai tulee varoituskolmioita näytölle jos sattuu roottina kirjautumaan sisälle. Etänä roottina kirjautuminen yleensä estetty. Mikä ei estä silti koneen halintaa etänä. Toinen hölmöys on käyttää samaa tunnusta ja salasanaa joka paikassa. Admin käyttäjä löytyy liki joka systeemissä. Ubuntu poikkeus, siinä ei luoda root-tiliä asennuksessa. Mikä on fiksua ja vaikeuttaa koneeseen tunkeutumista kun oletustili puuttuu. Ubuntussa ylläpito tehdään sudo-komennon avulla. Windowssin oletus, että kaikki on sallittua on hyvin erilainen verrattuna vaikka Unix maailmaan jossa oletuksena saa käyttää vain kotihakemistoaan. Monet laitteetkin ovat oletuksena kiellettyjen listalla.
   

Jaa tämä sivu