1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Miten olette puhdistelleet?

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Zcof 26.03.2015.

 1. Zcof

  Zcof Member

  Liittynyt:
  14.01.2009
  Viestejä:
  68
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Eli oma uskollinen noin 4 vuotta vanha asuksen lpäärini on lähiaikoina simahtanut muutaman kerran kesken pelaamisen jota ei ole ennen ( uudempana) tehnyt lainkaan. Puskee tuuletusaukosta melkoosen lämpöstä ilmaa pihalle eli edessä olisi jonkinlainen putsaus operaatio.Siilissä varmasti jonkunverran pölyä ja sen puhaltelen puhtaaksi mutta olenko ymmärtänyt oikein että myös lämpötahnan vaihdolla voisi mahdollisesti saada "ihmeitä" aikaan?

  Olen jotenkin perilla tuon pikku pirun avaamisesta ja eiköhän se jotenkin onnistu kun onnistui SSD levyn vaihtokin, eli luottamusta ei ole mutta luuloa osaamiseen on...

  Tahnan saanee pois tuolla eloktriniikan puhdistusaineella mitä on monissa paikoissa myynnissä?

  Niin ja vielä onko kukaan keksinyt mitään hienoa patentti millä voisi estää suurimpien pölyjen eksymisen koneen sisälle? Itsellä melko pölyiset olosuhteen (ei johdu siivoattomuudesta) ja jo tuon takia eksyy pölyä varmasti normaalia runsaammin koneeseen.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,268
  Kiitokset:
  1,053
  Pisteet:
  243
  Putsaus vaatii koneen avaamista ja joskus jopa purkamista jossakin määrin. Ennen aloitusta kannattaa selvittää, löytyisikö Youtubesta kyseisen mallin purku- ja puhdistusohjeita. Paineilmapullo on hyvä työkalu pölyjen poistossa ja monesti se riittää. Tuuletinta pitää varoa pyörittämästä paineilmasuihkeella. Lämmönjohtotahnan uusiminen on mielestäni tarpeen vasta, jos muu puhdistus ei auta.

  Läppärin sisusten pölyyntymistä voi vähentää, kun varoo käyttämästä laitetta pölyisellä alustalla. Esimerkiksi sängyn peitolla ei pidä surffailla. Jos taloudessa on lemmikkieläimiä, päätyvät niiden karvat ihmeellisellä tavalla läppärin sisuksiin ja voivat lopulta pysäyttää tuulettimen kokonaan.

  Jos kuitenkin päädyt myös jäähdytystahnan vaihtoon, ota huomioon, että tahnan tarkoitus on vain täyttää vastakkaisten pintojen mikroskooppiset epätasaisuudet. Tahnan kanssa pitää siis olla säästäväinen, sillä jäähdytys vain huononee, jos prosessorin ja jäähdytysrivan välissä on "kerros" tahnaa.
   
 4. zipperi

  zipperi Regular member

  Liittynyt:
  29.11.2004
  Viestejä:
  643
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  Tuulettimen lavoista ei kaikki puhaltamalla irtoa, olen käyttänyt pientä pensseliä ja lukinnut tikulla paikalleen sutimisen ajaksi, apuna pölynimuriin teipattu paksu imupilli.
   
 5. Zcof

  Zcof Member

  Liittynyt:
  14.01.2009
  Viestejä:
  68
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Eli tuulettimen/siilin putsaus onnistuu mielestänne OK vaikka ei tuuletinkokonaisuutta emolevystä irrottaisikaan vaan kun saa tuon edellämainitun kokonaisuuden rungosta ja muusta irti ja sitten puhaltelisi ja sivelisi jollain sudilla sitä siiliä? Tahnaa en tosiaan vaihtele mielelläni itse, mutta tuon emolevyn voisin jopa saada koneesta pihalle.

  Onko tuollaisesta irrallisesta mahneettikiinnitteisestä pölysuojasta mahd mitään hyötyä? Jos saisi vaikka teipattua koneen pohjaan ilmanottoaukon kohdalle? konetta saan kuitenkin nostettua vielä tuossa tuuletusalustan päällä koska kone tosiaan sivussa enkä varsinaisesti koske kuin läppärin virtanappiin sillä touhutessa.  Haha :D harmi kun en huomannut kuvaa ottaa, oli siili käytännössä puolikas siili. eli puoliksi tukossa siili, tukossa kokonaan siis. Onnistuuko pelaaminen sitä en vielä tiedä mutta ainakin paremmin luulisin. Lämpötilat eivät kyllä tippuneet kui 10 astetta 70 asteesta 60 normaalikäytössä. Voisiko tuosta tahnanvaihdota saada vielä jotain apua vai paraneeko se siitä mihinkään?
   
  Viimeksi muokattu: 27.03.2015
 6. JTPN

  JTPN Active member

  Liittynyt:
  03.09.2010
  Viestejä:
  1,148
  Kiitokset:
  71
  Pisteet:
  58
  Luultavasti dramaattisen muutoksen saat uusilla tahnoilla.
  Joissain koneissa on sellaiset paksut tyynyt, niitä ei tarvitse vaihtaa eikä niitä saa korvata tahnalla!
   
 7. Zcof

  Zcof Member

  Liittynyt:
  14.01.2009
  Viestejä:
  68
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Juu en tiedä mistä sitten johtui ettei laskenut noita lämpöjä heti enempää, mutta tänään näyttääkin lämmöiksi 40 astetta, eli ei ongelmia :) Pelaaminen onnistuu :cool:
   
 8. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Ensimmäinen väärin ja toinen oikein. Ne tyynyt kuivuvat ajan myötä ja menettävät jäähdytystehonsa jolloin ne muuttuvat lähinnä lämpöeristeeksi. Paras vaihtoehto tyynyjen tilalle on kuparinpala ja jäähdytystahnaa. Lämpötyynyä ei voi korvata pelkästään tahnalla, koska sillä on sama vaikutus kun kuivuneella tyynyllä (eriste). Helpointa on ostaa uusi tyyny ja se toimii sen 6-24kk käytöstä riippuen. Vähän vaikeammin asennettava kupari + tahna toimii periaatteessa ikuisesti ja on jäähdytysteholtaan huomattavasti tehokkaampi kuin mikään tyyny.


  E: Kirjoitellaanpa vielä lisää

  Eli varmasti joku miettii, että miksi se lämpötyyny yksinään menee entiseksi. Se menee samasta syystä kuin tavallinen lämpötahnakin (jos siitä jättää esim. korkin auki), eli se joutuu suoraan ilman kanssa tekemisiin ja happi tekee tuhojaan tyynyn lämmönjohtokyvylle tai yleensä itse tyynylle. Lämpötahna taas ei yleensä mene miksikään kun se on kahden metallikappaleen välissä jossa ei ole ilmarakoa juuri nimeksikään. Käyttö luo lämpöä ja lämpö taas kiihdyttää reaktiota hapen kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2015

Jaa tämä sivu