1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mitä teette työksenne, pätevyydet, harrastukset?

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi tikipox 05.09.2007.

  1. tikipox

    tikipox Guest

    Aivan näin. Sitähän mä jo ensimmäisessä viestissä valittelinkin, että nykyjään vaaditaan ihan järjettömiä. Olisi paljon mukavampaa rajoittaa osaamisensa 2-3 asiaan. Mutta kun se ei vaan tunnu nykyjään riittävän alkuunkaan. Tietysti laajasta yleisnäkemyksestä on varsinkin suunnitellessa etua. Eihän niistä yksityiskohdista tarvitsekkaan välittää, ne on sitten niiden ongelma jotka sen homman oikeasti hoitaa. On paljon taloudellisempaa jos kokouksessa on yksi yleisjätkä joka hoitaa koko asian yleiskuvan kuntoon, kuin että kokoukseen otetaan 10 asiantuntijaa.

    Se että jonkun asian osaa kunnolla ei edes it hommissa toteudu sillä että 16 tuntia päivässä 30 vuotta työskentelee asian parissa. Koska asiat kehittyy ja muuttuu jatkuvasti. ;(

    Samaan hengenvetoon lisäsin, että tieto vain lisää tuskaa. Mitä enemmän tietää, sitä enemmän tietää ettei tiedä, mutta pitäisi tietää.

    Mutta samassa lirissähän me kaikki näissä hommissa ollaan. Koulutuksiin ja opiskeluun ei ole töissä ole millään aikaa, kun töitä on aina tehtäväksi kaksin tai kolminkertaisesti siihen verrattuna mitä mitenkään voisi järkevästi hoitaa. Tästä myös seuraa kautta linjan jatkuvat laatuongelmat. Kaikki asiat hoidetaan nopeasti vasemmalla kädellä ja kyllä sen nyt pitäisi toimia. Ilman että edes vaivaudutaan, eli ehditään kokeilemaan toimiiko tehty ratkaisu.

    Mitä sitten mainitsit tuossa alussa vastavalmistuneista, ne on todettu käytännössä täysin nolliksi, valitettavasti. Vaatii ainakin 2-3 vuotta töitä että kaverit alkaa edes hanskaan päivittäiset perusteet. Eikä roiku jatkuvasti pyytämässä apua.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 03.10.2007
  2.  
  3. TeleHell

    TeleHell Regular member

    Liittynyt:
    10.12.2005
    Viestejä:
    827
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No tuo on melko yleistettyä, mutta suurin osa tälläiseen ryhmään kuuluvista ovat käyneet lukion, eikä ole edes perusvalmiuksia alalle. Tosin, nykyään koulunkäynti on täysin teoriapainotteista, eikä ns."työssäoppimisjaksoilla" pääse monikaan kahvikuski/siivoojaa pitemmälle, vaikka harjoittelun tarkoitus on päästä tekemään ammattitöitä.

    Ps. Tuskin itsekkään olit seppä koulusta päästyäsi.

    Ja sama pätee joka alalle.
     
  4. tikipox

    tikipox Guest

    Aivan. Mutta unohdit tässä yhden asian. Sen että perusvalmiudet on täysin mahdollista opiskella koulun ulkopuolella. Kuten aikaisemminkin tässä totesin, monesti ongelma on siinä, että ihmiset luulee että se mitä koulussa kerrottiin riittäisi johonkin.

    Mutta esim. jonkun yrityksen sisäisessä käytössä oleviin itsekehittettyihin sovelluksiin on kieltämättä hyvin vaikeaa ja jopa turhaa valmistautua etukäteen, kun ei vo tietää mihin pääsee töihin. Toisaalta jos olet taloushallinnon puolelle menossa. Niin ei siitäkään ole haittaa, että tuntee kaikki taloushallinnon softat ja tietää miten ne toimii. Omastakin taloudesta voi pitää täydellistä kirjapitoa, vaikka vain ja ainoastaan harjoituksen vuoksi.

    Esimerkiksi tuleva sovellussuunnittelija / ohjelmoija voi hyvin tehdä opiskelujensa ohessa muutaman projektin vaikka tutuille, ystäville tai vanhemmilleen. Silloin saa sentään ihan oikeaa kokemusta. Samoin joissain isoissa taloissa ongelmaksi muodostuu se, että et näe kokonaisuutta, koska olet vain osa kokonaisuutta. Kun tekee koko projektin alusta loppuun yksin, näkee kaikki vaiheet ja niihin mahdollisesti liittyvät ongelmat.

    Hardis, käyttis tms vioissa auttaa se, että aina kun jollain on jotain onglemia. Riemulla korjaamaan konetta ja katsomaan mikä mättää. Nämä on juuri sellaisia asioita joissa koulutus ei millään korvaa kokemusta. Koska totuus on vielä se, että jos sinulle on kerran kerrottu 6 vuotta sitten että ongelma X voi johtua asiasta Y et sitä kuitenkaan juuri silloin muista ellei se ole oikeasti uponnut selkärankaan.

    Eli mitä sitten ikinä aikookin tehdä, niin valmiuksia on mahdollista parantaa huomattavasti. Oletko esim. tutustunut perusteellisesti kaikkin työkaluihin joista koulussa puuttiin, kokeilut niitä, tehnyt niillä jotain käytännössä? Vai oliko se vaan että siellä sanottiin että softalla ABC voi tehdä asian XYZ.

    Jos opiskelet tulkiksi voisit miettiä muutamien vuosien asumista siellä missä kieltä puhutaan paikallisesti tms.

    Eihän koulun liikuntatunneilta valmistuta urheilijaksi. Se vaatii _hieman_ päättäväistä lisäpanostusta.

    Varmaan ymmärsitte pointin.

    Mä ainakin myönnän koulun liikuntatuntijen pohjalta olevani täysin nolla kaikissa mahdollisissa urheilulajeissa. Johtuen vielä ehkä siitä että harrastusteni ja opikelun vuoksi en ollut kovin kiinnostunut aiheesta. ;)

    Voidaan taas yleistää: "Mä oon valmistunut" ja "mä olen vaan töissä täällä" kaverit menevät siis siihen nolla luokkaan. Kun eivät ole sen enempää asiaan panostaneet.

    Aikaisemmin myös mainitsin mielenkiinnon kohteita joihin olisi ollut hyvin mielenkiintoista tutustua. Mutta pohjat ei valitettavasti riitä alkuunkaan. Esimerkiksi matemaattisen osaamisen pohjalta. Eiks lukion pitkällä matikalla pääse nokialle radio inssiks? ;) Ehkäpä esim. muuta yleisestä radio-osaamisesta voisi olla hyötyä?

    Viittasin myös ns. yleistietoon. Yleistietoa on kaikki mitä löytyy esimerkiksi Wikipediasta, Googlella tai sen saa esimerkiksi kohtuullita korvausta vastaan jostain pyytämällä. Sellainen tieto mistä pitää maksaa paljon ja hoitaa NDA:t. Ei ole yleistietoa. Tietysti opiskelun voi rajata esim omaan kohdealueeseen, mutta silloinkin laajemmasta yleistiedosta ei ole varmasti haittaa. Ei ehkä huonompi homma esimerkiksi tutkivaa journalismia opettelevalle? Kaiva syvemmältä jos mitään ei löydy.

    Lisätään vielä listaan yksi asia joka olisi varmasti mielenkiintoista. Konsolit ja niiden modchipit. Mutta siihenkin pitää myöntää että osaaminen ei riitä. Mistä koulusta muuten noi modchippi jätkät tulee? Mä luulen että niilläkin on pikkasen köh, ensinnäkin harrastuksenpuolesta opittuja taitoja ja todennäköisesti myös duuni joka liittyy jollain tavalla asiaan. Muuten ei pysty saavuttamaan riittävän monipuolista osaamista tuohon hommaan. Kuten totesin, työn ja harrastuksen pitää tukea toisiaan, että pysyy ajantasalla.

    Ehkäpä myös vertaus lääkäriin olisi aika hyvä. Haluaisitko itse käydä lääkärillä joka ei ole ylläpitänyt ammattitaitoaan viimeisene kolmeenkymmeneen vuoteen muun kuin esim. terveyskeskusvastaanoton työtehtävien kautta? Mielummin kävisin sellaisella lääkärillä jolla on tuo kolmenkymmenen vuoden kokemus työstä ja hän on myös hyvin perillä alan viimeisimmästä kehityksestä. Hän halusi myös olla lääkäri aivan lapsesta asti ja on jatkuvasti ja aktiivisesti kehittänyt taitojaan koko tuon ajan myös työajan ulkopuolella. Nimimerkillä, arvaappa vaan kumpaan ryhmään armeijan lääkäri kuului.

    Koskaan ei tiedä tarpeeksi ja aina pitää opiskella lisää. Joko syventää vanhojen asioiden tuntemusta tai sitten laajentaa omaa osaamistaan.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 04.10.2007
  5. tartsu

    tartsu Member

    Liittynyt:
    06.12.2006
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Niin. Nämä "ääliöt" toimivat näin koska heille on saatu uskoteltua että kaikki tietokoneisiin liittyvä on vaikeaa ja monimutkaista ja parempi jättää ammattilaisille, ammattilaiseksi kelpaa kaikki yli 10-vuotiaat sukulaispojat. Haluaisin tässä jopa väittää että tietokoneista vähän enemmän ymmärtävät myös haluavat pitää yllä tätä kuvaa brassailemalla vähäisilläkin tiedoillaan ja ylenkatsomalla jokaista "tavista". Jos sen sijaan kaikille kerrottaisiin että monet ihmeteoilta näyttävät hommat, vaikkapa se XP:n asennus ovat itseasiassa helppoja ja yksinkertaisia eivätkä vaadi kuin vähän rohkeutta ensimmäisellä kerralla, ja että ei sitä konetta saa sekaisin muut kuin se 10-vuotias sukulaispoika, niin luulenpa vaan että monen ATK-"neron" päästä tipahtaisi sädekehä...mutta kunnia niille jotka oikeasti ovat guruja!

    Vaatimattomasta itsestäni sen verran: opiskelen alaa, harrastanut en ole koskaan mitään. Sana on itsessään jo vastenmielinen. En suostunut lapsena käymään partiossakaan kuin kerran. Saman linjan olen pitänyt jo kymmeniä vuosia.
     
  6. Bleeding

    Bleeding Regular member

    Liittynyt:
    19.12.2004
    Viestejä:
    123
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Elikkäs, terve vain!

    Kolmatta vuotta tässä opiskelen kaksoistutkintoa, keväällä olisi tarkoitus valmistua (turhaan?) käytön tukeen erikoistuneeksi datanomiksi sekä päästä ylioppilaaksi.

    Pätevyys ei kuitenkaan rajoitu pelkkään koulutusohjelmaan, vaan mm. autonasennus, hitsaus, puutyöt sekä erinäiset metallityöt kuuluvat taitorepertuaariin, miltei enemmän kuin tietokoneet.

    Harrastuksiin ja kiinnostuksiin kuuluu tietokoneilu, autoilu, musisointi (kitara ja rummut), pienimuotoinen kuntoilu sekä moottorikelkkailu. Kelkalla olisi tarkoitus aloittaa tänä talvena kilpailut, mikäli vain kytkinongelmat saadaan oiottua.

    Siinäpä sitä tietoa meikäläisestä. Autot ja kovaa kulkevat vehkeet ovat siis lähellä sydäntä, ja niitä tässä pitäisi rakennella omaksi ja muiden iloksi :)
     
  7. tikipox

    tikipox Guest

    Kuulostaa vähän pelottavalta. Siis juuri sen suhteen, että opiskelet homman papereiden vuoksi. Etkä siksi että olisit todella vannoutunut asian puolesta. Tämän asian osalta menet juuri siihen kategoriaan jota olen tässä muutaman kerran manannut.

    Etkä valinnut näistä ammattia miksi? Uskoisin itse olevani jopa onnellisempi noissa hommissa kuin IT-hommissa. Pääsee enemmän työn makuun. Näkee käden jälkensä. Eikä kaikki ole virtuaalista sontaa, joka k*see jostain syystä kuitenkin. Aina. Tavalla tai toisella vaikka kuinka yrittäisi. Sekä hommissa ei toivottavasti ole samaa ääretöntä vaatimuslistaa kuin IT-hommissa. IT-alalla kun ei vaan voi olla pätevä, koska se on nykyihmiselle mahdotonta. Ala on liian haastava.

    Toisaalta kun olen näinkin merkittävästi jo asian eteen uhrannut, en ole ajatellut hukata koko osaamistani ja aloittaa alusta jonkun muun homman parissa. Vaikka se varamsti tekisi kyllä hyvää.

    Tässä tuli toinen aspekti esille. Koska sinulla on noin paljon muutakin tekemistä, et millään voi panostaa IT hommiin niin paljon että olisit oikeasti haka. Kun se tuntuu (ei tunnu, vaan on!) mahdottomalta vaikka hylkäisikin kaiken muun.

    Onnittelut, noista voisi löytyä ns. elämä. Eikä vaan loputtomia haasteita ja p*kaa niskaan. ;)

    Sitten noihin pariin muuhun viestiin:

    Tuossa joku sanoi että hommat ole vaikeita. Ei ne ole vaikeita kun osaa ja sattuu sopiva onni. Varsinkin mitä hämärimmät ohjelmistotuotteet, erilaiset ajuri ja järjestelmä ja rauta-ongelmat jne. Ovat varsin haastavia. Kun sanoit ettei järjestelmien asentaminen ole niin vaikeaa. Myönnän, taistelen itse näiden asioiden kanssa merkittävästi liian vähän. Joka päivä pitäisi tai ainakin kerran viikossa pitäisi olla muutamia todella kinkkisiä ongelmia jotka pitäisi ratkoa juurta jaksaen. Silloin osaaminen homman suhteen pysyy kunnossa. "Tavallisella ihmisellä" tarkoitan siis sellaisella joka haluaa tehdä jotain muutakin, kuin ylläpitää ongelmakoneiden ongelmien ratkaisukykyä.

    Viimeksi kun päätin korjata rikkinäisen koneen, onnistuin siinä kyllä. Mutta vika analyysi meni säälittävästi pieleen. Näin ollen korjaustyö tuli maksamaan paljon enemmän kuin koneen arvo oli. Jos on harrastelija, tuo ei sinänsä haittaa. Mutta kun liiketoiminnassa on tarkoitus tehdä tehokkaasti tulosta... Se onkin sitten jo isompi ongelma.

    Puhuin tuossa aikaisemmin panostamisesta, tässä esimerkkiä 15 vuoden takaa, mitä silloin tehtiin:

    http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/18/355631#3449650

    Perusteelliset kotiläksyt ja asioihin paneutuminen vaan antaa etulyöntiaseman, kuten varmasti kaikki tietää.
     
  8. Bleeding

    Bleeding Regular member

    Liittynyt:
    19.12.2004
    Viestejä:
    123
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hmmm, aika ankaraa tyrmäystä sinulta ilman, että tietäisit lähtökohtia. Omassa tapauksessani kokonaisen lukion käyminen ei kiinnostanut, vaikka päätä lukemiseen olisikin. Pelkkä ammattiopiston käyminenkään ei houkuttanut, sillä mahdollisuudet jatko-opintoihin olisivat olleet pienemmät. Pienellä paikkakunnalla ei noita ammattiopiston koulutusohjelmiakaan ole kuin muutama, joten valinnan varaa ei hirveämmin ollut. Myöskään opiskelu toisella paikkakunnalla ei vielä opintojen alkaessa olisi ollut mahdollista, sillä pienyrittäjäperheen tulot eivät päätä huimaa eikä siis rahaa olisi ollut elämiseen.

    Mitä jäi käteen? Mennä siis lähimmäksi kiinnostavaan kouluun ja suorittaa siinä rinnalla YO-tutkinto. En usko näidenkään kahden asian olevan täysin merkityksettömiä, niinkuin yrität väittää. Opittu tieto on kuitenkin aina opittua tietoa, jota työnantajat osaavat varmasti arvostaa.

    Käytön tuen koulutusohjelmasta puolet kuuluu kaupallisiin oppiaineisiin. Täten opittu tieto ei rajoitu pelkästään mikrotukiasioihin, vaan koulutuksen tarjoamia tietoja ja taitoja voi hyödyntää melkein alalla kuin alalla - myös oman yrityksen perustamisessa ja pyörittämisessä.

    Sitä en ymmärrä, miksi vertaat _minun_ tekemisiäni ja koulutusvalintaani omiisi. Jokainenhan tekee elämässään omat valintansa, ja ainahan sitä voi kouluttautua uudestaan, mikäli ei jokin ala tunnu kiinnostavan. IT-alalla ei myöskään tarvitse osata kaikesta kaikkea, kuten väität, vaan erikoistuminen on aivan yhtä mahdollista kuin esimerkiksi rakennusalalla. Enpähän muuten tunne yhtään ihmistä, jonka olisi täytynyt osata niinkin paljon asiaa alalta, mitä luettelit tuossa ensimmäisessä viestissäsi. Erikoistuneita ne on jokainen. Sitä paitsi, listassasi oli paljon asioita, jotka ovat ns. "pikkujuttuja", jotka oppii varmasti päivässä tai kahdessa ja joita joko tarvitsee päivittäin tai sitten niitä ei tarvitse kuin aniharvoin.

    Ja mitä harrastuksiin tulee, kuuluisiko työtä tekevän ihmisen olla pelkästään työn orja? Käsittääkseni työ on työtä, ja sen lisäksi ihminen haluaa harrastaa. Miten mahtaisi käydä ihmisten työkyvyn, jos täällä painettaisiin vaikkapa 16-tuntista päivää eikä harrastettaisi yhtään? Jokin harrasteista voi myöskin alkaa jokin päivä tuottamaan sitä paljon puhuttua leipää pöytään.

    Perusteluja en myöskään kuullut sille, miksei IT-alalla voisi olla pätevä ja asiansa osaava, jos harrastaa.
     
  9. KarmiaGb

    KarmiaGb Member

    Liittynyt:
    27.08.2007
    Viestejä:
    63
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Suosittelen, ettet käytä esimerkkeinä aloja, joiden koulutusohjelmista et tiedä mitään. Tulkkaus ja kääntäminen ei todellakaan ole pelkkää kielitaitoa. Ulkomaanharjoittelu on näihin ammatteihin tähtäävillä suositeltavaa, mutta heidän opintojensa leijonanosa koostuu käännösten teosta ja tulkkaamisesta = samaa työtä, mitä he tekevät sijoittuessaan näihin ammatteihin.

    Sivumennen sanoen hirvittää sellainen asenne, että ihmisen tulisi uhrata vapaa-aikansa työn alttarille. Hlökoht. haluan elää sellaisen elämän, jonka päätteeksi ei tarvitse huomata, että "Jahas, tuli sitten tehtyä duunia oikein kunnolla. Mut hetkonen, enhän mä tehny sit oikeestaan mitään muuta.". Ja kuka muka väittää, että omasta työstä pitää tietää kaikki plus vielä 150 % lisää? Täysin kohtuuton vaatimus, itse ainakin lähtisin mahdollisimman äkkiä niin mahdottomasta firmasta. Jos joku muu suostuu moista rekeä vetämään niin siitä vaan, se on täysin ihmisen omista valinnoista ja mieltymyksistä kiinni.

    edit: Toinen "Lainaus" poistettu.
     
    Viimeksi muokattu: 11.10.2007
  10. mikezippi

    mikezippi Member

    Liittynyt:
    09.06.2006
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    No joo... On sitä eri firmojen koneita pistetty kuntoon! Lähetän nyt toisen viestini koko AFTERDAWN kokeiluni jälkeen. Ja sanon vaan, että parhaimpia ohjeita olen täältä saanut. Ne ihmiset, jotka aukoo päätään kokemattomille, voisivat katsoa peiliin. Tietenkin Google on hyvä, mistä tietoa löytyy.
     
  11. tartsu

    tartsu Member

    Liittynyt:
    06.12.2006
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16

    Oletan että kommentti oli tarkoitettu minulle. Sinähän et puhunutkaan mistään IT-ammattilaisista vaan "ääliöistä" joille vähän tietokoneita osaavat käyvät tekemässä jonkun yksinkertaisen jutun ja vetävät hyvät hynät siitä. Se että mainitsemasi "ääliöt" eivät tee niitä helppoja hommia itse johtuu ihan siitä että kaltaisesi oman egonsa pönkittäjät haluavat pitää yllä kuvaa että tietokone itsessään on täysin tavallisen "ääliön" taitojen ulkopuolella ja olisi parempi että ääliö-parka ei koske koko vehkeeseen vaan jättää alan kaikkinensa parempien ihmisten hoteisiin. Ehkä saamme kohta sellaiset tutkinnot tietokoneille, että ilman sitä korttia ei ole tietokonekauppaan asiaa. Vähän niinkuin aseenkantolupa...

    Ne asiat mitä ammattilaiset tekevät töissä on aivan eri asia kuin ne mitä me tavikset värkitään kotona. Nimittelemällä ihmisiä ääliöiksi et ainakaan tee itsestäsi yhtään fiksumpaa. En minäkään tajua auton moottorista mitään mutta ei se minusta tyhmää tee. Se että tajuan tietokoneita paremmin kuin ikäiseni naiset keskimäärin ei tee muista ikäisistäni naisista tyhmiä. Kyse on eri arvoista ja eri mielenkiinnoista.

    Mistä lie johtuu että IT-ala on täynnä kaltaisiasi putkiaivoja joiden pienen elämän tarkoitus näyttää olevan sen oman heiveröisen itsetunnon pönkitys muiden kustannuksella. Ja kommentit joita annat muiden ammatinvalinnoista ja elämäntilanteista kuvaavat ajattelutapaasi loistavasti! Ihan suoraan kun sanon: mitä helvettiä se sinulle kuuluu miten kukakin elämänsä elää? Mikä sinä olet arvostelemaan kenenkään valintoja? Vaikka päivän selittäisit että juuri sinun tapasi tehdä hommia ja oppia asoita on ainoa ja oikea niin ei se sitä ole. Ihmeen kova tarve sinulla on tuoda itseäsi esille ja omaa erinomaisuuttasi.
     
  12. cpenter83

    cpenter83 Regular member

    Liittynyt:
    28.05.2005
    Viestejä:
    1,353
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Ammatti: sairaankuljettaja

    Harrastukset: elokuvat, musiikki sekä digiboksien, dvd-soittimien ja muiden kotiviihdykelaitteiden räpeltäminen.



    [OT]Tässä topicissa on kyllä tehty tod. näk. AD:n ennätys siitä miten paljon otsikkoon kuulumatonta väittelyä saadaan aikaiseksi[/OT]
     
  13. mikezippi

    mikezippi Member

    Liittynyt:
    09.06.2006
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    [b]Harrastus... yli 30 v. musiikkia ja tietotekniikkaa. 10 tietsikkaa, enkä jauha skeidaa kyvyistäni, niin kuin eräät.[/b]
     
  14. ktg

    ktg Regular member

    Liittynyt:
    13.12.2006
    Viestejä:
    164
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ammattina Autonasentaja. työpaikkana autokorjaamo. harrastuksina tietokoneella touhuilu, leffat, HEAVY- musiikin kuuntelu, liikunta jossain määrin ja vastentahtoinen vapaa-ajan käyttö autojen korjaamiseen (enimmäkseen oman auton).
     

Jaa tämä sivu