vähän lisää komentoja. mc (midnight commander) on mulle välttämättömyys. env listaa ympäristömuuttujat lsmod listaa muistissa pyörivät modulit modprobe pistää modulin (kernelin) muistiin. tärkeimmät konffit löytyy /etc hakemiston alta tärkein on fstab levyliitokset ja sitten /etc/X11/xorg.conf X:n konffi. noita ei kannata sotkea. nano on editori jota kaikki osaa käyttää. tuolla mistimäärällä joku kevyt ikkunamanageri. unohda KDE tai Gnome. Xcfe tai blackbox ym Kyllä vaihtoehtoja piisaa. free muitin määrä df -h levytilan määrä mount levyn liittäminen top - infoa koneesta cat tai less filun tai putken sisältö näytölle /var/log hakemiston alla systeemin lokit. cd hakemiston vaihto tab näppäin täydentää komentoja ym!!! roottina ei sitten kirjauduta sisään tai käynnistetä X sitä varten on su, su - ja sudo jne
siis miksi ei roottina? on kyllä aika orpo olo pitää hypätä windowsin puolelle välil lohduttelee itteään niin ettei itseluottamus katoa kokonaan=)
noniin nyt näyttää jo paremmalta mutta esim. osoite linja ja muut textit meni tosi pieneks, mutta vähä hienosäätöä varmaan vaatii viel..
miksi en saa cd/dvd romppua mountattu.. mount -t iso9660 /dev/hdc /mnt/cdrom niin tulee /dev/hdc not valid block yritin tota c:tä vaihtaa eri kirjaimiks (a-tuli että varattu eli varmaan kovo,b-notvalid ja d-wrong sftype) mitäs mä nyt teen väärin? toimisha toi romppu sillo ku asensin vectorin!?
juutota noin kysessä oli audio cd eli ei sitä vissiin tarvinnu mounttia... ja mist vitust mä tollasen voisin tietää=D pitää kokeilla jotain muuta levyä niin varmaan toimii...
Koitapa metsästää 128mt muistia lisää, niin saat kde:n tai gnomen tilalle. Kevyemmät ikkunamanagerit voi olla aloittelijalle kinkkisiä.
Se on vaan tapana linukassa. Ei pääse sotkeen systeemiä vahingossa ja rajoitukset käyttöoikeuksissa lisäävät myös tietoturvaa. Monissa jakeluissa roottina kirjautuminen on jopa estetty kokonaan tai rootin tili voi jopa puuttua (ubuntu). Vastaava systeemi on tulossa uuteen Vistaan. Lopultakin Windows systeemin tietoturva nousee oleellisesti. On paljon muutakin mitä siinä on kopsattu suoraan linux tai mac systeemistä.
Ei pelkästään tapa linuxin käyttäjien parissa, vaan varsin yksinkertainen mutta olennainen osa linux/unix käyttöjärjestelmien tietoturvaa. Yksi suurimmista syistä minkä takia wintoosa ympäristössä virukset leviävät kulovalkean tavoin on juuri käyttäjätason rajoitusten puuttuminen. Linuxista tulisi varmasti yhtä paha virus haaavi jos kaikki olisi roottina sisällä oletusarvoisesti. Väliaikainen käyttöoikeuksien nosto (su, sudo) on sen verran nerokas osa-alue että sitä kannattaa opetella käyttämään.
juu kyllä se perille meni ku vähä selailin tota su komentoa. juuno ei toi vectorlinux ihan helpoimmasta päästä vissiin ollu mutta toisaalta en usko että mikään linux ole mulle "helppo" niin kyllä mä uskon että tästä on iha ok lähteä ja sitten se vielä että jos ikkuna manageri on hankala niin sitähä joutuu pakosta käyttää komentolinjaa ja se on iha hyvä vaa?! toisaalta eks tosa mandrake10.1 ollu toi kde jos en väärin muista enkä mä siitäkään hirveesti saanu irti=) kaipaisin vielä jotain aivan loistavaa rautalangasta väänettyä ohjelmien asennusopasta oon noita selaillu mutta ei oo nyt ihan tullu eteen mitään mikä auttais ymmärtämään myös mitä teen komennot on kyllä listattu monessa mutta ne tuntuu niin vaikeilta.=)taitaa olla niin että ne on ollu ihan asiallisia mitä oon kattonu ja ei ton helpommaks mene =D vxconfig en muuten sit saanu toimii mutta tollanen xorgcfg -textmode teki kyllä asiat järjestykseen.
Vectorlinux voi käyttää Slackwaren paketteja. Slapt-get on vectorlinuxin (ja myös slackwaren) "package manager". VectorLinuxissa taitaa olla graafinen työkalu tuolle slapt-getille nimeltä, VLAPT. Pari seikkaa pitää kuitenkin tässä huomioida: 1) Ennen kuin ajat slaptgettiä, laita seuraavat paketit slapt-getin (vlaptin) exclude listaan: sysvinit, pkgtools, hotplug, alsa-util, kernel-ide, kernel-modules, kernel-header. VLAPTissa on ihan oma paikkansa missä nuo EXCLUDE-hommelit tehdään mutta voit tehdä saman ihan käsin muokkaamalla /etc/slapt-get/slapt-getrc -tiedostoa ja lisäämällä allaolevan rivin sinne. EXCLUDE=sysvinit*;pkgtools*;hotplug*;alsa-util*;kernel-ide*;kernel-modules*;kernel-header* tämä ihan sen takia että ei vahingossakaan oteta noita tiettyjä Slackwaren paketteja jolloin hommat alkavat varmasti kusea käsille. 2) VectorLinux voi siis käyttää periaatteessa slackwaren paketteja. Kannattaa huomata se että Slackwaren paketeissa EI ole mukana tietoa riippuvuuksista (depencies). VectorLinuxin paketeissa on. Kannattaa todellakin lukea sivu http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/docs/vl50/manuals/vl5_vlapt_en.html ja kohta "8. Known problems" jossa selitetään aika hyvin mitä eroja slackwaren ja vectorlinuxin paketeilla on. Eli kannattaapi melkein ottaa Slackwaren mirrori pois slapt-getrc:n SOURCES listasta. Itse en ole VLAPT:iin tutustunut mutta slapt-getissä asennetaan seuraavasti: slapt-get --update - tämä komento päivittää listan paketeista joita voit asennella. slapt-get --search <pattern> - komento etsii tiettyjä paketteja, esim --search kde etsii paketteja joissa on teksti kde. slapt-get --install <package> - komento asentaa paketin. esim --install abiword-2.0.11-i586-4vl5. slapt-get --installed | grep x11 - listaa tietyllä merkkijonon sisältävät ASENNETUT paketit.
ok kiitän,pitää lukea toi 2:sen linkki läpi. toi ubuntu vois kyllä olla iha kokeilun arvonen myös mutta selvitetää tää vecktori nyt ens=)vaikuttaa vaa jotenki helpommalta toi ubuntu mutta toisaalta se ei varmaan kyllä tolla kivikauden myllyllä pyöri..
Debian ja Slackware ei yleensä ole aloittelijoille suositettuja jakeluja. Pitää hieman perehtyä systeemiin. Vector-linux on pitkälle valmiiksi konfiguroitu SlackWare. Samoin Ubuntu on Debian-variaatti ja konfiguroitu Debian. Ubuntun aktiivinen käyttäjäkunta (ja takana oleva raha) vain on saanut nettiin varsin hyvät ja kattavat ohjeet. Nuo ohjeet toimisivat pitkälti myös Ubuntun "isossa veljessäkin" - eli Debianissa. Tuolla koneellasi Ubuntu toki toimii ihan kohtuullisesti, erityisesti jos et _käytä_ laajoja ja monipuolisia työpöytiä kuten KDE:tä tai Gnomea, vaan tyydyt kevyempiin ikkunamanagereihin. Yksi näistä ikkunamanagereista (eli jo oikeastaan jo täysi työpöytä) olisi Xubuntu eli Ubuntu "viriteltynä" XFCE4-työpöydällä. Vector käyttää IceWM:ää, mutta asennettaessa tuo Ubuntuun saa varsin keveän graafinen käyttöympäristön. Muita keveitä ikkunamagereita olisi vaikka kuinka. Esimerkiksi vain vaikkapa fluxbox, whitebox tai vaikkapa historiallinen XwindowMaker. http://xwinman.org
Xubuntu vie noin puolet vähemmän muistia ubuntuun nähden heti buutin jälkeen, 128mt ei sillekään ole silti ruhtinaalisesti. Nykyään dapperin myötä sille on olemassa ihan asennucd, ennen piti kikkailla ubuntun cd:n avulla. http://www.xubuntu.org/ http://ie.releases.ubuntu.com/ubuntu-cdimage/xubuntu/releases/dapper/release/
vectorilla mulla on käytettävissä: XFCE4 XFCE4-ROX IceWM IceWM-ROX fluxbox fluxbox-ROX elikkä ei se typöytäypäristö vaihtuis sitten lainkaa jos vaihtaisin ubuntuun tai xubuntuun.Niin taidampas sitten pysytellä vectorin kyydissä ainakin hetken vielä=)
niino sehä olis kyllä parempi siinä mieles mutta ku toi ruoska nyt on tollane "koe kaniini" ja ku siin ei potkua oikein löydy niin sama se toisaalta olisha se hyvä kokeilla ja oppia jos vaikkapa menois xp vaihtoon jossain vaihees=)
Tässä olen katsellut mielenkiinnolla tätä keskustelua ja nyt haluaisin itsekkin linuxin koneelleni, mutta en oikein tieda minkä linuxin minä siihen laittaisin. Koneen tehot ovat 120mhz ja muistia on about 25mt. Minulla ei ole hajuakaan mikä linuxi tähän olisi sopiva joten jos joku teista tietäisi ottaisin ehdotuksia mielelläni vastaan.
No jos haluat tollasella koneella tutustua linuxiin niin siihen ei oo kyllä kovin monia vaihtoehtoja tai ainaskaan kannattavia, tietty ois kiva jos ois tiennyt oisko tossa vielä cd asemaa tai verkkokorttia tms , mutta tohon toimiva julkasu ois varmaan damn-small linux. löytyy osotteesta http://www.damnsmalllinux.org/ ja pitäs toimii 486Mzh koneessa jossa on 16Mb muistia yms sieltä löytyy samalla kaikki installointi ohjeet ja muut ja eikun kokeilemaan..
Kävisikö aloittelijalle tuo uusin Ubuntu? Harjoittelin vähän sen käyttöä yhdellä kurssilla ja ope kehui sitä helpommaksi kuin esim. Kubuntu jota myös kokeiltiin pikaisesti. Kubuntu oli vähän kivemman näköinen ja muistutti enemmän Windowsia eikä Ubuntukaan hullumman näköinen ollut. Molemmissa pitää opetella käyttämään konsolia ja Sudo-komentoa. Oppisko tän sudoilun tällainen tod.vasta-alkaja Linuxin suhteen?
Konsolin käyttö on hyvä opetella vastaisen varalle, ilmankin kyllä pärjää uusimman Ubuntun kanssa. Englannin osaaminen auttaa paljon, lähes kaikkiin kysymyksiin saa vastauksen käyttämällä hakua www.ubuntuforums.org :ssa. http://forum.ubuntu-fi.org/ :sta löytyy perusvinkkejä suomenkielellä.