1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Läppäri ei käynnisty

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi jaska46 24.01.2022.

  1. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Kone on Acer Aspire 3100. Kun pistää päälle nii on vaan musta ruutu ei ruksuta/eikä tapahdu mitään. Ei tuu mitään virheilmoituksia. Mikä mahtais olla?
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,629
    Kiitokset:
    1,119
    Pisteet:
    243
    Mahdollisia syitä on niin monia, että täytyisi saada tarkempia tietoja, että voisi edes yrittää arvata. Ensinnäkin, tyyppinumerosta päätellen läppäri on iänikuisen vanha. Koska se on viimeksi toiminut?

    Mitä merkkivaloja syttyy, kun virtapainiketta painaa? Kuuluuko mitään piippausääniä?
     
  4. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Kyllä se on juu aika vanha ja eipä siitä oo kauaa ku toimis ihan moitteettomasti. Piippausääniä ei kuulu ja ihan normi vihree valo syttyy virtanappiin.
     
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,629
    Kiitokset:
    1,119
    Pisteet:
    243
    Onko virran merkkivalo ainoa, joka syttyy? Kiintolevyn toimintailmaisin ei siis syty/vilku eikä tuulettimen ääntä kuulu? Eli vaikuttaako siltä, että kone ei ollenkaan käynnisty, joten on turha kokeilla toisella näytöllä?

    Yksi helposti tehty toimenpide on ns. hard reset. Irrota verkkolaite ja akku. Pidä sitten virtapainiketta painettuna noin ½ minuutin ajan. Tämä nollaa mahdollisesta staattisesta varauksesta johtuvan vikatilan. Liitä verkkolaite ja koita käynnistyykö. Entä käynnistyykö pelkällä akulla?

    Jotkut kannettavat lakkaavat boottaamasta, jos RTC-paristo eli ns. BIOS-paristo on lähes tyhjä. En tiedä, käyttäytyykö Acer niin, mutta ottaen huomioon laitteen iän, sekin voisi olla syynä.

    Toinen vanhan koneen ongelma voisi olla pölyn tukkima tuuletin, jolloin tuuletin ei enää pääse pyörimään ja turvamekanismi estää koneen käynnistymisen.

    Tuossa on muuten Acer aspire 3100:n käyttöohjeen tarjoamat neuvot tilanteeseen:

    upload_2022-1-24_18-31-37.
     
  6. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Tuuletin pyörii ja tulee viileetä ilmaa. Kiintolevyn valo palaa jonkin aikaa ja sitten sammuu kun käynnistää koneen. Koitin tota hard resettii mut ei vaikutusta. Puhdistin pölyt ripoista minne tuuletin puhaltaa. BIOS paristosta en tiiä onko tässä.
     
  7. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,629
    Kiitokset:
    1,119
    Pisteet:
    243
    Kyllä siinä on. Googlen mukaan se löytyy WiFi-kortin alta, kun ensin irrottaa pohjalevyn.

    Onko toista näyttöä ja sopivaa kaapelia, että voisi tarkistaa tuleeko siihen kuvaa? Näppäinyhdistelmällä Fn+F5 muutetaan valintaa Oma näyttö - Ulkoinen -näyttö - Molemmat näytöt.
     
  8. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,959
    Kiitokset:
    1,090
    Pisteet:
    223
    Mulla on yks vähän vastaavan ikäinen kannettava . Fysisesti huonossa kunnossa vähän joka puolelta. Oikeastaan melkein aina kun sen käynnistää ensimmäisen kerran, niin näyttö pysyy mustana. Ainoa asia jolla oon saanut näytölle kuvaa, on ottamalla virtajohto koneesta irti ja pistämällä takaisin ja käynnistäen uudestaan, yleensä vaatii senkin tekemisen pari kertaa. Odotan siinä käynnistelyn välilä aina jonkun 5-10 sekuntia suurinpiirtein.

    En nyt ole hetkeen testannut,mutta voi olla, että kun näyttö pysyy mustana, niin kiintolevy ei aina lähde pyörimään. Koneen akku on myös huonossa kunnossa. Voi hyvinkin olla, että emolevyssä on jotain vikaa. Niin vanha kone kuitenkin, että en ole uhrannut ajatusta sen toimintaan. Kunhan testailen kuinka kauan windws 11 sillä toimii ja saa päivityksiä.
     
  9. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Täytyy koittaa ainakin toi battery löytää
     
  10. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Onks toi se battery?
     

    Liitetyt tiedostot:

  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,629
    Kiitokset:
    1,119
    Pisteet:
    243
    Se se on, mutta tuo ei näytäkään olevan tavallinen CR2032-mallinen paristo, vaan ilmeisesti ladattava akku, joka on juotettu emolevyyn. Löytyy Suomessa ainakin tuolta, mutta ei ole siellä erityisen halpa:
    Bios paristo/akku ML1220 juotoskorvakkeilla 40mAh tietokoneiden BIOS, RTC, CMOS paristoksi ja moneen muuhunkin käyttöön (pcsystems.fi)

    Ennen kuin lähtee vaihtamaan, kannattaa mitata yleismittarilla, mitä näyttää jännitteeksi, kun läppäri on muuten virraton. Pitäisi olla n. 3 V.
     
  12. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Näyttää 3.26v
     
  13. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,629
    Kiitokset:
    1,119
    Pisteet:
    243
    Kyllä se sitten edelleen toimii eli latautuu, kun läppärissä on virta päällä ja pitää latauksensa. Monessa muussa läppärissä tuon tilalla on tavallinen litium-paristo, jota ei voi ladata.
     
  14. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,250
    Kiitokset:
    1,289
    Pisteet:
    243
    Sikäli olisi tuo asia kunnossa. (Jaa 1pertti kerkesikin jo vastaamaan)
    Kuulostaa kiintolevyn vialta. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä läppärin käyttötarkoitusta ylipäätään.
    Rauta on kovin kevyen sorttista... Kannattaneeko hommata vaikka 120GB ssd-levy.

    lisäys
    Pääseekö sillä edes BIOS:iin? Käynnistyessä rämpyttää F2 - näppäintä. Näkisi onko kertakaikkiaan mykkänä. Jos pääsee niin F10 - näppäin ja enter niin palataan Windowsin lataukseen. Tällöin tuo kovon toimimattomuus olisi melko varmaa.
     
    Viimeksi muokattu: 25.01.2022
  15. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Ihan musta näyttö on ja ihan sama mitä painelee näppäimistöstä
     
  16. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,250
    Kiitokset:
    1,289
    Pisteet:
    243
    No voihan kettu. Korjauksiin ei vissiinkään kannata paljoa satsata.
     
  17. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,629
    Kiitokset:
    1,119
    Pisteet:
    243
    Jos näyttöä valaisee esimerkiksi taskulampulla, niin näkyykö mitään? Voisi nimittäin olla, että taustavalo on sammunut invertterin vikaantumisen vuoksi, tai että kyseessä on kosketushäiriö näyttöpaneelin liittimessä.

    Invertteri tai koko näyttökin olisi vaihdettavissa, mutta kyseenalaista tosiaan on, kannattaako tuohon alkaa hankkimaan edes käytettyjä osia.
    Näytön invertteri Acer Aspire 2000, 2010, 2020, 3100, 5100, 5110, 5220, 5310, 5315, 5520, 5520G, 5530, 5710, 5715, 5720, Extensa 5200, 5510, TravelMate 5510, eMachines E520, E720 kannettaviin, käytetty (pcsystems.fi)

    15,4" WXGA (1280x800) CCFL näyttöpaneeli kannettaviin tietokoneisiin, yleismalli matta, kiinnityskorvakkeilla, käytetty (pcsystems.fi)

    Ja ensin pitäisi tosiaan selvittää, onko vika näytössä vai muualla. Tuossa läppärissä on vain VGA-liitin ulkoiselle näytölle, joten testaaminen toisen näytön kanssa on vaikeaa, ellei ennestään ole monitoria VGA-liittimellä. Mikään VGA-HDMI-kaapeli ei toimi ilman aktiivista muunninta. Tuo "taskulampputesti" jää melkein ainoaksi.
     
  18. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    10,250
    Kiitokset:
    1,289
    Pisteet:
    243
    ↑ Hyviä vinkkejä.

    Samoin koneen käynnistyessä voisi kokeilla tuntuuko kiintolevyssä minkäänlaista värinää.
     
  19. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Mutta luulis jos on näyttö mennyt niin että edes kovalevy raksuttais ku käynnistää
     
  20. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Ei tuntunut mitään värinää
     
  21. jaska46

    jaska46 Regular member

    Liittynyt:
    19.02.2006
    Viestejä:
    788
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
     

Jaa tämä sivu