1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Miksi nyt ostettu taulutelevisio voi päätyä kierrätykseen parin vuoden sisään?

Viestiketju Televisiot -osiossa. Ketjun avasi dRD 07.04.2006.

 1. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,312
  Kiitokset:
  191
  Pisteet:
  143
  Viimeisen vuoden aikana Suomessa on käytännössä siirrytty täysin taulutelevisioaikaan, mutta ajattelin ihan sohaista muurahaispesään ja aloittaa keskustelua siitä, miten parhaimmillaan kolme - neljä tuhatta euroa maksava plasmatelevisio voi päätyä perheen kakkostelevisioksi hyvinkin pian.

  Eli ongelma ja samalla mahdollisuus on HDTV. Suurin osa Suomessa myytävistä HDTV-televisioista myydään ns. HD Ready -leiman alla, mutta tässä piilee pieni juju.

  Kuten jokainen tietokoneen TFT-monitorin omistava tietää, on digitaalisten litteiden näyttöjen suurin ero putkinäyttöihin siinä, että ne ovat suoraan yhdelle ns. natiiviresoluutiolle valmistettuja. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kun CRT-monitorissa (=="putkimonitori") näytön tarkkuus (eli resoluutio) ei ole mikään kiveen kirjoitettu asia, litteissä näytöissä taas laitteen natiiviresoluutio on aina yksi ja sama. Asiaa voi empiirisesti havainnollistaa muuttamalla käyttöjärjestelmästä käytössä olevan resoluution muuksi kuin TFT-näytön natiiviresoluutioksi (esim. lähes kaikissa 15" TFT-näytöissä natiiviresoluutio on 1024x768 eli vaihtakaa käyttöjärjestelmän asetuksista ruudun tarkkuus vaikkapa 1280x1024 -tarkkuuteen) -- kuva muuttuu "pehmeäksi pikselimössöksi" ja TFT-näytön suurin etu, eli hyvä tarkkuus, katoaa.

  Noniin, katsotaanpa mitä Euroopassa myytävät "HD Ready"-näytöt ovat syöneet. Lähes järkiään, myös 50" kokoisissa taulutelevisioissa, natiiviresoluutio on WXGA eli 1366 x 768. Muttamutta. Koskapa elämme maailmassa, jossa Yhdysvalloissa tehty viihde sanelee käytännössä myös Euroopassa tehdyt ratkaisut, pitää kurkata millä resoluutiolla USAssa ohjelmat tuotetaan ja lähetetään. USAssa, jossa HDTV löi itsensä läpi jo muutama vuosi takaperin, käytössä on kaksi pääresoluutiota -- 720p ja 1080i. Näiden lyhenteiden taakse kätkeytyvät näyttötarkkuudet 1280x720 sekä 1920x1080.

  Eli kuten useimmat jo huomasivatkin, kumpikaan resoluutio ei ole vastaava tuon WXGA-tarkkuuden kanssa, jolla suurin osa ""HD Ready""-näytöistä on varustettu. Näistä kahdesta resoluutiosta 720p:tä käyttävät Yhdysvaltain TV-kanavista mm. ABC (sarjoja esim. Täydelliset naiset sekä Lost) ja Fox. 1080i:tä käyttävät puolestaan mm. NBC (mm. Conan, West Wing ja ER) sekä CBS. Kumpaakin tarkkuutta vastaanotettaessa "HD Ready"-näytöllä, jonka natiiviresoluutio on WXGA, joudutaan kuvaa skaalaamaan, joka siis vaikuttaa kuvan laatuun edellämainitun testin tavoin, eli kuvan tarkkuus heikkenee ja kuva "pehmenee" ja pikselöityy. 720p -kuvaa voidaan periaatteessa toistaa siten, että jätetään kuvan joka puolelle mustaa alaa ja jätetään kuva skaalaamatta, jolloin sen laatu pysyy lähetystasoisena, mutta luonnollisesti samalla hukataan osa television kuvapinta-alasta.

  Sivumainintana mm. satelliitin kautta jaeltava Canal Digitalin C MORE HD -kanava käyttää 1080i -tarkkuutta. Lisäksi HD-DVD sekä Blu-ray tukevat 1080i sekä 720p -tarkkuuksia (Blu-ray vielä lisäksi lomittelematonta 1080p -muotoa).

  Aiheesta lisää mm. Tekniikan Maailman 6/2006 -numerossa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2006
 2.  
 3. csjakat

  csjakat Member

  Liittynyt:
  18.06.2004
  Viestejä:
  19
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tässä on hyvä syy ostaa esim. Pioneerin PDP-506XDE plasma, siinähän tuo vaakatarkkuus on "vain" 1280 pikseliä (pysty 768). Eipä tarvitse ainakaan tuota matalampaa HD-resoluutiota skaalata vaakasuunnassa. Tai sitten voi ostaa telkkarin, jossa on laadukas Faroudjan kuvankäsittelypiiri (ainakin jotkut LG:n mallit). Itse en ostaisi huipputelevisiota, jossa on 1080p natiivitarkkuus. On meinaan sen verran monta sataa SD resoluution DVD-leffaa ja digiboksista levytettyä tallennetta jemmassa... nehän näyttäisivät ihan kököltä ts. pitäisi skaalata ylöspäin todella reippaasti. Mun mielestä 1280/1366 x 768 on hyvä kompromissi SD->HD siirtymävaiheen välillä (joka tulee Suomessa olemaan valitettavasti todella pitkä). Itse pärjään 852x480 tarkkuuden vanhalla plasmalla siihen asti, kun Blueray-soittimet tulevat myyntiin, no onhan tuo Xbox 360 yksi mitättömän pieni syy päivittää telkku jo nyt.
   
 4. NUIJJA

  NUIJJA Active member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  4,410
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  On se tuo kilpailu mukavaa näin kuluttajan kannalta.
  Tässä vaiheessa kannattaisi varmaan hommata halvinta mahdollista ja odotella vuotta 2008 . Markkina ennusteet ovat sen verran isot luulisi jonkun verran selkeytyvän asian siihen mennessä.

  Lähes sama tilanne kuin tv.n stereo lähetysten aloittamis aikoihin, myydään laitteet ennenkuin päätetty formaatti.
  Osa jengistä totesi mullhan on stereo-tv, mutta ei kuulu stereo lähetykset. Fiksuimmat pyyhkäs kauppaan kysymään mitäs nyt, jotkut saivat hyvitystä toimimattomuudesta.

  Tossa jotain juttua ylen tekniikka lehdestä, jotain ilmeiseti yrittävät asialle tehdä.

  "EBU suosittaa, että lähetysjärjestelmän tulee olla progressiivinen 720p50. Jos tuotantoformaatti on lomiteltu, muunnos progressiiviseksi voidaan tehdä ammattiluokan muuntimella ja täten saadaan aikaan parempaa laatua kuin jos muunnos suoritettaisiin halvemmassa kuluttajalaitteessa. Sama pätee myös skaalauksissa mutta ongelma ei ole niin suuri. Kun 1080-juovainen järjestelmä skaalataan 720-juovaiseksi, vain joka kolmas juova poistetaan. Toisin päin skaalattaessa lisätään joka kolmas juova joko toistamalla samaa juovaa tai interpoloimalla kahdesta juovasta."

  Edit: :D taitaa 2008 vuoden päästä olla tv.t tarpeettomia.
   
  Viimeksi muokattu: 07.04.2006
 5. Peppi_

  Peppi_ Regular member

  Liittynyt:
  28.03.2006
  Viestejä:
  290
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ei kenenkään terveys riitä odottamaan 2008 vuotta! :p

  Mutta tästä kaikesta johtuen, vaikka mieli on tehnyt, en oo ajatellu uuden tv:n ostoa... Ehkä on "helpompi" odotella vähän pidempään kun nykyinen töllö on vielä ihan mukiin menevä ja siedettävä. Joku ehkä 26" tai 28" panasonicin quintrix putki. ainut mikä siinä ottaa päähän on tuo wanha ei laajakuva 4:3 muoto. Mieli lekis laajakuvaa, mutta minkäs ostat... kun ei oikeen ole se hinta/laatu kohdallaan litteissä.... ja tulevaisuuskin näyttää jos ei synkältä niin epävarmalta.

  Nyt voiski kysästä mielipiteitä... Kuka voisi nyt oikeasti harkita putki television ostoa?

  Tosiasiassahan hyvässä putkikoneessa on erittäin hyvä kuva ja hinnat litteisiin verrattuna alhaisia. Eli joka suhteessa parempia, eikö? Mutta hankalia ja isoja ja painavia... Mutta kuka niitä niin paljon siirtelee? Ne vaan on vanhanaikaista historiaa... Vaikka miten yrittää miettiä niin jos nyt pakko olisi töllö ostaa niin kallistuisi penemmän ja huonomman flatin puolelle kuin saman maksavan isomman ja kuvanlaadultaan paremman putken. Mutta keskusteluissa tuntuu olevan se kuvan laatu se ykkös asia. Ja jos hdtvtä ajattelee niin sehän on se seikka, että varmaankin se flatinkin saa sitten vaihtaa kun lähetyksiä alkaa ilmestymään. (off topic: taitaa varmaan kyllä kestää ja kestää... kaikkihan täällä kestää.. saisivat edes 100% lähetyksistä laajakuvana lähetettyä... sitäkin on jo vuosia odotettu)
   
 6. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,312
  Kiitokset:
  191
  Pisteet:
  143
  Oma ratkaisuni on tällä hetkellä istua ja odotella, käytössä 32" Sonyn putki-TV. Jos olisin ostamassa nyt televisiota, todennäköisesti ostaisin 32 tai 36 tuuman putki-TV:n, joita saa ulosheittohinnoin, periaatteella "väliaikaistelevisio", kunnes 1080i tai jopa 1080p -taulutelevisioiden hinnat tipahtavat siedettävään pisteeseen (kunkin oma asia määritellä tuo piste). Ainoa ongelma alkaa olemaan se, että CRT-televisioita pitää ihan oikeasti jo etsiä, että niitä jostain vielä löytää.
   
 7. Ylke

  Ylke Regular member

  Liittynyt:
  28.08.2004
  Viestejä:
  3,280
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Oma ratkaisuni tähän väliin oli videotykki, HDTV:tä sitten odotellessa.
   
 8. Trioli

  Trioli Member

  Liittynyt:
  30.03.2006
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos dRD että avasit juuri nyt tämän keskustelun. Olen nimittäin aikonut ostaa uuden tv:n ja tuota resoluutio-osastoa ei tullut edes ajateltua. Epäilyksiä oli, että nyt taas myydään kuluttajille ensin kalliiseen hintaan laitteita, jotka uhkaavat jäädä käyttöiältään lyhytkestoisiksi. Siispä asia ratkesi: Eikun kauppaan ostamaan putki-tv. Niitähän saa todellakin pilkkahintaan nyt.
   
 9. noobster

  noobster Guest

  tuo littu buumi on tosiaan vähän asikkaan linssiin sahaamista,
  itse kanssa katselen melkein kaiken tykin kautta, 2 telkka 28" crt ja kuvan laadun puolesta ei tule nyky littuja minun talouteen.
  Minun mielipide hdtv lähetyksien alkuun, ja siihen pisteeseen kun ne on toimivalla tasolla saa odottaa 2010 asti ainakin?
  ei tämä nykyinen digi terestiaali pelleilykään vielätoimi,
  kyllä 3 kuva aika usein ihan kelvotonta :-C kaapelilla siis...
  siirtymä vaiheeseen jos litteämmän haluaa itse varmaan ostaisin 1500€
  haarukassa olevan 50" sonyn taustaproju telkkun
   
 10. onsekumma

  onsekumma Regular member

  Liittynyt:
  30.08.2005
  Viestejä:
  405
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  voishan sitä ostaa sellasen 32 tuumasen CRT:n mutta voi järkytyksen määrä minkä kokonen se on! Eihän sellanen mahdu mihinkään. Puhumattakaan isommista töllöistä...
   
 11. csjakat

  csjakat Member

  Liittynyt:
  18.06.2004
  Viestejä:
  19
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Anopiltakin hajosi muutama viikko sitten hyvin palvellut 26" CRT-televisio ja meinatiin ensin ostaa tilalle 32" CRT-laajakuvamalli. Huomattiinkin sitten, ettei semmoiset kirjahyllyyn mitenkään mahdu (syvyyden osalta), joten hommattiin 32" Philipsin LCD-televisio. Siihen vielä Humaxin digiboksi kaveriksi, niin kuva OK. Kustannukset tosin nousi tuonne 1600 euron nurkille.
   
 12. onsekumma

  onsekumma Regular member

  Liittynyt:
  30.08.2005
  Viestejä:
  405
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  No nimenomaan sitä syvyyskokoa minäkin tässä päivittelen.
   
 13. ricardo

  ricardo Guest

  Itselläni tuli television vaihto eteen viime syksynä,ja valinta kohditui 32 tuumaiseen Panasonicin crt malliin(pitkällisen pohdinnan jälkeen).Tuli nimittäin testailtua Viewsonicin 201B littunäytöllä eri resoluutioita(tämän natiivi reso on 1600x1200) ja jo reson pudottaminen 1280x1024 huononsi kuvaa selvästi.
   
 14. rouda

  rouda Regular member

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  193
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
 15. jartsa77

  jartsa77 Regular member

  Liittynyt:
  20.03.2005
  Viestejä:
  164
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Harmittaa kun noi SLIMFIT putket ei sit kuitenkaan oo niin hyviä, sellanen olisi oiva välivaiheen töllötin.
  (eli esim. SAMSUNG WS-32Z308P)
   
 16. paulig

  paulig Member

  Liittynyt:
  25.03.2006
  Viestejä:
  34
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Minulla käytössä 2si putki telkkua. Olen jonkin aikaa harkinnut uuden
  telkkarin ostoa, joka tulee olemaan 32" littu. Hintahan on vielä tällä hetkellä mielestäni aika kova, mutta tarkotus olisi odottaa vielä jospa hinnat laskisi. Merkkiä en vielä ole päättänyt.
  Kannattaa varmaan olla HP-valmius?
   
  Viimeksi muokattu: 09.04.2006
 17. perhana

  perhana Regular member

  Liittynyt:
  05.02.2005
  Viestejä:
  933
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Itselläni ollut reilun vuoden käytössä tuo ViewSonic N3000W 30" lcd taulutelkkari, ja kun satuin tämän aiheen lukemaan niin piti oikein kaivaa käyttöohje esiin ja lukea mitä siinä sanotaan tuosta hdtv valmiudesta, kun tuossa viewsonicissahan ei millään lailla erikseen mainosteta mitään hdtv-ready valmiutta...

  Käyttöohjeesta löytyykin sitten ominaisuuksista kuitenkin tälläinen maininta:
  Eli viewsonic n3000w olisi tuon mukaan sopiva ainakin tuon 720p muotoisen hdtv lähetyksen katseluun 1:1 muodossa ilman skaalausta?

  Jälleen kerran pisteet viewsonicille ;-)
   
  Viimeksi muokattu: 10.04.2006
 18. NUIJJA

  NUIJJA Active member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  4,410
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Tälläinen näyttäs olevan tuolla jättiläisessä tarjoksessa n.700€.
  Swisstec
  30” (76 cm) LCD-TV
  •Resolution WXGA 1280x768
  •Viewing Angle 170°
  •Pal-BG, Secam-L
  •Plug&Play Installation
  High Contrast 600:1,
  Brightness 550 cd/m2
  Response Time 16ms
  •2 Scart, S-Video
  •DVI with HDCP (HD-Ready)
  •Composite, VGA-PC-Input
  Ei näyttäs pahalta, epäilyttää vaan tuo jättiläisen kuva. Ainut mitä netistä löty lievästi eri näköinen.
  Täytyneen käydä vilkaisemassa, jos vaikka tarttus koeajoon.

  Tuolla manuaali tarkemmat tiedot...
  http://www.skymediamanufacturing.com/manuals/haier 30/manual_30inch_EN_haier.pdf
   
 19. paulig

  paulig Member

  Liittynyt:
  25.03.2006
  Viestejä:
  34
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Olihan tietoa ihan mukavasti.Hinta ei tosiaan paha ja liitäntöjä
  mukavasti, mutta on kokoa. Täytyy oikein harkita vakavasti.
   
 20. perhana

  perhana Regular member

  Liittynyt:
  05.02.2005
  Viestejä:
  933
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Yksi mikä pistää silmään tuossakin on video tai audio - out liitäntöjen puuttuminen, tuostahan näköjään puuttuu kokonaan jopa audio-out liitännät... liitä siihen sitten esim. kotiteatterivahvistin?

  kytkentähän tietysti onnistuu myös tuon korvakuulokeliitännän kautta, mutta ei luulisi olevan mahdottomuus laittaa myös ne erilliset audio-out liitännät tuollaiseen telkkariin.

  Joku nyt tietenkin arvelee että sen kotiteatterivahvistimenhan voi kytkeä yksinkertaisesti scart-johdolla, mutta sehän noissa taulutelkkareissa hämmästyttääkin kun monissa niissä näyttää olevan ainoastaan scart in liitännät, eli niistä ei tule edes audiota ulospäin, näin on myös tässä itselläni olevassa viewsonicissa josta sentään löytyy erilliset rca audio-out liitännät.
   
 21. jartsa77

  jartsa77 Regular member

  Liittynyt:
  20.03.2005
  Viestejä:
  164
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  No jos ei oo digiviritintä 31.8.2007 jälkeen ei audio out liitännästä kuuluisi mitään. Digiboksin audio out liitetään vahvistimeen, jotta saadaan ääntä kuulumaan.
   

Jaa tämä sivu