1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Miksi selain yrittää kameraa käyttää?

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 18.06.2021.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,310
  Kiitokset:
  1,067
  Pisteet:
  243
  Virusturvaohjelmaan tuli päivityksen myötä uusia ominaisuuksia ja ihmettelin, kun näytölle alkoi tulla ilmoituksia "Google Chrome yritti käyttää verkkokameraa". Nortonin lokista löytyi koko joukko vastaavia ilmoituksia ja muutama yksittäinen myös Edgen ja Slimjet-selaimen kohdalta. Ne molemmat ovat Chrome-pohjaisia selaimia.

  Norton SafeCam oli oletusasetuksilla eli "Salli luotettavat sovellukset automaattisesti" oli valittuna. "Oikeudet" -kohdassa kaikilla selaimilla oli valittuna "Salli". Vaihdoin asetukseksi "Estä" ja nyt aina kun Chromen käynnistää, tulee ilmoitus "Verkkokameran käyttö estetty: Google Chrome".
  upload_2021-6-18_21-20-3.
  Miksi ihmeessä tuollainen ilmoitus tulee? Tai siis miksi kameraa yritetään käyttää? Chromen "Tietosuoja ja turvallisuus" -valikon Sivustoasetuksissa kohdan "Luvat" luettelossa Kamera on estetty. Minulla on myös mekaaninen suoja kameran edessä, joten asia ei varsinaisesti huolestuta, mutta ihmetyttää sitäkin enemmän.
  upload_2021-6-18_21-28-53.
   
 2.  
 3. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,396
  Kiitokset:
  979
  Pisteet:
  173
  Viimeksi muokattu: 19.06.2021
  1pertti kiitti tästä.
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,310
  Kiitokset:
  1,067
  Pisteet:
  243
  Kiitos. Täytyy vielä paneutua tuohon linkkiin paremmalla ajalla. Ihmettelen, että kameran ja mikrofonin käyttökiellosta huolimatta Chrome yrittää käyttää ainakin kameraa. Vanha juttu siis, mutta paljastui minulle vasta eilen.

  Sen verran ehdin jo linkkaamastasi artikkelista viisastua, että WebRTC ei tarkoitakaan Real Time Clockin ajan synkronoimista verkon kautta, kuten olin luullut, vaan Real-Time Communication.

  Lisäjuttua. Olen koittanut perehtyä asiaan ja em. linkkiin. Nuo Chromen käyttöluvat kameralle ja mikrofonille ovat sivustokohtaisia. Voit siis eri sivustoille määritellä, voiko kyseinen sivusto käyttää kameraa, pitääkö sen kysyä ensin lupa, vai onko kamera kyseisellä sivustolla estetty.

  Se on epäselvää, miksi chrome heti käynnistettäessä pyrkii käyttämään kameraa. Senhän pitäisi kysyä lupa vasta, jos siirrytään sivustolle, joka haluaa kameraa käyttää. Itse Chrome-selaimella ei pitäisi olla mitään syytä kameran käyttöön eikä tuossa linkin jutussakaan sellaista sanottu. Lainaus em. jutun artikkelista:

  "Google presents it this way in its official blogpost on the new Chrome release, "What if web apps could see? What if they could hear? In today’s Chrome Stable release, when you give them permission, they can." [the bolding is mine]. The empahasis on explicit permissions is clearly built into Chrome's implementation of this standard."

  Ihmetyttää, miksi Chrome kuitenkin pyrkii käyttämään kameraa muulloinkin "ilman lupaa".

  Itse olen käyttänyt kameraa vain Teamsissa Edge-selaimella ja se kysyy luvan kameran ja mikrofonin käyttöön yhteyttä muodostettaessa. Näinhän sen pitäisi olla Chromessakin.
   
 5. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,467
  Kiitokset:
  1,084
  Pisteet:
  223
  @1pertti et ole ainoa, joka noita Nortonin kameraherjauksia on ihmetellyt. En ole lukenut tämän keskustelun kaikkia viestejä.
  Aikaisemmin käytin Nortonia, ihmettelin tuota kameran käytön herjaa kameran käytöstä DVBViewer Pron yhteydessä.
  Nyt vaan en muista mitä ongelmaa se aiheutti itse ohjelman käytön yhteydessä, kun estin kameran käytön. Jouduin kuitenkin sallimaan sen uudelleen, jotta ohjelma toimi niin kuin piti.

  Minusta ko. TV-ohjelma on täysin luotettava. Tosin siinä on paljon erilaisia toimintoja ja sille pitää antaa mm. lupa palomuurin läpäisyyn, koska se toimii myös itsenäisenä tallennuspalvelimena. Ohjelmaan liittyy myös etäkäyttömahdollisuus ja Media Server. Androin puhelinta voi käyttää kauko-ohjaimena ja käynnistää sillä tallennuksia, kai sillä voi katsella tallennuksiakin, mutta en ole jaksanut syventyä kaikkiin toimintoihin.
  En vaan oikein ymmärrä, miten kamera liittyy noihin.
  Herjat loppuivat, kun mittani tuli täyteen Norton kanssa. Se oli aina haastamassa jostakin. Mielestäni usein kovin turhasta, mistä muut eivät herjaa.

  Tämä tapahtui pöytäkoneessa, jossa ei ole edes kameraa.
   
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,310
  Kiitokset:
  1,067
  Pisteet:
  243
  Tuli vielä mieleen sellainen mahdollisuus, että Chrome tarkistaisi aina käynnistettäessä, onko laitteessa kameraa, ja Norton tulkitsisi tämän tarkistuksen kameran käyttöyritykseksi. Tämä on siis pelkkää spekulaatiota, mutta sehän tiedetään, että niin Google kuin Microsoftkin koko ajan keräävät tietoa käyttäjien laitteista ja sovelluksista.

  Edit:
  Siis estit kameran käytön pöytäkoneessa, jossa ei ollut kameraa, ja ohjelma lakkasi toimimasta oikein??
   
  Viimeksi muokattu: 19.06.2021
 7. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,396
  Kiitokset:
  979
  Pisteet:
  173
  En tuohon sen enempää perehtunyt kuin mitä silmäilin eilen tuota artikkelia. Voi hyvinkin olla, että google on muuttanut toimintojaan sitten artikkelin jukaisun. Tuo ajatus sivustoista jotka erikseen kysyy lupaa, on ihan looginen ajatus. Samoin tapahtuu nykyään VR:n kohdalla.
   
 8. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,467
  Kiitokset:
  1,084
  Pisteet:
  223
  Pöytäkoneessa, vaikka kuinka pinnistelen, niin en saa sitä mieleeni. Muistan vaan elävästi sen herjan kameran käytöstä DVBViewerin yhteydessä ja sitä seuranneesta hämmingistä, kun yritin päästä herjasta eroon.
  Siitä on jo kulunut aikaa, kun siirryn Nortonista pois.
   
 9. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,467
  Kiitokset:
  1,084
  Pisteet:
  223
  Vähän ihmetyttää kyllä Windowsin asetuksissa voi kamera laittaa päälle tai pois, vaikka kameraa ei olekaan.
   
 10. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,396
  Kiitokset:
  979
  Pisteet:
  173
  Tavallaan ehkä hyvä, että on mahdollisuus ottaa se pois päältä jos vaikka asentaa kameran, mutta ei halua sen heti olevan käytössä. Toisalta, se voisi olla valmiiksi pois käytöstä. Mutta näinhän ne nykyään tuntuu asiat olevan, kaikki on päällä tai valittuna oletuksena.
   

Jaa tämä sivu