1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Miksi GNU GPL puolella selkeiden ohjeiden tekeminen alottelijalle on niin vaikeeta?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi BforeDusk 13.02.2009.

  1. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Miten tuo piiri pieni pyörii toteutuu winukalle käännetyssä gnu/gpl ohjelmissa?
    Nissäkin ne ohjeet on sekavat, puutteelliset jne.
    Jättäis pieni piiri sitten kokonaan winukalle kääntämättä.
     
  2.  
  3. Xaboom

    Xaboom Regular member

    Liittynyt:
    27.10.2007
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Windowsille on yleensä paremmat ohjeet aloittelijan kannalta, mutta tietokoneen tehokäyttäjän kannalta nämä taas on huonosti ohjeistettu. Linux puolella taas toisin päin. Eli kummallakin puolella olisi selvästi parannettavaa.

    ps. net-komento on ollut iät ajat windowsissa mutta tuo add-optio on jätetty pois ja korvattu toisella esim. net use \\asema\polku x: . net-komento muutenkin yks Windowsin parhaista, kun sillä saa prosesseja yms. hallittua helposti ja nopeasti.
     
    Viimeksi muokattu: 23.02.2009
  4. Ezzet

    Ezzet Regular member

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    866
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Winukka onkin eniten käytetty "maailmassa" =) Siinä se piiri ei olekaan enää niin pieni - riittää, kuin osaa asennuksessa kaksoisnapauttaa kohtaa "setup"! Linuxissa asennus voikin olla sitten huonojen ohjeiden varassa!
     
  5. Xaboom

    Xaboom Regular member

    Liittynyt:
    27.10.2007
    Viestejä:
    142
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tai sitten käyttää pakettienhallintaa ja asentaa sieltä. Windowsista Linuxiin siirtyvällä varmaan kantapäästä tulee tarve googlettaa ohjelmat ja seurata huonoja ohjeita, vaikka sais parilla klikkauksella sen asennettua pakettienhallinnasta.

    Yksi syy siihen että Linuxille harvemmin on tehty graafisia ohjeita on työpöytä ympäristöjen paljous. Tämä on huono homma juuri ohjeistuksen kannalta, mutta valinnan varan kannalta hyvä juttu.
     
    Viimeksi muokattu: 23.02.2009
  6. afterwin

    afterwin Regular member

    Liittynyt:
    27.03.2005
    Viestejä:
    1,338
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Tämä sivistynyt, lukutaitoinen ja osaava kansa, yksi tietotekniikan huippumaita, ei osaa kirjoittaa yksinkertaisia komentoja käyttäen näppäimistöä, vaan sen on tehtävä asiat elukalla tökkien. Tietokoneen sammutuskin on saatava tehdä painamalla Käynnistä painiketta. Kaikki muut tavat ovat heidän mielestään säälittäviä tai muuta vastaavaa. Tekstinkäsittelyohjelma on sille word. Suurimmalla osalla wordin käyttö on sairasta wäärinkäyttöä. Ja näihin asiantuntijoihin törmää päivittäin.

    Selvästikin todellinen osaaminen ja ymmärtäminen puuttuu. Väitän että selvitäkseen riittävästi tietokoneiden kanssa pitää jotakin osata. Ei hiusten leikkaaminen ole yhtään sen vaikeampi kuin tietokoneen käyttöjärjestelmän ja kaikkien tarvittavien ohjelmien asentaminen, mukaanlukien palomuurin asetukset. Kuitenkin moni joka ajattelee osaavansa tietokoneista tarpeeksi ei kuvittelekkaan leikkaavansa hiuksia. Sama on monen muunkin asian kanssa, niistä voi maksaa jollekulle toiselle, mutta tietokoneen käyttökuntoon asentamisesta tai muusta vastaavasta ei haluta maksaa kenellekkään mitään. Se kun on olevinaan niin helppoa. Minä kyllä olen saanut täällä ja monessa muussakin yhteydessä aivan toisenlaisen käsityksen ihmisten osaamisen tasosta.

    Enää puuttuukin vastaus kysymykseen miksi minulla puhelin soi jatkuvasti?
     
  7. Ezzet

    Ezzet Regular member

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    866
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Tavallinen perheenisä ostaa CMarketissa käydessään "huippukoneen" tarjoushyllyltä ja kotiin tullessa alkaa sitten tämä loputon asennusrumba. Ja kun naapuri vielä suosittelee asentaamaan winukan tilalle todella helpon ja turvallisen linuxin niin vaikea on kuvitella komentorivin käyttöä tuolloin.
    Ja ohjeet tässäkin tapauksessa voivat olla kuten aiemmin on mainittu...eli miksi puhelimesi soi jatkuvasti?
     
  8. afterwin

    afterwin Regular member

    Liittynyt:
    27.03.2005
    Viestejä:
    1,338
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Et kai tarkoita että ostamalla windowsin kaikki osaaminen tulee siinä kylkiäisenä? Ei auton ostamalla synny ralli eikä formulakuskeja eikä automekaanikoita. Tämä on selvää kaikille. Mutta kun ostaa tietokoneen...

    Mistä syntyy tuo kummallinen kuvitelma että kaikki osaavat tuosta vaan? Miksi kysytään, miksi tämä on niin vaikeaa? Siksi kun ei osata edes ohjeita lukea. Miksi ei osata lukea ohjeita? Kun ei osata perusasioita ei voi ymmärtää. Ei edes ymmärretä että jotakin perusasioita pitää osata. Jos ei viitsi nähdä vaivaa opetellakseen miksi pitäisi pystyä käyttämään tietokonetta? Tehkää rautalanka ohjeet kun en itse mitään viitsi... tätä juttua riittää...

     
  9. Ezzet

    Ezzet Regular member

    Liittynyt:
    25.02.2005
    Viestejä:
    866
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    En tarkoita vaan olen kanssasi aivan samoilla linjoilla! Taisin vain ilmaista ajatuksiani epäselvästi. Ennen auton hankkimista ajetaan ensin ajolupa - yleensä! Mutta tietokoneen kanssahan on toisin. Vapaaehtoisvoimin sitten autellaan ja ohjeita luetaan, jos löydetään tai niitä edes jotenkin ymmärretään =)
    Piste.
     
  10. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Nimenomaan alkuperäinen kysyjä nousi perse-edellä puuhun. Tiny on jo täysin edesmennyt jakelu, jonka ohjeistus viittaa vaikkapa Slackwaren asennukseen erillisine boot- ja root-levykkeineen. Valmista Tiny 2.0-version asennusohjelmaa ei ole, joten pieni tietämys asennusmetodista on välttämätön.
    Nykyaikaiset jakelut ovat asennettavissa varsin vaivattomasti erilaisin ohjein, joista useimpiin on tarjolla seikkaperäiset kuvat asennuksen edistyessä.
    Jo hieman ikääntyneet ohjeet Slackwaren asentamiseen, joissa viitataan boot- sekä root -levykkeisiin:
    http://www.slackware.com/install/
    Itse asennusproseduuri: http://slackbook.org/html/book.html#INSTALLATION
     
    Viimeksi muokattu: 23.02.2009
  11. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    En tarkasti muistanut tuota net komentoa kun kirjoitin edellä.
    http://www.aijaa.com/v.php?i=3666430.jpg
    Tuosta sen ohjeeksi otin.
    Vboxin ohjeessa ei ole mitään mainintaa net lisäämisestä Dosiin.
    Virtuaalikoneeseen asentamani MS Dos, jolla virtuaalikovosta boottasi tai boottidisketti ei net komentoa sisällä. 'command not found'
    Ei sitä ole tuossa kansiossa olevassa, boottidisketin avulla täysversioksi asennetussa Dos6.22:ssakaan.
    net.*** Nada! net.com, net.exe, net.bat

    DOS-like OS.
    gnu/gpl dos7.1 monenlaista lisää MS Dosiin verrattuna sisältää.
    Sanois suoraan mikä dos, jos toi MS-DOS 7.10 tai FreeDos olla pitää.
    dos-like, semmoinenhan on vaikka DR-Dos, aikanaan MS:lle kilpailun hävinnyt paljon parempi, monipuolisempi Digital Research luomus.

    Virtual PC vastaava 'jaetut kansiot' sanoo, että Additions on ensin asennettava. Ja toisaalla, ohjeessa, tais olla että windows pitää olla guest kone. Joku konstikas menetelmä, ohje dos guest koneeseen kansion jakamiseen oli myös.

    Buginen ohjelma mulla koko VirtualBox oli.
    Guest koneelle 'lähetä ctrl-alt-del' ei toimi. VirtuualiBoxin "komentokonsoli", Additions asentaminen jne. eivät Virtuaalikoneen ikkunassa, valikosta toimi.

    Asennukset olen tehnyt D: asemaan. Uninstalien jälkeen myös c: asemasta käsin tuhosin .VirtualBox kansion, joka luotiin tilin Omat tiedostot kansioon, käyttäjätili kohtaiset asetukset.
    Program files alta olen tarkistanut ettei siellä ole ohjelman hajautettuja osia.
    Viimeisin asennuskerta tarjosi tämmöistä.
    http://www.aijaa.com/v.php?i=3666616.jpg
    Josta kansiosta yllättäin löytyi jotenkin ilmestynyt kopio edellisestä asennuskerrasta, d: asemaan luodusta Susi Viis.vdi virtuaalikovosta.
    Viruksen kriteerithän tuo piiloon jääminen ja tiedostojen kopiointi muualle täyttää.

    Aloittelijalle ohjeissa Linuxiin kerrotaan: 'Ole varovainen tiedostojen poistossa. Linux ei typerästi varmistuksia kysele eikä varoittele. Ja tekee piilossa sen mitä on käsketty.'
    Mulla tuo on nyt piilossa tehnyt: 'Seuraavalla kerralla kun virtualBox asennetaan, niin luon takaisin kaikki vanhat virtuaalikoneet. Jos vaikka niille oliskin kysyntää. Kas edellinen asennuskansio on tuhottu. No asennan virtuaalikovot muualle. Eikä mun tätä tavan mukaan mitenkään tarvi ilmoitella.'
    Onneksi oli dynaaminen kovo, ettei kiinteästi tuo 1GB. Olis ollut c: asema tukossa ja ties miten tiltannut xp:n.

    Ohjeiden leväperäisyys on tämän ketjun aiheena mulle ollut.
    Virtuaalikoneet eivät näytä olevan tuossa koneessa ratkaisu vanhojen ohjelmien pyöritykseen. Niihin jotka dosboxissa herjaavat 'ei ole dos sovellus' ja joille Susikasikin voi olla liika hieno ympäristö.
    Äänet takkuaa, max. 640x480 reson välivideo nykii, ohjelmassa
    System: 486/33 or equivalent
    RAM: 8 MB
    Hard Drive Space: 6 MB

    p.s. Rehellinen dos pohjille tuossa kokeilussa oli jotta W95 'edellinen OS' bootissa saisi oikean dosin, eikä Dos4:sta riisutuman version, joka dosin ver komennolla sanoo MSDos ver 7. Joka 'vain komentokehoite' boottivalintana pelkällä W95 asennuksella tulee.
     
    Viimeksi muokattu: 23.02.2009

Jaa tämä sivu