1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Macin "eheyttäminen"

Viestiketju Mac -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi mikkism 12.12.2007.

 1. mikkism

  mikkism Member

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  81
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Heipparallaa taas.

  Mäkkeliini on alkanut melkolailla hidastua, jonka huomaa vaikka koneen ruksuttaessa puolisen minuuttia että äänenvoimakkuusgrafiikat ennättävät näytölle, joten arvelin että joku viisas osaisi neuvoa jonkun puhdistus/tms. -ohjelman?
  Taikka sitten vaan vinkkiä kehiin.
  Omppu on ibook G4 10.4, ja muistia tais olla puoli gigaa. Alkuun kone oli nopampi, eikä uusia ohjelmia ole tullut montaakaan hidastamaan konetta.
  Eli apuva, kiitos?
   
 2.  
 3. r65

  r65 Regular member

  Liittynyt:
  19.10.2006
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Hyvä kikka on käynnistää kone uudestaan pitämällä shift-(=vaihto-)näppäin alhaalla niin kauan, että tulee näkyviin käynnistysikkuna ja teksti punaisella: "Turvallinen käynnistys" (suunnilleen noin) tai loggautumisikkuna, jolloin tietenkin loggaat sisään.

  Toi turvallinen käynnistys käynnistää koneen ilman laajennuksia ja tsekkaa levyn tiedostohierarkian ja järjestelmätiedostojen oikeudet ja korjaa tarvittaessa, joten voi kestää jonkun hetken.

  Kun kone on käynnistynyt turvalliseen moodiin, voit käynnistää sen normaalisti uudestaan ja havainnoida, auttoiko asiaan.

  Toisena, ihan perushommelina voisit ottaa esiin 10.4:n asennuslevyn ja käynnistää koneen siltä (= työnnä levy sisään, käynnistä uudestaan ja pidä c-näppäin pohjassa. Valitse kieleksi vaikka Suomi. Kun asennusohjelma käynnistyy, valitse ylävalikosta lisäohjelmista levytyökalu.)
  Aja levytyökalulta kovalevyn korjaustoiminto ja sen jälkeen levyn oikeuksien korjaus.
  Näiden jälkeen lopetat ohjelman, paluu takaisin asennusohjelmaan, lopetat sen ja kone joko käynnistyy suoraan uudestaan tai kysyy käynnistetäänkö.

  Noilla pääset alkuun.
   
 4. mikkism

  mikkism Member

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  81
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kiitos vinkeistäsi, mutta valitettavasti kone ei tuntunut nopeutuvan kovinkaan paljon.
  Luin jostakin alan lehdestä, että masille olisi ihan oma ohjemansakin järjestelmän eheyttämiseen/nopeuttamiseen. Tulisko kellään mieleen?
   
 5. abyss91

  abyss91 Regular member

  Liittynyt:
  10.12.2006
  Viestejä:
  137
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Tossa olis joku. Itselläni ei kone ole vielä mennyt kovinkaan hitaaksi, joten en osaa sanoa kuinka paljon tuo nyt sitten nopeuttaa, mutta kokeile sitä.
   
 6. r65

  r65 Regular member

  Liittynyt:
  19.10.2006
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Onyxilla saa kyllä putsailtua muakavasti, tosin sillä saa myös tehtyä pahoja, jos ei tiedä mitä on tekemässä. Käytä kriittistä harkintaa tuon kanssa.

  Koneesi nopeuden laskuun saattaa olla syynä myös aikaa myöten tulleet järjestelmän päivitykset/-turvapäivitykset, jotka voivat järjestelmää hieman raskauttaa.

  Selkeimpänä helpotuksen tuojana kuitenkin taitaa olla se, että käyt muistikaupassa lisäämässä koneen muistit tappiin ja ehkä ostat vielä nopeammin pyörivän hieman isomman kovon tuohon.
  Näiden kustannuksia kannattaa ensin tietustella, ettei käy niin, että uusi MacBook tulisi halvemmaksi.

  Varsinaisia Windows-tyyppisiä siivous-, järjestely- ja fragmentoinnin poistajia ei taida sen kummemmin olla. Järejstelmä itsehän jonkin verran pitää tuosta fragmentoinnistakin, tai siis sen poistosta, huolta.

  Hyvää Joulua kuitenkin.
   

Jaa tämä sivu