1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Läppärin tallennuskapasiteettiongelma!

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi villeke 07.04.2018.

 1. villeke

  villeke Member

  Liittynyt:
  19.09.2006
  Viestejä:
  65
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Vanha ystävälläni on Asus E403SA läppäri (64 bittinen WIN10 Home). Käyttis vie suurimmman osan kiinni integroidusta kovalevy-SSD:sta. Ja RAM-muistiakin on vain 2Gb.

  Nyt kone herjaa silloin tällöin tilanpuutteesta tehdessään automaattisia päivityksiä eikä hän ymmärrä varoitusilmoituksista hölkkäsen pölähtänyttä.

  Kun kovalevyä ei voi asentaa tai vaihtaa (ja samahan koskee RAMia) niin ainoa hätäkeino oli tökätä piirongin laatikosta löytynyt 32 GT Micro SD siihen kiinnni. (Se onkin isompi kuin itse kovalevy! :))

  No, nyt hänellä käydessni näin että kone kyllä tunnnistaa kylkeen tökätyn SD:n mutta en ole varma osaako WIN10 käyttää tätä tilaa tallennustilana (joko väliaikaisena tai peräti pysyvänä)? Ainakaan sinne ei ollut tallentunut mitään. Tämä seniori kyttää konetta VAIN Facebookiin ja pankkimaksuihinsa.

  Voisiko joku nyt kertoa ne temput miten WIN10 Homessa saa tuo micro SD:n "integroitua" systeemiin niin että kone mieltää sen ihan samanlaiseksi muistiksi kun sen alkuperäisen kovalevynkin???

  Vai toimiiko se automaattisesti kerran kun on tunnistanut SD:n (kuten on selvästi tehnyt). Minulla ei ole kokemusta WIN10 vaan pelkästään Win7:sta joten muutamaan googlauksen ja sähläämisen jälkeen olen sormi suussa. Valitettavasti en voi koko ajan testasta konetta (eli miten muisti siellä toimii) kun asutaan eri paikassa ja itse koneenkäyttäjä on ... iäkäs... eikä mitään tarkempia tietokonesteppejä voi etäohjatusta kertoa. Kerran voisin siellä käydä ja panna tämän asian kuntoon.

  Alleviivataan vielä että tämä kone on tuon senior citizenin "lifeline", todellakin! :)

  Villeke
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,049
  Kiitokset:
  1,028
  Pisteet:
  243
  Minullakaan ei ole kokemusta Win 10:stä, joten siinä suhteessa olemme tasoissa. Käyttöjärjestelmästä riippumatta muistikorttia voi käyttää lisätallennustilana omille tiedostoille, mutta ei käyttöjärjestelmälle.
  Muistikorttia ei saa toimimaan alkuperäisen kovalevyn tapaan eikä sitä voi käyttää lisätilana Windowsin päivityksessä. Sen sijaan USB-muistitikkua voi käyttää tilapäisenä lisätilana Windows 10:ä päivitettäessä. Tarkemmat kuvitetut ohjeet siihen löytyy englanniksi seuraavasta linkistä.
  https://answers.microsoft.com/en-us...-feature/d7cdba8b-c59b-4a23-86e2-6635a7e44489
   
 4. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  229
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  28
  Jos tuo läppäri on alunperin tullut windows 8lla ja päivitetty windows 10ksi niin koneella saattaa majailla aika paljon backup tiedostoja windows 8 ajoista. Ne voi poistaa windowsin Disk clean-up työkalulla (oliskohan jotain siivoustyökalu suomeksi) ja sieltä clean-up system files (siivoa järjestelmätiedostoja). Näytti itsellänikin olevan 2,3Gt windows päivityksiä turhaa tilaa viemässä.

  Mitä noihin muistikortteihin ja usb muisteihin tulee niin ne hajoaa aika nopeasti jos niille rupeaa väliaikaistiedostoja tallentamaan. Ehkä parempi tapa olisi siirtää omat tiedostot muistikortille, mieluummin ehkä oikealle usb kovalevylle. Omista tiedostoista kannattaa pitää tallessa myös erillinen varmuuskopio että tärkeät tiedostot ei pääse häviämään.
   
 5. villeke

  villeke Member

  Liittynyt:
  19.09.2006
  Viestejä:
  65
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ei kun kone oli alunmperin Stokkan PC sotiresta ostettu ja siinä oli se WIN10 asennettu OS:nä. Kaikki myös tarjoaa sitä ideaa että tallettaa omat teidostot tikulle/SD:lle mutta kun Liisalla ei ole omia tiedostoja. Ei mitään oikeastaan. Hän käyttää konetta vain selailuun (FB) ja pankkiasioihin. Ei mitään kuvia tai sellaista. Ei mitään lisäasunnuksia. Kyl tää on hankalaa ja se kaveri pitäs ampua joka myi varttuneelle ihmiselle näin hankalasti päivitettävän koneen.
   
 6. villeke

  villeke Member

  Liittynyt:
  19.09.2006
  Viestejä:
  65
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tämä ei valitettavasti vastaa minun ongelmaan. Se tuntuu olevan ne stepit millä voi päivittää WIN10:iin noin niinkuin yleisesti. En edes tiedä miten saisin nuo siniset ruudut näkyviin kun tuo normipäivitysruutu WIN10:ssä näyttää ihan erilaiselta. Ja kaikki (USB-tikku, SD kortti tai USB väylään tungettu SATA kovely) näkyvät kaikki kyllä tiedostonhallinnassa tilana mutta päivitys ei vain osaa niitä laskea mukaan.
  Alkaa näyttää pahasti siltä että olemme koneen kanssa niin jumissa tän WIN10 päivitysrumban kanssa että ainoa vaihtoehto on heittää kone mäkeen ja ostaa uusi kone tai kehitellä joku vanhempi SATA levyjä syövä läppäri sitten korvaavaksi tuotteeksi. Voi harmin harmin harmi.
   
 7. villeke

  villeke Member

  Liittynyt:
  19.09.2006
  Viestejä:
  65
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ja tämä ohje ei toiminut sillä kuten useat alla olevat kommentaattorit jo totesivatkin .... heille ei näy tuo ruutu jossa voi valita sen USB-tikun. Juu.... olemme siis jumissa ja Liisa on radioskuggassa.:-(
   
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,049
  Kiitokset:
  1,028
  Pisteet:
  243
  Pahoittelen etten ollut lukenut uusia kommentteja. Microsoft on näköjään "kehittänyt" Windows 10:ä siten, ettei ohje enää toimikaan uudemmilla versioilla. Yhtiölle tyypilliseen tapaan lisäkysymyksiin tai -ongelmiin ei enää reagoida. Ketjun pituus vain kasvaa, mutta Microsoftilla on hiljaa.

  Tiedä sitten, kumpaa on enemmän aihetta syyttää - Microsoftia, joka ilmoittaa Windows 10:n järjestelmävaatimukseksi 20 Gt kiintolevytilaa, vai laitevalmistajaa, joka tuon uskoo. Tosiasia näyttää olevan, että pakollisine päivityksineen Windows 10 ei pidemmän päälle toimi 32 Gt kiintolevyllä.

  Kerroin jo, ettei itselläni ole kokemuksia Windows 10:stä, joten en osaa sanoa, olisiko parempi keino koittaa vapauttaa lisää levytilaa, vai asentaa käyttöjärjestelmä kokonaan uudelleen. Yleisesti neuvottujen levytilan vapauttamistoimien lisäksi voisi kokeilla komentokehotteessa (cmd.exe) järjestelmänvalvojana suoritettavaa komentoa
  Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
  Ks. seuraavan ketjun viimeinen viesti:
  http://www.tomsguide.com/answers/id-3610993/disk-space-update.html#20568798

  Käyttöjärjestelmän asentamiseksi kokonaan uudelleen löytyy uusimman Windows 10-version latauslinkki ja ohjeet USB-asennusmedian tekemiseen puolestaan tuolta:
  https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10
  Ennen lataamista kannataa varmaankin odottaa, että kevään päivitys April 2018 Update on jakelussa, ettei joutuisi heti kohta päivittämään taas uudelleen.
   
 9. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,127
  Kiitokset:
  1,037
  Pisteet:
  223
  Kovin vähissä on konstit, millä tuo saataisiin järkevästi hoidettua. Tosiasia on, että 32 Gt kovalevy ei todella riitä jos vähänkin asentaa jotain lisäohjelmia ja joka ainut päivitys vähentää kovalevyn vapaata tilaa.

  Ihmettelen kyllä laitevalmistajien käsityksiä koneen kovalevyn tila tarpeesta, se on täyttä utopiaa tuolla 32 GT:llä, paitsi puhtaana netti- ja s-postikoneena se kyllä toimii.
  Muuten olen samaa mieltä, mutta riittääkö tila tuon päivityksen päivittämiseen? Todennäköisesti pitää odottaa, kunnes April 2018 Update sisällytetään varsinaiseen asennusmediaan. Sen jälkeen tehdä siitä asennusmedia, jolla suorittaa käyttöjäjestelmän puhtaan asennuksen, sitä kai @1pertti ajoi takaa myös.
   
 10. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,127
  Kiitokset:
  1,037
  Pisteet:
  223

Jaa tämä sivu