1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Media Player Classic -opas (mukana MPCHC-vinkkejä)

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Agent_007 22.03.2004.

 1. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  [bold]Media Player Classic[/bold] (tunnetaan myös [bold]MPC[/bold]-nimellä) on kätevä, "pieni" ja ilmainen (avoimen lähdekoodin) mediasoitin, joka toistaa video- ja audiotiedostoja. MPC tukee suoraan esim. (S)VCD-, DVD- (AC3- ja DTS-tuki valmiina) ja Matroska-formaatteja.
  Myös kätevä tuki irtotekstityksille on mukana.

  Ohjelman uusin versio löytyy täältä.

  MPC:n kehitys on valitettavasti ollut jäissä jo pidemmän aikaa, mutta ohjelmasta kehitetään toisten tahojen toimesta nykyään Media Player Classic – Home Cinema -nimellä (MPCHC) kulkevaa versiota. Tähän oppaaseen on lisätty nyt muutamia MPCHC:ta koskevia kohtia, jotka on merkitty erikseen [MPCHC]-tagilla.

  MPCHC:n voi ladata täältä (32-bittinen) tai täältä (64-bittinen).

  [bold]Tekstitys:[/bold]
  Aluksi [bold]View[/bold]-valikosta [bold]Options... (O)[/bold] -kohta
  [​IMG]
  Sitten [bold]Playback->Output[/bold]-kohta ja sieltä valitaan [bold]VMR 7 (Renderless)[/bold] -valinta
  tai Windows 98, 98se ja ME tapauksissa (voi käyttää myös XP:ssä, 2000:ssa, Vistassa ja 7:ssa) [bold]VMR 9 (Renderless)[/bold]
  [​IMG]
  Jos [bold]Quicktime[/bold]- tai [bold]Realmedia[/bold]-tiedostojen kanssa haluaa käyttää teksityksiä, pitää valita jokin muu kuin [bold]System Default[/bold] -asetus kyseisten kohtien alta. [bold]Lock Back-Buffer before presenting[/bold] kannattaa pitää pois päältä, jos TV:ssä (tai toisella näytöllä) haluaa tekstityksiä katsella. [bold]Use texture surfaces and render video in 3D[/bold] valinta vaatii vähintää ATI 9550- tai Nvidia 5200 -näytönohjaimen tai uudemman ja mahdollistaa Pixel Shader -efektien käyttämisen videotoistossa (lisää alempana).

  Sitten helppo tapa saada tekstit toimimaan elokuvissa.
  Katsot vain [bold]Playback[/bold]-kohdasta, että rasti on [bold]Auto-load subtitles[/bold] -kohdassa ja elokuvan ja tekstitiedoston nimeksi sama mutta eri päätteellä eli esim.
  [bold]elokuvan_nimi.avi[/bold]
  [bold]elokuvan_nimi.srt[/bold] (tai .sub tai .idx tai .ssa tai vastaava)
  HUOM! Molempien tiedostojen pitää olla [bold]samassa kansiossa[/bold], jos käytät helppoa keinoa
  [​IMG]
  Sitten paina [bold]Apply[/bold] ja [bold]OK[/bold].

  Sitten [bold]File[/bold]-valikosta [bold]Open File... (Ctrl+o)[/bold],
  jonka jälkeen
  [bold]Open:[/bold] tästä valitaan avattava elokuva tai videoleike
  [bold]Dub:[/bold] jos elokuvassa tai pätkässä on erillinen audiotiedosto äänille niin se valitaan tästä (harvinaista).
  Kun valinnat on suoritettu ja [bold]OK[/bold] painettu elokuva alkaa pyörimään
  [​IMG]
  jonka jälkeen jos tekstit eivät näy niin [bold]File[/bold]-valikosta [bold]Load Subtitle... (Ctrl+L)[/bold]
  sitten valitaan oikea tekstitys ja painetaan Open ja tekstit pitäisi näkyä.
  [​IMG]
  Jos haluat testata toimivuutta niin tässä:
  Videotiedosto (koko 416 kilotavua)
  Tekstitiedosto (koko 130 tavua)
  ja jos kaikki on kohdallaan niin tulos näyttää suunnilleen seuraavalta
  [​IMG]

  [bold]Tekstitys [MPCHC]:[/bold]
  MPCHC:n kohdalla tekstityksen saa samalla tavalla käyttöön kuin normaalissa MPC:ssäkin. Output-kohdassa ulostuloja on kuitenkin enemmän ja erityisesti EVR Custom Pres.-valintaa kannattaa kokeilla Windows Vista- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmien kanssa, jos kuvassa esiintyy nykimistä.
  [​IMG]

  [bold]AVI/OGM/MKV-tiedosto, jossa useampi ääniraita:[/bold]
  [​IMG]
  esimerkkinä itse tehty AVI, jossa kaksi ääniraitaa. Ääniraidan valinta onnistuu valitsemalla jonkin STREAM:in. Tässä tapauksessa soi STREAM 01. Jos STREAM:eja ei näy niin käy [bold]Play->Audio->Options...[/bold]
  [​IMG]
  ja rasti ruutuun(tiedosto täytyy avata uudelleen).
  Toimivuutta voi testata
  Videotiedostolla (koko 470 kilotavua)
  1. ääniraita on ärsyttävä avaruusääni/vinkuna
  2. ääniraita on ärsyttävä klikkiraita (kuin nopeutettu kello)


  [bold]MPC:n omat codecit päälle/pois:[/bold]
  MPC:ssä on monta sisäänrakennettua codecia ja parseria, jotka voi korvata tarpeen mukaan toisilla ottamalla MPC:n omat codecit tai parserit pois päältä. [bold]View[/bold] ja [bold]Options...[/bold] ja [bold]Filters[/bold]
  [​IMG]
  josta sitten voi valita mitä haluaa käyttää, esim. jos haluaa käyttää AC3filter:iä eikä MPC:n omaa AC3-purkajaa niin raksi pois AC3-kohdasta.

  [bold]MPC:n omat codecit päälle/pois [MPCHC]:[/bold]
  MPCHC sisältää reilusti enemmän codeceita ja splittereitä kuin MPC. Valinnat löytyvät edelleen samasta paikasta,
  [​IMG]
  mutta muutamien codeceiden kohdalla (kuten H.264/AVC) voi asetuksia säätää tarkemmin tuplaklikkaamalla kyseistä kohtaa ja vaihtoehtoja on useampia. DXVA-vaihtoehto yrittää hyödyntää videoiden purkamisessa näytönohjaimen rautapurkua (vaatii vähintään NVIDIA:n 8000-sarjan tai uudemman näytönohjaimen tai ATI:n x2000-sarjan tai uudemman), jolloin tietokoneen suoritin ei rasitu juuri lainkaan kyseisen formaatin videoita toistaessa. FFMpeg-valinta käyttää MPCHC:n sisäänrakennettua purkutukea, joka tukee moniytimisiä suorittimia videoita purkaessa.
  [​IMG]
  Decoding thread number -kohdasta voi valita purkua suorittavien säikeiden määrän (hyvä valinta on suoritinytimien määrä). H264 skip deblocking mode -valinnalla voi hieman nopeuttaa H.264-videoiden purkamista kuvanlaadun kustannuksella, kun tähän kohtaan valitsee All frames.

  Käytettävän näytön valinta kokoruudun toistossa [MPCHC]:
  MPCHC:n osalta ohjelmassa voi valita suoraan sen, että mille monitorille kokoruudun toiston haluaa osoittaa. Valinta löytyy bold]Playback->Output[/bold]-kohdasta Full Screen Monitor -nimellä.
  [​IMG]
  HUOM! Asetusta ei voi muuttaa, jos koneessa on kiinni ainoastaan yksi näyttölaite.

  Kuvan Screen Tearing-ilmiön testaaminen [MPCHC]:
  MPCHC:n osalta toistoketjun mahdollista Tearing-herkkyyttä voi selvitellä painamalla Ctrl+t-pikanappia toiston aikana, jolloin ruudulle ilmestyy kaksi punaista vaakaviivaa, joiden avulla mahdollinen Tearing-ongelma on helppo havaita.

  Tekstityksen koon, värin ja paikan muuttaminen:
  Kun tekstit näkyvät ruudulla liian isona/pienenä tai haluat muuten vaihtelua elämään toisen värisillä tekstityksillä tai tekstit esim. ruudun yläosaan niin [bold]View[/bold] ja [bold]Options...[/bold] sitten [bold]Subtitles[/bold]-alakohta [bold]Default Style[/bold]
  [​IMG]
  [bold]Font[/bold]-kohdassa voi vaihtaa käytettävää fonttia, [bold]Angle(z)[/bold]-kohdasta voi kiertää tekstitystä (ei hirveästi käyttöä), [bold]Scale(x,%)[/bold]-kohdasta voi kasvattaa/pienentää tekstin kokoa vaakasuunnassa. [bold]Scale(y,%)[/bold]-kohta tekee saman pystysuunnassa.
  [bold]Border Style[/bold] -kohdasta voi valita onko tekstillä varjo vai laatikkotausta (kätevä jos videossa on poltettu tekstitys, jonka päälle haluaa toisen tekstityksen). [bold]Outline[/bold] on varjomalli ja [bold]Opaque box[/bold] on laatikko. Myös laatikon kokoa ja varjon "syvyyttä" voi säätää.
  [bold]Screen Alignment & Margins[/bold] -kohdasta voi säätää mihin kohtaan ruudulla teksti tulee laittamalla pallo siihen kohdalle. Myös kuinka lähelle reunoja tekstit tulevat on säädettävissä muuttamalla arvoja.
  [bold]Colors & Transparency[/bold] -kohdasta voi muuttaa tekstityksen värejä ja läpikuultavuutta.


  [bold]Dolby Digital(AC3)-, DTS- ja AAC-monikanava-audiot:[/bold]
  Jos katsottavassa videossa on monikanavaäänet ja ne toistaa MPC:n omilla codeceilla niin mahdollisuuksia löytyy kanavien määrästä ja digitaalisesta ulosta aina normalisointiin asti. Eli pistetään haluttu video- tai audiotiedosto pyörimään ja valitaan [bold]Play -> Filters -> AAC/DTS/AC3 Audio decoder[/bold]
  [​IMG]
  tämän jälkeen aukeaa ikkuna, josta asetuksia voi säätää.
  [​IMG]
  AC3- ja DTS-kohdissa on useita asetuksia, AAC:n kanssa ainoa asetus on [bold]Downmix to stereo[/bold], joka miksaa AAC-monikanavaäänet stereoksi.
  [bold]Decode to speakers[/bold] -valinnalla käytetään tietokoneen äänikortissa kiinni olevia kaiuttimia, eli pudotusvalikosta valitaan kaiuttimien määrä ([bold]LFE[/bold]-valinnalla tulee myös LFE-kanava eli "subbari"-kanava mukaan).
  [bold]SPDIF[/bold]-valinnalla äänet lähetetään digitaalisesti eteenpäin äänikortilta (tunnetaan myös digitaalisena ulostulona). Käytetään siis silloin, kun äänikortti on liitty vahvistimeen yhdellä optisella- (Toslink) tai RCA-kaapelilla (coaxial).

  [bold]Ripattu/itse-tehty DVD-Video eli VOB+IFO+BUP:[/bold]
  Jos olet ripannut DVD-levyn sisällön kovalevylle tai tehnyt/authoroinut itse levyn ja alat katsomaan sitä suoraan avaamalla VIDEO_TS.IFO-tiedoston niin tekstitykset eivät välttämättä näy ja audioraitakin saattaa olla väärä.
  Oikean valinta onnistuu antamalla elokuvan pyöriä hetken aikaan ja painamalla kuvan päällä oikeaa hiirennappia ja valitsemalla [bold]Filters->Mpeg Splitter->[/bold] ja valitsemalla halutun Audio tai Subtitle-raidan (tekstitys). Testaa läpi mikä kieli kuulostaa oikealta ja mikä tekstitys on oikea, vaihtamisessa menee aina muutama hetki joten ihan rauhallisesti vain.
  [​IMG]


  [bold]Pixelshader/pikselivarjostin-efektien käyttäminen:[/bold]
  Videoissa on mahdollista käyttää Pixelshader/pikselivarjostin-efektejä. Nämä siis hyödyntävät näytönohjaimen ominaisuuksia ja vaativat vähintään ATI:n 9550- tai Nvidian 5200-näytönohjaimen tai uudemman. Tekstitys kohdassa on ohjeet kuinka tämän ominaisuuden saa päälle. Sitten vain haluttu videotiedosto pyörimään ja kuvan päällä oikeaa hiirtä ja [bold]Shaders[/bold]-valikosta haluttu efekti, [bold]Off[/bold] tarkoittaa ettei mitään efektiä käytetä, [bold]Edit...[/bold] valikosta voi poistaa, lisätä ja tehdä efektejä HLSL-kielellä. (vakiona ohjelmassa ei ole kovin montaa Shaderiä, joten älkää ihmetelkö alla olevan kuvan efektimäärää tai nimiä)
  [​IMG]

  [bold]Käteviä pikanäppäimiä[/bold]
  Kokoruutu/Fullscreen [bold]Alt + Return(rivinvaihto)[/bold]
  Toisto/pysäytys [bold]Välilyönti/space[/bold]
  Ruudunkaappaus/Screenshot [bold]F5[/bold] (kuvat menevät Omat tiedostot\Omat kuvatiedostot- tai My Documents\My Pictures -kansioon)
  Audiosynkan säätö [bold]+[/bold] ja [bold]-[/bold], säätö tapahtuu 10ms eli sekunnin sadasosan välein.
  Toistonopeus nopeampi/hitaampi [bold]Ctrl + Nuoliylös[/bold] ja [bold]Ctrl + Nuolialas[/bold]
  Kuvan koon säätäminen aka Zoomaus (numerot ovat [bold]Numpad[/bold]:issa eli siinä näppiksen oikeassa reunassa olevat numerot)
  Oletusasetusten palauttaminen [bold]5[/bold]
  Suurenna/pienennä kokoa [bold]9[/bold] ja [bold]1[/bold]
  Suurenna/pienennä leveyttä [bold]6[/bold] ja [bold]4[/bold]
  Suurenna/pienennä korkeutta [bold]8[/bold] ja [bold]2[/bold]
  Kuvan keskittäminen [bold]Ctrl + 5[/bold]
  Kuvan siirtäminen haluttuun suuntaan [bold]Ctrl + suunnan numero[/bold], esim. Ctrl + 8 ylöspäin
  Kuvan kiertäminen X akseli [bold]Alt + 8[/bold] ja [bold]Alt + 2[/bold] (kiertämiset vaativat 3D asetuksen valinnan Options -> Output kohdan alta)
  Kuvan kiertäminen Y akseli [bold]Alt + 6[/bold] ja [bold]Alt + 4[/bold]
  Kuvan kiertäminen Z akseli [bold]Alt + 1[/bold] ja [bold]Alt + 3[/bold]

  Versio 27.7.2009 beta 21.43
   
  Viimeksi muokattu: 05.08.2012
 2.  
 3. DVDR(W)

  DVDR(W) Guest

  Hyvä opas Agent_007!
   
 4. anatemus

  anatemus Regular member

  Liittynyt:
  11.03.2002
  Viestejä:
  472
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tekstityksiin liittyen:

  Jos joku reliikki (minun lisäksi) harrastaa SVCD-levyjä, niidenkin tekstit saa näkyviin:

  Levy sisään, [bold]File ->Open CD-ROM[/bold] ja valitse oikea asema.

  [bold]Play -> Filters -> Mpeg Splitter[/bold] ja valitse [bold]Subtitle (000,bd,70)[/bold]. Tuosta heksaluvusta en tiedä onko aina sama, kokeilemalla selvinnee.

  Ja [bold]Mpeg Splitter[/bold]-valikosta pystyy myös vaihtamaan ääniraitaa SVCD-levyillä.

  PS. ja ettei kaikki olisi liian hyvää ollakseen totta: eihän se toiminutkaan minulla kuten pitäisi
  http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/78217

  Edit: typo, Open "device" korjattu "CD-ROM":iksi
   
  Viimeksi muokattu: 23.04.2004
 5. pirk

  pirk Guest

  Osaisiko joku neuvoa tässä ongelmassa:
  Mulla on 1080i resonen hd leffa, joka on .ts tiedosto muodossa. kun yritän pyörittää sitä MPC:lä niin kuulu vain äänet ja kuva ei näy. leffan koodeki pitäisi olla h.264 ja mulla on CoreAVC asennettuna koneelle, ja MPC toistaakin ihan hyvin esim. mkv tiedostoiset h.264 hd-leffat, mutta mikse se toista tuota .ts muodossa olevaa??
   
 6. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
 7. Djmushu

  Djmushu Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2005
  Viestejä:
  401
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Hyvä opas, eikä vastaväitteitä! =)
   
 8. Jussi_IV

  Jussi_IV Member

  Liittynyt:
  17.10.2006
  Viestejä:
  86
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Joo iha hyvä mutta pientä NYKIMISTÄ tos toistossa. laitoin kaikki mitä tuol 007 ohjeissa sanottii.. onko toho nykimisee apua, kun toi tollee vähä pätkii noin puol SEKKAA ja sit jatkuu, tohonha saa myös vetämällä ne tekstit siihe! ei tarvi välttämättä mennä sinne load SUBTITLES hommelii...
   
 9. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  Jussi_IV: tapahtuuko tätä kaikilla videoilla (AVI, MPEG) ja vaikuttaako jos tuon use textures... valinnan laittaa use regular... valintaan?
   
 10. Jussi_IV

  Jussi_IV Member

  Liittynyt:
  17.10.2006
  Viestejä:
  86
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kaikki noi leffat on AVI tiedostoja mitä katon.. leffaa katsoessa tollanen nykimenen kyl alkaa nyppii.. pitää viel kattoo tos jos ite osais vähä säätää tuol jotain, mutta kiitoksia neuvoista, ja melki vois sanoa et parempi kun Bs-player, bs oli hyvä mutta sit alko tulee virhe raportteja ja palo pinna!!
   
 11. Jussi_IV

  Jussi_IV Member

  Liittynyt:
  17.10.2006
  Viestejä:
  86
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  eipä auttanu tuokaa vinkki sellasta pientä nykimistä on vieläkin..:(
   
 12. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  Näkyykö tuo nykiminen ilman tekstejä? Ja jos näkyy niin auttaako tuo Overlay tila siihen tai Lock back buffer valinta?
   
 13. Jussi_IV

  Jussi_IV Member

  Liittynyt:
  17.10.2006
  Viestejä:
  86
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  tulee sitä ilma tekstejäkin.. mutta kun tuolta kokeilin laittaa toiset säädöt laitoin tonne et system Default sinne play optionsseihi ei jumittanu yhtää mutta kun ei saa niit tekstejä vää :(:(
   
 14. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  Onko näytönohjaimen ajurit uusimmat?
   
 15. Jussi_IV

  Jussi_IV Member

  Liittynyt:
  17.10.2006
  Viestejä:
  86
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  mistä mä tiedän, mut ei se ny tehoista kiinni ole on mul täs joku ati radeon xpress 1100 128mb
   
 16. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  VMR 7 ja VMR 9 tilat käyttävät näytönohjain avukseen tuossa piirtämisessä niin vanhat ajurit tai tehoton näytönohjain saattaa aiheuttaa ongelmia.
   
 17. dexit

  dexit Member

  Liittynyt:
  05.01.2007
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Minulla on DVD-elokuva, jota yritän katsoa MPC:llä käyttäen DivX Finlandin suomenkielisiä tekstityksiä (.sub-tiedosto).

  Vaihdoin MPC:n ohjeen mukaan VMR7 Renderless -tilaan. Tekstitykset näkyvät, mutta välkkyen? Jokaiset tekstit välkkyvät ruudulla noin 5-6 kertaa. Mistä voisi johtua? Kokeilin myös VMR9-tilaa, silloin ei näkynyt kuvaa ollenkaan.

  Entä miten voin korjata ajastuksen oikeaksi?
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2007
 18. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
 19. dexit

  dexit Member

  Liittynyt:
  05.01.2007
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos linkeistä,

  tämä on HP Compaq nc6120. Tässä on Intel Graphics Media Accelerator 900 -grafiikkakiihdytin (max. 128 Mt:n jaettu järjestelmä- ja näyttömuisti). Pitäisi olla uusin ajuri tällä hetkellä.
   
 20. Agent_007

  Agent_007 Senior member

  Liittynyt:
  05.05.2003
  Viestejä:
  29,936
  Kiitokset:
  124
  Pisteet:
  143
  Auttaako jos valitsee tuon Use regular offscreen plain surfaces?
   
 21. dexit

  dexit Member

  Liittynyt:
  05.01.2007
  Viestejä:
  6
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Ei auta. .sub-tiedostoissahan on tekstien ajoitukset framejen perustella? Esim. {260}{350} ennen riviä. Käyttämäni tiedoston alussa lukee "{1}{1}23.976" eli se on ilmeisesti tarkoitettu 23,976 frameratelle? Mites kun DVD:n framerate taitaa olla eri niin aiheuttaisko se välkkymisen? Yritin kyllä vaihtamalla numeron 60:ksi (MPC näyttää että "video 60 Hz"), mutta ei vaikuttanut mihinkään.
   

Jaa tämä sivu