1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Lenovo T500 ei käynnisty

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi ami55 16.04.2019.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,404
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Tuo viesti aiheuttaa epäselvyyttä. Tarkoitatko, että kokeilit tulostinta Windows 10:ksi päivitetyllä T500:lla, mutta skannaus ei toiminut, ja palasit Windows 7:aan? Tai mitä sitten?
  Emolevyn vaihto kannettavaan on melko haasteellinen tehtävä, pitäähän koko läppäri käytännössä purkaa. T500:n emolevyn (System Board) vaihto on kuvattu tuossa oppaassa alkaen sivulta 103. Alussa on mainittu kaikki osat, mitkä pitää irrottaa ennen emolevyä:
  https://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/43y6630_03.pdf
  BIOS-piiri tulee emolevyn mukana ja on varmasti valmiiksi oletusasetuksissa. Ongelma tulee siinä, että aiot käyttää vanhaa Windows-asennusta, joka on tehty jollekin toiselle emolevylle ja sen mukaiselle kokoonpanolle. Kuten edellä on kerrottu, kukaan ei osaa etukäteen sanoa, käynnistyykö Windows "väärällä" emolevyllä ja miten se toimii, jos käynnistyy, koska emolevyvaihtoehtoja on useita.

  Esimerkiksi tuo neferiuksen aiemmin linkkaama emolevy on mallia 42W7978. Siitä tiedetään vain, että toisin kuin nykyisessä emolevyssäsi, siinä ei ole erillistä ATI:n näytönohjainta, vaan ainoastaan Intelin integroitu 4500MHD. En osaa arvioida, mitä ero vaikuttaa vanhan Windows-asennuksen käynnistymiseen. Voi olla, ettei mitään, koska biosissa on varmasti integroitu näytönohjain oletuksena valittuna. Mutta koska en tiedä, en ala arvailemaan.
   
 2.  
 3. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,593
  Kiitokset:
  1,106
  Pisteet:
  223
  Lisätään tähän nyt vielä, että läppärin emolevyn vaihto on kokeneellekin tietokonetuntijalle varsin haasteellinen tehtävä. Vähäisellä kokemuksella epäonnistumisen riski on suuri. Jos läppäriin pitää emolevy vaihtaa, sen tulisi olla täydellisesti nykyistä vastaava, koska muuten voi käydä niin, ettei saa sitä sopimaan, eikä kiinnityskohdat ole sopivat.

  Läppärien emolevyt ovat täysin konekohtaisia, eikä niitä voi verrata pöytäkoneiden emoihin, jotka ovat standardisoituja kiinnityksen ym. muiden osien sopivuuden suhteen.
   
 4. ami55

  ami55 Member

  Liittynyt:
  27.01.2008
  Viestejä:
  69
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Minulla on kolme Lenovon kannettavaa. Lenovo T61 , joka on ollut useita vuosia ystävän käytössä. Levono R500, on ollut varakoneena, jossa oli alunperin win 7, mutta meni erittäin hitaaksi ja sitten asensin siihen win 10, mutta HP 2320 skanneri ei toiminut, niin asensin win 7 :n uudelleen, ja on nyt käytössä kun tuo T 500 ei toimi.
  Tässä R500:ssa ei ole kuin perunohjelmat ja on rakenteeltaan paksumpi ja muutenkin minun mielestä kolhompi kone.

  Emolevyn vaihto mekaanisesti varmaan onnistuisi. Tietysti vaatii tarkkuuta ja järjestelmällisyyttä. Mutta jos joutuu biosiin tekemään monimutkaisempia muutoksia, niin minun taidoilla ei saata onnistua.
   
  Viimeksi muokattu: 21.04.2019
 5. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,593
  Kiitokset:
  1,106
  Pisteet:
  223
  Biossiin tehtävät muutokset ovat koko joukon vähäisimpiä. Yleensä riittää kun asetukset palautetaan default asetuksiin valikosta (Uutena yleensä valmiina siinä). Bios ei ongelmaa tuottane jos muut asiat saadaan hoidettua.
   
 6. ami55

  ami55 Member

  Liittynyt:
  27.01.2008
  Viestejä:
  69
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Eilen otin kaapista tuon Lenovo T500 koneen, joka ollut käyttämättömänä reilu puolitoista vuotta, kun ei toiminut.
  Lähti ylättäen toimimaan, mutta muutaman kerran meni näyttö pimeäksi kun laittoi kannen kiinni tai lähen kiinni. Heiluttelin näytölle menevää kaapelia, mutta ei auttanut. Sitten tuli mieleen voiko olla vika katkaisimessa, joka pimentää näytön kun laitetaan kaansi kiinni. Tänää taas aukaisin koneen , niin toimii, mutta meni pimeäksi kun kääntelin näyttöä lähen kiinni saakka. Saamutin koneen ja käynnistin, niin toimii taas. On aika erikoinen vika.
   
 7. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,593
  Kiitokset:
  1,106
  Pisteet:
  223
  Minusta ei ole mitään perutetta kuitenkaan miettiä emolevyn vaihtoa. Ensin vika pitäisi pystyä selkeäsi osoittamaan emon viaksi. Se vaatii järjestelmällistä tutkimista, eikä hyppimistä asiasta toiseen.

  Näytön väliaikinen pimeneminen viittaa mielestäni kontaktivikaan jossakin näytön johdossa, pistokkeessa tai kytkimessä.
  Piti oikein katsoa tämän kyselyn otsikko uudelleen, kun koko ajan ongelmat vaihtuu.
   
 8. ami55

  ami55 Member

  Liittynyt:
  27.01.2008
  Viestejä:
  69
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  En ole ATK:n asiantuntija, joten siitä syystä minun kirjoitukset ovat sekavia. Mutta alusta alkaen kun vika ilmeni näyttö oli pimeä ja jotakin ääntä kone on pitänyt ja joitakin valoja päällä kun virtanapista laittanut virran päälle. Pitää purkaa konetta ja tutkia näytön kaapeli kun tässä ehdin. Ei ole kiire, mutta jos saan kuntoon, niin varakoneena vielä kotikäytössä menisi.
  Olen joitakin vuosia sitten yhteen Lenovo T61 vaihtanut näytön kaapelin kun siinä vika oli melko helosti paikallistetavissa. Näytöä kun käänteli niin eri asentoihin, niin välillä toimi ja välillä ei. Ja kun näytön lattakaapelia painoi sopivasta kohdasta sormella, niin täyttö taas toimi.
  Kiitos neuvoista kaikille.
   

Jaa tämä sivu