1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Lenovo Ideapad 100 15IBY

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi fortala 13.05.2019.

  1. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    Tervehdys!
    Otsikon mukaisessa koneessa on yksi erikoisuus, kun käynnistää koneen, niin "LENOVO"-teksti on keskellä ruutua noin minuutin ajan. Mistäköhän moinen johtuu vai onko se ominaisuus, vai löytyisikö BIOS-valikoista apua moiseen. Olen BIOS:a katsellut ja ihmetellyt, mutta mielestäni ei siellä ole mitään ratkaisua pulmaan. Sitten kun kone käynnistyy, niin se toimii täysin normaalisti, ei mitään takkuilua tms. ei esiinny. Olen kokeillut eri käyttöjärjestelmiä mm. Win7, Win 8.1 ja Win 10, aina sama tilanne. Ei auta enterin, välilyöntinäppäimen tai muun näppäimen painaminen mitään.

    Kiitoksia tiedoista jo etukäteen!
     
  2.  
  3. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,007
    Kiitokset:
    145
    Pisteet:
    93
    Saatko käännettyä biosissa tuon lenovon logon pois päältä? Saattaa löytyä boottioptioista tai sitten ei. Ei auta itse ongelmaan, mutta vika löytyy nopeammin.
     
  4. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    Ei ole mitään kohtaa, josta logon saisi pois. BIOS-versio on CCCN19WW(V2.05)
     
  5. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,007
    Kiitokset:
    145
    Pisteet:
    93
    Oletko testannut softresettiä seuraavalla ohjeella:

    1. shut down your laptop
    2. connect charger
    3. press the power button for 15 secs.
    4. then start your laptop normally.
     
  6. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    Kokeilin softresettiä, ei ollut mitään apua.
     
  7. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,007
    Kiitokset:
    145
    Pisteet:
    93
    Vaikea sanoa mikä siellä boottia hidastaa. Onko ensimmäiseksi boottaavaksi laitteeksi valittu käyttöjärjestelmän sisältämä levy, ettei vaikka yritä verkon yli etsiä netboot-laitteita?
     
  8. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,339
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
  9. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    BIOS:ssa on seuraavaa: Boot mode Legacy Support
    Boot Priority Legacy First
    USB Boot Disabled
    PXE Boot to LAN Disabled

    Kingstonin 120 GB:n levy on bootissa ekana, ei USB-laitteita kytkettynä ja CrystalDiskInfo näyttää että levy on O.K.
     
  10. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,007
    Kiitokset:
    145
    Pisteet:
    93
    Legacybootti saattaa boottia vähän hidastaa, mutta minuutti on silti aika paljon. Jos uudelleenasennus ei haittaa, vaihda boottimodeksi uefi only. Seuraavan linkin ohjeella voit varmistaa onko tämänhetkinen boottitila legacy vai uefi:

    https://kb.parallels.com/en/115815
     
  11. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    Kylläpä se teetti töitä, kaikki tuli vaihdettua, muistikampa, CMOS-paristo, emolevy ja kiintolevy, joka oli rikki ja jonka vaihdoin viimeisenä!CrystalDiskInfo näytti ehjää levyä, mutta ei sitten ollutkaan. Onneksi oli laatikossa uusi SSD-levy 120 GB:n ja kyllä alkoi toimimaan. Uskaltaako tallentaa mitään dataa risalle levylle, vai onko se edes rikki? Mutta nyt on kaikki O.K: ja paljon kiitoksia kaikille ongelmaa
     
  12. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,199
    Kiitokset:
    796
    Pisteet:
    123
    Onhan se mahdollista, että CrystalDiskIinfo ei näytä levyn kuntoa oikein, mutta koska kone toimi normaalisti hitaan käynnistyksen jälkeen, voi vika olla jossain muuallakin.

    Oliko kunto CrystalDiskInfon mukaan täysi 100%? Muita ohjelmia joillla tarkistaa levyn kuntoa
    HDtune (Ei päivitetty pariin vuoteen) ja HDDscan (ei näytä smart tietoja ainakaan samsungin NVMe M.2 levylle) Tapahtumienvalvonnasta kannattaa myös katsoa ilmoittaako windows huonokuntoisesta levystä.
     
  13. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    CrystalDiskInfo näytti täyttä 100% ja eikä Windows ilmoittanut huonosta levystä. Nyt kone toimii niinkuin pitää.
     
  14. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,356
    Kiitokset:
    876
    Pisteet:
    193
    Asiaa oikein tietämättä ja ymmärtämättä pähkäilen, että voikohan vika sittenkään olla SSD:ssä? Jospa sillä olevassa Windows-asennuksessa oli joku ongelma, joka hidasti boottauksen alkamista, mutta itse SSD on täysin kunnossa. En tosin tiedä, mikä tuollainen ongelma voisi olla, mutta silloin, kun levy oli järjestelmälevynä, sitä olisi voinut yrittää selvittää tracer-ohjelmalla, joka kerää ja tallentaa tiedot buutausvaiheesta. Itse en ole tuollaista ohjelmaa käyttänyt enkä tiedä, onko sen lokin tulkinta miten vaikeaa. Jos sieltä löytyisi joku timeout-tilanne, olisi asia selvä. Tuollaista ohjelmaa ajattelen: https://zinetek.wordpress.com/2015/12/16/how-to-use-wpr-to-record-boot-sequence/
     
    tarantella kiitti tästä.
  15. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    Mielestäni vika oli SSD-levyssä, kun laitoin uuden SSD-levyn ja asensin samasta asennusmediasta, niin kaikki alkoi toimimaan normaalisti. Uskaltaakohan viallista levyä käyttää mihinkään tärkeän datan tallentamiseen?
     
  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,339
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Eihän nyt olisi vaan käynyt niin, että olisit samalla kertaa tehnyt muutakin kuin SSD:n vaihdon.
    Crystal Disk Info on varsin luotettava ohjelma.
     
  17. fortala

    fortala Member

    Liittynyt:
    20.11.2013
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    En vaihtanut muuta kuin SSD:n.
     
  18. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,199
    Kiitokset:
    796
    Pisteet:
    123
    Jos saat sen toiseen koneeseen testiin, sillä näet melko varmasti onko se hajalla. Se kuitenkin toimi normaalisti sen hitaan käynnistymisen jälkeen ja CrystalDiskInfo näytti kunnoksi hyvän. On paljon mahdollista, että syy on oikeasti ollut muu, kuin hajalla oleva SSD. Näyttääkö sen liitännät olevan kunnossa? Kannattaa saada varmuus levyn kunnosta ennen, kuin sille tiedostoja siirtää, koska SSD kun hajoaa, niin aika vaikea siltä on saada tietoja talteen. Ja toisaalta turha heittää poiskaan tutkimatta.
     

Jaa tämä sivu