1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

ledejä koneeseen?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi teemu84 19.08.2008.

 1. teemu84

  teemu84 Member

  Liittynyt:
  28.12.2007
  Viestejä:
  82
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  Ajattelin asentaa parit ledivalot tietokoneen etupaneeliin. Mikä olisi helpoin keino saada niille virtaa? Saako esim suoraan molex-iittimestä virtaa? Ledit on Jäänyt jostain sytkäristä muistaakseni... Siinä ne toimi kolmella pienellä paristolla.
   
 2.  
 3. tuomo23

  tuomo23 Member

  Liittynyt:
  13.05.2004
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  kyktet ledit sarjaan ja powerista tuleviin +5v johtoihin
   
 4. Mushinico

  Mushinico Active member

  Liittynyt:
  15.12.2005
  Viestejä:
  1,032
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Se riippuu vähän ledistä. Datalehdestä on hyvä tarkistaa ledin jännitteensietokyky. Ledi tuhoutuu aika helposti jos se saa liikaa virtaa. Yleensä kun diodin kynnysjännite on ylitetty sen virta kasvaa nopeasti ja sitten ledi tuhoutuu.

  Katsot myös että kytket sen oikein päin. Estosuunnassa ledi ei pakosti kestä muutamaa volttia enempää.

  edit: ja jos sinä niitä useampia kytket niin rinnankytkentä tietenkin eikä sarjaan.
   
  Viimeksi muokattu: 20.08.2008
 5. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  Tolla neuvolla ja rinnankytkennällä ne lähes takuuvarmasti pamahtavat jokainen ledi, riippuen väristä, kestääkö 5V.

  Homman juju on että etuvastuksella se virta rajoitetaan niin, ettei ledi kärähdä, mutta saa tarpeeksi jännitettä että se loistaa.

  Niitä voi kytkeä sarjaan tai rinnan, mutta etuvastus (vastuksia) tarvitaan.

  led kytkentä googleen, niin fiksusti selitettyjä sivustoja löydät.

  http://koti.mbnet.fi/huhtama/ele/index.php?si=ml28.sis&pa=jaaa

  http://koti.mbnet.fi/~stinger/ledit.php
   
 6. akakko

  akakko Member

  Liittynyt:
  15.05.2006
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kytke ledit sarjaan ja vielä sarjaan vastus joka rajoittaa virran ledin max-virtaa hieman pienemmälle. Jos ledien yhteenlaskettu kynnysjännite on suurempi kuin ko virtalähteen jännite niin silloin täytyy tehdä useampi ryhmä omalla vastuksellaan. (esim. 5V/15mA =333ohm.) Rinnankytkettäessä joka ledille oma vastus.
  Ohmin laki
   
 7. Mushinico

  Mushinico Active member

  Liittynyt:
  15.12.2005
  Viestejä:
  1,032
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  No en nyt ajatellut sotkea tuota etuvastusta tähän, jos kerta kaveri on jostakin vanhasta sytkäristä ottanut ledit irti niin ei varmaan löydy kiinnostusta laskea sopivaa vastusta ja käydä vielä ostamassa sitä. Ajattelin nimenomaan tuota sinistä lediä jonka kynnysjännite on noin 3,5...5V... jos virta ei nouse liian korkeaksi ledi voi toimiakin jonkun aikaa. itse pistin nurkista löytämäni kaksi sinistä ledia rinnan 5V:iin kiinni ja hyvin toimi 7kk jonka jälkeen ledit himmentyi ja lopuksi sammui. Jos pitkäaikaista ratkaisua hakee niin täytyy vähän tarkemmin ajatella tuo.
   
 8. teemu84

  teemu84 Member

  Liittynyt:
  28.12.2007
  Viestejä:
  82
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  18
  tuo viimeinen visti rupesi jo olemaan sitä luokkaa mitä etsinkin, kun en noista sähköistä mitään tiedä... Miten ne sitten kytketään rinnan ja mistä virta? Mulle riittää ihan hyvin jos 7 kk pelaa...=)
   
 9. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  Hakusanat googlea varten laitoin. Ja pari linkkiäkin liitin ketjuun.

  Onko se niin vaikeaa lukea mitä ledien etuvastuksista sanotaan. Ja tossa ekassa linkissä on selitetty se, miksi niissä paristovehkeissä sitä etuvastusta ei tarvita.
  Pariston sisäinen resistanssi korjaa sen. PC:n powerin kohdalla se sisäinen vastus on nolla, koska poweri puskee vakiojännitettä amppeerien kuormaan asti.


  Voithan sä vapaasti leikkiä sytkäristä puretulla romulla. Mutta kun on hatarat tiedot mistä sitä virtaskaa voi ottaa, miten kytkeä jne.
  Periaatteessa ledikin voi kärähtää oikariin, jolloin kipinät lentää powerista.

  RIP: Paljon tinasit, paljon pilasit, viimein kolvisi kylmeni
   
 10. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Etuvastus maksaa jotain 10 sentttiä jostain komponenttiliikkeestä. Mitoitus ei vaadi ruudin keksimistä. Jos ei täyttä kirkkautta ole pakko saada, ostaa vaikka 560 ohmin vastuksen, sen avulla 12 V:lla palaa muttei "pala" (heh, heh:) mikä tahansa yksittäinen led tai vielä pari sarjassakin. Jos ledejä on peräkkäin useampia, esim. 330 ohmia voisi olla sopiva.
  Ja eiköhän jokaisessa komponenttiliikkeessä osata laskea tarkemminkin sopiva arvo, kun vain kysyy myyjältä.

  Mutta, jos ne toimivat sytkärissä kolmella 1.5 V:n paristolla, ne lultavasti kestävät myös powerin antaman 5 V. Voi olla, että niissä jo on integroitu etuvastus.
   
 11. Jonesi9

  Jonesi9 Member

  Liittynyt:
  28.08.2008
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  No jos se ihan LEDi on nii ei siinä mitään integroituja etuvastuksia oo. Joka tapauksessa suosittelen jättää powerilla ja LEDeillä säätämisen väliin jos ei oo yhtään sähköalan kokemusta -> voipi tulla melkosen vaarallinen vekotin siitä.
   
  Viimeksi muokattu: 01.09.2008
 12. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Paljonhan myydään LEDejä, joissa on valmiina sisäinen vastus tietylle jännitteelle esim. juuri tietokoneisiin tai autoon, mutta purkuosissa näin ei tosiaan yleensä ole. Kolme paristoa antavat kuitenkin täytenä jopa yli 4.9 V:n jännitteen (3x 1.65 V), joten jos LED toimi sillä, ei ero 5 V:iin ole kovin suuri. Voi tietysti olla, että niiden kestäminen perustuu sihen, etteivät paristot anna tarpeeksi virtaa LEDin rikkomiseen.
  No, pahimmillaan ne LEDit hajoavat ylivirtaan heti tai muutamassa päivässä.

  Missä mielessä vaarallinen?

  No, jos LED menee oikosulkuun se kai voisi teoriassa kuumentua polttavan kuumaksi ja/tai se voisi jopa rikkoa huonosti tehdyn virtalähteen.

  Mutta käytännössä (siis oman kokemukseni mukaan) LED palaa ylivirralla aluksi tosi kirkkaana, sitten sen väri monesti muuttuu ja lopulta se sammuu kokonaan. Yhtään yksilöä en ole nähnyt, joka kuumenisi niin, että syttyisi palamaan.
  Ja kaikki kunnon virtalähteet pystyvät antamaan niin paljon sähköä 5 V:sta, ettei lähes oikosulkukaan niitä hetkauta. Täyttä oikosulkua vastaan niissä pitäisi olla suojaus.

  Pitää LEDin kuumenemista toki tarkkailla, ja kuten aina valonlähteen kanssa, ei sitä kannata laittaa kiinni herkästi syttyvään materiaaliin.
   
 13. Jonesi9

  Jonesi9 Member

  Liittynyt:
  28.08.2008
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tuosta en ollutkaan tietoinen -> hyvä tietää.

  Ja siitä vaarallisuudesta. Ei se ledin lämpeneminen se suurin juttu oo mutta ledi voi palaa myös oikosulkuun ja siinä tilanteessa on aina tulipalon mahdollisuus.
   
 14. Kaakatus

  Kaakatus Regular member

  Liittynyt:
  29.06.2005
  Viestejä:
  1,776
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Ledin saa melko helposti räjähtämään pieniksi muovinkappaleiksi. Myöskään halvoista powereista ei välttämättä löydy oikosulkusuojaa joten melkoisen pommin voi saada aikaan.
  Esimerkkinä seuraavaa: Kaverin kanssa ihmeteltiin että mikähän kumma on vikana kun ei kone käynnisty. Mikään kun ei ottanut virtaa, niin päätettiimpä kokeilla vaihtaa koneessa ollut Nexuksen poweri kaapista löytyneeseen Macroniin. Ja kappas vaan konehan lähti käyntiin. Tosin sillä seuraksilla että kotelotuuletin oli oikosulussa ja alkoi käryämään johdoista. Ei kovin miellyttävä tuoksu, mutta vika löytyi. :D
  Eli jos on halpa virtalähde, niin en lähtisi edes yrittämään, voipi olla että leimahtaa koko roska tuleen jos ei tiedä mitä tekee. :)
   
 15. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Kyllä LEDin varmaan räjähtämään saa, mutta tuskin suunnilleenkaan järkevällä jännitteellä. En ole ainakaan koskaan moiseen törmännyt, paitsi tosiaan suoraan jollain verkkojännitteellä 230 VAC.

  Etuvastus nyt joka tapauksessa on järkevä laittaa monestakin syystä, se käytännössä poistaa kokonaan palamis-/räjähdysriskin, pidentää LEDin käyttöikää, antaa mahdollisuuden tasata eri väristen ja tyyppisten LEDien kirkkauseroja ja antaa pelivaraa jänniteen valintaan.

  edit: Jos joku poweri tosiaan on liian vaarallinen LEDien kanssa käytettäväksi, se on sitä myös kaikkien muiden koneen osien kanssa (kuten mainittu puhaltimen jämähtäminen kertoi), joten valvomatta päälläolevaan koneeseen ehdottomasti laadukas ja hyvin suojattu poweri!
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2008

Jaa tämä sivu