1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mintin asennus rikkoi windows-levyn

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Squirrel- 07.03.2015.

 1. Squirrel-

  Squirrel- Member

  Liittynyt:
  20.02.2012
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei!

  Kyllästyin Kubuntuun ja sen hitauteen. Asensin tilalle Mintin, jonka asennus meni melkein onnistuneesti. Minulla on kaksi eri levyä (fyysistä, ei partitiota). Toinen on linuxille ja toinen Windowssille (Win7). Ennen minulla oli siten, että se boottasi grubin linux-levyltä, jossa oli valittavana joko linux tai win. Nyt Mintin asennus sekoitti pakkaa siten, että se jotenkin yritti asentaa grubin win-levylle ja nyt se ei toimi ollenkaan. eli bootatessa tulee grub rescue, enkä osaa siinä korjailla sitä.

  Pystyn käyttämään linuxia siten, että irroitan win-levyn. Mutta windowssia en ollenkaan, vaikka irroittaisin linux-levyn.

  Miten tuon windowssin saisi siihen kuntoon, että esim. jos irroitan linux-levyn, se osaisi bootata, eli grubin pois jne. Grubin saan kyllä asennettua linux-levyyn sitten kun saan ton wintöötin toimimaan. Ongelma ei kovin akuutti ole, käytän windowssia vain kerran kolmessa kuukaudessa.
   
 2.  
 3. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
 4. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  Googlaten Win7 mbr noita ohjeita löytyy lisää. (Edellisessä ei oo niin hyvin selitetty komentokehoitteeseen pääsy.
  Muutamia kun vilkaisin niin xp asennus cd:n palautuskonsolin (command prompt) tuttu fixmbr on vähän pitemmässä muodossa.

  Itellä ei Win7:aa oo ollu rukattavana. Aikanaan ihan kokeeksi yhden oman linuxin poiston jälkeen kokeilin dos aikaisella boot-disketillä jossa oli fdisk.exe sen sisältämää MBR:n korjaus käskyä fdisk /mbr.
  Ja komeastihan tuo kirjoitti xp:llekin linuxin grub-bootloader tilalle mbr:n jota xp:kin ymmärsi.
  Eli dos aikainen mbr on toimivan samana pysynyt ainakin xp:lle asti.

  p.s. Ongelmahan syntyy kun linuxin asentaa winukan rinnalle dual bootiksi. Linux asennus kirjoittaa kovon alkuun oman "mbr:n" joka ohjaa lukemaan grub tiedostosta kovon osiot ja missä mikäkin käyttis sijaitsee ja valinnan mukaan käynnistää halutun. Linuxin poisto hävittää grubin joten jäljelle jäännyt linux bootti ei kykene lukemaan enään missä winukka sijaitsee.
  Vertaa tilannetta että pohjoiseen menvän (win) tien ylittävälle (linux) silalle menevään ramppiin pakotettaisiin aina ajamaan ja pohjoiseen menijät ajaisivat ylittävän tien yli ja alas seuraavaa ramppia takas samalle tielle. Linuxin poisto räjäyttäisi yli menevän sillan ja sen alas ajettavan rampin, mutta ei sitä esto aitaa joka ohjaa nousevalle rampille. Tässähän matkan teko tyssäisi kunnes esto aita on poistettu (ja levitetty uusi asvaltti entisen silln alittavaan kohtaan.
   
 5. verovanki

  verovanki Regular member

  Liittynyt:
  15.08.2007
  Viestejä:
  594
  Kiitokset:
  86
  Pisteet:
  38

Jaa tämä sivu