1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lattiakaiuttimien ja tv:n keskikohdan korkeusero

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi Jazi8 30.12.2019.

 1. Jazi8

  Jazi8 Member

  Liittynyt:
  01.10.2019
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Olen ostamassa lattiakaiutinparia tv:n seuraksi. Ja ihmettelen yhtä asiaa lattiakaiuttimissa. Nimittäin sitä mille tasolle kaiuttimet usein jää suhteessa esim. 55 tuumasen tv:n kanssa, joka oletettavasti tv-tason päällä. Kun onhan se ihan perusasia, että äänen suunnan ja kuvan pitää sopia yhteen!

  Vai onko kyse siitä, että lattiakaiuttimien ääni on suunniteltu suuntautumaan ylös niin, että korvaan tullessa ääni meneekin ylemmältä tasolta tulleesta, eikä sitä erota kaittumien fyysisen sijainnin tasolle?
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2020
 2.  
 3. Jazi8

  Jazi8 Member

  Liittynyt:
  01.10.2019
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Oon tässä nauttien tutkiskellu mitkä olis itelle parhaat lattiakaiuttimet, ja se on selvä. Se on Dalin Oberon 7 pähkinä-musta-kuosilla. Tästä kyseiset kaiuttimet eka tuli tutuksi: https://avplus.fi/vertailussa-lattiakaiuttimet-alle-1-200-e-laadukkaat-lattiakaiuttimet-sopuhintaan/.

  Ja vaikka korkeustietoa en kyseistä suosikkia valitessa vertaillut, vaan jälkikäteen katoin sen peksin, niin tuo Oberon 7 on sopivan pitkäkin (115cm), niin että kaiuttimet on tv:n kylkikorkeudessa. Täydellistä.

  Äänen paikallistumisen täsmääminen kuvan kanssa vaikuttaa osaltaan katselukokemuksen intensiivisyyteen. Eikä se äänenpaikallistuminen tarkoita välttämättä sitä mistä päin vertailukohdan puuttuessa ääni ajatellen vois tuntua tulevan, tai esim. kuulokkeet päässä tv:tä katsoessa ei automaattisesti ajattele, että ei se ääni nyt tule edessä olevan suusta, vaan pääni sisältä. Ja varmaan vertalukohdallakaan sitä epätäsmäävämmin paikallistuvaa ääntä ei osaa suoranaisesta tarkkaan paikallistaa jonnekkin sivummalle, mutta huomaa kuinka täsmäävämmin yhteen paikallistuva kuva ja ääni tuntuu luonnollisemmalta/oikeammalta/intensiivisemmältä.
   
 4. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  10,250
  Kiitokset:
  1,289
  Pisteet:
  243
  Warmasti ok kaiuttimet. Toki asiaan vaikuttaa sitten muutkin asiat. Kerrostalossa ilman akustointia olis no go. Asioitten pitää napsahtaa ja jos lompakko ei tee harakiria niin sijoittaminen, siis rahallisesti tuo ok fiiliksen. Lienee paremmat kuin aikaisempi settisi. Sitten tulevaisuudessa rima nouseekin jo melkoisesti koska more.... Kyllä tiedät. Nämä on välietappeja. :) Hyviä kuunteluhetkiä.
   
 5. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,300
  Kiitokset:
  192
  Pisteet:
  93
  Ittellä nuo Hifi 50/3 ulottuu juurikin 65" OLED:n näytön noin puoleen väliin...

  T: Vesku


  Muoks: Korkeussuunnassa saa säädeltyä helpostikin töllön alle laitettavan tason korkeutta ja/tai kaiuttimien alle laitettavalla fyllillä.
  Ylipäänsä säätömahdollisuuksia riittänee muitakin, jotka jäävät tässä heti keksimättä ja mainitsematta.
   
 6. Jazi8

  Jazi8 Member

  Liittynyt:
  01.10.2019
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Joo aikaisempi setti on ollut hyllystereot Philipsiltä musiikin kuunteluun, ja tv:n äänentoiston on hoitanut niin kutsuttu soundbar. Että nuo on jo merkittävä hyppy niin musiikki- kun tv-kokemuksiinkin, ja tuo kyllä sillä osa-alueella sellasen maailma on valmis -fiiliksen:) Mut joo ymmärrän mitä meinaat tuolla että jutut vie mukanaan.:D

  Joo no sillonkin on jo pitkällä, monilla soundbar on tv:n alapuolella tai tolppien yläpää hipoo tv:n alakulmaa. Noi 115 cm kaiuttimet varmaan yltäis just puoleenväliin 65" tv:llä ja tolla tasolla missä itellä 55" tv. Arvion että alin kaiutin alkais tv:n alareunasta suurinpiirtein, ja ylimmästä diskantista jää joku 15 cm tv:n yläreunaan, ja tv on vielä silleen itelle mieluisalla korkeudella et niskasuorana ja hyvin istuen pään linja on jotakuinkin keskelle näyttöä.
   
 7. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,300
  Kiitokset:
  192
  Pisteet:
  93
  ^
  Perusperiaate noissa lattiakaiuttimissakin lienee, että diskantit on noin korvan korkeudella kuuntelussa.
  Mikään lasertarkka ohje tuo ei ole ja semmoisiin millien ja asteen kymmenesosien tarkkuuksiin ei tarvitse päästä.
  Itsellä siis kajareitten ja töllötason alla kalustepyörät, jotka nostavat maksimissaan abaut 5 senttiä, tarkkaa mittaa ei ole, kun ei nyt ole mittaa jolla mitata.
  Kajareita voinee myös kallistaa jos muuten ei pääse itselle sopivaan lopputulemaan myöskin optisesti katsottuna.


  T: Vesku
   

Jaa tämä sivu