1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Miten kannettavaan uusi kovalevy käyttöön?

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi pjertti 20.09.2014.

 1. bilis

  bilis Member

  Liittynyt:
  28.12.2002
  Viestejä:
  71
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Joo ei muuten boottaa näköjään edes sen expand-vaiheen jälkeen tuo kovalevy. Ymmärtääkös tuo win7 GPT:lle asennuksen ja miten se muoto vaihdetaan?
   
 2.  
 3. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Pitäisi ymmärtää. Diskpartin kautta onnistuu ainakin, eli siinä kun Win8 mennään komentokehotteeseen, niin kirjoita sinne ennen W7 asennuksen käynnistämistä "diskpart" ja paina entteriä. Siellä sitten "list disk" ja entteriä katso mikä on kiintolevysi numero listalla, sitten
  select disk <levyn numero>
  clean
  convert gpt
  exit

  E: Sitten on vielä mahdollista tämän jälkeen, jos ei siis toimi W7 asennuksen alkamisen jälkeen, kokeilla käynnistää Windows 8.1 asennus uudelleen ja mennä komentokehotteeseen. Sinne sitten kirjoitella komennot
  bootrec /fixmbr
  bootrec /fixboot
  bootrec /scanos
  Näin kiintolevylle menee W8.1 boot manager jonka todennäköisesti Acerin lankku antaa bootata ja se taas boottaa W7 käyttöjärjestelmän... tai ainakin näin visioisin tapahtuvan.

  E2: Ilmeisesti jotkin BIOS:sit on tehty tarkoituksella niin, että ne boottavat vain tiettyjä käyttöjärjestelmiä.

  Lähde: http://mjg59.dreamwidth.org/20187.html

  Samaa systeemiä valmistajat ovat käyttäneet jo kymmenet vuodet mm. estääkseen käyttäjiä vaihtamasta parempia verkkokortteja tai muita komponentteja koneisiinsa. Tällä ei ole mitään tekemistä yhteensopivuuden tai muun kanssa, vaan valmistajat ovat päättäneet että heidän koneisiinsa ei laiteta kuin heidän määräämiänsä osia tai ohjelmistoja. Tämä tunnetaan whitelist nimellä. Ilmeisesti tässä tapauksessa boot manager kun ei ole nimenomaan Windows 8, niin BIOS/UEFI ei boottaa.

  E3: Kone todennäköisesti boottaa MBR W7 käyttöjärjestelmäänkin (legacy) kunhan vaan boot manager vaihdetaan W8/W8.1 ym. tavalla (bootrec-komennot).
   
  Viimeksi muokattu: 20.10.2014
 4. bilis

  bilis Member

  Liittynyt:
  28.12.2002
  Viestejä:
  71
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Konvertoitu GPT:ksi, asennettu win7, tehty noi bootrecit. Ei käynnistynyt siinä välissä, eikä sen bootrecin jälkeen tuo levy. Eli mites toi levy menee takas MBR:ksi, jos koitan seuraavan asennuksen jälkeen laittaa sen sitten legacy bootilla käyntiin? Vai meneekö suoraan kun poistan tuolla win7 asennussoftalla partitiot ja teen uuden?

  edit: Sainkin diskpart:lla käännettyä takaisin MBR:ksi.
   
  Viimeksi muokattu: 20.10.2014
 5. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Sama kuin millä gpt, mutta mbr.

  Näemmä W8 ei tuota bootloaderia oikeasti korjaa koska BCD puuttuu kokonaan. Todennäköisesti tässä pitää ensin asentaa ihan tuo W8.1 omalle osiolleen, mielellään kiintolevyn loppuun ja sitten asentaa väliin W7 tuolla kikkailulla. Tämän jälkeen voidaan oikeasti korjata W8.1 boot manager ja bcd. Sitten boot manager on oikeasti w8.1 ja BCD pitäisi toimia ja koneen pitäisi bootata boottivalikkoon josta voi valita Windows 8 tai Windows 7. Kun tämä on tehty ja Win7 boottaa, voidaan todennäköisesti W8.1 osio hävittää kiintolevyn lopusta (olettaen ettei BCD käytä sieltä tiedostoja), jos näin ei ole, niin sinne koneeseen pitää jättää tuo W8.1 asennus jotta koneen saa boottaamaan W7 käyttöjärjestelmään. W8.1 geneeriset asennusavaimet löytyy ihan googlella.

  E: Tiedän, tämä menee hemmetin hankalaksi kiitokset Acerin whitelistin.
  E2: W8.1 valittelee GPT muotoisesta levyosiosta, eli MBR vaan käyttöön ja legacy bios asetuksiin.
  diskpartissa jotenkin näin select diskin jälkeen (extended ja logical saattaa olla väärin päin)
  clean
  convert mbr
  create partition primary size=15000
  create partition extended
  exit
  -EDIT- (E2: Ilmeisesti 100MB alkuosio on turha)
  Käynnistä W7 asennus, asenna W7 keskimmäiseen osioon, kun asennus boottaa koneen, käynnistä W8.1 asennus ja asenna se viimeiseen osioon. W8:n boottivalikosta pitäisi pystyä sitten valitsemaan W7 asennuksen jatkaminen tai yleensä W7 käyttöjärjestelmä.
   
  Viimeksi muokattu: 20.10.2014
 6. bilis

  bilis Member

  Liittynyt:
  28.12.2002
  Viestejä:
  71
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Pistin takasin MBR:ksi kovon, ja asensin win7 siihen. Seuraavaksi win8.1 tikku sisään ja noi bootrec komennot. Homma edelleen NO GO =/

  Eli seuraavaksi teen kaksi partitiota tuohon levyyn, ja asennan siihen 8.1, jonka jälkeen toiselle partitiolle 7 tuolla kikkailulla, ja sen jälkeen bootrec komennot sille seiskan partitiolle, näin niinkuin yksinkertaisesti ilmaistuna? Entäs levyn muoto, pitääkö nyt sitten olla GPT, kun asennan sen 8.1, ja se on ilmeisesti koko levy sitten sitä, ettei se seiska osio voi olla MBR?
   
 7. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Kokeile tuota mitä muokkasin viestiin.

  E: Yksi vaihtoehto on sitten kokeilla antaako se bootata esim. Ubuntun asennusta USB:ltä tai DVD:ltä. Linuxien yleisesti käyttämän bootloaderin eli GRUB:in kautta voi käynnistää Windows 7 käyttöjärjestelmän. Eli voi siis olla että vain Windows 7 bootloaderin käyttö on estetty.
   
  Viimeksi muokattu: 20.10.2014
 8. bilis

  bilis Member

  Liittynyt:
  28.12.2002
  Viestejä:
  71
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tein kolme osiota levylle, ekaks laitoin sen win 8.1, ja sitten tolla kikkailulla se win7. Nyt kun käynnistää koneen, niin tulee alkuvalikko, mistä voi valita kummalla haluaa käynnistää koneen. 8.1 menee oikein kivasti pykälään, mutta 7 kun valitsi, menee siihen kohtaan missä on se neljä väriä ja "windows starting", ja 45min sitä katselin ja totesin ettei oikein homma etene. Aika pitkälle on päästy, mutta maalia ei silti näy vielä.

  Onko mut nyt pakotettu käyttämään tota win8.1? Ai kun oli helppoa vielä ms-dos aikaan, asetukset oli loogisesti muutettavissa ja kaikki toimi. Nyt on pakko käyttää viimeisintä versiota, jos meinaa käyttää jotain uudempia ohjelmia tai uudempia rautoja. Melkosta kehitystä.
   
 9. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,405
  Kiitokset:
  218
  Pisteet:
  93
  Ei tuo ilmiö ole kovin uusi. Windows-läppärit on kautta aikain testattu ja tehty toimivaksi vain mukanatoimitetun käyttiksen kanssa. Ajuritukea annetaan usein myös edeltävälle ja seuraavalle windowsille mutta toimivuus on niin ja näin.

  Voit asentaa grubin koneelle myös ilman linuxia vaikka soveltamalla seuraavaa ohjetta kohdasta 2.2.

  https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/grub
   
 10. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  On tuo aika uusi ilmiö kuitenkin, siis se että valmistaja on nähnyt vaivaa ja estänyt vanhemman Windowsin asennuksen koneeseen. Eri asia jos joku ajuri tai vastaava sen estäisi, mutta tämä esto on ihan rautatasolla (BIOS).

  Ajattelinkin että joku tuollainen on pakko olla jo olemassa. Toisaalta taas se linux distro auttaa ongelmatilanteessa kun on joku kevyt käyttöjärjestelmä jonka voi ladata tulille nopeasti. Jotenkin vaan epäilen, että tuokin on estetty ja ainoa käyttöjärjestelmä/bootloader jonka BIOS hyväksyy on Windows 8 tai Windows 8.1.

  Miten tuollaista konetta voi sitten oikein diagnosoida ongelmatilanteessa kun ei voi esim. memtestiä tai muuta työkalua käynnistää kun Acer on päättänyt estää niiden käynnistymisen?
   
 11. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,405
  Kiitokset:
  218
  Pisteet:
  93
  Haluaisin uskoa että tämä ongelma on yksittäistapaus eikä koske Acerin laitteita yleisemmin. Sinänsä paskamainen juttu että valmistajan takuu kattaa toiminnan vain mukanatoimitetun kasin kanssa.
   
 12. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Jos tuo alkaa yleistymään, niin joku erittäin todennäköisesti väsäilee (ellei ole jo väsännyt) bootloaderin joka huijaa UEFI:a sen verran, että se antaa bootata koneen haluttuun käyttöjärjestelmään. Olen 100% varma, että tuon koneen saa jollain tavalla boottaamaan Windows 7 tai mihin tahansa muuhun käyttöjärjestelmään ainakin jossain vaiheessa. Omat ideat alkavat loppumaan pikkuhiljaa, mutta tuolla varmasti osaavat neuvoa paremmin:
  http://reboot.pro/
  Englanninkielinen foorumi joka on erikoistunut juurikin tämäntapaisiin asioihin.

  Tuonne voi myös laittaa kyselyä jos osaisivat sorkkia biossista pois tuon käynnistyksen eston:
  https://www.bios-mods.com/
  Mydigitallifen foorumilta muistaakseni löytyy myös tuohon BIOS muokkaukseen erikoistuneita ketjuja.
   
  bilis kiitti tästä.
 13. bilis

  bilis Member

  Liittynyt:
  28.12.2002
  Viestejä:
  71
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitos kovasti vaivannäöstä, mutta mä hautaan tän projektin tältä osin tähän. Tyydyn pyörittää sitten sitä kasia tuossa classic shellin kanssa. Onhan se tietenki vikkelämpi taas, kun on toimiva hdd alla, ja löytää tuon classic shellin kanssa vähän toimintojakin loogisemmista paikoista.
   

Jaa tämä sivu