1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Malwarebytes Antimalware

Viestiketju Virukset ja haittaohjelmat -osiossa. Ketjun avasi KBH5050 26.09.2018.

 1. KBH5050

  KBH5050 Regular member

  Liittynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  258
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  Minulla on tällä hetkellä neljässä laitteessa Malwarebytes premium, ikuinen versio päivityksineen, tänään yhteen päivitin 3.6.1 version ja toiset laitteet myöhemmin.
  Ohjelma hylkii usein asennettaessa ja ladattaessakin esim. Driver Max asennusta, jolla asennan ohjainpäivityksiä, yleensä olleet pup aiheita, jotka poistaa ja asennus keskeytyy tietenkin. Samoin käy toisinaan ilmaisella Avastin virusohjelmalla.
  Ovatko nämä pupit niin vaarallisia? Olen ottanut useiden ohjelmien asennuksissa tarvittaessa Malwarabytes ja Avast pois päältä ja ladannut ja asentanut uudelleen. Ohjelmien skannatessa konetta, olen valinnut ohita aina vaihtoehdon niille, mikäli ovat varoittaneet pupeista.
  Mitään ongelmia en ole kuitenkaan havainnut noiden pup estettyjen ohjelmien asennuksien jälkeen, toisinaan katson myös mitä ohjelmia on käynnissä ja näyttäisivät olevan ok, myös erillisellä ohjelmalla katsottuna.
  Koneellani on melko paljon eri ohjelmia ja laitteita asennettuna, joten en haluaisi erikseen niitä alkaa etsimään ja katsomaan löytyykö päivityksiä. Toisena ajuripäivitysohjelmana on Driver Booster 6, molemmista ilmaisversiot. Ohjelmapäivityksiin sitten joitakin toisia ilmaisohjelmia, Win 10 pro:n lisäksi.
   
 2.  
 3. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,909
  Kiitokset:
  1,160
  Pisteet:
  243
  Ihan hyvä, että hylkii ajuripäivitysohjelmia, jotka tuppaavat olemaan oikeita haittaohjelmapesiä. Niitä ei tulisi koskaan käyttää laitteille johon valmistajan tuki vielä löytyy.

  Ainoa hyväksyttävä muoto on käyttää niitä, kun mistään muualta ei enää ajuripäivityksiä saa.

  Tarkistuksissa, kun PUPeja tulee eteen, niin ne tulisi aina poistaa, koskaan ei voi varmuudella tietää, mitä sisältävät. Nimensä mukaan "potentiaalisesti ei-toivottu ohjelma" pitäisi jo kertoa jotain.

  Jos voisin, julistaisin kaikki Driver Boosterit ja Driver Maxit pannaan.
  Edit:
  Tuo on vähän sama kun ottaisit mäen päällä auton jarrut pois käytöstä, ettei vaan pysähdy kesken alamäkeä.
  Jos noin teet voit poistaa ne kaikki turvaohjelmat pois käytöstä, juuri tuota varten ne on tehty.
   
  Viimeksi muokattu: 26.09.2018
  KBH5050 kiitti tästä.
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,890
  Kiitokset:
  1,172
  Pisteet:
  243
  Komppaan tarantellaa. Vaikka PUPit eivät varsinaisia viruksia olekaan, ovat ne kuitenkin nimensä mukaisesti ei-haluttuja ohjelmia. Kyseisestä PUPista sitten riippuu, miten paljon haittaa tai turhaa ärsytystä siitä on. Lisäksi on tavallista, että kaikkein ärsyttävin PUP osoittautuu kaikkein vaikeimmin poistettavaksi ja muistuttaa siinä suhteessä "oikeita" viruksia.

  Samaa mieltä myös kaiken maailman driver boostereista. Miksi tahallasi asentaisit ohjelmia, joita et halua ja sallisit niiden haitata ja hidastaa koneesi toimintaa? Eikä sekään ole mitenkään tavatonta, että joku driver booster asentaa aivan väärän ajuriversion, joka jopa kaataa koneesi.
   
  KBH5050 kiitti tästä.
 5. KBH5050

  KBH5050 Regular member

  Liittynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  258
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  Meillä on viisi pöytäkonetta, joista aktiivikäytössä kolme ja yksi läppäri, johon rinnalle tulossa uusi. Helpointa on ollut ajuripäivitykset hoitaa noilla ohjelmilla. Kerran yksi laite meni solmuun ajuripäivityksessä, mutta reilu tunti ja se toimi jälleen, tuosta on aikaa jo kolmisen vuotta. Ohjelmat kehittyneet siitä, eikä enää ole tuollaisia päivityksiä tarjonnut ajuriasioissa, Win 10 on kyllä joissakin laitteissa suonut enemmän kuin vaikeuksia(lähinnä vanhemmissa ja valmiina ostetuissa merkkikoneissa, uudemmat kootut toimineet hienosti myös Win 10 päivit.). Minulla on joka laitteesta eri ulkopuolisilla kovoilla tuoreet ja vanhempiakin täydellisiä varmuuskopioita. Omalla koneellani aikaa palautukseen kuluu enemmän, koska ohjelmia, kuvia, videoita ym paljon enemmän.
  Nuo pupit eivät ole laitteita hidastaneet siten että huomaisin ja osan kyllä olen antanut Malwarebytesin tai Avastin poistaa. Aion edelleenkin antaa päivitysten noiden ohjelmien hoidettavaksi ainakin niin kauan, kun jotain konkreettista aiheuttavat.
   
 6. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,909
  Kiitokset:
  1,160
  Pisteet:
  243
  Onko tätä todellista? Hyväksyt sellaiset ohjelmat, jotka tuovat haittaohjelmia koneellesi. Koskaan et voi olla varma, mitä ylimääräistä ja kenen hyväksi koneellasi tehdään ja kenen toimesta. Onko koneesi valjastettu johonkin epämääräiseen toimintaan, vai mitä tietoja keräävät sinulta.
  Normaalikäytössä käyttäjä ei noiden toimia pysty kovinkaan helposti havaitsemaan, eikä ne ilmoittele tekemisiään, vaan pyrkivät pysymään salassa ja piilossa käyttäjän katseilta.
  Käytät varmaan verkkopankkiakin koneellasi, lisäksi teet muitakin asioita, joita et haluaisi jakaa muiden kanssa, joten onnittelut siitä.

  Normaalisti kone toimii kyllä, kun se kerran on asennettu ja päivitetty, niin se ei ole mitenkään kriittinen laitepäivitysten suhteen. Käyttöjärjestelmän päivitykset ovat eri asia, jossa nuo haittaohjelmat ei auta.

  Laitepäivityksiä oikeastaan tulee vaan uudempiin laitteisiin, joiden tukisivulla vierailun saa kunkin eri koneen nettiselaimeen yhden linkin taakse, jolloin mahdolliset päivitykset voi tarkistaa kerran-pari vuodessa. Ajureihin on aina merkitty päivitysaika, joten uuden päivityksen havaitseminen on helppo juttu. Oikeastaan päivitystä ei edes tarvita, jos laite toimii oikein.

  Vanhempiin koneisiin ei mitään päivityksiä enää julkaista, joten niitä käytetään kerran asennetuilla ajurilla, niin kauan kuin kone toimii. Nuo haittaohjelmat saattavat näihinkin laitteisiin tehdä ajuripäivityksiä, mutta niiden tarkoitus on varmaan joku muu, kuin parantaa ko. laitteen tehoa tai toimintaa.

  Jos hyväksytään haittaohjelmat koneella niin siinä vaiheessa kun käyttäjä havaitee koneella vierasta toimintaa, ollaan jo myöhässä tapahtuneen suhteen.
  Kannattaisikohan sinun vielä kertaalleen pohtia asia kunnolla eri kanteilta, joita yritin valottaa viestissäni.

  Tätä ei ole tarkoitettu moraalisaarnaksi, vaan herättämään tähään päivään.
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2018
 7. KBH5050

  KBH5050 Regular member

  Liittynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  258
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  Tätä ei ole tarkoitettu moraalisaarnaksi, vaan herättämään tähään päivään.[/QUOTE]

  Ongelmia ei ole ollut, tosin vasta 1991 hankin ekan Mikro Mikon, Dossilla mentiin kunnes tuli eka Winukka, vieläkin muistan, kuinka modeemilla puhelinlinjaa pitkin imuroin Nortonin maksullisen työkaluohjelman Windowsiin Jenkeistä aikoinaan, monet koneet ovat sen jälkeen käytössäni vanhentuneet ja pari kertaa vuosia, vuosia sitten on pöpö päässyt kiusaksi. Juurikin näitä haittaohjelmia varten on tuo Avast ja maksullinen Malwarebytes, lisänä vielä Super AntiSpyware ja Iobit Anti-malware, jotka ajan vähintään joka toinen aamu kotona ollessani, tällä laitteella. Nuo pari ekaahan toimivat jatkuvasti ja tuo Iobit myös. Tehtävien hallinnasta saa eri osioista paljon tietoa, toisinaan kurkistan sinnekin, lisäksi joillakin ohjelmilla näkee myös mitä laitteella on todellisuudessa käynnissä, joskus niitäkin käytössä.
  No, eihän sataprosenttista suojaa saa millään, mikäli taitava tunkeutuja haluaa, kyllä hän koneelle pääsee, jos edes joskus käy netissä.
  Useat maksullisetkin ohjelmat, joita käytän, seuraavat kyllä toimintoja, esim. Nero, EaseUS Todo Backup jne.
  Näillä nyt menen ja toivon edelleen, että mitään katastrofia ei tapahdu...
   
 8. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,909
  Kiitokset:
  1,160
  Pisteet:
  243
  En nyt voi olla kommentoimatta takaisin, kun tuon kokemuskortin ja Nortonin latauksen vedit esille. Vuonna -87 hankin eka PC AT koneeni. Norton tuli minullekin varsin tutuksi. Hankin sen v.-88 New Yorkin työmatkallani ja pelkäsin lähtiessäni amerikan tullissa, kun paketin päällä luki Not for sale outside of US. Ei tarkastettu, enkä tiedä olisivatko edes reagoineet siihen, vai oliko ko. tuote pelkästään US-markkinoille suunnattu.

  Noita Iobitin tuotteita yleensä pidetään myös ko. yrityksen toimintatavan mukaan kyseenalaisina. Ainakin aikaisemmin tekivät vähän kyseenalaisia juttuja. Eikä tuo Super AntiSpyware ainakaan minulle herätä vähäisintäkään luottamusta. Olikos tuo juuri se ohjelma, joka löytää paljon ongelmia, mutta jos haluaa korjata, pitää maksaa?
  Kyllä käyttäjän toiminta on avainasemassa koneen puhtaudessa haitta-ja virushjelmista. 99%:sti käyttäjä antaa tilaisuuden haitta- ja virusohjelmille. Harvemmin tavallisen ihmisen koneelle tunkeudutaan, jos haittaohjelmien muodossa ei siihen anna mahdollisuutta. Suurin riski koneen ongelmille on kauan sitten todettu olevan "Tuolin ja näytön välissä"
  Eivät seuraa haittaohjelmia, viruksia tai epätavallisia toimintoja. Vielä vähemmät korjaavat niiden aiheuttamia ongelmia.
  Onko tullut mieleen, kun ilmeisesti varmuuskopiota teet myös, niin haittaohjelmat ovat myös varmuuskopioissasi jos niitä sitä myötä et poista kun niitä koneelle tulee?

  Malearebytes ja AdwCleaner ovat riittävät puhdistusohjelmat normaalikäytössä virusohjelman lisäksi.

  Eiköhän tämä minun puolestani tullut selväksi.
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2018
 9. KBH5050

  KBH5050 Regular member

  Liittynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  258
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  Eiköhän tämä minun puolestani tullut selväksi.[/QUOTE]

  Toimintatapoja voi olla monenlaisia, minä nyt toimin toistaiseksi näin ja luotan ohjelmiin, joita olen asentanut, tottakai varauksella, etenkin ilmaisohjelmiin, mutta luulisin kuukauden aikana selviävän, mikäli konkreettisia haittoja olisi ohjelmien päivityksissä tullut, itse ohjelmat ovat jo vuosia olleet laitteissa, uusimmassa laitteessakin vuosi alkaa olla täysi. Mikäli jotain tapahtuu, niin tarkastelen uudelleen asioita ja ohjelmia, voin tarvittaessa reilun puolivuotta vanhan backupin palauttaa koneille ja poistaa ohjelmia, sitten uudelleen päivitykset.
  Ymmärrän toki toisten kannat asiaan, niitä väheksymättä ja keskustelu voi osaltani päättyä.
   
 10. FiveBridges

  FiveBridges Senior member

  Liittynyt:
  12.12.2014
  Viestejä:
  3,546
  Kiitokset:
  670
  Pisteet:
  123
 11. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,909
  Kiitokset:
  1,160
  Pisteet:
  243
  Omistan myös Malwarebytes premium, ikuisen version tai kuten version tilitiedoissa on mainittu "Ei vanhene koskaan".
  Olen ohjelmaan varsin tyytyväinen ja se sen kykyyn huomata koneelle tulevat epämääräiset jutut ja hälyttää niistä.

  Todennäköistä on tuon linkin mainoksessa myös muut mainitut tuotteen ovat kai maksaneet tuosta näkyvyydestä, kuten yleensä on tapana.
   
 12. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,350
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  On automaattikääntäjällä käännetty toi artikkeli. Sen saa enkun kieliseksi sieltä yläkulman lipunkuvasta tai ottamalla sivuston osoitteen alusta fi. kohdan pois. Artikkeli on näköjään enkun kielellä vielä täydellisempi, Ilmeisesti konekäännöksen takia jätetty esim. kuvat pois kun niitä ei voi kääntää.

  Ottamatta muuten kantaa artikkeliin, niin näyttäisi menettävän pisteitä sen takia kun ei sisällä niin paljoa eri ominaisuuksia kuin monet virustorjuntaohjelmat. Eihän toi kyllä taida muutenkaan olla ihan sama vaikka premium taitaakin sisältää myös reaaliaikaisen suojauksen. Ainakin ennen oli näin, että käyttötarkoitus oli hieman eri kuin virustorjuntaohjelmilla. Onko nykyään?

  Itse en ole aikoihin käyttänyt. AdwCleaner kyllä löytyy vielä koneelta.

  Noin yleisesti muuten, en tiedä kuvittelenko vain, mutta ehkä ihmiset on näissä asioissa viisastunut viimevuosina, kun tuntuu, että ennen oli foorumit täynnä kyselyjä haittaohjelmista. Ehkä ihmiset on oppinut jo jonkin verran välttään kaiken epämääräisen klikkailua internetissä.
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2021
 13. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,909
  Kiitokset:
  1,160
  Pisteet:
  243
  Reaaliaikainen suojaus on minusta tuon ohjelman parasta antia. Ei se minusta ole kummoinenkaan virustorjuntaohjelma, ominaisuuksiensa puolesta, eikä minusta kuuluisi noiden ohjelmien rinnalle vertailussa.
  Kiva kun herätit ajattelemaan. Minustakin haittaohjelmat ovat selvästi vähentyneet, aikaisemmin niiden aiheuttamia ongelmia oli foorumeilla jatkuvasti ja usein oli myös selainkaapparien aiheuttamia ongelmia.
  Nyt en edes äkkiä muista, milloin viimeksi olen törmännyt niihin.

  Mitähän nuo selainten suojana olevat toiminnot vaikuttaa haittaohjelmiin, vai vaikuttaako mitään?
   
 14. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  6,350
  Kiitokset:
  1,152
  Pisteet:
  223
  Näin mutu tuntumalla sanoisin, että kaikenlaisiin ei varsinaisiin haittaohjelmiin on saattanut hyvinkin auttaa.

  Pitääkin varmaan vähän koittaa tutustua aiheeseen ja katsoa löytyykö aiheesta lisää mitään erikoista.

  Lisäys. Kyllä se näyttäisi siltä, että muutosta on tapahtunut.
  https://www.statista.com/statistics/873097/malware-attacks-per-year-worldwide/

  Ransomwareissa on nousua vuodesta 2019 mutta muuten ollut pidemmän aikaa aika tasaista.
  https://www.statista.com/statistics/494947/ransomware-attacks-per-year-worldwide/

  Mitenkään kummemmin en noihin vielä perehtynyt. Pitää perehtyä vielä lisää.

  Lisätään sen verran, että tilasto koski tietenkin hyökkäysten määrää.

  Jooh. Ransomware määrät on kasvussa. Pitää katsoa josko löytyisi jostain tuoretta tilastoa kaikista haittaohjelmista..

  https://threatpost.com/ransomware-volumes-record-highs-2021/168327/
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2021

Jaa tämä sivu