Kyllä ubuntua ainakin helppokäyttöisyyden vuoksi tuohon laittaisin. Jos jostain satut saamaan käsiisi xubuntu julkaisun käsiisi, niin sitten se. Ubuntu ja Xubuntu eroaa toisistaan oikeastaan ainoastaan käyttöliittymältään, Ubuntu=Gnome(raskaampi) Xubuntu=Xfce4(kevyempi) Toki Gnomen rinnalle voi aina asentaa Xfce:n, ja tähä löydät ohjeita muualta. EDIT: Vanhemmilleni sain asennettua Ubuntun+xfce AMD 500Mhz n100 mt keskusmuistia ja 1,5 gigan kovo ja hyvin toimii netti, openoffice ja pikkupeli (pasianssi mahjong jne.)
Voit myös harkita SuSE:a. KDE pyörii hyvin tuon tasoisessa koneessa. Ootko lisänny muistia? Jos et, voi tulla ongelmia. Asennuksessa voi valita myös Fluxboxin joka on hyvä ja kevyt työpöytä ympäristö. Aloittelijalle sopiva.
xubuntun asennukseen käy ihan Ubuntu CD ja internetyhteys. Googlettamalla löytyy ohjeet asennukseen. Ensin asennetaan perus server asennus Ubuntu CDltä, eli ennen asennusta kirjoitat "server". Kun asennus on valmis editoidaan /etc/apt/sources.list tiedostoa. Sources.list tiedostosta mitää ottaa multiverse käyttöön. Seuraavaksi vain "sudo apt-get install xubuntu-desktop" Ladattavaa taisi kertyä noin 200Mt ja levytilaa asennus vie 600Mt.
Minä menisin tuolla koneella jo Ubuntu+Openbox -linjalle. Se on kuitenkin vielä ihan merkittävästi xfce:täkin kevyempi.
Itse survoin IBM Thinkpad 560z-koneeseeni (ulkoinen ei-boottaava romppuasema ja ulkoinen korppu) slackwaren pitkällisen ja rasittavan USB-tikulla ja bootti-levykkeillä suoritettavan asennuksen pääätteeksi. Prossu taitaa olla samainen 233 MHz, 4 gigan kovo ja 128 mt keskusmuistia. Vasta asennuksen jälkeen kovasti tahmeaa menoa ihmetellessäni löysin googlesta pari linkkiä jossa tyypit totesivat että kyseisessä koneessa ainoa siedettävästi pyörivä käyttis normaaliin päivittäiseen käyttöön (netti, office, likipitäen kaikki mitä pöytäkoneellakin) olikin tämä koneen alkuperäinen win98. Tämä X siinä vähän tökki. Äänet on yleensä olleet myös ongelmallisia noissa vanhoissa IBM-kannettavissa. www.linux-laptop.net osoitteesta löytyy ohjeita ja kommentteja parin käyttikseen asennukseen tuohon koneeseesi.