1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mitä Linuxin audio/video -softia aD:sta puuttuu?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi dRD 25.08.2006.

 1. Sakarias

  Sakarias Active member

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1,806
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  68
  Jos linukassa on useita erilaisia paketteja tulee muistaa, että windowskin kehittyy. Pian Windows softia löytyy XP:lle ja Vistalle. Osa ohjelmistä on käännetty 64 bittiseen systeemiin osa taas tukee paremmin tuplaydintä. Sama ohjelma ei välttämättä toimi optimaallisesti kaikilla alustoilla. Linux puolellakin 64 bittiset käyttikset ovat kovasti yleistyneet. Ja täytyy muistaa että linux toimii myös seilla muilla alustoilla.

  Tässä asentelin Google Earth linux version kokeeksi. Harva tietää, että tästäkin on toimiva Linux versio. Jos on halua kyllä sellaisiakin ohjelmia löytyy, joita voisi pistää ladattaviksi. Miten lisenssit sen sitten sallii.. Kiinnostavia voisi olla vaikka Sun Java, Makromedia Flash, VMware, Kylix joku voi jatkaa listaa..
   
 2.  
 3. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  wikityylinen -ratkaisu lienee paras vaihtoehto. Käyttäjät voisivat sitten itse lisäillä tietoja sinne.. itse toivoisin näkeväni ainakin seuraavanlaista tietoa:

  nimi
  esittely
  linkki weppisivulle
  linkki ohjelman README-tiedostoon
  Ezzetin ehdottama download-nappi-linkki-systeemi

  Muutapa "staattista" tietoa ei noista oikein voi koota. ADn käyttäjien pitäisi huolehtia loput "tiedot" kuntoon. Yleensä tuo README -tiedosto paljastaa paljon, mutta sama asia Suomeksi viännettynä auttaisi aloittelevaa ihmistä jonkin verran.

  Kysymyksiä johon aloittelijan olisi hyvä saada jonkinlaisia vastauksia on mm:

  - "löytyykö ohjelma distrojen pakettienhallinnasta"

  - "mistä löytää tietylle distrolle paketit jos ei pakettienhallinnasta löydy?"

  - "Tarvitaanko esim GTK/Gnome-kirjastot tai QT/KDE-kirjastot"

  - "Jos ohjelma vaatii jotain muista erikoisia kirjastoja toimiakseen, niin mistä ne löytyy?"
   
 4. teme565

  teme565 Active member

  Liittynyt:
  10.05.2002
  Viestejä:
  3,306
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Itseäkin arveluttaa tuo asennuspakettien paljous. Kyllä pitäisi ladattavissa olla ainakin sorsat, rpm ja deb -paketit.
  Tosin itse hyvin vähän latailen mitään softia linukkaan nettisivuilta, vaan pyrin aina käyttämään pakettienhallintaa jotein ei tämäkään ratkaisu minulta kauheasti kannatusta saa. Tuossa kun joutuu aina säätelemään niiden riippuvuuksien kanssa.

  Eli olisiko se kuitenkin parempi, että laitettaisiin vaan ohjelman esittely ja linkki kotisivuille.
  Ja tähän liittyen, johonkin tänne AD:hen olisi hyvä saada joku ohje, miten lisätään noita extrarepositoryja eri linux-versioihin.
   
 5. hissukka

  hissukka Regular member

  Liittynyt:
  15.08.2001
  Viestejä:
  105
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Minua myös kiinnostaisi semmoinen esittelysivu, missä on listattuna erilaisia linux-ohjelmia ja että mitä ohjelmalla ylipäätään pystytään tekemään. Hostaamaan ei kannata mielestäni ruveta, koska jokaisella linux jakelulla on omat repositoryt, jonka kautta ohjelmat kannattaa kuitenkin hakea. Muutenkin päivitykset/riippuvuudet hoituvat sujuvasti pakettienhallinnan kautta.

  Uuden linuxkäyttäjän päätä se vain sekoittaisi että haetaan afterdawnista windowstyyliin vaikka azureuksen rpm paketti juuri asennettuun debianiin. Ja sitten kysymystulva että "mix tää ei toimi".

  Mielestäni linuxille voisi olla samanlainen ohjelmasivusto kuin windowsille poislukien download nappi, jonka tilalla olisi esim:

  debian: apt-get install azureus ja että se löytyy contrib varastosta. Lisäksi voisi olla eri debian jakeluille listattuna contrib varaston osoitettita.

  ubuntu: apt-get ..... ... ...

  fedora core: yum ... .. ... ...

  gentoo: emerge ... ... ... ..

  ja tietysti huomautus että muista lukea ohjelman manuaali: man azureus

  hirveä homma tuossa tietysti olisi.
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2006
 6. eele

  eele Member

  Liittynyt:
  06.02.2006
  Viestejä:
  79
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Suurin syyllinen tähän sotkuun on patentti- ja muut legaaliasiat, joiden takia ihan peruskoodekitkin puuttuvat distroista (mp3, DVD, w32codecs ..). Kaikenlaista ohjetta kyllä löytyy ja aika kivuttomasti se käy. Aloittelijat kaipaisivat kuitenkin vielä helpompaa tapaa.

  Hyvänä (tai oikeastaan pahana) esimerkkinä on easyubuntu (http://easyubuntu.freecontrib.org/overview.html). Sinänsä hyvä ajatus koota "kaikki tarpeellinen" oman asennusohjelmaan. Mutta kun sitä ei tehdä suoraan paketinhallinnan kautta!! Jos (kun) joku paketti puuttuu asennusvaiheessa, se ei osaa peruuttaa Synapticin tapaan. Ja kone solmuun, ainakin aloittelijat ovat ihmeissään kun pitäisi kaivaa xorg.conf'in varmuuskopio esiin tai säätää jotain muuta.

  Kannatan ajatusta nimenomaan repository täydennysohjeesta aD:lle, suoraan lataamista en suosittele aloittelijoille.
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2006
 7. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  dRD:n kirjoitus 22. syyskuuta:
  Tämän kun tulkitsee oikein niin pelkästään esittelysivu linuxsoftille ei sovi sivuston perusajatukseen. Toivotaan nyt kumminkin, että tämäkin ajattelutapa muuttuu kuten sivuston ulkoasulle on käymässä.
   
 8. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,855
  Kiitokset:
  191
  Pisteet:
  143
  Tuntuu aikalailla siltä, että homma pistetään jonkinlaisena wikinä pakettiin tuossa talven aikana, eli tehdään joku "Linuxin video- ja audio-ohjelmia asennusohjeineen" tms wiki ja sitä sit saa **ix -guruporukka modailla haluamakseen.
   
 9. LaLLi80

  LaLLi80 Senior member

  Liittynyt:
  23.11.2003
  Viestejä:
  5,010
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  116
  Excellente...en väitä itseäni guruksi, mutta aina löytyy joku joka tietää vähemmän. Onko toi "talven aikana" jo jonkin sortin aikataulussa vai toiveajattelua? Onko AD henkilökunnassa jo Linux puolen taita(jaa/jia) vastaavaksi? Vaikkakin Wikin ideana on elää käyttäjistä...
   
 10. hissukka

  hissukka Regular member

  Liittynyt:
  15.08.2001
  Viestejä:
  105
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Systeemi on ilmeisesti aika selkeästi ajateltu windows käyttäjiä silmälläpitäen.

  Voisiko sellaista ajatella että sivusto voisi ruveta hostaamaan multimediapalvelimia esimerkiksi debian (ehkä yleisin?) pohjaisille jakeluille?
   
 11. LaLLi80

  LaLLi80 Senior member

  Liittynyt:
  23.11.2003
  Viestejä:
  5,010
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  116
  Multimedia palvelimia? Siis pakettihallinnan AD multimedia repoa vai? Aika työlääksi sitäkin väittäisin. Repoissa olevat ohjelmat kun pitää kääntä eri alustoille, testata ja pitää ajantasalla.
   
 12. hissukka

  hissukka Regular member

  Liittynyt:
  15.08.2001
  Viestejä:
  105
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Joo, työläs varmasti. Ajattelinkin lähinnä i386/deb repoja. Mutta miten työläs on pitää ajantasalla kaikkia afterdawn / download.fi palvelimien windows ohjelmia?
   
 13. LaLLi80

  LaLLi80 Senior member

  Liittynyt:
  23.11.2003
  Viestejä:
  5,010
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  116
  Suhteessa AD:n käyttäjistä varmasti murskaavan suurin osa on Windows käyttäjiä. Windows paketit on myöskin ohjelman tekijöiltä valmiiksi käännettyinä ohjelmina eikä niitä tarvitse kääntää käyttöjärjestelmälle.
   
 14. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  kuten lalli totesi, windows-puolen ohjemat tulevat yleensä asennuspakettina. Koodaaja koodaa, kääntää ja tekee asennuspaketin; asennuspaketti on se minkä afterdawni sitten jakaa. Afterdawnin jannujen ei tarvitse muuta hakea asennuspaketti, varmistaa että ohjelma on mikä se väittää olevansa ja heittää jakoon

  Linuxin puolen ohjelmien pakettien ylläpito on vähän mutkikkaanpaa: koodaaja koodaa ja pistää sorsat jakoon: Tästä sitten "oletettu" afterdawnin linux-puolen ylläpitäjä joutuisi tekemään seuraavaa:

  1. hakemaan sorsakoodit

  2. tarkistamaan onko omassa koneessa tarvittavat kirjastot kunnossa.

  3. Jos kirjastot ei ole kunnossa, ne pitää laittaa kuntoon - joskus osa on käännettävä tai päivitettävä

  4. sitten päästään itse ohjelman kääntämisen.

  5. testata että homma toimii

  6. kun homma toimii, pitää siitä tehdä .deb -paketti

  7. sitten pitää huomioida vielä se että jos joitain kirjastoja piti kääntää, pitää niistäkin tehdä .deb -paketit

  8. hilata tiedostot re(s)paan

  Sitten kun sama prosessi pitää tehdä melkeinpä kokonaan ohjelman päivittyessä, niin sanon suoraan että tähän tuohuun ei afterdawnin jätkien aika riitä.
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2006
 15. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Pitää ilmeisesti taas tilata MikroBitti! Se näyttää olevan ainoa paikka, josta jatkossa löytyy luultavasti jonkinlaisia esittelyjä Linux-ohjelmista (esim. 2/2006 - 50 parasta Linux-ohjelmaa). En oikein ymmärrä tuota ideologiaa, ettei linux-ohjelmia voi täällä esitellä ja kertoa niiden ominaisuuksista. Mieluummin täältä niitä arvosteluja lukisin asiantuntevilta käyttäjiltä. Mikäli jonkinlainen "download-nappi" pitää löytyä niin menköön painallus siitä source-sivulle. Kyllä jokainen linux-käyttäjä ajallaan oppii kääntämäänkin niitä.
   
 16. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,855
  Kiitokset:
  191
  Pisteet:
  143
  Ezzet: Mikä ongelma tässä nyt on, kuten sanoin aiemmin, duunaamme todennäköisesti Linux-softille yhden keskitetyn paikan, esim. jonkinlaisen Wikin muodossa, josta löytyvät softa-arviot, linkit, jne? Tuoko ei kelpaa?

  Softaosion rakentamiseen on käytetty 2-3 vuotta työaikaa ja se on suunniteltu ja optimoitu kaikelta osin softien, joilla on yksi asennuspaketti, jakoon ja mirrorointiin.
   
 17. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  Ehkäpä "kiihdyin liikaa" tuossa aiemmassa ;-) Ja toki tuo wiki-mallinen uudistus kelpaa. Sehän on loistava parannus nykyiseen tilaan!
   
 18. eele

  eele Member

  Liittynyt:
  06.02.2006
  Viestejä:
  79
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Wiki on hyvä idea. Suomalaiset versiot kehittyvät ripeästi, eikä eroa ulkomaisiin toivottavasti kohta enää huomaa. Lisää kirjoittajia aina tarvitaan:
  - Linux Wiki http://linux.fi/index.php/Etusivu
  - Ubuntu Wiki http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi
  Ulkomaiset ovat tietysti laajenpia,mutta in english, esim hyvä ubuntu-howto http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper
  Näitä vertaamalla saa jonkinlaisen käsityksen tarvittavasta työmäärästä

  Väkisinkin herää kysymys siitä kuinka moneen kertaan/paikkaan tämä pitää tehdä ja mikä olisi aD:n mielekäs rooli tässä. Ikiomaa Wikiä tuskin kannattaisi perustaa (?)
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2006
 19. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Eikös tuolla ole mainittu vain "Jonkinlaisen wikin muodossa". Jos minä nyt yhtään osaan rivien välistä lukea, kukaan ei ole kai toivonut täysiveristä wikisysteemiä vaan jotain "sinnepäin". Eli sana "wikityylinen" tässä tapauksessa tarkoittanee lähinnä sitä että annetaan käyttäjille mahdollisuus lisäillä asennusohjeita, arvioita yms muuta hyötytietoa.

  Afterdawnin rooli on lähinnä tarjota se "jonkinlainen wikisysteemi" jossa esitellään tarkkaan määriteltyjä ohjelmistoja, siis lähinnä audio/video -softia.
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2006
 20. Ezzet

  Ezzet Regular member

  Liittynyt:
  25.02.2005
  Viestejä:
  866
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
 21. chardi

  chardi Member

  Liittynyt:
  08.04.2005
  Viestejä:
  69
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Joo itselle tässä tuli juuri uusi ihana ongelma linuxin kanssa,
  ja sen vuoksi ajattelin ihan ottaa tähän teidän pieneen keskusteluunne osaa.

  Kukaan koskaan ruvennut asentelemaan ubuntua ilman internettiä?

  No on muuten harvinaisen vaikeaa löytää valmiit deb paketit vaikka tietäisi mistä etsiäkin, kun kaikki on jakaantuneet niin sekavasti joskus löysin kivan sivuston millä oli laitettu , depencyt ja paketit samaan paikkaan. Mutta kun sen käytöstä on jo aika pitkän aikaa niin enpä enää sitten löytänyt tai sitten se oli fedoran paketit mitkä löytyi helposti.

  Kummiskin olisi ihan mainiota jos tänne saisi esim valmiit paketit yum, apt-get yms vastaaville, ja niidenkin ihan perus asioille.

  Itse lähinnä nyt tässä kaipailen että löytyisi mp3 tuki , divx/xvid tuet ja sitten joitain kivoja ohjelmia kuten xine player ja skinejä flashia ja jotenkin helpoissa paketeissa jotka asentuisi kivasti.

  Esim siis kuten windowsille on ffdshow joka ajaa kaikki kerralla tänne toivoisin lähinnä ainaskin ubuntuu/kubuntuun automatixin johon olisi sitten mukaan laitettu kaikki tarvittavat paketit ja kenties joku scripti joka purkaisi niistä suoraan osan tavaroista suoraan repoihin. Vastaavia paketti läjiä voisi tänne sitten laittaa tarjolle.

  mielestäni kannattas keskittyä yleisimpiin jakeluihin eli fedora, ubuntu, susen paketteihin. Onhan se tietty kivaa että ohjeet löytyy kaikkiin mutta ei siitä monellekaan ole hyötyä jos tietää mistä löytyy kun ei voi ladata esim helposti mp3 soittimelle netti kahvilasta. vaan jokaisen joutuu hakemaan yksitellen jostain
   

Jaa tämä sivu