1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Läppäri ei käynnisty (outo ”itseaiheutettu” ongelma)

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi many68 16.12.2018.

  1. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Omistan HP läppärin (ja just nyt en osaa sen kummemmin mallia tms sanoa), en saa sitä enää käynnistymään Windowsiin mitenkään, eikä mitkään korjausjutut onnistu.
    Ongelmat ilmeisesti alkoi, kunnpäivitin HP:n sivulta BIOSin, mikä tuli oman koneen kohdalla ehdotukseksi. Tämän jälkeen päivittelin kyllä muitakin ohjaimia, mm näytönohjain, verkkoadapteri. Kaikki toimi aluksi Ok, mutta seuraavana aamuna käynistäessäni konetta, tuli musta ruutu, missä lukee, että ”Product information not valid”. Sit siinä on että puuttuu tuotenumero, sarjanumero ja board ct number. Ja lopussa että painamalla enter > jatka käynnistystä. Kun painoi enter, niin jatkoi normaaliin toimintaan.
    Tämä häiritsi kuitenkin sen verran, että aloin vähän tutkia HP support sivulla koneen tietoja, niin tosiaan nuo tärkeät numerot oli vaan riviä y kirjainta, missä on pisteitä päällä. Kokeilin palautella aiempaan palautuspisteeseen ja kaikki muka menikin Ok ja taas näyttelin konetta. Tänä aamuna avasin läppärin kannen, eikä se käynnistynyt itsestään, joten jouduin sammuttamaan napista ja käynnistämään uusiks, mutta tuopa ei enää käynnistynyt Windowsiin. Tuli sininen ruutu, missä luki, että joku juttu epäonnistui ja käynnistävät koneen uudelleen. Käynnistyi uudelleen ja yritti itsekseen korjauksia, mutta ei pystynyt korjaamaan. Sit aukee valikko, mistä saa sulkea tai ottaa edistyneet asetukset.
    Näistä olen sit kokeillu vaikka mitä, mukaanlukien Windowsin uudelleen asennus säilyttäen tiedostot, mutta edes sitä kone ei pysty tekemään ...
    Nyt tarvis kipeästi palstan ammattilaisten apuja!
     
  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Ihan aluksi, tarpeettomia biospäivityksiä ei kannattaisi tehdä, ellei siihen ole toiminnallista tarvetta.
    Vaikeaa on nyt mennä sanomaan, mikä tekemistäsi päivityksistä ongelmaa aiheutti. Tärkein tieto olisi, onko päivitykset tehty todella koneen omalta tyyppikohtaiselta tukisivulta ja mikä käyttöjärjestelmä koneessa nyt on.

    Ihan aluksi olisi syytää tutkia koneen käyttöohjetta, mitä siellä sanotaan koneen palauttamisesta ns. tehdasasetuksiin, jossa kone oli uutena hankkiessasi sen. Koneen käyttömanuallin voi myös ladata netistä, mutta silloin pitää olla koneen tarkka nimi/tyyppi tiedossa.

    Jos mikään muu ei auta, niin edessä on käyttöjärjestelmän uudelleen asentaminen. Siinä pitää toisella koneella päästä nettiin lataamaan uusi käyttöjärjestelmä, ellei sinulla sitä ole valmiina.
     
  4. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    No näinpä! En ymmärrä, mikä aivopieru tuli, kun päätin asentaa BIOS päivityksen. Mulla on kyllä tikulla jotain asennustiedostoja, mut ei näköjään sieltäkään pystyny asentamaan niin, että säilyttää tiedostot.
    Täs on käytössä win10 home. Tai pitäis olla, mutta kun pääsin kattomaan bios tietoja, niin siellä näkyis olevan win 8 ... Olisko sit oikeesti niin, että tuo bios onki se, mikä on alunperin ollu täs. Oli siis uus kone, mihin heti käyttöönotettaessa tuli ehdotus, että haluatko samantien päivittää win 10 ja silloin otin sen heti käyttöön, eli ei oo päivääkään ollu win 8.
    Jos nyt käy niin, että saan alotettua win10 asetuksen ”puhtaana”, niin vaikuttaako tuo bios siihen? Vai pitäiskö yrittää saada ensin bios tuolta HP sivulta ja yrittää asentaa se tikulla?
     
  5. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Nyt pitäisi ihan ensin sinun katsoa koneen pohjaan tai missä siinä on koneen tyyppilappu ja antaa sen tiedot tänne. Ota mieluummin kuva siitä tyyppilapusta ja laita kuvana tänne.

    Sillä ei ole merkitystä oliko käyttöjärjestelmä Windows 8 tai 10, koska kympin voi asentaa kummassakin tapauksessa uudelleen.

    Anna myös linkki sivusta, josta olet biossin ja ne ajurit ladannut.
     
  6. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Tossa liitteenä pohjasta kuva ja sen kummempaa linkkiä ei oo, mut noilla tiedoilla hain HP sivulta ja sieltä löytyi ladattavia tiedostoja. Yleensä tarkistan hyvinki tarkasti, että käykö oikeesti, mut nyt en sit katellu
     

    Liitetyt tiedostot:

  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Varmistan vielä, että on oikein, kun muutama merkki oli heikosti luettavisssa:
    Serial: CND5270RL4
    Product: N6C93EA#UUW
    Warranty:lylyOy
    Model 15-af057no

    Täältäkö latasit tuon biossin ja ajurit?
    https://support.hp.com/my-en/driver...k-pc-series/7771410/model/8804191?sku=N6C93EA

    Onko sinulla mahdollista ladata toisella koneella uusin Windows 10 käyttöjärjestelmä =>8Gt USB-tikulle, jos muu ei auta, niin asentaa uudelleen käyttöjärjestelmän.
    Onko sinulla paljon omaa dataa koneella, jota ei ole varmistettu muualle varmuuskopioissa?

    Olisi vielä ihan hyvä varmistaa, mikä käyttöjärjestelmä koneella oli, kun tuota mallia tuetaan Win 7, 8x ja 10.

    Joudun poistumaan välillä jouluostoksille ->.
     
  8. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Jep oikeelta tiedot näyttää. Warranty kohdassa on varmaan numerot, eli 1y1y0y, mut se ei varmaan oo tärkee kohta. Ja kyllä tuolta HP sivulta latailin.
    Käyttöjärjestelmä oli siis Win10 home 64. Käytössä on kyllä 16Gb tikku, missä tällä hetkellä on joku win10 tiedosto ladattuna ja sitä kautta yritin myös asentaa Windowsin uudelleen säilyttäen tiedostot (mulla on kyllä suurimmaks osaks varmuuskopiot omista tiedostoista). Laitan vielä kuvan, missä näkyy, mitä tiedostoja tikulla on.
    Mä käyn kans välillä valmistelemassa joululaatikoita :)
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
  10. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,358
    Kiitokset:
    877
    Pisteet:
    193
    Jotakin näyttää menneen vikaan tuossa BIOS-päivityksessä. En osaa sanoa, jäikö uusi BIOS-versio vialliseksi, vai palauttiko asennus vanhan version virheen johdosta. Tuolla HP:n lataussivulla opastetaan päivittämään BIOS Windowsin avulla. Eli ensimmäiseksi pitäisi koitaa, onnistuuko toimivan käyttöjärjestelmän asennus. Tarantella jo lupasikin opastaa tarvittaessa yksityiskohdissa.

    Ainakin sitten, jos Windowsin uudelleen asennus ei onnistu, täytyy koittaa päivittää BIOS USB-tikulta.

    HP:n ohjeet läppärin BIOS-päivityksiin löytyy tuolta:
    https://support.hp.com/fi-fi/document/c01778699


    P.S. Miten muuten päädyitte molemmat Malesian tukisivulle? (Ks. aiemmat support-linkit)
     
  11. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Kiitti myös tästä viestistä. Toivottavasti läppärin saa taas toimivaksi. Pitää käyttää tota bios linkkiä myös, että saa tuon linkin.
    En osaa sanoa, miten on Malesian tukisivulle menny, mutta kun mä oon nyt kännykällä katellu, niin oon vaan jatkanu tosta edellisestä eteenpäin. Läppärillä menin suomenkielisestä joka sit linkittyi englanninkieliseen sivuun, tiedä sit oliko just sama vai ei.
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Et vastannut vielä, onko sinulla mahdollista ladata toisella koneella Microsoftin sivulta viimeinen Windows 10 versiopäivitys.
    Tarkkaan en osaa sanoa, mitä tuolla sinun USB-tikulla on. Joku vanha windows versio mahdollisesti tai sitten joku korjaava versio, mutta en yrittäisi käyttää sitä nyt.

    Tulisi ladata uusin 1809 versio, jos vanhan version asentaa, on seuraava versiopäivitys lähes sama kuin asentaisi uudelleen.
    Uusin versio on ladattavissa täältä: https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10 linkistä "Lataa työkalu nyt". sen avulla voi tehdä helpolla asenusmedia DVD:lle tai USBtikulle.

    @1pertti tiedoksi, että käytän VPN:ää ja riippuen sen sijainnista tarjoaa usein hauissa muita kun suomen sijainteja, eikä sitä aina huomaa palauttaa kotiin.
    Mutta ei sillä oikeastaan ole väliä mistä lataa, kun haku on suoritettu serialin ja tuotenumeron mukaan, niin samat ajurit sieltä on saatavilla.

    Mutta kysyjälle, kerro miten käyttöjärjestelmän lataaminen onnistuu, niin jatketaan sitten.
    Itse lähtisin varmaan tekemään biospäivitystä uudelleen tuon pertin linkin mukaan, mutta olisi kiva ensin saada selkeä kuva, mitä käynnistyksessä tulee näkyville ja päättää sen perusteella.
     
  13. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Onnistuu kyllä. Tuolla tikulla on joku keväällä ladattu Windows 10 versio.

    Yritän varmaan aamulla seurata ohjeistusta, miten kokeilen ladata ja asentaa uuden Windows version? Ja sit ehkä uus bios? Epäilen kyllä, onnistuuko edes tu Windowsin päivitys mitenkään, kun nykyisessä biosissa ei ole koneen sarjanumeroa, tuotenumeroa tms.

    Mitä käynnistyksessä tulevia kuvia haluaisit? (Liitteenä vielä kuva, mikä tulee, kun koneen käynnistää)
     

    Liitetyt tiedostot:

  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Millä tuon kuvan sait esille (F1)?
    Jos ongelma johtuu biossista, ei taida käyttöjärjestelmän asennus onnistua.

    Ei vanhaa käyttöjärjestelmäversiota kannata asentaa, siellä näkyi viime vuoden päivämääriä lisäksi ja tämän vuoden alun päiviä, jotka ovat ajalta, ennen kuin tämän vuoden eka versiopäivitys tuli, siis kovin vanha, varmaan 1708.

    Mitä muuta näyttöön tulee?
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2018
  15. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Tuo tulee siis ensimmäisenä, kun koneen yrittää käynnistää. Sitten enteriä painamalla tai odottamalla yrittää käynnistyä, mutta tulee (taas uuden liittyen mukainen) kuva. Tuon jälkeen yrittää kait korjata ja sit aukeaa sininen automatic repair ruutu, mistä voi valita advanced options ja siellä on sit palautusta ja korjausehdotuksia yms, joista mikään ei vielä ole onnistunut.
     

    Liitetyt tiedostot:

  16. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Ja aiemmin siis kyllä käynnistyi Windows, vaikka tulikin tuo alkuruutu
     
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Kerro, voitko ladata käyttöjärjestelmää jollain toisella koneella, varmaan kolmas kerta, kun kysyn sitä?
     
  18. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Niin vastasin kyllä tossa edellisessä, että onnistuu kyllä. Perheen jollain muulla läppärillä ja USB tikulle. Jatkan aamulla.
     
  19. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Toimiiko näistä funktionäppäimistä mikään? Vastauksesi meni minulta ohi.
    Bios.PNG
     
  20. many68

    many68 Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    382
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Toimii, mutta ei siis vastaavaa hyötyä
     

    Liitetyt tiedostot:

  21. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,343
    Kiitokset:
    908
    Pisteet:
    123
    Bios pitää minusta päivittää ekana, siihen oli ohje pertin linkissä.
     

Jaa tämä sivu