1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Miten Windows kymppi nyt päivitetään kun siitä löytyi tietoturva-aukko

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi jak2 15.01.2020.

 1. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,168
  Kiitokset:
  944
  Pisteet:
  173
  Luulisin, että pikkuhijlaa mennään kannettavien ja markettikoneidenkin kanssa enemmän ja enemmän siihen, että valmistajien sivuilta on mahdollista saada parit ensimmäiset ajuriversiot, mutta yleisesti ne tulee windowsin päivitysten kautta. Se on siinäkin mielessä todennäköistä, että laitevalmistajien ei tarvitse ylläpitää omia sivujaan ajurien takia niin paljoa.

  Nykyään ei muutenkaan tarvitse paljon ajureita itse latailla, piirisarjan ajureita ei käytännössä tarvi ladata kuin ehkä todella harvoissa tilanteissa, näytönohjaimille on valmistajien sivuilla parit ajurit, mutta pääsäänöisesti käytetään joko AMD:n/Nvidian omia sovelluksia ja tai sivuja päivityksiin, tai sitten windowsupdaten kautta tulevia.

  Suuntaus näyttää siis vahvasti olevan se, että asiat hoituu automaattiseti.

  @1pertti
  Voi olla, että se uusin intel versio tulee päivitysten kautta kun päivität 1909 versioon, tämä toki silkkaa arvailua
   
 2.  
 3. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  16,168
  Kiitokset:
  3,841
  Pisteet:
  223
  Näytönohjaimen ajureita ei ole syytä päivittää jos systeemi toimii. Varsinkaan jos ei pelaa. Pelikoneeseenkin kolmas tai neljäs ajuriversio uudelle näyttissukupolvelle ja niillä sitten mennään niin pitkään kuin mikkisofta suuressa viisaudessaan sallii.
   
  1pertti kiitti tästä.
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,150
  Kiitokset:
  1,037
  Pisteet:
  243
  Vähän outo ohjeistus sekin olisi, että Intelin ajurit läppärivalmistajan sivuilta ja AMD:n/Nvidian niiden omilta sivuilta. ("Intel recommends getting the graphics driver directly from your computer manufacturer.") Ehkä tuo ohje sitten on vanhentunut ja nykyisin pitäisi luottaa vain Windows Updateen?
  Näin olen päättänyt toimia eli jatkan vanhaa hyväksi todettua käytäntöä, ettei sellaista, joka toimii, pidä korjata. Laiteajureiden päivitykset on siis estetty Windows Updatessa ja muista vain tärkeiksi luokitellut päivitykset asennetaan. Uskon, että näin suojaus pysyy kunnossa ja kone toimivana.

  P.S. Outo juttu tuo "Fortemeidakin" (viesti #52), kun eivät ole saaneet väärinkirjoitusta korjatuksi. Harvoissa löytyneissä googletuloksissa tuota on ihmetelty myös vuosi sitten. Oikeaa muistuttava, mutta väärin kirjoitettu tiedostonimihän on vanha tapa yrittää ujuttaa haittaohjelma koneelle.

  e. typoja
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2020
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,168
  Kiitokset:
  944
  Pisteet:
  173
  "It is your OEM's responsibility to release a DCH driver to their own websites and to Windows Update."

  Toi on suunta jota kohti mennään enemmän ja enemmän, ajurit tulee windowsin päivitysten kautta. Valmistajille on varmasti helpompaa pistää ajurit tulemaan windowsin päivitysten kautta, kuin antaa ihmisten itse latailla. Se Intelin ajuri on kuitenkin intelin ajuri, lataa sen sitten laitevalmistajalta tai ajurin valmistajalta suoraan.

  Kuinka paljon laitevalmistajat (kannettavien tai muutenkaan) ylipäänsä nykypäivänä muokkaa ajureita? en usko, että sitä kovinkaan paljoa tehdään. (saa korjata jos olen väärässä.)

  Ei niitä AMD:n/Nvidiankaan ajureita tarvitse ajurin valmistajalta ladata, niin toki on tehy jo kauan riippumatta siitä onko laitevalmistajan sivuilta saanut ajuria. Varsinkin pöytäkonepuolella mutta pätee kyllä nykyään aika hyvin kannettaviinkin.

  Mutta kuten todettua, kyllähän noi windowsin päivitysten kautta aika pitkälle nykyään tulee, tuskin kovinkaan moni on itse erikseen ladannut ajureita kympille, pois lukien tietenkin ongelmien ratkomisen takia tehdyt uudelleen asennukset ja jos haluaa näytönohjaimelle nopeammassa tahdissa ajurit.

  Kuten allekirjoittanut tekee ja hyvin pelittää.
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2020
 6. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,272
  Kiitokset:
  185
  Pisteet:
  93
  Kyllä tuota edelleen tapahtuu. Koitin vastikään pistää pöytäkoneen m.2-oheislaiteporttiin Lenovon läppäristä ylimääräiseksi jääneen wifi-kortin. Kortti on intelin ja ajuri on saatavilla, mutta Lenovo on modannut piiriä sen verran että kortti ei toimi muiden valmistajien laitteissa. Samaa olen kyseiseltä valmistajalta nähnyt Lenovo-brändätyissä usb-oheislaitteissa. Ajuri on Lenovon ja muulla ei toimi, vaikka rauta muovikuoren sisällä olisi samaa mitä kilpailijan laitteessa. Muista valmistajista ei ole tuoretta oman käden kokemusta.
   
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,150
  Kiitokset:
  1,037
  Pisteet:
  243
  Noin varmaankin on ja minullakin on sellainen mutu, ettei laitevalmistajat enää kustomoisi ajureita entiseen tapaan laitekohtaisiksi.

  Aina ei päivitys kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä, ja niin Microsoft kuin tietokonesivutkin ohjaavat valmistajien sivuille, jos ongelmia ilmenee. Toinen ryhmä on sitten nuo "peliriippuvaiset", jotka tarvitsevat uusimmat ajurit heti, kun ne on julkaistu.

  "Although it's often not recommended to update drivers, unless necessary, graphics manufacturers are continually rolling out updates to improve the experience and support of displays and fix problems with games.

  If you need the most recent update for your graphics card, instead of waiting to arrive through Windows Update, you can use the graphics control panel available from Nvidia, AMD, and Intel to download and install the most up-to-date driver
  ."

  Taisin jo aiemmin tässä ketjussa kertoakin, että Intel oli julkaissut vuoden aikana 15 ajuripäivitystä. Ei varmaan ole mitään mieltä asentaa kaikkia heti, kun ne on julkaistu, ellei halua pelata peliä, jonka pelattavuutta kyseinen päivitys parantaa. (Ei Windows Updatekaan tarjonnut näitä kaikkia.)

  Asiat muuttuvat ja kehitys kehittyy. Kaikkien ei aina tarvitse olla aivan kehityksen huipulla, koska kehityksessä joskus tapahtuu myös erehdyksiä eikä kaikki heti toimikaan odotetulla tavalla, vaan joudutaan jälkikäteen tekemään korjauspäivityksiä. Silloin elämää, tai ainakin tietokoneen käyttöä, helpottaa, kun tekee muut kuin välttämättömät päivitykset vasta sitten, kun ne on kunnolla testattu, ja jättää kokonaan väliin, jos ne ovat omassa toiminnassa täysin tarpeettomia.

  https://www.windowscentral.com/how-properly-update-device-drivers-windows-10#page1
  https://support.microsoft.com/fi-fi/help/4028443/windows-10-update-drivers

  Edit. Lettas näköjään todisti mutun vääräksi eli komponenttikohtaista virittelyä tapahtuu edelleen laitevalmistajan toimesta.
   
 8. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,267
  Kiitokset:
  1,052
  Pisteet:
  223
  Näin asia on. Miten monta kertaa täälläkin ongelma on korjattu valmistajan laitteen oman tukisivun ajurilla, kun piirivalmistajan ajurilla ei toimi.

  Luulisi vaan, että Mikki UpDate vähitellen saisi koneiden laitekohtaiset ajurit ja osaisi tunnistaa oikean laitteen tyypin perustella, koska valmistajan pitäisi jakaa ne myös MS:lle. Ainakin itse uskon, että tuo on se suunta, johon mennään.

  Laitan vielä maallikkomaisen käsitykseni asiasta. Miksi läppärivalmistajan pitää ottaa lisätyötä itselleen modaamalla laitteita. Syyksi mielestäni ei riitä läppärin pieni koko, koska kaikkien laitteiden koko pienentyy myös koko ajan ja komponentti on täysin standardi, joka periaatteessa toimii laiteessa kuin laiteessa, jossa vaan on liitin ko. laiteelle.
  Esimerkiksi kelpaa hyvin lettaksen mainitsema WiFi-kortti, jota ei ainakaan koon takia tarvitse modifioida.
   

Jaa tämä sivu