1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Levyn eheytys ja optimointi

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 04.01.2021.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,110
  Kiitokset:
  1,030
  Pisteet:
  243
  Kaikille lienee tuttua, että SSD-asemaa ei tule eheyttää, mutta entä sitten optimointi, mitä se tarkoittaa? Microsoftin ohje mainitsee kaikki asiaan liittyvät termit selittämättä niistä yhtäkään:
  Windows 10 -tietokoneen eheyttäminen (microsoft.com)

  Microsoftin Answers-sinuilla opastetaan, että SSD-asemaa ei tule eheyttää eikä optimoida, ja toinen kirjoittaja kertoo, että eheytys ja optimointi tarkoittavatkin samaa asiaa:
  What is the difference between optimization and defragmenting in - Microsoft Community

  Nyt kun on selvää, että SSD-asemaa ei koskaan tule eheyttää, herääkin kysymys, miksi Windows 10 niin kuitenkin tekee. Itse eheytin HDD-aseman eilen, mutta en ole koskaan eheyttänyt SSD-asemaa ja olen poistanut ajoitetun optimoinninkin käytöstä. Silti Windows näyttää, että SSD-asema on optimoitu viimeksi 2.1.21 eli viime lauantaina.
  upload_2021-1-4_16-56-37.
  Tarkistin vielä Nortoninkin setukset ja sielläkin on ajoitettu optimointi poistettu käytöstä.

  Tähän mennessä on siis selvinnyt, että kiintolevyn defrag, eheytys ja optimointi tarkoittavat kaikki samaa asiaa, jota SSD:lle ei tule tehdä, vai onko sittenkään näin? Windowshan selvästi ilmoittaa joskus levyn ominaisuuksia tarkasteltaessa, että asema kaipaa optimointia. Ymmärrettävästi huolta herätti, kun versiopäivityksen jälkeen näytti, ettei optimointi enää onnistukaan:
  Windows 10 versio 2004 asemien optimointitoiminto ei toimi - Microsoft Community

  Tuota kai koitettiin korjata ja syntyi uusi bugi: Windows alkoi suorittaa SSD-aseman optimoinnin joka kerta, kun kone käynnistettiin:
  Windows 10 eheyttää ssd:n liian usein | Kotimikro.fi

  Yhteenveto, joka on oma käsitykseni asiasta eikä siten välttämättä täysin oikea: käyttäjän ei tule suorittaa SSD-aseman optimointia tai eheytystä, mitä nimeä siitä nyt käytetäänkin. Käyttäjän valinnoista riippumatta Windows 10 kuitenkin suorittaa optimoinnin tarvittaessa. Tarpeeseen vaikuttaa mm. se, onko järjestelmän suojaus (palautuspisteiden luonti) käytössä.

  Epäselväksi minulle jäi, miksi Windows ehdottelee SSD-aseman optimointia tai optimoinnin ajastamista. Ajastusta jopa suositellaan ja oletuksena on viikon välein. Kuitenkin Microsoftin Most Valuable Professional kirjoitti tuolla edellä: HD "Optimization" and "Defragmentation" is the same thing. [--] Yes, it is recommended to not defrag SSDs.

  Luulin jo löytäneeni tosi hyvän tietolähteen, mutta ilmeni, että blogi onkin jo ajalta ennen Windows 10:ä:

  The real and complete story - Does Windows defragment your SSD? - Scott Hanselman's Blog

  Kommentit ja korjaukset (lähdeviitteineen) ovat tervetulleita.
   
 2.  
 3. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,268
  Kiitokset:
  184
  Pisteet:
  93
  Taisit jo tämän lukea läpi, kun siinä viitattiin samaan blogipostaukseen:

  https://www.howtogeek.com/256859/dont-waste-time-optimizing-your-ssd-windows-knows-what-its-doing/

  ”On Windows 8 and 10, the “Optimize Drives” application will attempt to optimize your SSDs even further. Windows will send the “retrim” command on the schedule you configure. This forces the SSD to actually delete data that should have been deleted when TRIM commands were originally sent. Windows 8 and 10 will also perform an SSD-optimized type of defragmentation about once a month. Microsoft employee Scott Hanselman offers more details on his blog.”
   
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,110
  Kiitokset:
  1,030
  Pisteet:
  243
  Enpä ollut tuota lukenut. Ehkä löysin siitä jotain uutta, mutta en kuitenkaan oikein ymmärtänyt.

  Performing a typical defragmentation operation on an SSD isn’t a good idea–even if wear isn’t a concern, attempting to move all that data around won’t speed up file access times like it will on a mechanical drive. But Windows already knows this, too: modern versions of Windows will detect that SSD and will turn off defragging. In fact, modern versions of Windows won’t even let you attempt to defragment an SSD.

  On Windows 8 and 10, the “Optimize Drives” application will attempt to optimize your SSDs even further. Windows will send the “retrim” command on the schedule you configure. This forces the SSD to actually delete data that should have been deleted when TRIM commands were originally sent.

  Tuo ensimmäinen kappale on selvä tekstiä, mutta jos toisessa kappaleessa oli tarkoitus selittää, mitä ajoitettu levyn optimointi itse asiassa tekee SSD:lle, niin hämäräksi jäi ainakin minulle.
   
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,119
  Kiitokset:
  938
  Pisteet:
  173
  Ainakin Samasung magicianissa on optimointi välilehti jolla avataan windowsin oma optimointi.
  En usko, että sitä tarjottaisiin, jos sen käyttö olisi haitallista.

  samsungmagicianoptimointi.

  Erosta eheytyksen ja optimoinnin välillä nyt en osaa sanoa mitään, mutta tuolla lettaksen linkinssä se on mielestäni aika hyvin ilmaistu.

  Vielä noista tukifoorumeiden MVP henkilöistä, niin nehän on siis vapaaehtoisia ja mitenkään vähätttelemätä niiden tietoja, niitä ei voi pitää virallisena microsoftin lähteenä. Yhdellä oli statuksena "agentti" mutta en tiedä onko heilläkään muutaa tekemistä microsftin kanssa kuin, että ovat microsoftin valitsemia henkilöitä

  Optimoinnista vielä sen verran, että itselläni on asetukset seuraavasti.

  optimointiasetukset.

  Siitäkin huolimatta, että ajoitettu optimointi on käytössä, ei tuon pääikkunan mukaan mitään tapahdu, vain aika edellisestä optimoinnista kasvaa, ellen itse aja optimointia. Pitää varmaan jossain välissä tarkistaa tapahtumienvalvonnasta onko siellä mitään optmointin liittyvää tapahtumaa kun on ollut käyttämättä konetta hetken aikaa.

  Vielä semmonen pieni, todennäköisesti merkityksetön seikka, mutta mainitaan nyt. Minulla tuolla optimoinnin pääikkunassa ei ole mainintaa viimeisestä suorituksesta ta optimoinnista, vaan, uudelleenarajauksesta, mikä sitten ero ikinä onkaan. Ehkä Windows Home ja Pro version eroja?

  optimointiuudelleenrajaus.
   
  Viimeksi muokattu: 04.01.2021
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,110
  Kiitokset:
  1,030
  Pisteet:
  243
  Eli juuri tuo kohta, josta en ymmärtänyt mitään?

  On olemassa muutamia tärkeitä optimointeja, mutta Windows tekee ne kaikki automaattisesti. Windows 7: stä lähtien Windows on automaattisesti ottanut TRIM-toiminnon käyttöön kaikilla puolijohdeasemilla.

  Tyypillisen eheyttämisen suorittaminen SSD-asemassa ei ole hyvä idea
  . Itse asiassa Windowsin uudet versiot eivät salli edes yrittää SSD:n eheyttämistä.

  Windows 8:ssa ja 10:ssä "Optimoi asemat" -sovellus yrittää optimoida SSD-asemiasi entistä pitemmälle. Windows lähettää "retrim" -komennon laatimasi aikataulun mukaan. Tämä pakottaa SSD:n poistamaan datan, joka olisi pitänyt poistaa, kun TRIM-komennot lähetettiin alunperin.

  Minun täytyy kyllä tunnustaa, että en tuota nyt ymmärrä. Tai ymmärsin, että eheytystä ei SSD:lle tehdä ja optimointi pakottaa SSD:n poistamaan datan, joka olisi pitänyt poistaa jo automaattisesti trim-toiminnolla. Eikö TRIM sitten toimikaan kunnolla, vai mistä on kyse?

  Vika on tietysti ymmärryksessäni, mutta luulisi, että asian voisi selvemminkin ilmaista.
   
 7. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,119
  Kiitokset:
  938
  Pisteet:
  173
  Paha sanoa tarkemmin, ehkä se TRIM ei tietyissä tilanteissa toimi täydellisesti ja niissä tilanteissa windowsin oma optimointi hoitaa homman kotio. SSD valmistajilta saattaisi löytyä lisää tietoa tuosta.
   
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,110
  Kiitokset:
  1,030
  Pisteet:
  243
  Asiasta ei näytä helpolla saavan selvyyttä. Välillä näyttää siltäkin, että myös eri valmistajat jakavat keskenään ristiriitaisia ohjeita. Ristiriitaisuudet saattavat osin johtua siitä, että ohjeissa on otettu huomioon myös muut käyttöjärjestelmät kuin uudet Windows-versiot (Win 7 - 10). Nehän tunnistavat SSD-aseman ja ottavat TRIMin heti automaattisesti käyttöön.

  Vaikeampi on saada varmaa tietoa siitä, suorittaako uusi Windows eheytyksen (degrag) SSD.semalle, jos se tehdään manuaalisesti. Jossain sanotaan, että eheytyksen sijaan Windows suorittaakin tässä tapauksessa trim-komennon. Kuitenkin esimerkiksi Intel kieltää "Do not run Disk Defragmenter manually on Intel SSDs." Tuo voi tietysti viitata erillisiin sovelluksiinkin. Samsung taas opastaa estämään automaattisen eheytyksen: "You should disable automatic defragmentation on your computer. Please visit the OS Optimization section of Samsung Magician for help disabling automatic defragmentation."

  Western Digital ei anna erillisiä optimointiohjeita SSD:lle. Sieltä todetaan vain: "Windows 10 performs optimization for SSDs automatically. You don’t need to do anything."

  Crucial on julkaissut erillisen ohjeen SSD:n optimoinnista. Sieltä on peräisin tuo viimeinen selkeä lainaus. Toivottavasti se pitää paikkansa. "Later versions of Windows will acknowledge that you are running an SSD in this screen, and will change defragment options to Optimize which will run a Trim command on an SSD, which is perfectly fine."
  https://www.crucial.com/support/articles-faq-ssd/optimizing-your-ssd
   

Jaa tämä sivu