1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mihin sijoittaa tänään?

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi jjabi 30.08.2011.

 1. jjabi

  jjabi Regular member

  Liittynyt:
  25.09.2010
  Viestejä:
  694
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eli en tällaista keskustelua vielä löytänyt, ja uskoakseni meitä kaikkia kiinnostaa ylimääräinen raha, ja muutenkin aina pitäisi kaikkea uutta ja mukavaa saada. No itse sain juuri Nokian osakkeeni myytyä, ja nyt ajattelin tuon pari tonnia johonkin hieman tuottavampaan yhtiöön sijoittaa. Eli mikä olisi seuraava osakeapaja?

  No eihän minulla ole minkään sortin logiikkaa miettiä, että mikä on se seuraava juttu, mistä ihmiset villiintyy ja osakkeet lähtee nousuun. Eli minusta tänne voitaisiin koota hyviä sijoitusideoita!

  Mikä on se, mikä menestyy. Antakaa äänenne kuulua. Tarvitsen siis itsekin teidän mielipiteitä, koska en haluaisi tuota summaa aivan kankkulan kaivoon heittää. Olen kuitenkin nuori ja köyhä, ja rahaa ei säännölisesti tule...
   
  Viimeksi muokattu: 30.08.2011
 2.  
 3. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,817
  Kiitokset:
  175
  Pisteet:
  143
  Jonkunverran olen jotain pennosia sijoitellut vuosien varrella ja olen oikeastaan muutamaa pointtia yrittänyt käyttää osakevalinnoissa:

  1) Päätä haluatko "pelata" vai rakentaa eläkepottia. Jos ensimmäinen, riski on pirun paljon isompi ja vaatii myös ajoituksen onnistumista. Jälkimmäinen, niin kannattaa unohtaa ne osakekurssien päivittäiset katselut ja sen sijaan tehdä hajautettu salkku, jossa yksi osake ei määrää sitä, meneekö hyvin vai huonosti.

  2) Sijoita vain firmoihin, joiden toiminnan ymmärrät täysin. Eli tajuat sen, mistä firma tekee rahaa ja millä logiikalla. Ruokakaupan valtaosa ymmärtää (taino, luulee ymmärtävänsä, esim. Keskohan on tukkuri eikä vähittäiskauppias suoraan), mutta vaikka teollisuuden alihankkijoita taas valtaosa ei täysin ymmärrä :) Itse sanoisin ymmärtäväni verkkojulkaisemisen bisneslogiikan hyvin, en juurikaan muita aloja :) Ja Suomessa ei tuohon osakkeita oikein ole.

  3) Jos havaitset / olet havaitsevinasi "joukkopakoa" jostain osakkeesta tai vastaavasti "hysteriaa" jonkin osakkeen ostoon -> päätä heti mitä teet. Siinä vaiheessa, kun "vihoviimeisetkin virran mukana menijät" ovat jo mukana ko. trendissä (oli se sitten osakkeen myynti tai osto), olet jo myöhässä. Eli osakkeen arvonnousu/-lasku on jo ehtinyt tapahtua siinä määrin kuin sillä on merkitystä. Ja yleensä viimeisenä mukaanmenijänä ei ole koskaan kivaa (tyypillisesti hirveässä hypessä osake pomppaa tyyliin 10% viikossa, mutta sitten "niiaa" 2% alaspäin, kun hurmio on laskenut -> ostit tuossa kalleimmillaan, menetit silti rahaa, vaikka osake kallistuikin viikossa reippaasti).

  4) Jos jokin ala on selkeästi täynnä liian pieniä pelureita - alalta puuttuu iso ketju/toimija -> osta ja pidä. Todennäköisesti jokin pääomasijoittaja huomaa saman alan myöhemmin ja aloittaa alan sisäisen yritysjärjestelymyllerryksen. Viimeisin tuollainen ala Suomessa näyttäisi olevan autokoulut, joissa on aika iso mylläkkä menossa - ne pienet firmat vain eivät ole pörssissä eli ala on sinänsä liian pieni :-( Oma näkemys on se, että ala kuin ala päätyy pitkän evoluution jälkeen aina tilanteeseen, jossa maassa on 2-5kpl isoja ketjuja ja that's it.
   
 4. pentsu

  pentsu Active member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  1,332
  Kiitokset:
  17
  Pisteet:
  68
  Kuten avauksesta huomaa, sulla ei välttämättä ole kauheasti tietoa osakesijoituksesta, kuten ei mullakaan. Ja etpä niitä täältä varmaan muuten kysyisikään.

  Oikea kohde on silloin rahastot. Ei ole kaikki munat samassa korissa, koska sijoitus hajautetaan ympäri maailmaa eri osakkeisiin, ja vieläpä asiantuntijoiden toimesta.

  Ei sillä etteikö osakkeillakin voisi tällainen amatööri tuurilla lyödä rahoiksi. Setämiehellä oli Nokian osakkeita siltä ajalta kun Nokia oli vielä pelkkä kumisaapas tehdas. Taisi tehdä mukavat rahat noilla.

  edittiä: lisätään esim. linkki: http://www.nordea.fi/Henkilöasiakka...t/Neuvoja+sijoittamiseen/Rahastot/702624.html
   
  Viimeksi muokattu: 01.09.2011
 5. jjabi

  jjabi Regular member

  Liittynyt:
  25.09.2010
  Viestejä:
  694
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kiitos DRD hyvistä havainnoista, tajusin, kuinka untuvikko vielä olen =D

  En tiedä onko legendaa mutta olen kuullut vain pahoja asioita noista rahastoista, että pankit tavoittelevat (luonnollisesti) omaa etuaan ja laittavan asiakkaan rahat sinne mistä ne hyötyvät eniten, eivät siis välttämättä tuottoisimpaan paikkaan.

  Eniveis hyviä havaintoja. Tarkoitus olisi luultavimmin rakentaa semmoinen mukava 20-25 ikävuoden starttipaketti ettei tarvitsisi aivan köyhänä elellä ja voisi silloinkin jo tehdä hankintoja eikä vain ja ainoastaan säästää ja säästää palkkarahaa siihen asuntoon, ja tietenkin jos tuuria on matkassa, voi sitä enemmänkin tulla.

  Entä mielipiteenne, olisitteko vielä pitänyt Nokian osakkeet, ja odottaneet esimerkiksi meego puhelimien julkaisua ja mahd. nousua?
   
 6. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  229
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  28
  Rahastoissa et saa rahoillesi maksimaalista tuottoa koska rahastoissa rahasi hajautetaan tahokkaasti eri yrityksiin (ja joissain tapauksissa jopa eri toimialoille). Hajauttaminen suojaa rahoja isommilta tappioilta mutta toisaalta taas rajoittaa myös todella isoja voittoja. Ei ole olemassa riskitöntä hyvätuottoista sijoitusta. Jos et ole valmis menettämään paria tonniasi niin rahastot ovat kohtuullisen hyvä sijoituskohde. Tällä hetkellä suuri osa osakkeista on (mielestäni) kohtuullisen halpoja ja talous on epävakaata ympäri maapalloa, molemmat asiat puoltavat rahastoihin sijoittamista.

  Itse ostin pari viikkoa sitten Nordeaa parilla tonnilla (kurssi oli 5.62) eli parissa viikossa +15%. :)
  Lyhytaikaista kurssivaihtelua jolla ei ole suurta merkitystä, onhan se kuitenkin mukava tunne kun saa parin viikon ajan luulla olleensa oikeassa. Mitää ei ole tienattu ennen kuin osakkeet on myyty. :)
   
 7. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Niinpä, eli tuo 15%:n nousu ei toisaankaan merkkaa tuon taivaallista niin kauan kuin tätä nykyistä vuoristorataa riittää. Mutta aika pohjalta olet ostanut joten jos poliitikot EU:ssa ja Yhdysvalloissa lähiaikoina onnistuisivat vakuuttamaan sijoittajat siitä ettei maailman loppu aivan vielä ole käsissä niin tältä hintatasolta nousua voisi vuodessa tulla helposti 50-60%. Ja vaikka epävarmuus markkinoilla jatkuisi (joka on todennäköisin skenario) niin miitään ei ole myöskään hävitty ennenkuin osakkeet on myyty. ;)

  Itsekin olen tässä parin vuoden aikana ostanut Nordeaa monella eri hintatasolla, v. 2009 hintaan 3,92, tämän vuoden toukokuussa hintaan 7,77, elokuun alussa hintaan 6,74 ja viimeksi 19.8 hintaan 5,64. Mutta koska suurin potti on tuo eka niin Nordea on minulla kuitenkin vielä hieman yli 7% plussalla... =)
   
 8. Joensuu

  Joensuu Active member

  Liittynyt:
  08.05.2007
  Viestejä:
  2,545
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  68
  Viimeksi muokattu: 02.09.2011
 9. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Kyllä, mutta hinta on jo niin korkea ja sahaa huipulla edes takaisin joten nyt en laittaisi rahaa kiinni kultaan. Se kun ei maksa edes osinkoja ja koska kullan hinta lähtee heti laskuun jos ja kun maailman talous saadaan edes hieman paremmin hallintaan. Eli menee uhkapeliksi jos nyt sijoittaa huipullaan olevaan kultaan. Itse ostin kokeeksi keväällä 2008 pienen kultaharkon ja sen arvo on nyt yli kaksinkertaistunut ja olen harkinnut jo myymistä koska sahausliikkeen vuoksi sen arvo ei ole puoleen vuoteen merkittävästi muuttunut.

  Itse olen vuoden aikana myllänyt osakesalkkuni uuteen uskoon ja siirtänyt painoa defensiivisiin arvo-osakkeisiin joitten arvo heittelehtii hieman maltillisemmin ja joitten tuotto perustuu lyhyellä tähtäimellä lähinnä osinkotuottoon eikä niinkään arvonnousuun. Eli salkkuun olen lisännyt mm. Fortumia, Orionia, teleoperaattoreita jne.
  http://www.google.fi/search?source=...62l0l10612l13l12l0l5l5l0l341l1922l0.1.2.4l7l0

  http://www.google.fi/search?source=...gc.r_pw.&fp=4c8fd3da332b3c5c&biw=1061&bih=524
   
 10. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,817
  Kiitokset:
  175
  Pisteet:
  143
  Itse asiassa pitkän tähtäimen kannalta paras tapa, IMO, hajauttaa sijoitukset on käyttää indeksirahastoja. Hoidetut rahastot ovat paperilla hyviä, mutta niiden hallinnointipalkkiot syövät yleensä aina pidemmällä aikavälillä niistä tulevan hyödyn verrattuna indeksirahastoihin.

  Indeksirahastohan on siis rahasto, joka sijoittaa pörssin indeksiin, esim. Helsingin Pörssin yleisindeksiin, eli kaikkien Helsingin pörssien osakkeiden keskiarvoon. Noissa kun ei hallinnointia tapahtu, kulut ovat yleensä todella halvat verrattuna "käsipelillä" hallinnoituihin rahastoihin. Mulla on vapaaehtoisia eläkevakuutuksia sijoitettuna jonkunverran juurikin eri maiden / toimialojen indekseihin, juurikin noiden pienten hallinnointikulujen vuoksi (ja kun aikajänne on tyyliin 30 vuotta..).

  Muutenkin suosittelen aloittamaan vaikka ihan pikkurahalla jonkinlaisen eläkepotin säästämisen jo ihan kaksvitosena. En oikein jaksa uskoa tähän veroista maksettavan eläkejärjestelmän kestävyyteen 40-50 vuoden aikajänteellä :) Ja toisaalta Suomessa on eläkesäästämiselle annettu aika hyvät veroedut, joten vaikka vain satasen-kaksi saisi vuodessa pistettyä tuonne, sekin on jo aika kannattava veto. Eli tuollainen PS-tili ja sinne esim. juurikin indeksirahastoihin rahaa aina silloin tällöin, mitä varoistaan saa irrotettua.

  Eläkesäästöissä on sekin etu, että ne saa tietyin ehdoin myös aiemmin ulos - esim. työkyvyttömyyden, pitkäaikaisen työttömyyden tai avioeron osuessa kohdalle.

  Toki toinen samanlainen summa, jos vain on mitä irroittaa ja mielenkiintoa löytyy, kannattaa pistää "pelipapereihin" ja leikkiä pikkuisen sijoittajaa ;-)

  Muttajoo, isoin "säästökohde" tässä itsellänikin on tuo asuntolaina, jota pitää vielä se ~20v nitkutella eteenpäin :)
   
 11. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Tämä on mielestäni se kaikkein tärkein pointti tässä. Eli aloittamalla ajoissa on erittäin vaikea estää vaurastuminen. Itse olen olosuhteiden pakosta, pienipalkkaisena ja huonosti kouluttautuneena aloittanut sijoittamisen vasta asuntoveloista vapauduttuani toistakymmentä vuotta sitten ja silti olen tässä ajassa nyt kuitenkin päässyt kohtuullisen hyvään taloudelliseen asemaan jossa olen voinut jättää ansiotyöt ja keskittyä harrastuksiini ja matkusteluun.;)

  Eli vaikka itse sijoitan ainoastaan suoraan osakkeisiin koska kokemukset rahastoista ei ole minulla olleet hääppöisiä (aina menneet miinukselle jostain käsittämättömästä syystä) niin olen kuitenkin sitä mieltä ettei tämä sovi kaikille vaan vaatii melkoista perehtymistä ja myös oppirahojen maksamista ennenkuin se alkaa sujua. Joten tärkeämpää kuin mihin sijoittaa on ehdottomasti se että pitkän ajan kuluessa laittaa säännöllisesti rahaa kiinni sopivasti hajauttaen. Silloin voi myös pitää joku 10%:n siivu kiinni kullassakin ja määräaikaistileillekin kannattaa säännöllisesti laittaa rahaa erääntymään niin että niistäkin jää mahdollisuus sijoittaa tai käyttää jos jotain edullista ilmenee tai vaikka remonttia varten tulee rahan tarvetta. ;)

  Kun sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä niin väkisin siinä ehtii oppia mitä kannattaa tehdä ja mihin sijoittaa. Tällaisella keskustelupalstalla on turha yrittää antaa mitään sellaista sijoitusvinkkiä joka sopisi jokaiselle, eikä sellaista asiantuntijaa edes löydy joka sellaiseen kykenisi. Kyllä se vaan edelleen on niin että "jokainen on itse oman onnensa seppä". =)
   
  Viimeksi muokattu: 02.09.2011
 12. jjabi

  jjabi Regular member

  Liittynyt:
  25.09.2010
  Viestejä:
  694
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Joo ymmärsin vasta kuinka helkutin monimutkaista tämäkin voi olla, defensiivisiä osakkeita, rahastoja, indeksirahastoja... Jos sitä nyt vähän opiskelisi alaa ja alkaisi vasta sitten, ettei tuu tosiaan niitä kuuluisia virheitä..
   
 13. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Ei sitten kannata kovin paljoa asioita opiskella pankkien sivuilla, siellä tietoa annetaan yleensä sillä taka-ajatuksella että saadaan kaupaksi ne pankin omat rahastot joista suurin hyöty jää pankille eikä välttämättä asiakkaalle. ;)

  Tässä jokunen hyödyllinen ja selkeästi puolueettomampi linkki:

  http://www.porssisaatio.fi/artikkel...joittamisen-eli-nyrkkisaantoja-aloittelijalle
  http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/mita-arvopapereista-pitaisi-tietaa
  http://www.porssisaatio.fi/asiasanat/Sijoittaminen
  http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/osakeopas

  http://www.sijoitus.org/sijoitusopas/
  http://www.kuluttajaliitto.fi/index.phtml?s=263
  http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/forum.jspa?forumID=4&start=0
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2011
 14. Ex_pertti

  Ex_pertti Member

  Liittynyt:
  07.09.2011
  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kannattaa tosiaan hankkia tietoa, ennenkuin pistää rahansa kiinni. Tässä on hyviä kirjavinkkejä, lainaa vaikka kirjastosta:

  Katso Investori.com kirjasuositukset

  Investorista löytyy muutenkin ei kaupallista tietoa sijoittamisesta. Kannattaa lukea esim. ETF-osuuksista. Oman mielipiteen mukaan lasku jatkuu vielä ja oston paikka on joskus ehkä ensi vuonna.
   
 15. Ville__

  Ville__ Newbie

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  "Ei sitten kannata kovin paljoa asioita opiskella pankkien sivuilla, siellä tietoa annetaan yleensä sillä taka-ajatuksella että saadaan kaupaksi ne pankin omat rahastot joista suurin hyöty jää pankille eikä välttämättä asiakkaalle. ;)

  Tässä jokunen hyödyllinen ja selkeästi puolueettomampi linkki:

  http://www.porssisaatio.fi/artikkel...joittamisen-eli-nyrkkisaantoja-aloittelijalle
  http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/mita-arvopapereista-pitaisi-tietaa
  http://www.porssisaatio.fi/asiasanat/Sijoittaminen
  http://www.porssisaatio.fi/artikkelit/osakeopas

  http://www.sijoitus.org/sijoitusopas/
  http://www.kuluttajaliitto.fi/index.phtml?s=263
  http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/forum.jspa?forumID=4&start=0"

  Kannattaa myös tsekata uusi kaupankäyntitrendi nimeltä binäärioptiosijoittaminen. Täältä lisää infoa siitä.
   

Jaa tämä sivu