1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lenovon kaksi näytönohjainta

Viestiketju Näytönohjain -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Clunch 16.08.2015.

 1. Clunch

  Clunch Member

  Liittynyt:
  28.02.2012
  Viestejä:
  66
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Heips! Elikkäs ostin Lenovon läppärin jossa Intelin HD Graphics ja Geforce 840M. Kuinka tiedän käyttääkö kone tuota 840 vai HD:ta? Onko kone niin viisas että se itse valitsee tuon tilanteen mukaan? Vai voiko näitä säätää jostain.

  Intel Core i7 -4510U @ 2.00 boost 3.00, 8gt ram, win 8.1

  CPU-z ohjelmalla näyttää ensimmäisenä tuon HD graphicsin eli käyttääkö kone sitä? Mielellään tuota 840 käyttäisi kun tuolla HD:lla ei mitään tee. Geforce Experience asennettu.
   
 2.  
 3. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  Oman kokemuksen mukaan kone osaa intel/NVIDIA välillä valita oikean näyttiksen sovelluksesta riippuen, ainoat ongelmat oli itsellä joissakin steamin peleissä missä sitten mentiin tuolla mopolla integroidulla näyttiksellä, kun ei millään halunnut käyttää tehokkaampaa nvidian vastinetta.

  Ehkä tuohon on jotain parannuksia tullut siitä milloin itsellä oli tuollainen läppäri missä NVIDIA/intel.
   
 4. Kakikello

  Kakikello Active member

  Liittynyt:
  15.10.2007
  Viestejä:
  1,035
  Kiitokset:
  8
  Pisteet:
  68
  Hmmmm, itse disabloisin tuon integroidun biossista ja käyttäisin erillistä!
  Ainoa missä integroitu on parempi on virransäästö jos pitää maksimoida akunkesto!
   
 5. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  Ei pystynyt ennen ainakaan ottamaan intel HD:ta pois, jollain tapaa yhteydessä nuo kaksi ja tulee vain musta ruutu jos poisti sen käytöstä.

  Jossain tuo oli hienosti selitettynäkin mistä johtuu, mutten enää muista missä.
   
 6. Esa1000

  Esa1000 Regular member

  Liittynyt:
  28.02.2015
  Viestejä:
  122
  Kiitokset:
  9
  Pisteet:
  28
  Minun Vaiossa on myös kaksi näyttistä, yksi erillinen ja toinen integroitu. Myyjä aikoinaan väitti että kone käyttäisi tuota erillistä näyttistä ainoastaan silloin kuin siihen kytketään ulkoinen näyttö esim hdmi piuhalla, en sitten tiedä pitääkö paikkansa.
   
 7. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,487
  Kiitokset:
  707
  Pisteet:
  193
  Käsittäkseni pitäisi toimia niin, että biossista valitaan ensisijainen näyttis jota käytetään.
  Tosin en aina ymmärrä noiden läppäreiden sielunelämää, siksi kysyn, onko niissä omat liitännät noille molemmille näyttiksille?
   
 8. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  Itsellä ei tuollaista vaihtoehtoa edes ollut että olisi saanut biossista valita, tosin kyseessä oli "budjetti" asus. Tuon valinnan teki softa tasolla "NVIDIA optimus"(?) niminen ratkaisu, mikä siis toimi automaattisesti ja päätti sovellus kohtaisesti kumpaa käytetään(vaihtoi lennosta), sen pystyi myös right clikillä kuvakkeen päältä itse valitsemaan, kun oli sovellusta käynnistämässä, mutta steamin kanssa ei toiminut tuo itse valinta tai automaattinen juuri ollenkaan.

  Käsittääkseni omassa laitteessa oli näytölle menevät kaapelit jollain tapaa yhdessä ja vaikka nvidian kortti vastasi kuvan piirtämisestä ruudulle se meni jollain tapaan sen intel HD kortin kautta, minkä takia sitä ei voinut kytkeä pois päältä.

  Lenovo on tietenkin voinut tehdä asian jollakin tapaa fiksummin.

  E: tulihan seinä tekstiä, pientä kappale jakoa.
   
 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Et kertonut Lenovon mallia, mutta todennäköisesti siinä on Nvidian Optimus-niminen sovellus, joka valitsee käytetyn ohjaimen kuormitustilanteen mukaan. Normaalikäytössä on siis Intel HD Graphics, mutta vaativampaa ohjelmaa ajettaessa Optimus vaihtaa tilalle tuon Geforce 840M:n. Nvidian ohjauspaneelissa pitäisi olla valinta "Display GPU activity icon in notification area", jolloin kyseinen kuvake tulee ilmoitusalueelle ja sitä klikkaamalla, pääsee katsomaan, mikä ohjain on käytössä. Nvidian ohjauspaneelista pitäisi myös löytyä mahdollisuus asettaa joku tietty ohjelma käyttämään ulkoista ohjainta, jos näin on tarpeen eikä se tapahdu automaattisesti.

  Nvidian ohjauspaneelin lisäksi BIOSissa on todennäköisesti myös mahdollisuus valita ulkoinen näytönohjain käyttöön silloinkin kuin 3d-ominaisuuksia ei ole tarvita. En tunne tarkemmin tuon Optimus-automatiikan toimintaa, mutta sen on tarkoitus, paitsi optimoida näytön suorituskykyä, myös seurata virrankäyttöasetuksia. Paristokäytössä ja/tai virransäästötilassa ulkoista näytönohjainta ei käytetä ollenkaan, muulloin tarpeen mukaan. Mahdollisessa ylikuumenemistilanteessa ulkoinen näytönohjain kytketään pois käytöstä jne.
   
  JoniS kiitti tästä.
 10. Juha62

  Juha62 Newbie

  Liittynyt:
  16.08.2015
  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Minulla on hieman samanlainen ongelma, eli:

  Kannettavani(Acer Aspire V3 - 731G) käyttis on Windows 10 64-bit ja näytönohjain on Nvidia GeForce 710M. Kun otan toisen näytön käyttöön ja Windowsin asetuksista valitsen näyttöasetuksista "Laajennettu näyttö", niin läppärin oman näytön tarkkuus heikkenee oleellisesti, mutta 2. näytössä tarkkuus on erinomainen. Jos valitsen Windowsin asetuksista, että näyttö kopioidaan 2. näytölle, niin silloin molemmissa näytöissä kuvat sekä teksti näkyy terävänä. Käytettäessä "Laajennettu näyttö" ominaisuutta ongelma siis tulee vastaan.

  Latasin Nvidian sivuilta uusimman ajurin (Version 355.60) ja päivitin sen koneelle.

  Läppärissä on ainoastaan yksi VGA-portti ja yksi HDMI-portti, johon kakkosnäytön voi kytkeä. Kuvittelin, että jos kytken kakkosnäytön läppärin HDMI-portiin, niin se osaisi automaattisesti käyttää Nvidian grafiikkaohjainta, mutta eipä se ihan niin taida mennäkään. Tuosta kakkosnäytöstä siis lähtee DVI-D portista kaapeli läppärin HDMI-porttiin. Kun Windowsista tarkistaa mitä ohjainta näytöt käyttävät, niin molemmat(läppärinoma ja 2. näyttö) käyttää Intelin HD-graphics ohjainta.

  Kokeilin vielä niin, että otin laitehallinnan kautta Intelin grafiikkaohjaimen pois käytöstä ja boottasin koneen. Sitten katsoin laitehallinnasta, niin näytön sovittimena näkyi ainoastaan joku Windowsin oletus grafiikkasuoritin. Ja kun yritin sitten saada kakkosnäyttöä toimimaan Nvidian ohjauspaneelin kautta, niin tulee ilmoitus "Käytössä ei ole näyttö joka on kytketty NVIDIA-Grafiikkasuorittimeen". Kun sitten taas otan laitehallinnan kautta takaisin käyttöön Intelin grafiikkasuorittimen, niin molemmat näytöt käyttävät taas tätä Intelin suoritinta eivätkä Nvidian ohjainta niin kuin haluaisin.

  Toive siis olisi, että läppärin oma näyttö käyttäisi Intelin ohjainta ja kakkosnäyttö Nvidian ohjainta. Liekö tämä edes mahdollista?

  Miten pystyisin testaamaan, että käyttääkö Windows missään vaiheessa Nvidian grafiikkasuoritinta?
  Laitehallinta kertoo molempien näyttösovittimien(Intel HD graphics ja Nvidia GeForce 710M) tilan olevan ok.

  Kun koneen käynnistää, alapalkkiin tulee joskus ilmoitus "NVIDIA-grafiikkasuorittimen käyttö: Ei mitään".
  Jos yritän Nvidian ohjauspaneelista muuttaa niin, että kaikki ohjelmat käyttäisivät Nvidian grafiikkasuoritinta
  tulee virheilmoitus "Käyttö estetty. Valittujen asetusten käyttö järjestelmässä epäonnistui".

  Mainittakoon vielä, että aikaisemmin käyttiksenä oli Windows 8.1 ja tällaista epätarkkuusongelmaa ei näytöissä ollut. Olisiko jollakin ratkaisua tähän ongelmaan vai onko tämä taas niitä Windows 10:n ongelmia, jotka mahdollisesti joskus jonkun päivityksen yhteydessä ratkeaa?
   
 11. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  Itsellä ainakin ulkoinen näyttö meni intel HD kautta aina, siihen ei pystynyt vaikuttamaan.
   
 12. Clunch

  Clunch Member

  Liittynyt:
  28.02.2012
  Viestejä:
  66
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Kyseessä Z50-70 Lenovo. Tarttee huomenna katsella kiitos :)
   

Jaa tämä sivu