1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mikä näistä lattiakaiuttimista kannattaisi valita?

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi Arakorni 26.05.2011.

 1. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tällä hetkellä löytyy 2 OR 501xi hyllykaiutinta ja korvattavina kaiuttimina on 2 megaisoa laatikkoa, joissa on molemmissa 2x 12" subbarit, 6,5" keskiääni ja diskantit(ovat 10 vuotta vanhat jonkin nykyään jo ei olemassaolevan yrityksen kasaamat paskat). Vahvarina muuten toimii ProCaster AV-4330, eli halppiskamalla mennään tuossakin päässä.

  Tarkoitus olisi ilman subbaria pärjätä vielä toistaiseksi, kun ei ole varaa ihan joka asiaan. :p Olen miettinyt Jamo S606(3-tie), OR M-20(2tie) tai Wharfedale Cr-30.5(2.5tie). Jotkut sanoo, että ei kannattaisi olla montaa eri merkkiä, eli sen suhteen pitäisi mennä noilla OR:n kaiuttimilla kai, mutta nuo Jamot kiinnostaa erillisen subbarinsa takia. Wharfedalet taas sopii sisustukseen, mutta siinä ei ole kuin 1 keskiääni ja 1 "subbari". OR:ssä myöskin vissiin ne "subbarit" toistaa myös keskiääniä, enkä oikein tiedä, miten pätevä asia se sitten voi olla tai siis ei ole.. :D

  En siis halua mitään kotiteatterielämystä, vaan pääasiassa musiikin kuunteluun(trance) sopivia kaiuttimia, että varmasti jytisee. Noista nykyisistä isoista torneista kyllä tietysti jytisee, mutta elementit eivät ole laadukkaat ja jakosuodin sisällä on aivan paska tod näk. Emäntäkään ei tykkää niiden ulkonäöstä. :)

  Saa ehdotella jotain aivan muitakin torneja, jos vain löytyvät pähkinä/kirsikka väreissä ja ovat max 400-500eur, 500euroakin jo vähän turhan hapokasta tässä vaiheessa elämätä.
   
 2.  
 3. ISOimage

  ISOimage Regular member

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Niinkuin itse toteat tuossa, haluat uudet kaiuttimet ja pääasia on kunhan bassoa piisaa. Mikäs vanhoissa on vikana? Tuolla mainitsemallasi budjetilla et oikein saa laatu kaiuttimia irti ja koska basso on tärkein kriteeri niin uusia en suosittele. Neuvonkin säästämään ja ostamaan sitten kerralla kunnolliset. Harkitse myös jalusta kaiuttimia ja niiden lisäksi musiikille sopivaa subia. Tuollaisella 2.1 kokoonpanolla hakkaa mennen tullen monet lattiakaiuttimet.
   
 4. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Entisissä on vikana se, että vaikka ääntä riittää, niin basso ei kuulosta välttämättä kovin hyvälle johtuen huonoista elementeistä. Siis ei minulla ole mitään sitä vastaan, että olisi hyvälaatuinen ääni, mutta pitää siinä silti olla munaa. Jos haluan hyvälaatuisen äänen ja en yhtään munaa, voin ostaa jonkun minihifi setin tai kuunnella laadukkailla korvakuulokkeilla musiikkia. Tykkään siis siitä, että se hyvälaatuinen basso jytisyttää sohvaa. Toisekseen entiset ovat rumat.

  Meinaat tuossa toisessa vaihtoehdossasi, että näiden OR501xi kajareitten lisäksi vielä toiset pikkukaiuttimet ja subbari? Eikös siitä tulisi vielä kalliimpi tikki? Mitä katselin youtubesta noiden Jamo-kaiuttimien testejä, niin hyvinhän noilla näyttää jytisevän, eli ajaisivat sitten varmaan myös sen subikan virkaa?
   
 5. ISOimage

  ISOimage Regular member

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Mitkään lattia kaiuttimet eivät koskaan voi korvata subbaria. Sellaisia kaiuttimia ei ole vielä tehtykään jotka toistavat subin kanssa yhtä alas. Hyvänlaatuiset lattiakaiuttimet ja mainitsemasi max 500 euron budjetti on todella hankala sovittaa yhteen. Kannattaa katsella käytettyjä.

  En meinannut sitä, että ostat yhden parin jalustakaiuttimia ja subin omiesi lisäksi vaan sitä, että heivaat kaikki tämän hetken kaiuttimesi veks ja niiden tilalle laadukkaat jalustakaiuttimet + subi. Hinta tietysti sanelee tässäkin vaihtoehdossa mutta hyvää ja halpaa ei ole olemassakaan, ei vaikka kuinka etsisi.

  Jos mahdollista niin käy jossakin liikkeessä hiukan kuuntelemassa minkälaista tarjontaa on. Älä tavoittele kuuta taivaalta vaan pidä kirkkaana mielessä paljonko voit sijoittaa, näissä asioissa on vain taivas kattona.
   
 6. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Enkös minä sitten voisi ostaa pelkän subbarin, johan minulla pienet hyllykaiuttimet on? Vai mikä noista jalustakaiuttimista tekee niin erityisen hyvän? Eikä kyllä kiinnostaisi alkaa heivaamaan kuitenkin hieman yli 100euroa/kpl maksaneita OR:n kajareita veks, ne on hyvät, longstroke elementti ja kaikkee!
   
 7. ISOimage

  ISOimage Regular member

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Itsehän kirjoitit, että haluat laadukkaammat elementit. Tottakai voit ostaa pelkän subin noiden OR:en kaveriksi. Oma korva on se tärkein instrumentti kun valitaan kaiuttimia. Jos OR:t ovat mielestäsi hyvät ja ajavat asiansa niin subi vaan rinnalle, alkaa varmasti sohva heilumaan.
   
 8. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Hyllykaiutin ja jalustakaiutin on käytännössä sama asia. Järkevintä on hankkia pelkkä subbari mutta jos haet sohvaa tärisyttävää bassoa hyvällä äänenlaadulla niin se ei ole mitään halpaa touhua jonka lisäksi emäntä ei varmasti tykkää niiden ulkonäöstä. Se kun vaatii ison subbarin. Noita vaatimuksia ajatellen suosittelisin BK electronicsin Monolithia. Laatua ja äänenpainetta tulee varmasti riittävästi. Menee yli budjetin mutta jos vaikka käytettynä löytyisi.
   
  Viimeksi muokattu: 26.05.2011
 9. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Niin siis tarkoitin koko ajan noita minun isoja kaappeja, että ne haluan ne pois. OR:ssä ei ole mitään vikaa.
   
 10. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Mitäs varten lattiakaiuttimia on sitten muuten olemassa, jos pienillä ja subilla pärjää? =)
   
 11. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Mikä muukaan se lattiakaiutin on kuin pieni kaiutin + subi. Ylhäällä diskantti keskiääni ja alhaalla erillinen basso-osa. Tosin lattiakaiuttimista puhuttaessa kyseessä on yleensä pieni kaiutin + midbasso yhdistelmä.
   
  Viimeksi muokattu: 26.05.2011
 12. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eli lattiakaiutin = huonompi versio pieni kaiutin + subi kokoonpanosta?
   
 13. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Se on erilainen versio. Käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä riippuu mikä on omaan käyttöön paras. Kuitenkin jos halutaan matalaa bassoa ja voimaa alapäähän niin se lattiakaiutinkin vaatii erillisen subbarin. Silloin pieni kaiutin ja subbari tarjoaa hinta-laatu suhteeltaan huomattavasi paremman systeemin.

  Itselläni on lattiakaiutin ja subbari systeemi. Jos nyt rakentaisin kokoonpanon niin ottaisin ehdottomasti jalustakaiuttimet ja subin.
   
 14. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26

  No jos ajatellaan kuten asia on eli: mulla ei nyt ole hirveästi rahnaa näihin tämmöisiin äänihifistelyihin, niin olisko tuo Jamon s606 hirveän huono ratkaisu tässä vaiheessa, kun haluaa kuitenkin "kunnon"bassotoistoa musiikkeihin, mutta ei ole varaa hyvään subbariin?

  Jos sitten myöhemmin hommaa sen subbarin lisäksi...Olisko se taas ihan huono ratkaisu siinä vaiheessa ja jamot pitäis myydä pois ja ostaa jotkut pienet kaiuttimet tilalle?

  Ei kait nyt kuitenkaan kannata ostaa mitään 400euron subikkaakaan?

  Hassua miten joku 400 euroakin on pieni raha näissä asioissa, vaikka joillekin se on omaisuus.

  Aikaisemmin tuolla tekstissä minulla oli tuo kunnon bassotoisto lainausmerkeissä, joka tarkoitti sitä, että ole ikänäni kokenut kunnon bassotoistoa, semmoista mihin te kaikki olette tod näk tottuneet. Minulla on ollut vain halppis kaiuttimia, isoilla kartiopinta-aloilla ja niistäkin on mielestäni hyvin tykittänyt. Minusta ei siis ole ollenkaan hullua luulla, että nuo Jamon kaiuttimet ei voisi hakata basson määrässä jotain tämmöisiä surkeita merkittömiä 4x 12" subbareita, joissa jakosuodinkin on jostain perseestä. Tai no merkittömiä ja merkittömiä.. Jotain edesmenneen Megafonia-firman aikaansaamia pläjäyksiä nämä 2 torniani ovat. ProAudio S400 niissä lukee, mutta paskan mulle möivät sanon minä, vaikka hyvinä pidinkin 10 vuotta, kun en paremmasta ole nuorena tiennyt.
   
 15. Anestic

  Anestic Regular member

  Liittynyt:
  27.11.2007
  Viestejä:
  432
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Minusta 400 eurolla saa jo vaikka mitä... Itsellä maksanut tuo äänisetti alle 200 euroa, kun oon kärsivällisesti katellut. Kaupasta en vastaavaa saisi varmasti alle tonnin.

  Tuohon kajariasiaan: Isohkoilla lattiakaiuttimilla voit saada jykevän basson musaan, kun se musassa harvoin on siellä alle 60-80 herziä. Leffahommia nuo. Se mitä subilla saat, on säätövara. Mutta tiukan basson saamiseen tarttee häppää subipuolella vähän enemmän, matalaa pöminää kylläkin saa halvalla mutta sitä iskua ei välttämättä.

  Itsellä on 2.1-setti nyt käytössä hellasärön särjettyä surroundit, joka koostuu kahdesta lattiakajarista ja pienestä subista. Subi on ihan vain LFE:tä varten, ja musaa kuunneltaessa heitän vain kajareiden kautta. Poikkeuksena hyvin hiljaa kuunnellessa subi korostaa bassoja, tai kun naapurit ärsyttää labtecin pikkujumpuillaan... MUTTA kuuntelen lähinnä hevi/klasari/folkki-juttuja, harvoin elektronista... Sinne varmaan osta käytetty 400 euron subi...
   
 16. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,219
  Kiitokset:
  176
  Pisteet:
  93
  Musabassotoisto ja leffabassotoisto ovat vähän eri asia, musalla tasapainoinen ääni on kaikki kaikessa ja itse en omia Hifi 50/3 kajareita ihan äkkiä vaihda, niistä kun kuuluu bassopääkin musiikilla ilman subbareita.

  Basso on haasteellinen toistettava kuunteluympäristön suhteen. Mikäli kuunteluhuoneesi ei ole kovin hyvä, ts. on normaali betonirakenteinen talo, heräävät helposti seisovat aallot bassopäätä sekoittamaan. Itsellä riittää n. metrin siirtymä oikealle tai vasemmalle kuuntelupaikalta muuttamaan bassotoistoa korvinkuultavasti. Ikävnä puolena on, että kuunteluhuone ei mahdollista moista siirtymää järkevästi, eikä mikään subbari asiassa auta, kokeiltu on!

  T: Vesku
   
 17. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Kaikkihan on kiinni omista vaatimuksista. 400 euroa ei ole paljoa subista kun ensimmäisiä kunnollisia rupeaa saamaan hieman alle 500 euroon.

  Tuolla juttua Jamoista ja en itse niihin rahaa laittaisi yhtään. Niistä kun ei bassoa lähde kun pienellä subilla niiden toistoa on jouduttu korjaamaan.
  http://murobbs.plaza.fi/hifi-ja-kotiteatterit/506054-jamo-s606-kokemuksia.html

  Kuitenkin kun vaatimuksesi eivät ilmeisesti ole kovin isot niin suosittelen ehdottomasti ostamaan niiden hyllykaiuttimien kaveriksi subin. Monet ovat erittäin tyytyväisiä audio pron tarjontaan mistä saa suht edullisesti kohtuu laadukasta bassoa.
  Ei ole eri asia. Hifi tarkoittaa korkeaa tarkkuutta ja noilla sinun kaiuttimilla se ei toteudu alapään kanssa. Voima ja ulottuvuus jää puuttumaan matalista äänistä. Toistaahan nuo alas lattiakaiuttimiksi mutta paljon jää puuttumaan. Tosin paljon on kiinni soitetusta musiikista ja mieltymyksistä millaisia äänenpaineita ja kuinka matalaa ääntä tarvitsee. Sen subbarinkin voi säätää tasapainoisesti soimaan eikä sitä ole pakko säätää ylikorostuneesti toistamaan bassoa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2011
 18. ISOimage

  ISOimage Regular member

  Liittynyt:
  14.02.2005
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tässä olis kyllä muhkean äänen omaavat jalusta kaiuttimet, mikäli kiinnostaa. Tämä kyseinen pari sattuu olemaan vielä meikäläisen vanha ja voin vakuuttaa että ei ole luukutettu pilalle. Vaihdoin pois ainoastaan sen takia, että sain ohittamattoman tarjouksen johon oli pakko tarttua. KLIK
   
 19. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,219
  Kiitokset:
  176
  Pisteet:
  93
  Voi kyllä riittää voimaa ja ulottuvuutta...
  Hyvänä esimerkkinä ja "testibiisinä" Dire Straits Iron Hand ja n. minuutti alusta, ukkosen jyrähtelyitten pitää kuulua ja tuntua...
  Toinen esimerkki, Dolby Digital "tunnarin" (siis se, missä "vekotin" lentelee teatterin ovista sisään) lopussa on aika maukas "murahdus", joka kyllä huonolla tai olemattomalla bassopäällä jää kuulumatta...

  No meikäläisen kuunteluympäristö nyt on mitä on, sitä ei subbarikaan paranna.
  Turha sitä bassoa on naapureille soittaa, kyllä meikä tahtoo kuulla sen itse.

  T: Vesku
   
 20. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Kerrostalot on asia erikseen mutta erittäin harvassa on tapaukset missä subbarilla ei saada lisää ulottuvuutta ääneen.
   
 21. Arakorni

  Arakorni Regular member

  Liittynyt:
  10.08.2005
  Viestejä:
  194
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Jartar: Tuossa linkissä oli 1-2 negatiivista kommenttia, loput kehuivat kaiuttimia. Itse ainakin päättelen tuosta, että kaiuttimet ovat hyvät. Ainahan porukassa voi olla 1-2 ylikriitikkoa, mutta ilmeisesti normaalille musiikin kuuntelijalle kaiuttimissa riittää potkua.

  Ja näitä kommentteja tästä ketjustani lueskelleena, en ymmärrä, miksi pitää käyttää 500 euroa subbariin, jota käyttää 10% teholla, että se hieman korostaa/korjaa bassoääniä?

  Ja ilmeisesti kerrostaloasuntoihin, joissa todennäköisesti asustelen vielä seuraavat 5 vuotta ainakin, on lattiakaiuttimet ihan yhtä hyvät kuin subbari. Olen itsekin huomannut sitä basson mölisemään jäämistä ja puuroutumista, puhumattakaan metrin siirtymisen tuomasta muutoksesta ääneen.. Ja kehuivat tuossa pistämässäsi linkissä noita Jamon kaiuttimia nimenomaan kerrostaloon, kun ei resonoi.

  Tutullani(musiikinharrastajalla) on ollut samat Jamon kajarit useamman vuoden ja on lähiaikoina vaihtamassa ne pois, koska haluaa paremmat, mutta hänkin sanoo, että ne ovat silti hyvät. Itselleni varmasti kelpaa hyvät, sillä en ole musiikki-ihmisiä, enkä näin ollen ymmärrä paskaakaan taajuusalueiden suhteen tms.

  Tänään tosin huomasin muuton yhteydessä, että vahvistimeni on 8 ohmin, mutta noistakin lukeneena, ei sillä näytä niin väliä olevan, jos siinä 6 ohmin kajareita soittelee. En kuitenkaan mitään häätöjä halua, että ei nyt 90% volilla tule soitettua yhtään mitään ja siksi kai tuo onkin kestänyt nuo OR:n 6 ohmin hyllykaiuttimet. Noista isoista lattiakajareita en edes tiedä mitä merkkiä ovat. Tuntuu vain, että potku loppuu kesken vahvistimesta, kun on nuo 4x 12" noissa isoissa kaiuttimissa yhteensä.
   

Jaa tämä sivu