1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lenovo Thinkpad T540p prosessorin lämpötilat?

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi cbmhtj 24.05.2020.

 1. cbmhtj

  cbmhtj Member

  Liittynyt:
  01.09.2003
  Viestejä:
  56
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Tilasin Taitonetistä vuosi sitten käytetyn läppärin..Lenovo Thinkpad T540p. Maksoi 679 euroa.

  Tämä kyseinen tietokone on varustettu seuraavasti:

  - Intel i7 (4th generation) 4710MQ (4-ydin) prosessorilla 2.50 Ghz (Turbo Boost 3.50 Ghz)
  - 16 Gt keskusmuistia
  - 256 GB SSD kiintolevy
  - erillinen Nvidia Geforce GT 730M näytönohjain (näytönohjain muistia 1GB) eli koneessa on kaksi näytönohjainta
  - Näyttö 15.5" 3K jonka suurin tarkkuus on 2880x1620
  - Älykortin lukija
  - Express Card
  - Muistikortin lukija
  - Sormenjäljen lukija
  - NFC tuki
  - 2 x USB3.0
  - 2 x USB 2.0 (yksi Power USB)
  - Mini Display Port
  - Lan liitin
  - käyttöjärjestelmä Windows 10 Pro (versio 1909) 64-bittinen suomenkielinen


  Läppäri toimi oikein hyvin vajaan vuoden.
  Mutta sitten tämän vuoden alussa yhtäkkiä näppäimistö alkoikin yllättäen sekoilemaan eli suurinosa näppäimistä ei toiminut ollenkaan....tai toimivat.

  Sekä toiseksi tarkistin prosessorin lämpötilat jotka nousivat hälyttävän korkeiksi (arvot tsekkasin parilla eri ohjelmalla Argus Monitor ja Core Temp).
  Esimerkiksi jos ajoin Windows Defender ohjelmalla täystarkistuksen...niin kaikkien 4 ytimen lämpötilat paukkuivat 83 - 89 asteen välillä ja kuormitus oli 100%
  Ja tuuletin pyörimisnopeus pyöri 3500 rpm paikkeilla.
  Toisena testiohjelmana käytin IntelBurnTestV2 ohjelmaa ja sama juttu.
  Ja erillisen näytönohjaimen (Nvidia) lämpötilat pyörivät vain 51 - 53 asteen välillä rasituksessa. Eli ei pahat.


  Läppäri meni sitten takuuhuoltoon kyseiseen yritykseen jossa näppäimistö vaihdettiin (veloituksetta). Mutta cooleri oli siellä tehnyt lopullisen kaputt sillä BIOS oli ilmoittanut Fan Error ilmoituksen. Joten uudesta coolerista jouduin itse maksamaan osan plus muut kulut (takuuaika oli just mennyt umpeen).

  Huollossa meni muutama kuukausi ja syynä oli tämä koronviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen pandemia ja sen tuomat ongelmat. Sillä uusi cooleri oli jouduttu tilaamaan Kiinasta asti ja samanlaisen että alkuperäisenä. Ja kone oli lähetetty toiseen yritykseen jossa korjaaja oli taasen sairastunut.


  Ja kun sain läppärin lopulta takaisin ja testasin, että mitä nuo lämpötilat nyt ovat rasituksessa niin edelleenkin prosessorin lämpötilat paukkuvat (Jos ajan esim. Windows Defenderin täystarkistuksen tai IntelBurnTestV2) 82 - 86 asteen välillä ja tuuletin pyörii 3000 ja rapiat kierrostai minuutissa
  Tuulettimen pyörimisnopeus idle tilassa on vain 2000 rpm (Argus Monitorin ilmoittamana)

  Toinen ihmeellisyys on se, että NYT Nvidia Geforce näytönohjaimen lämpötilat olivatkin 67 astetta hujakoilla rasituksessa eli nousua olikin yllättäen yli 10 astetta?!?


  Joten läppäri lähti vielä kerran takaisin kyseiseen liikkeeseen tarkistettavaksi.

  MUTTA siellä EI tehty sille varsinaisesti mitään (EI edes avattu koko läppäriä(?), että ONKO esim. tahnat laitettu hyvin tai jotain muuta vastaavaa saattanut mennä pieleen huollon aikana) vaikka kone oli siellä jälleen monta viikkoa (läppäri oli toimitettu jälleen toiselle yritykselle huoltoon ja toiselle puolelle Suomea).

  Kun sain koneen takaisin niin todettiin vain että se on normaalia, että prosessorin lämpötilat ovat noin korkeat ja kyllä se sen kestää. Mutta puhelimessa kumminkin totesivat, että noin korkeat lämpötilat alkavat lämmittää muitakin komponentteja prosessorin ympäriltä (ja joka saattoi aikaisemmin aiheuttaa sen, että näppäimistön elektroniikka sekosi).
  Tällä hetkellä kyseinen läppäri ei ole missään käytössä ja vain sen takia ja varmuuden vuoksi, että noin korkeat lämpötilat eivät aiheuttaisi mitään tuhoa läppärin sisällä...ennen kuin tuohon lämpöongelmaan tulee joku konkreettinen ratkaisu.


  Joten NYT kysyn Teiltä muilta, että onko se ihan NORMAALIA prosessorin lämpötilat huitelehtii noin korkealla sekä näytönohjaimen JOS vähänkin prosessorille tulee rasitusta.
  Tai kuormitusta kaikille 4 ytimelle 100 prosenttia (ainakin kone hyytyy ihan totaalisesti mitä se EI tehnyt viime vuonna ollenkaan!).

  Tässä muutama viikko sitten yks tutuistani totesi mulle, että JOS jostain löytäisit täsmälleen samanlaisen läppärin verrokki koneeksi (täysin toimivan) niin siitä saisi osviittaa ja todisteita tuohon yo. tapaukseen.

  Mutta mistä repäisen sellaisen? kyseiselle yritykselle tein pyynnön monta viikkoa sitten MUTTA en ole edelleenkään saanut vastausta.
  Sitäkin mahdollisuutta olen myös miettinyt, että veisin läppärin joillekin toiselle yritykselle tarkistettavaksi (ja huolettavaksi) huoltohinta on tosin 60 euroa / tunnilta.
   
 2.  
 3. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  2,321
  Kiitokset:
  719
  Pisteet:
  123
  Ainakin burntestissä on ihan normaalia että lämmöt huitelee kahdeksassa kympissä. Ja sadassa asteessa tuo prossu vasta alkaa laskemaan kellotaajuutta lämpötila hillitsemiseksi. En ole aivan varma miten tuo näytönohjaimen jäähdytys on tuossa läppärimallissa hoidettu, mutta olettaisin että prosessori ja näytönohjain ovat samojen lämpöputkien alla jolloin prossessorin lämmönnousu voi helposti vaikuttaa myös näytönohjaimen lämpötilaan. Läppäreissä toki muutenkin komponentit hyvin lähellä toisiaan joten monesti prossu muutenkin lämmittää muita osia.

  Erikoisellehan tuo vaikuttaa jos lämmöt kerran aiemmin olivat paremmat, mutta ei tuossa nyt mitään hälyyttävää ole. Asiallistahan se olisi että taitonetti tuon korjaisi, mutta koneessahan ei sinällään ole mitään toiminnallista vikaa, joten pakkohan heidän ei ole reagoida.

  https://www.hwinfo.com/

  Voisit vielä tsekata tuolla hwinfolla näyttääkö se samoja lämpötiloja kuin tuo argus. Kun välillä nuo softat saattavat ilmoittaa eri lukemia.
   
 4. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,375
  Kiitokset:
  1,074
  Pisteet:
  223
  Kyllä asiallisen firman tulisi joka tapauksessa vastata asiakkaan tiedusteluun myymästään koneesta.
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,224
  Kiitokset:
  1,047
  Pisteet:
  243
  Sinulla ei siis ole vertailutietoa samoilla ohjelmilla siltä ajalta, kun kone toimi mielestäsi normaalisti?
  Äkkiseltään kyllä tuntuisi, että pelkän virustarkistuksen ei pitäisi nostaa lämpötiloja noin korkealle. Lämpötila sinänsä ei ole huolestuttavan korkea, mutta tuollaisia lukemia pitäisi esiintyä vain raskaassa kuormituksessa.
  Tuo 100%:n kuormitusaste ja täydellinen hyytyminen ovat kyllä merkkejä jostakin ongelmasta, mutta tuskin kuitenkaan lämpöongelmasta. Pikemminkin tulee mieleen joku softaongelma tai jopa haittaohjelma. Mikä prosessi tuon 100%:n kuormituksen siheuttaa?
   
 6. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,375
  Kiitokset:
  1,074
  Pisteet:
  223
 7. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,296
  Kiitokset:
  195
  Pisteet:
  93
  Onko virransäästöasetukseksi lipsahtanut high performance?
   

Jaa tämä sivu