1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Löytyykö minulle omanlaiseni linux?

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Varjoti 14.02.2011.

  1. sp666

    sp666 Member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    62
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Rohkenisin tietämättömänä väittää, että linux+wine+wintoosan virtualisointi ja itse peli= raskaampi kuin XP
     
  2.  
  3. welmar

    welmar Regular member

    Liittynyt:
    10.06.2007
    Viestejä:
    103
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Riippuu paljon siitä mikä linux on kyseessä. Ubuntu voi olla Xp:kin raskaampi en tiedä. Mutta jos asentaa vaikka Fedora coren ja siihen vain pakolliset paketit niin täytyyhän sen olla Xp:tä kevyempi kun ei kerran ole mitään ylimääräistä käynnissä taustalla.
     
    Viimeksi muokattu: 18.02.2011
  4. welmar

    welmar Regular member

    Liittynyt:
    10.06.2007
    Viestejä:
    103
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Itse alkuperäiseen asiaan. Mielestäni Varjotille paras ratkaisu olisi asentaa joku linux xp:n rinnalle ja käyttää xp pelaamiseen ja hoitaa kaikki muut asiat linuxilla. Ubuntu on hyvä vaihtoehto jota suosittelen mutta aloittaisin joko omasta suosikistani http://pinguy-os.sourceforge.net/ tai Mintistä jolle löytyy todella hyvin tehdyt suomalaiset sivut http://linuxmint-fi.info/ Mintin sivuilta kannattaa lukea ohjeet kuinka asentaa xp:n rinnalle http://linuxmint-fi.info/howto-mint-asennukset/
     
  5. sp666

    sp666 Member

    Liittynyt:
    31.12.2009
    Viestejä:
    62
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Totta, XP:stä saa yllättävän kevyen ilman virustorjuntaa/palomuuria sekä MS:n turhia "apu"ohjelmia.
     
  6. Varjoti

    Varjoti Member

    Liittynyt:
    14.02.2011
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tiedän tuon siksi käytänkin XP:tä vaikka koneenin alkuperäinen olikin Vista..=), Se jos mikä on karmiva massa hirviä millä ei voi edes pelata..: D

    Joten te suosittelisitte, että riisuisin XP:stä kaiken ja käyttäsin sillä pelit ja sitten Ubuntulla loput..

    Kuulostaa niin hyvältä, että taidan tehdäkkin noin, kunhan saan jotenkin purettua näitä XP:n ominaisuuksia, mitään vinkkejä..?
     
  7. welmar

    welmar Regular member

    Liittynyt:
    10.06.2007
    Viestejä:
    103
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Onko sitä Xp:tä pakko mitenkään edes karsia? Tuskin teet koneella mitään muuta samaan aikaan kun pelaat. Keskity mieluimmin linuxin tutustumiseen kuin xp:n karsimiseen. Ja jos linux on uusi tuttavuus niin todellakin suosittelen noita Mint suomen sivuja. Mint ja Pinguy OS on kuitenkin molemmat käytännössä ubuntuja joten samat ohjeet toimii niissä ne vain on aloittelijalle helpompia koska esim. flash ja media kodekit on valmiikksi asennettuna.
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2011
  8. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Kyllä on. Mikkisoftan käyttikset on vakiona kaikkea kaikille. Eli todella paljon turhaa sälää suurimalle osalle. Ne kun riisuu, niin voi jo puhua käyttöjärjestelmästä = alusta pyörittämään haluttuja sovelluksia näkyväksi. Eikä tilpehööriä "saatat joskus ehkä tarvita".
    Et sitten jaksa klikata viesteissä olevia linkkejä ja lukea sieltä?
    Mun edellisen viestin linkki tännee aD:hen toiseen ketjuun.
     
  9. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    Osasta peleistä ei ole ns. "natiiviversiota" linuxille ja siksi joidenkin pelien kohdalla joudutaan käyttämään välipalikkana Wineä (joka tulkkaa windows-käskyt linuxille). Winessä on toki sellainen osa mikä toimii pelkällä konsolilla, mutta se ei piirrä hirveästi grafiikoita. Siksi sanoin, että X-window on luokkaa "pakollinen".

    Pelien kannalta on paras ratkaisu se, mitä on moni ehdottanut: linux (normikäyttö) ja xp (pelit) rinnakkain.
     
    Viimeksi muokattu: 20.02.2011
  10. Varjoti

    Varjoti Member

    Liittynyt:
    14.02.2011
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    BforeDusk: En jaksanut, lukea kunnolla kaikkai posteja sieltä, tuolta löytyykin aika hyvin tietoa mitä tarvitsen..=)

    Welmar: XP:kin kaikessa keveydessään on liian raskas..=), joten sitä pitää vähintään karsia paljon.

    Kiitoksia kaikille, luulisin pärjäileväni näilläö tiedoilla..=), kyselen sitten lisää jos tulee ongelmia asennuksissa ja muussa..:D

    Koneelle siis tulee nyt Ubuntu ja siihen karsittu XP rinnalle..=)

    Ai niin tuolla sun linkeissäs ei kerrota, miten voin kokonaan poistaa joitakin palveluita, siellä kerrotaan miten ne saa pois käytöstä, tai sitten missasin jotakin..:)
     
  11. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Googlaten kun lähdet opiskelemaan (ja sitten kokeilemaan) palveluja/services, niin ne eivät poistu kokonaan = eivät vapauta kovalevytilaa. Ne ovat poissa käytöstä = vähemmän tavaraa Prosessit välilehdellä = vähemmän kuormitusta prossulle yms.

    XPLite mahdollisesti, ei välttämättä, poistaa asioita kovalevyltäkin. Niitä winukan pakko-osia jotka asentuvat ilman mitään vaihtoehtoa.
    Koska XPLitellä on helppo Käynnistävalikosta XPliten avulla palauttaa noita osia, niin veikkaan että kovalevy tilaa ei sen avulla juurikaan säästy.
    Eri asia oli edeltävä 98Lite jolla sai win98:n riisuttua vakio 200MB jopa 50MB kokoiseksi mini versioksi kovolla. Ja pulleinkin muistaakseni 110MB.

    Eikös sun ongelmasi ollut xp:n hitaus eikä kovalevytilan loppuminen?

    p.s.
    Jos päätät asentaa xp:nkin uusiksi, niin muista että dual-boot syntyy helpommin (=itsestään), kun winukan perään asennetaan linux.
    Winukka ei "tajua" mitään koneelle asennetusta linuxista, jolloin vain winukan saa käyntiin. Linux taas ymmärtää muutkin käyttikset ja ottaa ne vaihtoehdoiksi bootti-valikkoon.
    Esim. GRUB käynnistyksen lataajan kanssa on helppo sitten säätää kumpi käyttis oletuksena käynnistyy (default) ja kauanko aikaa on valita winukka vai linux (timeout).
     
  12. Varjoti

    Varjoti Member

    Liittynyt:
    14.02.2011
    Viestejä:
    10
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Ongelma tosiaan oli se, että on liikaa tavaraa päällä samaan aikaan, mutta miksi minä pitäisin jotain sellaista koneellani mitä en käytä?

    Tässä tosiaan on rajoitettu määrä kovoa ja jo sellasen 1-2 Gigan lisä tila tulee tarpeeseen..=), tai no joudun kumminkin ulkosen ostamaan aika pian.:), tässä siis perus kovolla vain 70 GB..=( ja varsinkin windowsia käyttäessä pitäs se 15-20 gb olla aina tyhjänä, mieluummin puolet..: D

    Ubuntua en ole vielä asentanut, mutta toimii tää XP jo 1,5-2 kertaa nopeammin 16 erilaista serviceä otettu pois käytöstä..=)
     
  13. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Ei moni muukaan pitäis, mutta ongelma on se, että kukaan osaa neuvoa kräkkäys/hakkerointi tietoja/taitoja vaativaa asiaa. Mitkä kaikki tiedostot voi poistaa jos ei tarvi palvelua X. Mitkä koodirivit jostain tiedostosta voi kräkätä pois jne.
    Ei oo ihan kohillaan sun luulo tyhjästä tilasta xp:lle.
    Yksi xp tuli asennettua 4GB kovoon ja riisuutua xplitellä kevyesti, niin 1.5GB oli tyhjää tilaa. Ja hyvin tuo pelitti myöhemminkin, kun kopioin sen kovon isompaan = c-asema jäi 4GB kokoiseksi, ohjelmat asentui muualle.

    Kikat joita oon xp:lle tehnyt yleisesti.
    1) Virtuaalimuisti kiinteäksi = ei tuhlaa aikaa sen koon muutteluun "tarvittaessa". Eikä tule ilmoitusta 'kovalevy tila ei riitä', jos on täyttynyt jollain muulla.
    2) Virtuaalimuisti omaan osioonsa nimeltä swap = ei nökötä se kiinteä tiedosto jarruttamassa aseman c: eheytystä.
    3) Kaikki eri temp ja tmp kansiot, väliaikaistiedostot, omaan osioonsa yhden kansion alle. Tietenkin tämän kansion voi luoda tuohon swap osioon, jonka kokoa kasvattaa sopivasti temp:ejä varten. Parisataa megaa on ihan riittävä.
    Tempit omassa osiossaan auttaa siihen, kun winukka sekoilee eikä anna poistaa jotain vanhaa väliaikaista, niin formatoiden ainakin lähtee.
    Ja yhdessä kansiossa tempit on helppo tutkailla aika ajoin paljonko sitä väliaikais sontaa onkin jäännyt jäljelle.

    Temp tiedostoja menee
    C:\WINDOWS\Temp
    C:\Documents and Settings\TILIN_NIMI\Local Settings\Temp
    Nuo saa määriteltyä muualle
    (Hiiren oikeella) Oma tietokone > Ominaisuudet > Lisäasetukset > Ympäristömuuttujat
    Käyttäjän muuttujat ja Järjestelmän muuttujat, molemmissa Temp ja Tmp

    Lisäksi eri ohjelmat voi joutua määrittelemään erikseen niiden väliaikaistiedotot. Esim. selain ja sen cache muistin koko, sijainti, mutta sähän surffaat joskus linuxilla.
    Siinä näät mikä winukan perusongelma on. Se asentaa vakiona kaiken käyttöön, valmiiksi kaikkiin käyttötarkoituksiin. Tarpeetonta sälää sitten rasittaa konetta suurimmalle osalle käyttäjiä.
    Helppoa se on antaa niiden olla, jos on tarpeeksi tehokas kone. Ja jos joskus vaikka saattaisikin tulla tarvetta johonkin....
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2011
  14. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Temp kansioita ja väliaikais tiedostoja voi pistää myös muistiin ramdiskille. Esim C käännökset nopeutuu kummasti. Ja taatusti ko tiedostot häviää. Linux-systeemissä on taas helppo määrittää koska ja kuinka vanhat väliaikaistiedostot poistetaan automaattisesti. Linux systeemin oletuksena on ollut useammalle levylle asentaminen. Windowssin taas yhdelle levylle. No ajan myötä levyt ovat nopeutuneet ja useammalla levyllä saavutettava nopeus harvoin tarpeen normaalikäytössä. SSD-levyltä softat kyllä käynnistyy ripeästi.
     
  15. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Winukassa kuluvan päivän temp tiedostot saattavat olla vielä winukan käytössä. Siksi winukka ei anna niitä poistaa.
    Esim. laitteiston asennuksissa ohjelmisto/ajurit tarvitsevat niitä temp tiedotoja uudelleen käynnistyksen jälkeen. Ei kovinkaan hyvä silloin, jos temp kansio on RAMdiskissä.

    Ramdiskin käytöllä saa kyllä huimia nopeus lisäyksiä joihinkin asioihin.
    Muistan 386 33Mhz prossu koneesa Wing Commander pelin kun asensin ramdiskiin niin se pyörii niin nopeasti ettei sitä kukaan kyennyt pelaamaan.
    Paljon on ohjelmaa, eteenkin pelit, jotka hyvin vähäisesti lukevat tavaraa kovalevyltä (uuden kentän lataus), vähäisesti kirjoittavat (pelin tallennus) ja eivät käytä temp tiedostoja. Ramin määrä, prossun ja näyttiksen nopeus ovat paljon ratkaisevampia pelin nopeuteen tai hitauteen.
    Winukka itse kirjoittelee noita tempejä jatkuvasti kyllä. Ohjelman asennus kyllä. Tempit erillisessä osiossa on winukassa viisasta c:n fragmentoitumisen vähentämiseksi. Tokana yhdestä paikasta helposti katso onko siellä piilotemppejä ja tarvittaessa formatoiden poistaa ne.

    Huom! Tuo xp:hän on tulossa vain peli käyttöön. Muu hoituu linuxilla.
    Kikat c-käännöksen (tai vastaavien ohjelmien) nopeuttamiseksi ei ole tarpeen xp:lle.
    Voihan sitä kokeilla nopeutuuko joku peli tempien siirtämisellä ramdiskiin.
     
  16. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Itselläni tmpfs (tiedostojärjestelmä ramdiskissa) auttaa myös virransäästössä. Kun monet taustalla kirjoittavat ohjelmat esim. vdr kirjoittaa muistiin eikä levylle, niin varsinainen kovalevy voi olla nukuksissa. Ramdisk tai kahden levyn käyttö nopeuttaa tietty eniten paljon levyä käyttäviä ohjelmia. C käännös oli ehkä huono esimerkki. Esim muutaman tuhannen lomakuvan terävöinti/skaalaus eräajossa, TV-tallenteiden pakkaus, isojen rar-pakettien purku nopeutuu kun toiselta levyltä lukee ja kirjoittaa toiselle. Kesälomalla kun pistin vanhempaan koneeseen digijärkkärillä otetut lomakuvat pienentymään ja terävöitymään, niin homma kesti yli 4 tuntia. En uskalla edes ajatella mitä siinä kestäisi kokoillan leffan pakkaus matroskaksi.

    Linux systeemissä temp on oikeasti väliaikainen ja useimmat jakelut tyhjentävät sen käynnistyksessä.
     

Jaa tämä sivu