1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Läppäri tökkii pienissäkin touhuissa

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi Tonttuman 31.07.2015.

  1. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,484
    Kiitokset:
    111
    Pisteet:
    143
    Toisaalta uudet läppärit ilman SSD levyä tuskin toimivat peruskäytössä yhtä sujuvasti vaikka niiden hinta/arvo on täysin eri luokkaa.
     
  2.  
  3. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Swappia en ehtinyt tarkistelemaan vielä, mutta käyttössä oleva muisti liikkui siinä 35-50% välimaastossa, riippuen siitä mitä tekee.

    Näin voi olla, mutta tilasin tuon SSDn nyt kuitenkin. Jos homma menee koneen uusimiseksi niin tokihan voin tuon SSD-levyn sitten lykkiä uuteen koneeseen. Mielestäni koneen speksit ovat vielä hyvinkin kelvolliset verrattuna markkinoilla oleviin halvempiin läppäreihin, joten en näe mitään syytä hankkia uutta (paitsi ehkä parempi ajurituki). Käytettynä jokin hieman uudempi kone maksaa parin sadan huitteilla. SSDn sain edullisesti, muistia löytyi puoli-ilmaiseksi ja olen jo aiemmin vaihtanut koneeseen uuden akun. Nämä ovat viimeisiä päivityksiä mitä koneeseen aion tehdä, ja jos ei näillä ongelma selviä niin sitten täytyy harkita vaihtoa.

    Musa on pöytäkoneella josta siirtelen aina usb-levyn kautta jonkinkokoisen setin koneen omalle levylle. Yleensä siellä on musakirjasto noin 2-3 gigaa, joten ei nyt mistään valtavista määristä puhuta.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2015
  4. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    SSD-levy saapui, ja ennenkuin mitään virittelin rekisteristä niin päätin tarkistaa tuon ahci-asetuksen olemassaolon biosista. No sieltä ei kyllä semmoista aivan löydy... Ainoat kiintolevyyn liittyvät asetukset ovat "SATA Native Mode" enable (käytössä) tai disable sekä "HDD Translation Mode" bit-shift (käytössä) tai LBA-assisted.

    Luin jostain että joissakin HP läppäreissä on jo valmiiksi achi-tila päällä eikä sitä voi muuttaa. Mitenhän tuon voisi tarkistaa. Googlen hakutuloksista löysin asiaa käsitteleviä artikkeleita ainoastaan ranskaksi ja espanjaksi ja kumpikin taipuu kovin heikosti..

    Voinkohan vain kloonailla levyn ja heittää sen paikalleen ilman säätöjä? Mitä tapahtuu jos achi ei olekaan päällä?
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2015
  5. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,950
    Kiitokset:
    917
    Pisteet:
    123
    Siinä mun pistämässä linkisssä on myös automaattinen Microsoftin toiminto, eli ei ole pakko itse säätä sitä rekisteriä.
    Voi toosiaan olla että Achi on jo valmiiksi käytössä, jos et ole varma niin kannattaa vaikka varmuuden vuoksi ajaa se, jos sun täytyy sielä biosista sittenkin muuttaasitä asetusta, niin ei tule sitten ongelmia windowsin käynnistymisen kanssa kun saat sen sille ssd-levylle.

    Näin lyhykäisesti selitettynä, jos windows on asenettu niin että käytössä on vaikka IDE, täytyy tehdä toi rekisterinmuokkaus ennen kuin vaihtaa biosista Achin, muuten windows ei käynnisty.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2015
  6. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Niin mitä asetusta? AHCI-valintaa kun ei biosista löytynyt.
     
  7. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,484
    Kiitokset:
    111
    Pisteet:
    143
    AHCI nopeuttaa SSD levyn toimintaa. Jos sitä ei ole päällä niin kone toimii hitaammin. Kyse ei ole mistään sen kummemmasta. Kyseisen asian voi tarkastaa laitehallinnasta. Sinne pääsee tuon ohjeen lisäksi myös ohjauspaneelista.
    http://www.hardware.fi/artikkelit/artikkeli.cfm/opas_tietokone_nopeammaksi/3

    SATA native mode ei minulle heti sanonut mitään, mutta pikaisen googletuksen jälkeen tulin siihen tulokseen, että se on sama kuin AHCI. Vaikuttaa siltä, että tältä osin kaikki on kunnossa.
     
  8. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,950
    Kiitokset:
    917
    Pisteet:
    123
    Niin siis en tiedä onko Achi käytössä, enkä tiedä onko kyseistä asetusta edes biosissasi, mutta kerroin vain mitä täytyy tehdä ennen, jos pitää vaihtaa biosista achi päälle.

    Ja tosiaan jartar jo vastasikin että todennäköisesti achi on käytössä.
     
  9. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Noniin, sain kloonailtua levyn ja vaihdoin sen paikalle rekisterimuokkauksien jälkeen ja kyllä, ahci-tila on toiminnassa ja kone nopeutui heti aivan mahdottomasti. Kyllä SSD oli tässä tapauksessa kannattava hankinta.

    Deckadancen ja muiden dj-softien kanssa esiintyvää pätkimistä tämä ei kuitenkaan korjannut. Pitkällisen googlettelun jälkeen päätin etsiä vähän tuoreemman version näyttiksen ajureista, ja sellaisen löysinkin laptopvideo2go-sivustolta ja asentelin. Ja bam! Pätkimisongelma on poissa. Ilmeisesti nuo oletuksena asentuneet näyttiksen ajurit olivat väärät tai muuten vain kelvottomat ja aiheuttivat isoa lagia suorituskykyyn mutta nyt homma toimii paremmin. Jotain hämärää näissäkin ajureissa on, grafiikat tuntuvat paikoin vähän ontuvan mutta ainakaan ei vaikuta enää äänikorttiin tai muuhun suorituskykyyn olennaisesti. Koitan tutkia jos tuolla samaisella sivustolla olisi paremmin toimivat ajurit. Vaikea löytää enää näin vanhaan ja jo tuesta poistuneeseen piiriin (Quadro FX 1500M) kunnon ajureita.
     
  10. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,950
    Kiitokset:
    917
    Pisteet:
    123
    http://www.nvidia.com/Download/Scan.aspx?lang=en-us
    Voi olla että toi sivusto mistä latasit on ihan luotettava, mutta noin ylipäänsä kanattaa välttää muita kuin laite/ajurivalmistajan omia sivuja. Kannettavilla aina ensin koneen valmistaan sivulta, ja sitten voi myös koittaa ajurivalmistajan sivulta jos täytyy uudempaa saada.

    Noita äänen pätkimisä voisi koittaa katsoa LatencyMon nimisellä ohjelmalla.
    http://www.resplendence.com/latencymon
    Suora lataus: http://www.resplendence.com/download/LatencyMon.exe

    Sulje kaikki mut ohjelmat.
    Aukaise latencymon
    Klikaa Start monitor (vihreä kolmio)
    Anna Latencymonin pyöriä muutama minuutti
    Klikaa Stop monitor
    Nyt voit niitä eri välilehtiä katsomlla nähdä mahdollisen syyn aiheutajan noille pätkimisille.

    Nimetön9.
     
  11. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Tuo linkkisi nvidian sivuille ilmoitti skannauksen jälkeen että ajurit on ladattava valmistajan sivuilta. HPn sivuilla on iänikuisen vanha ajuri näyttikselle, ja ilmeisesti vain vistaan asti tuettu. Tämän koneen kohdalla ainut keino näyttiksen ajureiden kanssa on pienoinen kikkailu ja googlettelu, vaikka yleensä valmistajan omia ajuripalveluita suosinkin.
     
  12. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Latencymon ilmoitti näin:
    "Your system appears to be having trouble handling real-time audio and other tasks. You are likely to experience buffer underruns appearing as drop outs, clicks or pops. One or more DPC routines that belong to a driver running in your system appear to be executing for too long. At least one detected problem appears to be network related. In case you are using a WLAN adapter, try disabling it to get better results. One problem may be related to power management, disable CPU throttling settings in Control Panel and BIOS setup. Check for BIOS updates.
    LatencyMon has been analyzing your system for 0:02:53 (h:mm:ss) on all processors."

    Ja lisätietoa:
    REPORTED ISRs

    Interrupt service routines are routines installed by the OS and device drivers that execute in response to a hardware interrupt signal.

    Highest ISR routine execution time (µs): 189,591856
    Driver with highest ISR routine execution time: dxgkrnl.sys - DirectX Graphics Kernel, Microsoft Corporation

    Highest reported total ISR routine time (%): 0,130339
    Driver with highest ISR total time: dxgkrnl.sys - DirectX Graphics Kernel, Microsoft Corporation


    REPORTED DPCs

    DPC routines are part of the interrupt servicing dispatch mechanism and disable the possibility for a process to utilize the CPU while it is interrupted until the DPC has finished execution.

    Highest DPC routine execution time (µs): 2722,919482
    Driver with highest DPC routine execution time: ndis.sys - NDIS (Network Driver Interface Specification), Microsoft Corporation

    Highest reported total DPC routine time (%): 0,045531
    Driver with highest DPC total execution time: ntoskrnl.exe - NT Kernel & System, Microsoft Corporation

    WLAN-sovittimen sammuttaminen ei vaikuttanut asiaan.
     
  13. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,950
    Kiitokset:
    917
    Pisteet:
    123
    Ah oon sokea, kerroitkin että äänen pätkiminen loppui kun asensit ne näytöonhjainajurt.
    No onhan toi latencymon kätevä ohjelma jos jatkossa on vastaavia ongelmia.
    Noihin mitä se ilmoitta nyt ei mielestäni kannata nyt suuremmin tutkia, koska ne äänet ei enää pätki.

    Noihin grafiikka ongelmiin voi lähinnä koittaa niiden ajureiden poistoa, tässä tapauksessa voit koitta poistaa ne jollain ohjelmalla, niin että niistä ei jää mitään jälkeen, ja sen jälkeen koittaa vaikkaa antaa Windowsin itse ladata, ladata HP:n sivuilta ne "uusimmat" tai sitten käyttää esim noita mitkä tänään asensit.

    Näytönohjain ajureiden poistoon hyvä ohjelma esim DDU.
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
     
  14. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Ihmettelin kun tuo ndis.sys veteli pitkästi punaiselle tuossa testissä ja laitehallinnasta kokeilin huvikseen poistaa wlan-sovittimen käytöstä kokonaan. Homma tepsi ja latenssit on oikeen hyvät. Elikkäs todennäköisesti ongelmaa aiheuttaa vielä väärä wlan-ajuri jonka selvittämiseen sitten seuraavaksi.
     
  15. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,950
    Kiitokset:
    917
    Pisteet:
    123
    Latasitko HP:n sivulta ne wlan ajurit aikaisemmin?
     
  16. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Sieltä joo, mutta löysin sittemmin tuoreemmat toisaalta. Näyttäisivät toimivan vähän paremmin nyt ainakin latenssien osalta. Ilmeisesti muillakin on ollut ongelmaa tuon verkkokortin kanssa. En tiedä onko siihen täysin toimivia ajureita olemassakaan.
     
  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,950
    Kiitokset:
    917
    Pisteet:
    123
    Voi olla tosiaan noi ajurit huonot.
    Enpä tuohon oikein osaa muuta sanoa, toimiiko kone muten kuitenkin täysin normaalisti?
     
  18. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    195
    Kiitokset:
    22
    Pisteet:
    28
    Kyllä se tuntuu muuten hyvin toimivan. Koitan katsella jos löytyisi joku toimiva ajuriversio. Muutoin pitänee soitteluiden ajaksi vain laitehallinnasta poistaa wlan-sovitin käytöstä niin ei ole sitten suurta riskiä pätkimisestä. Eipä tuokaan nyt valtava homma ole.
     
  19. micro2013

    micro2013 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2012
    Viestejä:
    1,248
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    58
  20. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Silloin vuonna 2007 oli käytössä Windows Vista joka oli raskaampi ja hitaampi kuin Windows 7.
    Se että kone on vanha ei tarkoita että kone olisi käyttökelvoton. Sopivien laiteajureiden puute voi tietysti aiheuttaa ongelmia kuten tässäkin tapauksessa. Tuo kone on yritysmalliston laite joka kestää fyysisesti hieman pidempään kuluttajalaitteisiin verrattuna. Siinä olet oikeassa että ihan mitä tahansa nuhapumppua ei kannata yrittää tekohengittää..
     
  21. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,484
    Kiitokset:
    111
    Pisteet:
    143
    Kyse ei ole vanhuudesta vaan mitä koneella tehdään. Jos käyttö ei ole raskasta niin moni vanha laite ajaa asiansa enemmän kuin hyvin. Toisaalta pelkkää uutuus ei mitään merkkaa. Moni halpis läppärin ostaja saa karvaasti kokea, että uusi läppäri on vanhaa hitaampi.

    Sopiva laite, sopivaan käyttötarkoitukseen.
     

Jaa tämä sivu