1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Miten saa VHS Videota DVDlle

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta videosta -osiossa. Ketjun avasi jep2 23.08.2010.

 1. jep2

  jep2 Member

  Liittynyt:
  23.08.2010
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Minulla oli TV USB jonka avulla sai VHS videota koneelle, mutta sen laatu oli erittain huono. Nyt minulla on 64-bit Windows 7, joten ajattelin etta ehka tama kone saa parempaa laatua, mutta TV USB ei toimi Windows 7 kanssa, joten kysyn etta mika on paras tapa saada vanhoja koti VHS videoita DVDlle joka on joko ilman tietokonetta, tai Windows 7 kanssa yhteensopiva. Nyt kun pitaisi uusi kone ostaa jolla taman voisi tehda (kuten sanottu viimeksi kun kokeilin, laatu oli erittain huono).
   
 2.  
 3. jkstone

  jkstone Guest

  Oliko laatu huono vai ERITTÄIN huono.
  Kyllä ne kaikki videot näyttää näkymittapuulla huonoilta.
   
 4. jep2

  jep2 Member

  Liittynyt:
  23.08.2010
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  No en ole ihan varma, ei se ollut tarkkuus vaan se kuinka se nakyy, kelasi taakse ruutuja aina valilla. Kaikkia videoita en muutenkaan saanut viela ladattua, joten kuitenkin tarvitsen jonkun tavan taman taas tehda, ajattelin vaan etta jos sen saisi edes melkein yhta hyvaksi kuin TVssa nakyy niin olisi hyva.
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,440
  Kiitokset:
  1,085
  Pisteet:
  243
  Paras ja helpoin tapa on hankkia joku muutaman kympin maksava "videosieppari", jolla muutat analogisen videon digitaaliseksi. Tässä yksi esimerkki, josta en tosin tiedä, toimiiko Windows 7:ssa: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=28963

  VHS-videoita digitoitaessa on huomattava, että alkuperäinen kuva on kokoa 352 x 288. VHS-kuvaa suurempaa resoluutiota ei kannata valita digitoinnissakaan. Se vain kuormittaisi konetta ja kasvattaisi videotiedoston kokoa ja lopputuloksena saattaa olla huonompi kuva kuin VHS-laatuun tyytymällä.
   
 6. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  En sanoisi kyllä että on helpoin tai että tämä olisi läheskään se paras tapa.
  Riippumatta siitä mikä alkuperäisen videon ns. resoluutio on (VHS-videoilla ei ole mitään täsmällistä määritelmää), kannattaa se silti tallentaa siinä ohjelman tarjoamassa oletusformaatissa. Muilla resoluutioilla tallennettaessa saattaa kuvanlaatu huonontua alkuperäisestä. Suurentaminen ei ole sille kuvalle niin haitallista kun pienentäminen (liikaa kuvainformaatioita vs. menetät osan kuvainformaatiosta).

  Nykyään ei kyllä voida enää puhua mitenkään koneen kuormittamisesta kun puhutaan alle 720p resoluution videokuvasta. Videotiedoston kokoa "ylisuuri" resoluutio saattaa kasvattaa, mutta itse ainakin pistän nuo videot DVD:lle "DVD-elokuvina", eli MPEG-2 koodattuna. Joten videon väliaikainen koko kun ne muutetaan digitaaliseksi mahdollisimman hyvällä laadulla on aika toissijainen asia. Esim. miniDV nauhalta videota tallennettaessa tiedostojen koko on monta kymmentä gigatavua lyhyissäkin videoissa.

  EDIT: Aihe/otsikkokin näyttää olevan "Miten saa VHS Videota DVDlle". DVD:llä video on MPEG-2 -pakattua ja resoluutio on etukäteen määrätty DVD-videolle, joten aika turhaa taas tämäkin vääntö.
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2010
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,440
  Kiitokset:
  1,085
  Pisteet:
  243
  Jatkan kuitenkin keskustelua vielä omilla kokemuksillani. Kyseessä ei ole eksakti tieto, vaan muistinvaraiset mielikuvat. Kokeilin tuollaista Grabbya ensin hyvälaatuisella digiboksista tulevalla videosignaalilla siepparisoftan oletusasetuksilla ja tulos oli mielestäni oikein hyvä. Sitten kokeilin samaa VHS-kasetin signaalilla ja tulos oli surkea. Välillä tuli ilmoituksia, että tämä ei oikein onnistu. (En muista viestin tarkkaa sisältöä, mutta jotakin pyydettiin muuttamaan/säätämään.) Lopputulos oli ilmeisesti tuollainen, jota jep2 kuvasi sanoilla "erittäin huono". Siis paljon huonompi kuin normaali VHS-video televisiossa.

  Käsittääkseni ongelma oli siinä, että oletusasetuksilla kyseinen sieppari digitoi paljon muuta kohinaa kuin varsinaisen VHS-videosignaalin, joka sekin tietysti sisälsi analogista kohinaa. Oheissoftassa (Magix) oli kuitenkin oma asetuksensa VHS-videolle. Silloin video koodattiin mpeg1-muotoon 352x288 resoluutiolla, mikä lähinnä vastaa alkuperäistä VHS-kuvaa. Lopputulos oli (tietenkin) ainakin yhtä hyvä kuin alkuperäisillä videokaseteilla. Mahdollisesti videokuvasta oli jopa vähennetty analogista kohinaa jollakin suotimella.

  Joka tapauksessa näin digitoitu video tietokoneen koko näytölle suurennettuna oli laadultaan aivan eri luokkaa kuin VHS-videolta suoraan DVD-kokoon 720x576 muutettu. Jos mieleen tulee joku muu selitys kuin yllä mainittu, kuulisin sen mielelläni.
   
 8. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Halpa USB-kaapparipalikka kysyjällä kai jo olikin käytössä ennen Seiskaan siirtymistä. Esim. Hong-Kong (tavaratalo) myy EasyCAP USB-kaapparia muistaakseni alle 20 euron, mutta toimivuus Win7:ssa on kysymysmerkki. Se kannattaa huomata, että yleensä muutakin kaappausohjelmaa kuin palikan mukana tullut on mahdollista käyttää.

  Olisiko sitten kyse vain siitä, että pienempään kokoon tallennettu ja siitä suuremmaksi skaalattu kuva on ikäänkuin alipäästösuodatettu, eli kohina katoaa, mutta samalla myös yksityiskohdat? Tai sitten ohjelma tosiaan tekee sille automaattisesti jotain lisäkäsittelyä.

  Anyway, vaikka onkin totta, että VHS:n tarkkuus on vain n. 240 juovaa (eli teoriassa digitointiin riittää pystysunnassa 240 pikseliä) ja parhaat SVHS-nauhuritkin pääsevät vain 400 juovan suuruusluokkaan, mielestäni kaappaus kannattaa silti tehdä "liian hyvällä" resoluutiolla ja haluttaessa suodatus, pienennys ja muu käsittely sitten jälkikäteen halutulla softalla. Jos kuvaa on tarkoitus leikata tai suodattaa, kaappaus kannattanee tehdä jollain häviöttömällä koodekilla, esim. HuffYUV on edelleen käyttökelpoinen. Valmis kuvamateriaali pitää sitten lopuksi pakata DVD:n vaatimaan MPEG-2/720*576 resoluutioon. Koska kuvan skaalaus aina hieman hävittää yksityiskohtia, käyttäisin kaappaukseenkin jo tuota 720*576 resoluutiota, ellei sitten kuvaa tiedä haluavansa rajata.

  Jos digitoinnissa tulee "tämä ei oikein onnistu" -tyyppisiä ilmoituksia, tulee lähinnä mieleen, että koneesta loppuu teho ja kuvia tippuu välistä. Nykykoneilla näin ei pitäisi tapahtua. Ehkä läppäreissä voi kiintolevyn hitaus pakottaa käyttämää riittävän tehokkaasti pakkaavaa koodekkia jo kaapatessa? Kaupan VHS-nauhoilla voi myös olla macrovision-suojaus, joka saattaa sotkea kaappauksen.
   
 9. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Tuossa tuli mieleen, että voi johtua myös siitä halvasta adapterista/laitteesta jolla kuva digitalisoidaan. Omalla 24" TV/Näytöllä on ongelmia VHS-nauhurin signaalin käsittelyssä jostain syystä kun se arpoo sitä resoluutiota jatkuvasti mikä sieltä nauhurista ulos tulee videota katsoessa. Samantapaista ongelmaa tuntui olevan Hauppaugen HD PVR:llä.
   
 10. jep2

  jep2 Member

  Liittynyt:
  23.08.2010
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  OK. Jos et ymmarra niin en tarkoita resoluutiota enka kohinaa, en oikein osaa kertoa kunnolla mutta ne "frames" aina valilla pomppaa taakse, joten esimerkiksi jos joku kavelee, joka vaikka sekuntti se pomppaa takaisin alkuun tai yhden askeleen taakse ja sitten on taas normaalisti kavelemassa... Tiedan etta "erittain huono" on varmaan liioittelua, mutta mita mina tarkoitin on etta kyse on laadusta joka tekee katsomisen huonoksi, ei etta on huono laatu ja haluan HD videon. Ja ajattelin etta syy tahan olisi vanhan lapparini hitaus, silla tietenkin video proserssointi vie paljon muistia, jota silla ei ollut, joten se skippasi taakse kun missasi niita "frames". Kuten wipe2000 sanoi " että koneesta loppuu teho ja kuvia tippuu välistä. Nykykoneilla näin ei pitäisi tapahtua".

  Joten, paras tapa nayttaa talla hetkella todellakin olla jokin laite joka pistetaan kiinni koneeseen, pitaa varmaan katseskella ja sitten kokeilla asetuksia kun on sellainen.
   
 11. Rubertti

  Rubertti Regular member

  Liittynyt:
  30.10.2003
  Viestejä:
  581
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  28
  Helpoin tapa on kyllä hankkia laite joka kopio vhs-kasetin suoraan dvd levylle. Etenkin jos kopioitavia nauhoja on paljon.
  Dvd levyn koonti ja videoiden parantelu sujuu paremmin kun siirtää dvd levyltä videon suoraan ohjelmaan mitä nyt sitten käyttääkin. Itse käytän Pinnacle Studio9 ja eikä mielestäni helpommin hommaa voi hoitaa.
  Suoraan kaappaaminen on kyllä pitkäveteistä puuhaa ja vaatii paljon juotavaa että sitä jaksaisi.
  Ainakin monet kotivideot eivät tapahtumillaan ja juonellaan paljon innosta. Paitsi tietysti niiden omistajaa ja kuvissa olevia ihmisiä.
  Eli jos on rahaa käyttää niin tuollainen laite irtoaa johonkin 200ekun pintaan, saahan sen kuoletettua kun hoitaa sukulaisten ja tuttujen vhs kasetit dvd aikaan.
   
 12. jep2

  jep2 Member

  Liittynyt:
  23.08.2010
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Ai laite joka kopio VHS suoraan DVDlle, onko silla jonkin lainen nimi tai miten sen loydan, kuulostaa paljon paremmalta, helpommalta ja nopeammalta tavalta kuin koneelle laittaminen.
   
 13. Rubertti

  Rubertti Regular member

  Liittynyt:
  30.10.2003
  Viestejä:
  581
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  28
  No itse käytän tuota.
  LG RC388
  http://www.vertaa.fi/dvd_tallennin/lg/rc-388/
   
 14. jep2

  jep2 Member

  Liittynyt:
  23.08.2010
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Miten mina en ole noita ennen nahnyt? Ihan helpolta valinnalta se nyt nayttaa (ehka, ellei PC versio ole paljon halvempi seka yhta hyva, viela pitaa tarkistaa). Suomalainen ei varmaan kylla kelpaa taalla Austraaliassa (sanoi etta Euroopassa), mutta pieni etsinta loysi tallakin, (ja luulin etsineeni jo kaupoista tammoisia, enka loytanyt edes pelkkaa VHS soitinta). Taman loysin (vahan kallis, mutta ensinmainen minka loysin)
   
 15. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Halvempi:
  http://www.videopro.com.au/p-470-lg-rc389h-dvdvhs-recorder.aspx


  Oho, olisipa hauska nähdä mitä jälkeä tuolla syntyy kun sillä skaalaa vanhat VHS-videot ylöspäin 1080p muotoon ja katselee tuotosta HDMI-liitännän kautta nykyaikaisella FullHD-telkkarilla? ;)
   
  Viimeksi muokattu: 25.08.2010
 16. vinikka

  vinikka Regular member

  Liittynyt:
  04.05.2008
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  No joo so ei ole kovin montaa VHS videoa ja jos ei ammatikseen ala sitä tekemään niin kannattakohan tuo ostella yhtään mitään vehkeitä siihen muuntoon.

  Tuolla esimerkiksi onnistuu VHS-->DVD http://www.animaimedia.fi/
   
 17. Rubertti

  Rubertti Regular member

  Liittynyt:
  30.10.2003
  Viestejä:
  581
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  28
  No mielestä ei kyllä kannata maksella tuollaisia hintoja vhs-väännöstä dvd-levylle.
  Laskeppa piruuttasi vaikka 10kpl 4h kasettia dvd levyille valikoineen ja leikkauksineen. Paljonko saat hinnaksi tuolla palvelussa.
   
 18. vinikka

  vinikka Regular member

  Liittynyt:
  04.05.2008
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Voihan sieltä aina tarjouksen pyytää.
   
 19. yrtsi

  yrtsi Member

  Liittynyt:
  27.08.2010
  Viestejä:
  13
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Moi minulla on laitteet millä kopsata. On aikamoinen leikkiminen noilla pilipali jutuilla . Mikäli joku haluaa, voin kopsaa pientä korvausta vastaan. (on aikaa vievää puuhaa...) puh- 0440-222 461. Pystyn kopsaa eri kameranauhoilta +muistikortit. Se et on yleensä tyyristä, tässä esim naapurista. http://www.uppsalabildteknik.com/?page=114
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2010
 20. Kryptikko

  Kryptikko Member

  Liittynyt:
  27.02.2009
  Viestejä:
  24
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  11
   
 21. Kryptikko

  Kryptikko Member

  Liittynyt:
  27.02.2009
  Viestejä:
  24
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  11
  Hei,

  Tuon yllä mainitun videosiepparin toimimisesta Windows 7:n kanssa en tiedä, mutta sen sijaan minulla on tuoretta, tämän kesän kokemusta Magix Video Saver 2.0 -usb-puikon ja sen mukana tulevan ohjelmiston toimimisesta Windows 7:ssa. Sekin löytyy esimerkiksi Verkkokauppa.com:sta ja on melkein samanhintainen (http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=47056) kuin yllä mainittu kapine. Magix Video Saver toimi hyvin, kunhan näkee vähän vaivaa ja ennen muuta varaa riittävästi aikaa ohjelmiston installoimiseen. Se nimittäin oli tuskallisen hidasta. Sen jälkeen kaikki onnistui hyvin ja ohjelmiston käyttö oli varsin helppoa. (Lisäohjeita löytyy muuten Mikrobitti-lehden kesäkuun numerosta.) Analogisen lähdemateriaalin huonoa laatua mikään videosieppari ei tietenkään kykene parantamaan. Sen vuoksi päätin itse luopua laajemmasta vanhojen videoelokuvien siirtämisestä digitaaliseen muotoon.
   

Jaa tämä sivu