1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Läppäri opiskelukäyttöön

Viestiketju Uutta kannettavaa ostamassa -osiossa. Ketjun avasi Dalie 04.12.2016.

 1. Dalie

  Dalie Newbie

  Liittynyt:
  04.12.2016
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Vanha läppäri näyttäisi vetelevän viimeisiään, omaan käyttöön ei ainakaan riitä enää. Sen eläköityessä vanhempien netinselailukoneeksi olisi aika hankkia itselle uusi. Thinkpadeja olen katsellut ihanan näppäimistön vuoksi, mutta arveluttaa olisiko sellainen sittenkään itselle oikea valinta.

  Mikä on budjettisi?

  1000€ on jo aika maksimi, opiskelijabudjetti kiittää halvemmasta. Tähänastiset olleet 700€ luokkaa

  Näytön koko ja laatu
  13,3" kulkee näppärästi mukana ja mahtuu juuri sopivasti reppuun suojapussin kanssa. Isompaan suhtaudun nihkeästi, mutta jos järkevään hintaan löytyy myös käytännöllinen laukku niin en sulje tätäkään vaihtoehtoa pois.

  Mikä on kannettavan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mihin muuhun sen tulee soveltua?
  Pääasiassa opiskelukäyttöön, lähitulevaisuudessa todennäköisesti myös toimistotöihin. Office-ohjelmat päivittäisessä käytössä, myös Adobe Photoshop kuuluu työkaluihin.

  Aiotko pelata kannettavallasi?
  Silloin tällöin. Nykyisellä läppärillä lähinnä The Sims 4 ja Shadowrun Returns, mutta MMORPG-pelien kiitettävä pyöriminen olisi ehdottomasti plussaa. Assassin's Creedit ja muut pelaan konsoleilla.

  ”Kannettava vai raahattava”?
  Ehdottomasti kannettava, kulkee mukana koulussa lähes päivittäin.

  Millainen akkukesto tarvitaan?
  6h+ olisi toivottavaa, ettei tarvitsisi joka päivä raahata laturiakin mukana. Kotona kutienkin piuhan päässä lähes aina.

  Millainen ja minkä kokoinen kiintolevy?
  SSD:stä en enää luovu.

  Tarvitsetko sisäisen optisen aseman?
  Ei ole tarvetta.

  Onko sinulla suosikkimerkkejä tai merkkejä, joita haluat välttää?
  HP ja Acer pettivät aiemmin, joten niihin ei ole kova luotto. Tästä on tosin jo aikaa, joten hinta-laatusuhteeltaan upean koneen tapauksessa nämäkin ok. Asusta ja Lenovoa olen katsellut ja ulkonäkökriittisyyttä löytyy jonkin verran.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Mikä ThinkPadeissa mahtaa sinua arveluttaa? Minulle ThinkPad 13 tuli ensimmäisenä mieleen nähdessäni budjetin ja käyttötarpeen.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53818/hkbdr/Lenovo-ThinkPad-13-13-3-kannettava-Win-10-Pro/

  Integroitu näytönohjain (HD Graphics 520) tuo tietysti omat rajoituksensa pelaamiselle, mutta Medium-asetuksin pitäisi Sims 4:n ja vastaavien pelien pyöriä. Toisaalta erillisellä näytönohjaimella varustettua 13-tuumaista läppäriä ei taida löytyäkään, ainakaan alle tonnilla (ks. Asus Zenbook).

  Tuossa mallissa on 12GB muistia, joka sujuvoittaa photoshoppausta. Sen sijaan ulkonäöllään ThinkPadit eivät tunnetusti häikäise, vaan huomiota on enemmänkin kiinnitetty kestävyyteen ja kannettavuuden vaatimiin ominaisuuksiin.
   
  Dalie kiitti tästä.
 4. Dalie

  Dalie Newbie

  Liittynyt:
  04.12.2016
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  ThinkPadissa arveluttaa lähinnä Windows 10 Pro -versio, en näe sille tarvetta vaan Home on ainakin tähän asti riittänyt mainiosti. Lisäksi olen lukenut esimerkiksi verkkokaupan kysymyksien vastauksista, ettei ThinkPad sovi pelaamiseen lainkaan.

  En oikein ymmärrä upean kuvanlaadun päälle ja perunagrafiikkakin on kiva kunhan nautin pelistä, joten huippuasetuksia en peligrafiikoihin tarvitse. Siispä erilliselle näytönohjaimellekaan ei taida olla tarvetta.

  Eikös tuossa linkittämässäsi mallissa ole jopa 16Gt muistia? Itse olen katsellut ThinkPad 13 -malleja 8Gt muistilla( https://www.verkkokauppa.com/fi/product/55119/gxsfg/Lenovo-ThinkPad-13-13-3-kannettava-Win-10-Pro ), sillä nykyinen 6Gt on riittänyt suurimmaksi osaksi hyvin.

  Miten esimerkiksi tämä: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/64549/hchqr/Lenovo-ThinkPad-13-13-3-kannettava-Win-10-Pro vertautuu edelliseen linkittämääni? Lisäksi katselin täältä: http://shop.lenovo.com/fi/fi/laptops/thinkpad/13-series/13-windows/ tuota i3-versiota. Seuraavilla muokkauksilla hinnaksi muodostuisi 864,56 €:

  - Intel Core i5-6200U Processor (3MB Cache, up to 2.80GHz)
  - 8GB DDR4-2133 SODIMM
  - UltraNav (TrackPoint and ClickPad) with Fingerprint Reader
  - Intel Dual Band Wireless-AC(2x2) 8260, Bluetooth Version 4.1

  Mielipiteitä tästä? Verkkokaupasta ostettuun verratuna aika isona miinuksena tosin se, että takuu on vain 1 vuosi verkkokaupan tarjoaman kolmen vuoden sijaan. Vastaavaksi takuun saisi laajennettua lisähintaan 122,76€, eli olisiko verkkokaupan versio kuitenkin se parempi valinta.

  Entä onko ThinkPadin rinnalle esittää muita vaihtoehtoja, mahdollisesti hieman halvempia sellaisia? Esimerkiksi jos pudottaisi hintakaton 800 euroon? Mistä joutuisin luopumaan?
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  ThinkPad ei sovi pelaamiseen, koska siitä puuttuu erillinen näytönohjain. (Niissäkin malleissa, joissa sellainen on, se on peleihin aika sopimaton.) Eli tilanne on sama kuin muidenkin integroidulla näytönohjaimella varustettujen läppäreiden kanssa.

  Kerroit Photoshppauksesta, joten ajattelin, että lisämuistista on siinä hyötyä. Toki normaalikäyttöön 8GB riittää hyvit eikä Photoshopkaan välttämättä vaadi enempää.

  Tuo muokkaamasi versio, jossa i3 on vaihdettu i5:een, vaikuttaa aivan hyvältä. Toimistotöihin i3 riittäisi mainiosti, mutta esimerkiksi juuri tuo Photoshoppeus on paljon sujuvampaa i5-suorittimella.

  Tuo vuoden takuu koskee yritysasiakkaita. Kuluttaja-asiakkaille takuu on kaksi vuotta kuluttajalainsäädännön perusteella.

  Tarkoitatko hintakaton pudottamisella johonkin toiseen merkkiin/malliin vaihtamista? Ilmeisesti silloin joutuisi luopumaan ainakin tuosta MIL Specs-testuen takaamasta luotettavuudesta.
   
  Dalie kiitti tästä.
 6. Dalie

  Dalie Newbie

  Liittynyt:
  04.12.2016
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Tuohon pelaamiseen sopimiseen: Onko nämä mainitsemani kevyet pelit myös poissuljettuja, vai tarkoitetaanko "pelaamisella" aina niitä uudempia ja raskaampia pelejä?

  Tähän kuluttaja-asiakkaiden takuuseen en löytänyt mitään mainintaa googlella. Olisiko tästä jotain linkkiä?

  Hintakaton pudottamisella tarkoitan siis yksinkertaisesti sitä, että hinta olisi maksimissaan 800€, tosin tämä kyllä sulkee ThinkPadit melko sujuvasti pois valikoimasta. Onko tässä pari sataa euroa halvemmassa hintaluokassa vielä tarpeitani vastaavaa vaihtoehtoa?
   
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,501
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Itse en pelaile, mutta olen ymmärtänyt, että peliläppärillä tarkoitetaan tehokkaalla suorittimella ja näytönohjaimella varustettua kannettavaa, jolla uudetkin pelit on yleensä pelattavissa kohtuuasetuksin. Pelaamiseen soveltuvaksi voisi kutsua suorituskykyistä multimediakannettavaa, jolla uudetkin pelit pyörivät, mutta asetuksia on usein säädettävä alemmaksi. Tavallisilla läppäreillä, joista sanotaan, etteivät ne sovellu pelaamiseen, on pelkkä integroitu näytönohjain ja usein vielä matalalla jännitteellä toimiva suoritintyyppi virran säästämiseksi. Vaativat pelit eivät näillä edes käynnisty, mutta monia kevyitä pelejä voi niilläkin (siis myös ThinkPadeilla) ainakin satunnaisesti pelata matalin asetuksin, vaikka tällaisten läppäreiden pääasiallinen käyttötarkoitus on muu.

  Intel on julkaissut ohjeita suositelluista asetuksista näytönohjaimilleen eri pelejä varten. Ohjeista ei selviä, miten hyvin tai huonosta kyseinen peli toimii, mutta luultavasti aivan onnettomasti toimivia ei listalla edes ole. Puheena olevan läppärin HD Graphics 520 -näytönohjaimen lista on tuolla, ja sieltä löytyy esimerkiksi Sims 4:
  https://gameplay.intel.com/HardwareGames/88193/Intel® Core™ i5-6200U Processor (3M Cache, up to 2.80 GHz)

  Tuossa taas on koottu parilla halvimmalla erillisellä ja parilla integroidulla näytönohjaimella saadut tulokset Sims 4:lle. Tulosten mukaan sitä voi HD Graphics 520:lla (ja i5-suorittimella) pelata Medium-asetuksin.
  http://www.notebookcheck.net/Comput...ect_5496=5496&gameselect[]=293&gpu_fullname=1

  Kahden vuoden virhevastuu perustuu EU:n kuluttajalainsäädäntöön ja se koskee myös Lenovo Shopia. Halutessasi voit varmistaa asian Lenovolta.
  http://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_fi.htm

  Lisätty:
  Riippuu tietysti siitä, mistä olet valmis tinkimään. Usein ensimmäisenä heikkenee joko suorittimen teho, näytön resoluutio, SSD:n koko, akkukesto tai nuo kaikki. Jos 13,3-tuumaisissa pysytään, niin löytyy esimerkiksi tuollainen vaihtoehto, jossa on tingitty sekä näytöstä että SSD:n koosta:
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/65017/hcdkh/Lenovo-E31-80-13-3-kannettava-Win-7-Pro
  Tai pelkästään näytöstä:
  https://www.dustinhome.fi/product/5010961454/e31-80?ssel=false&_ga=1.181267246.844393020.1480794510
  Kyseessä on yrityskäyttöön suunniteltu ja kohta myynnistä poistuva malliversio, jossa on esiasennettuna Windows 7 Pro, mutta mukana tulee myös Windows 10 Pro-lisenssi.

  Lisäys 2
  Alle 800 euron hintaluokassa voisi tarkastella myös 14-tuumaista vaihtoehtoa. ThinkPadin Edge-mallistosta tulisi silloin kysymykseen E460, joka on vielä kohtuullisen kokoinen kannettavaksi ja akkukin kestää.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/29178/hhrjv/Lenovo-ThinkPad-E460-14-kannettava-Win-10-Pro
  http://shop.lenovo.com/fi/fi/laptops/thinkpad/edge-series/e460/
  Tässä mallissa on myös erillinen näytönohjain, tosin tasoltaan vaatimaton Radeon R7 M360. Kuvankäsittelyä tuo helpottaisi, mutta peliominaisuudet ovat vain hieman integroitua paremmat.
  http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-R7-M360.142637.0.html
   
  Viimeksi muokattu: 06.12.2016

Jaa tämä sivu