Niiden kahden pakollisen osion lisäksi kannattaa tehdä myös home osio, jolloin jakelun vaihtaminen on helpompaa. Ja jos levytila loppuu niin linux alkaa oireeleen aikas pahasti - joten systeemi ja datat eri levyille. Levytilan tarpeesta on vaikea sanoa mitään arviota. 4G piisaa perussettiin. Mutta jos haluaa käännellä isohkoja ohjelmia tai asentaa paljon tilaa vieviä pelejä niin tarvitaan enemmän tilaa. Esim KDE4 tai OpenOfficen kääntäminen tarvii gigakaupalla tilaa. Käytössä Linux ei juuri paisu. logrotate ym. pitävät pitävät yleensä /var/log ja /tmp kansioiden kasvun kurissa. 6-10G taitanee olla minimi perustyöpöytäkäytössä. Swap osioksi piisaa 1G ja jos paljon muistia niin voi ilmankin pärjätä. Ja jos paljon muistia jotkut ohjelmat nopeutuvat paljon ram-levyn käytöllä esim /tmp ram levylle muistiin. Linuxia voi optimoida aivan toisella tavalla muistin ja levyn käytön suhteen kuin XP:tä. Tiedostojärjestelmiäkin on useita valittavana tarpeen mukaan. Ja niillekin voi antaa useita eri optioita fstab-tiedostossa. Ja mikä parasta virustutkaa ei tarvita levyjä skannaamaan ja viemään tehoja koneelta. Linuksia ei myöskään tarvitse jatkuvasti käynnistellä uudestaan. Eilen päivitin näytön-ohjaimen ajurit ja muutin kauko-ohjaimen vanhasta irmanista usb palikkaan. Senkin ajurit sai vaihdettua ilman sammuttelua. Järkevällä käytöllä ei Linux juuri hyydy. Ja ongelmalliset prosessit saa yleensä tapettua ilman koko koneen sammuttamista. Vaikka sitten etänä jos näppis tai hiiri on jumissa.
pitääkö mun tehdä toi juurisosio, swap osio ja osio ohjelmille etu käteen? vaikka tällä: http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/503987
Et tarvitse. Osiotyökalu käynnistyy asennuksen alkuvaiheilla, jossa valitsemalla manuaalisen osioinnin voit lisäillä ja poistaa osioita miten huvittaa. Viittasin tuolla osioiden tyrimisellä juuri tähän kohtaan. Windows- osio häviää aika helpolla jos ei tiedä mitä on tekemässä. 40 gigaa osioisin itse seuraavasti. osio | liitoskohta | koko /dev/sda2 | / | 8gt /dev/sda3 | swap | 1gt /dev/sda4| /home | 31 gt Kannattaa tuumia distrokohtaisesti paljon tuolle juuriosiolle uhraa tilaa, Ubuntulle 6gt on joskus liian vähän, 8gt usein liikaa. Mandriva syönee jonkin verran enemmän tilaa.
joo minä olen osioinut 42 gigan osion kovosta erikseen linuxille niin sen pitäisi hyvin riittää niin mikä Mandriva olisi paras versio?
Opensourcella ja livellä ei liene muuta eroa kuin opensourcesta ei löydy rajoitettua sisältöä, flashiä, mp3:ia ym, livestä löytyy jotain. Molempiin pystynee asentamaan tarvittavat kodekit käsin. Joitain ajureita tosin ei saa opensourcena, joten mm. Ubuntuun on liitetty työkalu jolla ei- vapaita ajureita saa käyttöön tarvittaessa. Mandrivasta en tiedä.
Livestä asensit ? Pystytkö kertomaan mitä osioita kiintolevylläsi nyt on ? Loitko asennuksen yhteydessä vähintään kaksi osiota ? Eli swapin ja rootin ? Asensitko siten että sinulla oli "osioimatonta" tilaa kiintolevyllä, vai olitko osioinut valmiiksi ? ja mahdollisesti alustanut ? Ja vielä vinkki, unohda se powerpack ja älä missään nimessä asenna sitä Opensource versiota. Ensimmäinen on maksullinne ja voi olla että ei kunnolla pela sun kokoonpanolla(ikinä ei voi olla liian varma) ja tuon avoimen kanssa tulee helposti ongelmia, koska esim. nättiksen (ATI)ajureita ei ole mukana.